Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   502 / 2208
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Koszi rendes vagy, ismerem a cikket, de a kérdésem arra irányult hogy a Videoton R4902-es rádióban lévő hangolás jelzőből lehet e ilyen készíteni.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Persze! Lehet mindenből, ami hangolás-, kivezérlésjelzőnek van használva. Az adatlapjában ott a bekötése, aztán megcsinálod a 84-es rajzával. De ott van a rádió rajzán a 87-es, amit Imi küldött.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Na építed?
(#) Doncso válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Persze mindjárt kész Márk nyugi már, családom is van ám. Majd szép lassan, ha jut rá idő, előbb infó szerzés, körüljárás, megismerés, aztán gyí, rengeteg mindent építettem már, de csöves cuccot még sosem, tegnap előtt az elektroncső számomra csak egy üvegcsövet jelentett, ezt úgy értem, hogy fogalmam sem volt hogy működik, de hála a hasznos fórumnak és a könyveknek, már tudom mi a rács, mi a szerepe satöbbi. Majd szép lassan megoldom. Annyira nem fontos, pusztán az itthon lévő alkatrészekből akarok majd valamit unalom űzőnek és persze tanulásnak. Beszámolok ha jutok valamire. De köszi hogy aggódsz értem.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2009
még 1 perc és kész , viccet félre, gondolod jó lehet a cső? Kimérem a kondikat ESR-el, az ellenállásokra meg rámérek, csak megnézem már, igazad van!! Nem tart semeddig.
(#) sturbi hozzászólása Ápr 4, 2009
Beteszem ide az 1db. ГУ29-el készített SE erősítőm működő (kissé szelidített) változatát, hátha másnak is van a fiók mélyén ilyen csodabogara (nem találtam a neten máshol 1db. ГУ29-el sztereo kapcsolást).
Az erősítő 2*5W leadására képes 8 ohmon (2*15 W-nyira visszafogott anóddiszipációval), egészen príma hangminőségben. Nem tekercseltem hozzá kimenőtrafót, meglévő, a célra szinte alakalmatlan kimenőket használtam, de így is nagyon jó hangot sikerült elérni ezzel a csővel. Hurok visszacsatolást is alkalmaztam (kb. 6 dB) a szekunderről, de anélkül is szép hangja van, egy megfelelően elkészített kimenőtrafó esetén erre szinte biztosan nem lenne szükség.

GU29SE.jpg
    
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Ez nem egy olyan nagy cső, a kuckó jelűn látszik mennyire kicsi az egész erősítő az NC430-hoz képest.
A doboz ifjú korában egy BRG tápegység volt(esztétikailag még átmenetí állapotban van, akárcsak a fent látható előerősítő/riaa korrektor is).
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Vigyázz a kondimérésnél, süsd ki az elkókat előtte, nehogy leölje a műszert (komoly feszültség is lehet benne).
(#) lpcollector hozzászólása Ápr 4, 2009
Most hogy túl vagyok az első méréseken lenne néhány kérdésem a G807SE-vel kapcsolatban.
Sturbi, ahogyan javasoltátok mivel a túlvezérlés határán 1KHz-en jobban vágta a tetejét szinusznak, a segédrács ellenállásásval (egy 100K 2W-os potmétert betéve) mentem utánna. 230V-rácsfeszültségnél (vezérlés nélkül kb. 265V) már szimmetrikus volt a vágás, ekkor a rácsellenállás 30 Kohm-ra jött ki. Viszont ekkora rácsfeszültségnél 72mA-re nőtt az anódáram. :eek2: (El is tünt a zaj akkora a feszültségesés a soros ellenálláson, de még mindig megvan a 400V)
Ugye nem maradhat ez így? Menjek utánna a katódellenállással és csökkentsem az áramot?
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Nem biztos, hogy sok az neki, mérd meg mekkora ilyenkor a fesz az anód-katód között és szorozd ösze az anódárammal, ha 25 W-on belül lesz a disszipáció, akkor jó, ha több akkor kicsit módosítani kell.
Más.
Nézd meg a GU 29 erősítőm tápellátását, itt az előző oldal végén, abszolult brumm mentes, stabi és fojtó nélkül is. :yes:
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2009
Nem nagy fogyasztású cső a GU 29 (az egész sztereo erősítőm 67 W-ot vesz fel a hálózatról). Sajnos nem sok adatot lehet begyűjteni róla, de lehet támaszkodni a QQE 06/40 adatlapra is (az elég bőséges). GU29adatlap
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2009
362V, akkor az egy kicsit sok, 26W-ot ad. Akkor holnap jön a korrekció. (Vagy három órát járattam így, biztosan nem lesznek hálásak érte a csövek )
GU29 táp: ehhez hasonló a Hiraga tápja is, rengeteg helyet foglalva el, mert ugye ekkora feszültségre (ott 530-ról 470V, majd 400V) minden 400V-os kondiból dupla adag kell. Itt az áteresztő utániakat lecserélem (ha tudok szerezni) 450V-osokra.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2009
A tranyós stabilizátorral sem sokkal kisebb, mert méretes hűtőborda kell (ahhoz, hogy hatásos legyen a szűrése, legalább a tápfesz 10 %-ának kell a stabin esni (400 V-nál inkább többnek), ez esetedben legalább 45 V, az 130-140 mA-nél 6 W disszipáció a tranzisztoron meleg környezetben).
Ne változtass a katódellenálláson, csak csökkentsd egy kicsit az anódfeszt valamelyik szűrőellenállás nővelésével (hogy bent légy a 25 W-ban).
(#) otlm válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia!
Most építem a másik csatornát. Simán bírják a csövek. Szervó nélkül is stabil.
Ha bővebben érdekel akkor a honlapomon vannak infók, képek.

http://otlm.freeweb.hu/

Kissé átláthatatlan ez a fórum

(#) Action2K válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia!
A galériádat nem tudom megnézni, működik? Kapcsolási rajzot láthatunk az erősítőről? Mit nem látsz át ezen a fórumon? Ja persze, 16582 hozzászólásnál már nehéz eligazodni, vagy nem?
(#) rhesus23 hozzászólása Ápr 5, 2009
Szép jó reggelt mindenkinek!
A 6Sn7 a 7-es és a 8-as lábakról fűt. Mindegy melyiket kötöm földre és a hatháromra?

rhesus
(#) Action2K válasza rhesus23 hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia. Mindegy, fűtés a 7-es, 8-as láb. Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Idézet:
„Kissé átláthatatlan ez a fórum”
Hát igen annak aki csak úgy betéved ide első megitélésre annak tűnhet de ? Ezzel én is szembesültem amikor először ide tévedtem de már napi rendszeresszéggel végig olvasom a hozzászólásokat ! Így most már egy fél év elteltével mondhatom hogy nem átláthatatlan! Tény és való hogy az a bizonyos másik "fórum" az átláthatóbb mert ott sajnos csak egy héten esetleg egy újj beírást lehet föfedezni ? Itt pörögnek az események , a galériádat én sem tudtam megnyitni ?
(#) Doncso válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia, ha jól láttam, nálad volt a neon fénycső fojtó egy csöves erősítőben? Megkérdezhetem mire szolgált? Netán a táp résznél a puffer előtti 10Henry-s indukció szerepét töltötte be?
Üdv.
(#) Action2K válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia! Jól láttad. Igen a tápban van, de az értékét nem tudom, nem mértem még ki. Viszont szépen dolgozik. 5V körül esik rajta a fesz. Brummom egyátalán nincs. Az első pufferkondi 100 µF-os.
(#) sturbi válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
-Hát igen, nem könnyű itt eligazodni annak, aki nincs itt folyamatosan, sajnos irtózatos mennyiségű off került az 1100 oldalba, érdemes lenne kigyomlálni, viszont elég nagy élet van folyamatosan. Egy kezdő pl. bátrabban bemerészkedik egy olyan topikba, ahol azt látja, hogy megfelelő végzettség nélkül is be tud kapcsolódni az elektronika vérkeringésébe. Egy kifejezetten hobbifórumon ez talán nem olyan nagy gond, szinte olyanok vagyunk már itt, mint egy nagy család, ahova bárki bizalommal fordulhat, kapcsolódhat, ez aztán termeli az off-okat is (sokszor többet a szükségesnél), meghát nincs típusokra osztva a csöves erősítő témakör, ami ha az ember felveszi a fonalat, már inkább jó, mint rossz, nem kell topikról-topikra vándorolni.
Szívesen meghallgatnám az erősítődet egyszer, nagyon állat lehet többszáz vattos OTL kompromisszumok nélkül (mert ennyi csővel már nincsenek illesztési nehézségek, meghát kiegyenlítődnek a szórások is, gondolom ezért nem kell szervóval foglalkozni, a sok paralell cső maga a szervó, még ha egy kiesne akkor sem lenne tragikus borulás). Árammal viszont nagyon rá kell készülni egy ilyennél, irigylem a fanatizmusodat, hogy végigcsinálsz, szinte "úttörőként" egy ilyen macerás projektet.
(#) l48 válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Gratulálok a monstre projecthez, igényes szép munka
(#) otlm válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szia!
Műkszik a galéria, de firefoxal valamiért nem indul aminek az okára nem jöttem rá.
Explorerrel meg lehet nyitni.
(#) CIROKL válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Ok igy már valóban az expollerel mükszik ! Nagyon preciz tökéletes munka , mennyi időt áldoztál már erre a projectre ?
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 5, 2009
Otlm: Hát az a kábel ami a tápból az erősítőbe meg, az nem semmi! Hány A-t zabál ez a primer oldalon?
(#) otlm válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Szívesen megmutatom egyszer ha gondolod.
Nem sokan csinálják az otl-t, mert tényleg költséges és macerás, de szerintem kárpótol a végeredmény.
Az biztos hogy alacsonyabb szinten több a hátránya a dolognak mint a hozadéka.
Úttörőnek azért nem mondanám magam.

Más:
A börzén nem jártam szerencsével, mert a PL509-et áruló bácsi nem volt kint.
Állítólag mindig kint van, csak pont akkor nem amikor megyek...


(#) otlm válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Cirka 2éve csinálgatom amikor van rá időm nomeg pénzem
(#) otlm válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Inkább a teljesítményfelvételt mondom, alap hangon 900W monóban .
Télen nem jön rosszul de nyáron...
(#) CIROKL válasza otlm hozzászólására (») Ápr 5, 2009
Minden elismerésem a tiéd ! én is türelmes ember vagyok de ennyire ? Azt viszont kérdezném hogy valóban a tápkábel az szép tekintélyes , mennyi ennek az áram fölvétele mekkora trafók vannak benne ? Ha jól láttam a kienő teljesítmény az tényleg 70 watt ? / Közben már meg is kaptam a választ /
(#) otlm válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 5, 2009
A osztályú tartományban 70W, A-B osztályban 300W a max.zenei teljesítmény, a pillanatnyi teljesítmény meghaladhatja a 700W-ot.
Következő: »»   502 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem