Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hello mindenkinek
Történt valami hétvégén: Elhoztuk barátomtól a mini hifi-jét ezt: Bővebben: http://elektromania.hu/index.php?place=41&product_id=33550&name=Sony%A0MHC-EC77%A0Mini-hifi hangváltót kikötöttük, aztán szépen bekötöttük a hifit, ahogy kell, már gyárilag osztva van a kimenet. Ami megerősítést nyert: -Az egyik piezo teljesen rossz 1/3 hangerőnél elkezdett recsegni -Még ilyen vacak ládában is óriási a hangerő Ami kérdéseket vetett fel: -Hogy lehet az, egy egy 130w erősítésű minihifi ilyen szépen elvitte azt a kétszer 50w-ot (itt arra gondolok, hogy lassan feltekertem max hangerőre és meg se kottyant a hangszóróknak, minden tisztán szólt) -Ha ezzel az erősítővel működtetném lenne-e vmi probléma? Köszönöm a hozzászólásokat Nem adok harmadszorra is ugyanazért a hibádért warnt. De kérdezem. Nem ismered a Link feliratú gomb használatát, vagy szándékosan nem használod? -szamóca Idézet: „Ugyancsak 15"-os midrange-k leteznek dupla konusszal is.” Léteznek, de kissé lyukas a közepük, és még mindig zavarosak a ker. freki körüli részek, időben, fázisban, dinamikus viselkedést nézve... Ezért nem szeretem túlzottan, másrészt nagyon irányítottá válik az ilyenhangszóró közép-magastartományban, bár ez lehet, hogy néha pont hasznos, ha hangosítanak vele.
Ezek a nemlinearitasok adjak meg a szep hangzast .
Tudott dolog a Marshall erositok nagyon sporlassal lettek epitve .A kimenotrafot ott vettek egy cegtol ahol a legolcsobb volt es "hasonlitott" a celra tervezett trafohoz.Aztan az amerikai vegcsovejk helyett attertek az EL34-es europai csovekre !! annelkul hogy valtoztattak volna valamit a meghajto reszen!! Igy aztan tul lettek vezerelve a vegcsovek .Ez volt a jo hangzas.Aztan mikor megemberelte magat a Jim bacsi, gondolta pofa dolga meg ugy is avval vadoltak hogy csak lekoppintotta a Bassman 10-t ,es szepen gondossan megtervezett erositot hoztt ki !! nem kelett a gitarosoknak ..."nem szol sehogy" ,mondtak. Ugyanez fenn al kisebb mertekbe a "vintage" PA-kra.Hiabba van most sokkal jobb PA elektronikussan probaljak szimulalni a :"vintage" komprimalt , torzitotabb intermodulaciokkal telitett hangot . Ujabb cuccokon is hasznalnak "regi" fogasokat az egyetlenesebb szorasra , a hangszoro kozepe ele mindenfele 'hullam "iranyito" profilt tesznek.Van hogy szkiteni akarjak a sugarzasi szoget van hogy szetterjeszteni.Haverom a hanngszoro "halora" szerelt minden hangszoro ele egy egy falemez korongot olyan tapadoval ( nem tudom hogy hivjak , nalunk "bogancs"-nak mondjak nepiessen) hogy kiprobalja es ne legyen veglegessen felszerelve ha nem tetszik. Ez lerontja a tengely iranyu kozep/magas sugarzast , es van egy kompresszio-kamra hatasa is. De gondolom meretezni es bemerni kene . Nagyon regi 12" -os hangszoron lattam egy forditottan bleszerelt bakelit kup volt a hangszoro membranja elott a magnester kozepehez fogva csavarral. valoszinuleg HiFi-hez nagyon meg kene nezni mi is lessz a fazisokkal de alacsonyabb minosegi elvarasoknal segit valamit , gondolom. Apropos "lyukas a kozeptartomany" , epp ez a dolog hogy peldaul a 400Hz es korulotte nem nagyon kell kiszurik ha van ( ott a legtobb mocsok ami elrontja a hangzast) , altalaba a 2-3Khz kozott egy kiemelest eszkozolek az EQ-vel , igy ha a hangszoro mar eleven ilyen karakterisztikaval mukodik az epp megfelel. Az olcso hazi " HiFi" cuccoknal is ugyanilyen elgondolas szerint van tervezve sok hangszoro .Igy is ugy is Laoudness kell , mar eleve a hangszoro csak "laudness" gorbe szerint szol.Van egy melysugarzo es egy kozep/magas kisebb hangszoro .A kozepso reszt amenyit a bsszus sugaroz eppen eleg . Az embereknek tetszik mert szep kellemes lagy hanja van es ezt veszik.Persze csak egy bizonyos hangeron egy bizonyos terfogatu lakoszobaba.Igy megsporolnak egy kozepsugarzot.
sziasztok!
valaki tudna segiteni nekem hogyan tudnék a képen látható festést késziteni a hangfalaimra? olyan kéne ami rücsis de kemény és tartós! előre is köszi!
Más, amikor egy bizonyos hangzás előállítása a cél, és más, amikor az eredeti reprodukálása.
Ránézésre az a sunyi olyan 2x30-2x40W körül lehet. Unokatesóm Philips cuccán is nagy színes felirat díszeleg: 2x125W. Ehhez képest van benne egy 13 centis mélyközép, meg egy kónuszos magas. Ja, és a használati kézikönyvben meg egy olyan bejegyzés: max. teljesítményfelvétel a hálózatból: 90W... Lehet filipszék kitaláltak valami csuda módszert, ami megtöbbszörözi az energiát
Nem a philips hanem a marketingesek találmánya ez.
Aki nem akar meglepetést az nem a reklám adatokat nézi, hanem hogy hány kiló, hány VA a hálózati fogyasztás, stb... ebből már vissza számolható egy valóságos tudás még ha pl. épp egy D-osztályú, 7x120W-nak titulált játékszert akarnak rádsózni ( 2kg, 140VA), ami peches esben élvezhető zene hallgatásra is alkalmatlan. Megesett, hogy amikor kértem a forgalmazótól valami specifikációt egy kinézésre elfogadható cuccról, közölte a cég hangmérnöke, csak nem gondolom, hogy valaki bemérte ezt. Ja, az más már azt hittem.. , de hát az is gagyi volt. Ez van. Legfeljebb azt mondjuk köszönöm inkább akkor valami mást... Üdv.VL Idézet: „Aki nem akar meglepetést az nem a reklám adatokat nézi, hanem hogy hány kiló, hány VA a hálózati fogyasztás” Sajnos már erre is rájöttek a gagyit gyártók, és újabban nem írják rá a készülékekre a teljesítményfelvételüket.
Szia.
A fényezők ezt rücsinek vagy dombor festésnek nevezik. Annak ellenére ,hogy a kész kivitel egyenetlen , alapos előkészítést igényel. Ha minden igaz , akkor alváz festéshez való pisztollyal szórógittet fújnak. Az a csőrös fajta. De szerintem ügyességet is kíván ,hogy az egyenletes felületet elérhessed. Nem szabad egy helyben megállni stb stb. Egy fényező ripsz ropsz bevereti ,és utána már úgy festheted ahogy neked teteszik. Vagy a kalapácslakk ,ami még érdekes felületet ad ,és azt átfestve is domború felületet kaphatsz, de ez kevésbé mint a szórógitt.
Kicsit keresgéltem az említett Sony-val kapcsolatban, és találtam egy jó kis kézikönyvet, amiből a következőket tartottam fontosnak kibányászni:
"Power consumption: MHC-EC77 European and Russian models: 140 W Amplifier section MHC-EC77 European and Russian models: Power output (rated): Low channel 45 W + 45 W (at 8 Ω, 1 kHz, 1% THD) High channel 45 W + 45 W (at 8 Ω, 8 kHz, 1% THD) Mivel ez a bigyó 4 erősítővel hajtja meg a 2 hangfalat. De ez alapból hülyeség, ha a 140W-os max teljesítményigényt vesszük alapul.. 4x45W alapból 180, és nem 140.. vicc.. azt hinné az ember hogy legalább a specifikációban megbízhat.. de úgy néz ki nem. Mondjuk a Blaupunkt legalább bevallotta a Bermuda MP35-ös kelelési útmutatójában, hogy amit tud a kütyü, az bizony 4x18W, 10% THD-vel, és nem az a bizonyos 4x50
Hello!
Egy JBL cs1204 -es mélynyomóhoz tudtok adatokat adni, ami alapján lehet neki ládát számolni? Vagy ha megmondjátok, hogy a JBL speakershop nevű progiban melyik benen lévő hangfal hasonlít rá legjobban, akkor azt is megköszönöm! Kül az a progi mennyire megbízható? Lehet neki hinni? Köszi!
Köszönöm hogy segitettél! Probálkoztam alvázfestékkel de az nagyon könnyen sérült és nemvolt a legjobb.Erre a szorogittes dologra rákérdezek! De a kalapácslakkot is megprobálom csak nagyon drága.Te fujattál vagy fujtál már ilyen modszerekkel?
Jav. szamóca
Helló
Igen jól mondták itt előttem, ezt "rücsipisztollyal" fujt szórógitt adja, van ebből műanyagra való epoxis változat, az nem reped, bírja a mozgásokat, és egyszerűen le lehet fújni, fényező olcsón megcsinálná, kérdezz utána szerintem megéri jól véd, Én motor sárvédője belsejében használtam kavicsok ellen, és hatásos! Andreas89
En egyszer festettem (rucskoztem)ladat "klorkaucsuk" nevu "zebra"aszfalt-festekkel/eher vagy sarga es evvel festik az utra a csikot es a zebrat .Ezt ha tavolabrol fujtam szalak/cseppek megkotottek a levegobe aztan raragadtak a dobozra .Gumis valami es jol birta a koccanast.Veletlenul kaptuk a meloba feher nitro helyett.Aztan miutan jol megszaradt lefestettuk a dobozt autofestekel ami hasonlit a nitrofestekre de mas , nem emlekszem most a nevere meg van ,, ugy hivtak hogy "Emaur" a autofesteket.Nagyon tartos volt az igy megfestett doboz felulet.
Hja ha az alvázfesték alatt a "bonomit"-ot érted akkor nem csoda hogy sérülékeny. Lényegében egy bitumenmáz ,a benzin oldja megszáradás után is. Autók küszöbjét szokták csinálni ilyen rücsire.Nem fújtam de anno a skodám küszöbjét ilyenre csináltuk.
A kalapácslakk drága , a hammerite meg egy külön big-big szívás.Ui -ha nem takar akkor 1 órán belül kell átfesteni , vagy két hét múlva. A hígító is brutál drága. Fémfelületre ,még számos variáció lenne ami mutatós ,és nagyon tartós bevonatot képez, elektrosztatikus porfestéssel. Ezt viszont sokáig csináltam.
Használtam már de ez nem jutott volna az eszembe.
Üdv mindenkinek!
Ládát építek szobába, zárt, nem túl nagy teljesítményűre van szükségem.Azt szeretném kérdeni tőletek, hogy melyik erősítőt ajánlanátok: MNC: SAL: Jelentős az árkülömbözet köztük, nomeg nem mindegy melyik tudja valóban azt amit ráírtak. Előre is köszi! Miért nem használod a link gombot? -szamóca Idézet: „A 39690 max teljesítmény-felvétele 80W, a 39691-é 200W. Ebből nyilvánvaló, hogy komoly fajsúlybeli különbség van köztük. A kisebbből jó esetben kijön 25-35W 4Ohm-al, a nagyobb pedig tudja az igért 85W RMS-t. (ld Degrell László : Mutatsd meg a biztosítékodat, megmondom ki vagy" in HiFi Magazin, '80-as évek végén).” Az idézet MPedro hozzászólásából származik innen a fórumról. Szóval ezekszerint az a 80W az a maximálisan felvett hálózati teljesítmény. Állítólag IC-s erősítő. Egyébként a SAL SUB 70-re azt állítja az adatlapja, hogy a hálózatból felvett teljesítménye 75W, kimeneti teljesítmény meg 70W.. no ez szerintem kicsit megint marketingduma.. szerintem erre is a fenti idézet érvényes: 25-30W.
Szóval ha e kettő közül akarsz választani, akkor inkább az MNC, szerintem.
Idézet: „Jelentős az árkülömbözet köztük, nomeg nem mindegy melyik tudja valóban azt amit ráírtak.” Ezekszerint egyik sem
Vagy ha mégiscsak szeretnél kb. 80W-ot, és tudsz rászánni a SAL SUB70 áránál kicsit több pénzt, akkor MNC39691. Lentebb idéztem MPedrot, aki erről is írt.
Erősítő linkje: Bővebben: Link Miért nem veszel egy tda7294 végfok Kit -et az biztosan tud 70W, a hidalt jóval többet. Mpedró boltjában mindkettő van. Egy hűtőborda , egy komolyabb trafó (a simához elég 150 VA 2*25-29 V AC). Egy dióda híd , két 10000 µF /50V kondi és már lehet is küdni neki.Csak birjad hangszóróval. Egyébként a 8 ohm -ot szeresse.
Ugyan etz az erősítő Vaterán pár ezerrel olcsóbb!
Bővebben: Link Az oldalon van még 1-2, de ügyesen kell keresni, és nem az elsőnél megállni! Más: A JBL mélyemről senkinek sincs infója? Egy bandpass ládát szeretnék köré tervezni szobába... JBL cs1204 vagy másik néven: GT4-12
Tessék az adatlap!
Bandpass? Lehet tervezni.
Nem én akarok venni.. Csak a srácnak válaszoltam, hogy ha már kész cucc vásárlásán gondolkodik, akkor melyiket a célszerűbb. Én is egyébként az építés híve vagyok, ismerem a 7294-et is, két IC dolgozta nekem végig a nyarat sztereóban, egy 250VA-es torróval szombat esténként a sörözőben, és dolgozik most otthon. Egyébként sósban lehet kapni 2x24V-os trafót (kb. +/-30-31V lesz belőle), arról mehet 4 ohm-os hangszóró is. De megsúgom: nekem +/-40V-tal simán végignyomta az estét egy 4 ohmos sub-ot hajtva, amikor ki kellett vele egészíteni egy másik sztereó rendszert. Mondjuk amikor nagyon feltekertem, néha bele-belepofázott a védelem a zenébe De ez nem normál üzem, ha úgy vesszük
Hopsz.
Igy van nem kell tervezni mert már kész van.
Bocs utána vettem észre ,hogy neked írtam.
Igen pont ez volt a probléma a 7294-el. 43 volton 4ohm-ra már csattog a védelem. A 7294-es topikban most készült el zoka a párhuzamosan kötött 7293-al. Akár 50 volt is lehet , és akkor már veri a 200W-ot 4ohm-on, és nincs csattogás.
nem pont erre gondoltam, hanem arra, h. mi van, ha nem éri meg BP-be tenni a hszt?
ptesza: köszi, kerestem mindenfele, de nem találtam sehol!
pl13: Szerinted nem jó ötlet a bandpass? Szerinted milyen láda lenne jó ennek a hangszórónak szobába? Zárt, Reflex, vagy bandpass? Bandpassból valami Plexiset szerettem volna... |
Bejelentkezés
Hirdetés |