Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Megépítettem egy hidlalt TDA7294-es végfokot ( a kapcsolási rajz mellékelve), de bekapcsoláskor nem szólalt meg, csak eldurrant az egyik elko (be is jelöltem a rajzon), illetve volt egy alap búgás aztán kb 5 perc után elszállt a cucc. +/-33V-ról megy egy 300VA-s toroid hajtja, 2x10000µF puffer. Esetleg valakivel történt már ilyen, a lenti kapcsolást alkalmazva? Esetleg vmi tipp, hogy mér pont ez a kondi durrant el?
Hello!! Hát elég nehéz kifürkészni hogy melyik lábon van.Esetleg a Nyákrajzot nem tudod feltenni valahogy???Vagy erösisd meg a képen az öszekötést!
Hello! Én amikor építek mindig átnézem, hogy minek hova kell futni mert már jártam úgy, hogy fordítva volt az alkatrész a beültetési rajzon. Nem lehet, hogy így jártál?
Szia !
A kapcsolás teljesen rendben van, ha hibátlan a nyákod (feltételezem, nem vetted, hanem csináltad), akkor a forrasztásokat kellene átvizsgálni. Pedro (a tervező)
szóval akkor lebeszélni akarsz vagy bíztatni? amugy már vettem ugyan ettől a gyártótól egy kisebb teljesítményű hsz! és meg vagyok vele élégedve! de ha esetleg tudsz jobbat akkor küld el! köszi!
Az attól függ ,hogy 4 ohm vagy 8 ohm-ban gondolkodsz, mert akkor segítek keresni mélysugárzót. Egyébként van láda elképzelésed?
Nem rossz az hangszóró, az extra kemény volta miatt bírni fogja a teljesítményt , de ez megviseli a motort... Igen az a 100 dB igaz lehet, nemcsak ráírták, akárcsak az 1kW -ot. Én arra gondoltam , hogy eléggé drága és ebben az árban több darab közül is lehetne választani. 8 ohm-ban nagyobb a választék is .
mindenkápp 8 ohm!!! mert a hid nem birja a 4 ohm -ot!!!
Hu, orulok hogy ezt mondod, mert nekem hasonlo van, egesz pontosan ilyen.
Gondolom akkor ez sem lehet rossz, ugye?
na igen! nem rossz csak teljesétményileg kicsi az említett erősítőhez! mert ugye az erősítő 400w ez pedig 450w ami elég kicsi! a hangszórónak legalább a duplájának kell lennie ez erősítő telesítményéhez képest!
400W erősítőhöz 450W sinus és 900W zenei teljesítményű hangszóró szerintem jó ,de azért várjunk hátha más is mond erre valamit. Ha nekiállsz 70 Hz sinust hallgatni 400W-al akkor lehet ,hogy az örsön töltöd az éjszakát, beremeg még a szomszéd ház is.
Egy kicsit jobban belegondolva 1000/2500W teljesítményű hangszóró 15" kosárban ,egy kicsit ironikusan hangzik, ha meg az árát is nézem.Ne értsed félre tudom ,hogy milyen sok pénz az a 36000 Ft. Azért már jó sokat kell gürizni. A többi árához képest nézve.
Ez is baba, írhatnál róla. Milyen dobozban használod ?A közép és a magas tartományt mivel oldottad meg? Hosszabb terhelésben már használtad? Meg ilyesmiket.
Sajna doboza meg nincs, ha minden jol megy, ezen a nyaron mar lesz. Mivel nincs doboza meg, csak egyszer probaltam ki. Negyen voltunk itt es mindenki azt mondta hogy szepen szol, de az igazi meglepetes a hangereje volt szamomra. Egy tda2030-ra volt rakotve es a szobaban nem hallottuk egymas hangjat, pedig az csak 10w-ot ad 8ohm-ra.
Na de ez meg a jovo, eloszor az erositot akarom megcsinalni hozza. Ja, ez a kozep, es ez a magas. Ja, a magas tolcserben ez a hangszoro van.
Hátha még majd belekerül dobozba. Szorozzad meg tízzel.A TDA2030 hangja nekem nagyon tompának ,üresnek tűnik. 1W -1méter -100 dB , és gondolm nekihúztad tényleg jó hangos lehetett. Mondjuk így doboz nélkül nem szabad terhelni , egy próba még elmegy.
Egyébként nagyon jó összeállítás! Te választottad ? Ezekből mindegyikből 2 db van? Doboztervel ,hogy állsz? Szívesen segítek a doboztervezéssel, amennyire tőlem telik.
A hangdobozok terhelhetősége legalább 30%-kal nagyobb legyen, mint a végerősítő legnagyobb ZENEI csúcsteljesítménye.
Ez amolyan írott szabály.
1W-ról 100 dB, az már nem rossz
Most így elképzeltem 100W-ról...az legalább 120 dB, és akkor még az elhelyezés, doboz...:hide: Nem valami szomszédbarát, szerintem a 4.-en bekapcsolnám, a földszinten leesnének a képek a falról Főleg egy ilyenből csinálni egy tölcséres mélynyomót (bár azt házilag nem lenne egyszerű) Nincs valami ötleted arra, hogy decibelmérő nélkül hogyan lehetne meghatározni egy hangszóró hangnyomását 1000 Hz-en 1W ról , mondjuk PC-vel, és mikrofonnal lehetne ? De, gondolom valami mérőeszközzel be kellene kalibrálni mindenhogyan
Aha, parban vannak, es en valasztottam mindet.
A doboztervem meg annyi, hogy a gyari ajanlasnak megfeleloen 162L-es lesz 4 db szubcsovel, csak meg azt nem tudom honnan szerzek 33cm hosszu szubcsoveket hozza. A segitseg jol fog jonni, mar elore is kossz
Sokkal egyszerübb mint gondolnád.
A hozzávalók: Hangenerátor 1k ohm ellenálás multiméter erősítő A hangenárátort kétféleképpen is meg lehet oldani: pc-böl programmal. Vagy egy olyan dvd-t írni amin sinus hangok vannak fél Hz-enként. 0-70 Hz-ig elegendő. meg kell 1 khz-es jel is. A mérés menete egyszerű. Elöbb fel kell venni az impedancia görbe néhány fontos pontját, és abból számíthatóak a következő paraméterek: qms,qes,qts,továbbá még fogunk rendelkezni az Fs és az Re paraméterrel. Ekkor kell beépíteni egy zárt dobozba a hangszórót , és a mérést ujra elvégezni , a megváltozott adatokból (qms,qes,qts) számítható a VAS paraméter. A VAS alapján pontosan számítható a hangszóró érzékenysége. A dobozról még annyit ,hogy van egy táblázat valahol mekka hsz -hez kb.mekkora doboz javasolt. Ha valaki kéri akkor előkeresem.
Láttam egy rajzot ,amin szögletes reflex nyílások voltak a doboz alján. Talán itt a fórumon is megjelent. Úgy képzeljed el , hogy a doboz fenekét három léccel felosztva , és egy megfelelő méretű lappal lezárva már kész is. A hangolás , a fedlap hosszának változtatásával lehetséges.Valami garry thunder lehetett .
Csinálj ilyen dobozt! Felül a driver helyére befér a közép és a magas is. Én ezt kappa-hoz készítettem és 160 L-es.
A 4 db 33cm hosszú reflex csövet kicsit sokallom.
Nem biztos hogy sok. Több reflexcső használatával kisebb lesz a Vent Mach, viszont a csövek hossza megnő. Magyarul: minél nagyobb az eredő csőkeresztmetszet, annál hosszabb cső/csövek kellenek ugyanakkora hangolási frekvenciához. Ugyanezt egy csővel is meg lehetne oldani, abban az esetben azonban lehet, hogy túl kicsi lenne a csőhossz adott keresztmetszeten, emiatt a levegő áramlási sebessége magas lenne, és nagy kitérésnél suhogó hangot hallatna. (magas "vent mach")
A hanggenerátornak szerintem megfelelne a PC progi, eddig is azzal állítottam elő sinus-t :yes:
Az 1 k Ohm ellenállás gondolom az impedancia görbe meghatározásához szükséges. Bekötöm a hangszóróval sorosan, és mérem a feszültséget, sajnos 0,1V felbontás van csak, ami elég gyenge, ráadásul 1kHz-en nem tudok mérni. Úgyhogy inkább neki sem állok a dolognak Egy "gyári" hangfalnak lettem volna kíváncsi az SPL-jére, mert annak ellenére, hogy 13cm-es mélyközép van benn, piszok hangos tud lenni közép és magas célokra. Bár ebből még nem következik nagy érzékenység, mert hát a középhangok eleve sokkalta hangosabban hallhatók. Viszont, ha lenne egy "fix" hangforrás, ami 1kHz-et ad ki és pontosan 90dB pl. azt mikrofonnal felvéve már jó viszonyítási pont lenne ugyanezen az egy frekin egy másik hangfal beméréséhez. Pl.: ha 3dB-el többet mutat, akkor 93dB stb Szerintem körülnézek, nincs-e valami féle hangnyomásmérő program a neten...(csak hát valamihez be kellene hangolni a mikrofont ) Egyébként köszi a leírást
Hm. Ez még nem a leirás. Csak a hozzávalókat irtam le. Szerintem annál pontosabb nem is kell. Ha fél Hz pontossággal van meghatározva az Fs akkor az nagyon pontos eredményt fog hozni. Inkább azon aggódnék ,hogy a két mért hangszóró között mekkora eltérést lehet kimutatni.
A hangnyomásmérő eleve nem járható út. Szobareflexiók , visszaverődések , faltávolság ,sarok , szőnyeg. Ezek mind befolyásolni fogják a 'mért eredményt. Ha érdekel lépésröl lépésre elmagyarázom, és ha már megcsináltál 3 db mérést ,10 perc is elég lesz ahoz ,hogy hitelesen megtudjad az áhított SPL-t.
Na ez az!
Ezeket otthon használod? Szoktad terhelni?
ptesza ha megkérnélek terveznél nekem egy optimális dobozt? ez a hsz-em van ithon és szeretnék neki dobozt! nagyon szépen köszönöm! Bővebben: Link
Természetessen. Ez nem olyan nagy misztikum mint ahogyan sokan gondolják.
Be van járatva? Van kedved és időd T-S paramétereket mérni? Mert a neten nem biztos hogy kielégítő adatokat fogunk találni.
igen, be van járatva! ha leírod, hogyan kell a T-S paraméterket mérni akkor szivesen megmérem!
Ok.
Picinyenként fogunk haladni ,és közben el is magyarázom mit miért. A mérési felállás : Pc a kimeneten erősítővel (a tda 2030 bőven jó) Az erősítőre rákötve a hangszóró úgy ahogy kell A hangszóró elött meg kell szakítani az áramkört és beépíteni egy 1k ohm -os ellenállást ,(ha lehet akkor több darabból mérd ki a legpontosabbat.) Programnak megfelel a winisd is ,de mindegy csak olyan legyen ami sinus -t tud előállítani 10 Hz-100 Hz-ig. Kalibrálás: A hangszóró helyére köss egy 10 ohm -os ellenállást (pontos), a hanggenerátort 35 Hz-re.Mérj AC feszültséget a 10 ohm -on, és állítsad be 10 mV-ra. Mérés: 10 ohm ki ,hsz be. A hangszón mért feszültség egyenesen arányos a hangszóró impedanciájával. A multin direktbe leolvasható , a hsz impedaniciája. Ez most 35 Hz-en. Addig változtassuk a frekvenciát míg a multin ,max feszt mérünk. Ez a pont az Fs , a hangszóró rezonancia pontja. Jegyezd fel ,és azt is amit a multi mutat.Természetesen ohm-ban kell leolvasni. pl 10mv=10 ohm. Eztán , a hangszórót vedd ki a mérőkörböl, és egy ohm mérővel meg kell mérni az ellenálását. Ez lesz az Re, vagy Rdc nek is szokták becézni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |