Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem ezt a fordulatszámmérőt, annyi különbséggel, hogy nem uaa180, hanem két lm3914 a ledmeghajtó. Egy 4 ütemű 4 hengeres autóban van. A probléma vele az, hogy amikor beindítom a kocsit, 5-6 led felvillan, és kialszik, aztán nem mutat semmit. Olyan tápot kap, aminél megjelenik a 12V akkor, amikor elfordítom a kulcsot, aztán elmegy, amíg be nem indul a motor, de aztán megint lesz 12V. Próbáltam a bemenetre tenni néhány nanos kondit, de nem segített rajta. Hanggenerátorral kalibráltam 200Hz-nél az összes led világít. Mi lehet a probléma?
Az járható út, ha a gyújtótrafóról lekötöm az elektronika bemenetét, és a gyújtáskábelre rakott tekercsre kötöm?
Hali énis építettem egy fordszámmérőt,avr el a méréshatár 1,9 millió fordulat/perc +-57 ford/perc es felbontással 1 jellel a jeladón. van hozzá egy 8digites 7szegmenses. 60ezres fordulatig kellett mérni picit tul lett teljesítve, de több jellel a tengelyen lehet egészen finomítani a felbontást 4-5 ford/percig 2 gombbal lehet az osztást állítani hány jel/ford. amit ki is jelez nyomás után.
egy osztálytársam azzal keresett meg hogy a modellautójához szeretne egy fordulatszámmérőt venni, csak ő drágának találta, uhogy ebbe is belefogtam. most tervezgetem a nyákot hogy gombelemről menjen esetleg vagy tápról saját stabbal, optocsatival a bemenet.ha tökéletesen készen van dobozolva rakok fel vidit addig csak egy kép kijelzőteszt közben. már suliban bemértük, pontos 2 khz ig= 120ezer f/perc ha valakit érdekel a dolog pm et küldhet ha véglegesítem közzé teszem ezt a nem nagy eresztést. (kicsit undin néz ki , a fent jobboldalon másik mikrovezérlő van, azt nem használom most, másik projecthez van)
Az nem igazán jó ötlet ott nagy veszek szaladgálnak ami akárhova is eljuthat.
Én is megcsináltam ezt s nekem se ment rendesen! Ahogy ráadtam a gyujtást bevillant pár led oszt kész. Én az a555 kapcsolásnál a 68nf kondit azt hiszem kisebbre cseréltem és mai napig is megyen a corsaba, ja meg ua180-as ic 3 bemenetére az ellenálás helyére egy trimert raktam (talán 5Kohm) és egy fordulatszámmérös kocsira raktam, és ott a gyári órára hangoltam. S így a 2 db potival precízen be lehet löni, ha ez se segít nézd át rendesen a kapcsolást. Ja meg gondolom neked is írták vagy visszaolvastál hogy rakni kel be táp elé egy 12v stabilitást a fesz tüskék ellen.
Szijasztok! Volna egy kérdésem mégpeig hogy ez a rajz amit melékeltem ezt lehet e valamire használni vagy sem ha esetleg valaki megépitette ezt a kapcsolást akkor várom az észrevételt meg ha tudtok valamit rola akkor irjatok. Ha nem valo a rajz sokra akkor nem fogok neki a nyák rajzolásnak mert nagyon amatör vagyok és ilyet amiben 3 ic van nem csináltam még és elég bonyolultnak tünik. A fordulatméröt dizel motorra szeretném szerelni és egy HALL hajtaná meg. Elöre is köszi a válaszokat!!
sziasztok az volna a kérdésem hogy PIC16F630 as IC vel lehetne e fordulat szám mérőt csinálni és hogyan??rajz vagy tapasztalat valami megoldás???köszi előre is.http://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=26&ppid=0&pop=1#
Sziasztok! Kéne egy kis utmutato mert elvesztem. A josepino féle fordulat méröhöz ami a 16f628 as al van megcsinálva ahhoz ez a nex fájl jo vagy sem? melékelem. Megcsinálnám az egész motyot csak tudnom kéne hogy a hex jo e vagy sem mert az egyik ismerösöm fogja égetni és nem szeretnék a nyakára mászni mindig ha nem jo ezért kérem a segitségeteket hogy megtudjam. Átnéztem a forumot és sokféle mindent találtam és nem tudok dönteni . Elöre is köszi!!!
Szia!
Én is ezt a fordulatszámmérőt szeretném megépíteni. Mondjuk nekem az a hex nem jó, mert 38 jelem lesz egy fordulat alatt. Te milyen jeladót szeretnél használni hozzá? Kérdés a többiekhez: Van egy induktív jeladóm, váltóáram, sinus hullám. Hogyan alakítsam a jelet szerintetek? Egyenirányítok, egy zenerrel vágom. Legalábbis én így gondolom. De nem szeretném egyből a pic lábára tenni a jelet. szerintetek optocsatoló nagyon bezavarna a mérésbe? Nem késne soklat a jel a csatoló miatt? Üdv: Poki
Hello! Én egy HALL al szeretném meghajtani és fordulatonként egy jel lenne 12 voltos rendszerebe a fötengely vérgöl akarom meghajtani. Szerinted az a hex jo oda??
Hello!
Én egy gokart szerűre szeretnék tenni fordulatszámmérőt, ehez szeretnék kérni segítséget, hogy mi lenne jó. A max fordulat 150/perc és a főtengely fordulatát szeretném mérni. tehát mit kell szerelnem rá és hogyan.(jelképző?) előre is ködzi
Hello!
Délután összedobtam ezt a fordulatmérőt,evvel az lcd-vel! A probléma az,hogy a háttér világításon kívül semmi reakciója nincs neki. A Pic 13-as lábát összekötöttem a kijelző 14-es lábával,de akkor sem jelez ki semmit. A nyák saját tervezésű,de 100% jó. Valakinek valami ötlete hogy mi lehet a baj?
Az R1 jelzésű 4,7kohm -os potmétert tekerd addig, míg meg nem jelennek a karakterek a kijelzőn.
Sajnos nem az,mert rögtön bekapcsolás után kipróbáltam,kinyomja a fényerőt,de a karakter egy szál se!
Akkor viszont a PIC-nél lesz a probléma.
Mivel égetted a programot a PIC-be? Leellenőrizted (verify)a beégetett programot égetés után?
Oshon égetőm van,és a hozzá tartozó programot használom!
Igen le ellenőriztem,és minden rendben van! Pont ezért nem értem a dolgot.
Hali!
Első körben nézd át a feszültségeket. De tudtommal, ha semmilyen adatot nem küldöl a kijelzőre, de a táp már rá van kötve, akkor a felső sornak a kontrasztpoti állástól függően sötét "kockákat" kellene mutatnia. Legalábbis ami nekem van, ezt teszi, igaz nekem zöld háttérvilágításos.
Szia!
Feszültségvizsgálat megvolt és az első beindítás előtt. Majd bele a pic,de semmi,vagyis még az sem,hogy a felsö sor elsötétedjen. Olyan mintha nem indulna a pic,vagyis anélkül is ugyan azt csinálja. Kristályt cseréltem,kondikat cseréltem(bár mind új volt) de ez sem vezetett eredményhez. A pic-ket újra írtam ,ellenőriztem, minden ok! De még sem indul! Szóval már tanácstalan vagyok!
A konfigurációs biteket is ellenőrizted?!
Steve
Gondolom nem tudod másik kijelzővel kipróbálni...?
Nekem gyanús, bár lehet, ezek a kék-fehér típusok másként működnek...
Szia!
Nem kerítettem sor még rá (idő hiány) sajnos! Holnap,vagyis ma estefelé meglesz ez is!
Szia!
Szintén ma este kipróbálom (de sajnos csak pont ugyan ilyen kijelzőm van raktáron),de egy próbát meg ér! Bár az adatlapját futólag néztem át de úgy rémlik hogy ebben is HD 44780-as kontroll dolgozik! Ami ugye a legelterjedtebb! Köszönöm az eddigi segítséget Neked is és Kissi kollégának is! Jelentkezem estére!
Sziasztok!
Fejlemények: én már nem értek semmit! Valaki aki már megépítette a leírhatná,hogy hogyan is kellene ennek beindulni. Szóval a konfigurációs biteket is ellenőriztem,jók,kijelző is jó! Leellenőriztem még háromszor a nyákot(a behelyezett pic lábaitól a kijelző vezetősávjáig-ott miden ok,sőt az egész nyákon! Most ott tartok hogy bekapcsolás után a felső sor kissé elsötétedik,és úgy is marad,ha kap bemenő jelet-ha nem ,ugyszínt a tesztjel esetében is! Érdekesség kedvéért,egyszer megtörtént hogy miközben fogdostam a panelt beindult a tesztjel,de csak megjelent a szám és úgy is maradt.-Csak egyszer produkálta ezt,és többet nem is volt hajlandó! Valakinek valami ötlete? Idézet: „bekapcsolás után a felső sor kissé elsötétedik” Ezek szerint a kijelző jó. (ld. a korábbi hsz.-em) Akkor a PIC környékén kellene szétnézni... Nem tudsz képeket mutatni róla? A forrasztások rendben vannak?
Igen a kijelző jó!
Ahogy írtam még ezt is hajlandó volt kiírni(csak egyszer) RPM : 2xxx Forrasztások jók-szintén leellenőrizve. -Képek:
Miről kapja a tápot?
A két 100nF-os kondit én inkább lecserélném kerámiára. Lehet, hogy valmi zavart szed össze a PIC és esetleg ezért nem megy.
Állítható tápegységről kapja az energiát!
Kondikat kicserélem. A Te kepéidről úgy nézem,hogy módosított hexed van? Esetleg fel tudnád tenni ide?-Hát ha avval ,menne!
Az én kijelzőm a PC lpt portjára van kötve, az nem fordulatszámmérő, csupán azért mutattam, hogy mit kell látni a kijelzőn, ha áram alá van téve, de nem kap adatot.
Próbáld meg a kondicserét, aztán majd meglátjuk...
Kondi csere megvolt,és nem változott senki!
Köszi a segítséget! Ráhagyom már én is!
Üdv!
Érdeklődnék, hogy lehet-e egy seat cordoba fordulatszámmérőt, km-órát átalakítani babettához(210)?, és az üzemanyagmérőt valahogy megcsinálni... Képet mellékeltem a panelről...
Szija! Igen lehet de amenyire birsz maradj az eredeti számlapnál mert ha kicsinyited nagyon sűrű lesz a számozás és optikailag nem szép és lehet hogy más számlappal nem is fog tökéletesen mutatni a beosztás végett. Ja és miröl kapja a jelet az orád?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |