Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   143 / 731
(#) zoka válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Az is lehetséges, de kétségtelenül ilyen mélyhangot még sehol máshol nem hallottam, egyáltalán nem hasonlít sem 40 sem 30 Hz-re
Sokáig nem lehet bírni, mert olyan nyomasztó az egész, a hányinger kerülget :idiota:
(#) bigbrother válasza zoka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

még a végén megtaláljátok a barna hangot
:vigyor2:
(#) djyuri válasza zoka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Ok

Kimérem majd én is még mik hol rezegnek,de jobb szeretem csak érezni

bigbrother Mythbusters szerint nincs "barna nóta" Bár ők szabadtérben próbálták,de elég meggyőző hangnyomással
(#) forceberg válasza forceberg hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

UP! Erre vki? Holnap állnék neki...
(#) kunasgabi hozzászólása Ápr 6, 2009 /

Sziasztok! Van egy Carpower SP 202C hangszóróm. Szeretnék neki dobozt csinálni. Subként kellene funkcionálni neki mert a házimozi subja tönkrement! De nem tudom milyen doboz lenne neki a legjobb,hogy az igazán mély hangokat is élvezzem vele. Tudom hogy kocsiba való hangszóró de hátha van valami jó ötlet vagy tanács! Köszi elöre is!
(#) pl13 válasza kunasgabi hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /

Ha igaz valami az adatlapjából, akkor egy 30-35 literes doboz 40Hz körüli hangolással jó lehet neki.
(#) kunasgabi válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Köszi,de hogyan hangoljam 40hz körülre?
(#) Zupp87 válasza Norby14 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Ismétlem pl-t, HA 10-436. Jó érzékenység, magas EBP (kb. 160), és a megadott tartományon belül viszonylag egyenletes átvitel. Becsapós mondjuk a SAL SBX1010 frekvenciatartomány-megadása: ha már csak az adatlapokat nézzük, ezen a frekin a 436 3dB-lel többet tud. Alapból nekem ott szúrja a szemem a SAL ezen hangszórója, hogy 68Hz fs-ű hangszóróra 55Hz... átvitel. Régi szabály úgy tudom, hogy egy rendszer a rezonanciafrekvencia alatt nem működik rendesen. És köztudott az is, hogy fs alá hangolni reflexdobozt nem érdemes. (javítsatok ki ha mégis tévednék) Persze, tudom, a TL.. de az más tészta.
Tudom, most megint azt mondjátok, mint pl13-nak: "..tudjuk hogy a szíved csücske a H2000, de..". Én használtam anno MNC hangszórót, használtunk sokáig lakótársammal SAL-t, ebből kifolyólag nem véletlenül tartom a mostani HA 17-et mindközül a legjobbnak (a magasam az jobb híján nekem is DTF-12, de útban van a Peerless ). Tapasztalat alapján mondom ezeket, és nem a levegőbe beszélek, pl13 pedig főleg nem.
(#) pl13 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

68Hz? Nézz már rá az impedanciamenetre, inkább 88-89 az a 68...
(#) pl13 válasza kunasgabi hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Mindenképpen egy reflexcsővel, vagy a doboz anyagából kialakított reflexnyílással, a közelítő méreteket majd kiszámolom, ha az segít.
(#) kunasgabi válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Húú. Nem is tudom megmondani mennyire köszönöm!
(#) Zupp87 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

A kék vonalnál lejjebb nem jutottam Csak hittem az adatlapnak.. most már látom.
(#) hammer14 hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Üdv minden basszus őrültnek!

Aki sal ból akar jó subbot építeni annak ajánlom az SQP szériát ! 4ohm-os autós kivitel de ne tévesszen meg senkit. 30hz ig szól elvileg,és a rezonancia frekije is 28hz.

Az mnc csak az ellenségemnek ajánlanám! Főleg a kéket az nagyon durva........ 4db hsz halálozott el haverjaim körébe

Az írásom 2 éves tapasztalat a sal-al kapcsolatban. Ólcsó és ahoz képest jó.

Videoton hangszórót egyébkén már nem gyártanak!
Az uj neve H2000 és újj alapanyagokkal és mérnökökkel dolgoznak elvileg.
(#) zoka válasza hammer14 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Üdv!

"mnc csak az ellenségemnek ajánlanám"

Na ezzel nagyon nem értek egyet, nekem is volt pár MNC de semmi gond nem volt velük.
Az a "kék" (cd-cone) nem éppen subhangszóró, inkább 2-3 utas hangfalakhoz való. Így nem is célszerű összehasonlítani egy autós subwoofer-el.

A haverjaid ész nélkül hajtották, máskülönben nem mehet tönkre
Ja persze ha a 20 centis verzió hátlapján a 200W-ot valaki betartja és ekkora erősítővel bombázza a sub tartományban, azt persze, hogy nem bírja. Ha sub célokra van, nem érdemes 40-50W-nál nagyobb teljesítményű erősítőkkel szadizni. Valószínű a doboz sem volt jó hozzá.

MNC-nek is vannak autós cuccai, nagyon jó áron jó kis cuccot lehet venni.

Szóval én nem sal ellenes vagyok, de mnc-t sem kell temetni. Nagyjából egykutya.

Ha nem elég, vegyél JBL-t az tuti

(#) pl13 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Hja nagyjából egyformán használhatatlan mindkettő, amit ráköltesz meg kb. kidobott pénz.

Attól mert kétutas hangsugárzóba kerül az adott hangszóró még lehet jó az alsó tartományokban, tévedés, hogy a mély frekvenciákat csak szubhsszel lehet elérni. Egyébként ezek az olcsókínai hszek nem csak mélytartományban problémásak, a gyártási szórásuk is igen nagy 50% körüli, így sosem tudhatod, mikor mit veszel meg, illetve szinte törvényszerűen rezonáns a középtartományuk, és a T-S paramétereik sem ígérnek semmi jót.
Sőt mostanában egyre többet kell javítanom központosítási hibával is.
(#) pl13 válasza hammer14 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /

Ha mindegy, hogyan szól, akkor jó az SQP is, de egyébként elég pontatlan mélyben, és nem túl érzékeny, a mechanikai terhelhetősége pedig nagyon alacsony.
Azt szoktam mondani a SAL-ra, hogy nem tud olyan olcsó lenni, amennyire rossz.
(#) WaRL0 hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Sziasztok nekem van 2 darab 16cm-es SAL SA1620 as hangszorom egy hazi dobozban csatoltam kepet de mereteket mar nem tudom pontossan kb 35liter korul van. Lehet hogy pont jo hangszorokat fogtam ki vagy nem tudom de nekem nagyon jol szolnak.

lada.JPG

(#) Flatlander hozzászólása Ápr 7, 2009 /

Sziasztok!
Van egy Pioneer TS-W307D2-es hangszóróm,egy 50literes reflex dobozba ponotsan úgy amit ajánl hozzá a gyár.Elég szépen szól remeg tőle minden de hangzásba elveszik az reje,mintha nemlenne rendesen mély.És inkább "üt" a hangja,nekem olyan hangzás kéne ami inkább olyan lágyabb basszust ad.Reflexcső hangolással el is tudtam ezt érni,viszont csak kis hangerőn.Mit lehetne ezzel kezdeni?Szerintem a dobozzal van a baj tuti,szóval kéne hozzá egy rendes dobozméret amivel elég mélyre letudna menni.Előre is köszi,és bocs ha kicsit érthetetlen voltam
(#) ptesza válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Ott rontottad el ,hogy zártba való.

Lehet venni ,hozzá ládát is. A te ládád kb jó lehet , de a reflexnyilást be kell tömni.

Bővebben: Link
(#) Flatlander válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Az lehet,de néztem róla egy csomó videót és ott mindenki reflexbe rakta.Amugy ha betömöm a reflexcsövet akkor még ennyi ereje sincs ha kiszedem belőle a tömítést rögtön van ereje,csak csak nemszól úgy ahogy szeretném.Lehet túl kemény a membrámja és azért ütős a hangja?
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Istenem. Jajj. Istenem. Jajj, jajj. Najó, nem jajgatok többet.

Már mi köze van a membrán keménységének ahhoz, hogy "űtős a hangja" annak a szerencsétlen hangszórónak?

Elvileg ha jó hangot akarunk ettől a hsztől, akkor arra használjuk, amire való, amt a gyártó is ajánl, 25-50 literig zárt dobozban, autóban, mivel ott jól kiegéíszíti a kis zárt tér mélykiemelése az hiányzó 50Hz alatti részt.

Szobában kicsit más a helyzet, ott már kerülhet b-reflexbe is, viszont a magas fs miatt nem lehet igazán mélyre hangolni úgy, hogy közben pontos is maradjon, és ne rontsuk el az impulzusválaszt. Bár ahogy tudom nálad ez a része annyira nem lényeges dolog. Ha engem kérdezne valaki, biztosan 50 liternél húznám meg a maximum doboztérfogat határát, és valahol 30-35 Hz körüli hangolást ajánlanék. Már így sem pontos de legalább jó az átvitele.
Feltéve, ha pontosak a gyártóő által megadott T-S paraméterek. Legelső lépésként azokat kéne megmérni valahogy.

Ha saját céljaimra használnám, akkor meg 30 literes doboz és kb 35 körüli hangolás várna rá...

De ahogy nekem mesélted, egyszer hallottál egy MNC-t, asszemm bigbull volt vagymi, és neked az a hang tetszik, te is olyat szeretnél. Az kb. olyan lehetett, hogy 80Hz környékén van egy rezonás kiemelése, aztán lejjebb 40 körül még szól valamennyire, utána esik, mindenzt elég pocsék impválasszal. A "probléma" viszont az, hogy ugyanilyet a Pioval nem tudsz megcsinálni, akármiylen dobozba teszed is, mert túl erős a mágnese az MNC-hez képest.
(#) yanika86 hozzászólása Ápr 8, 2009 /

Helosztok. Az lenne a kérdésem hogy ezeknek a hangszoroknak milyen é mekkora hangfalat épitsek?

2DB sal sbx 2030 mélynyomo, 2DB sal dtf 12 magassugárzó, 2DB sal hv 217-8 hangváltó, és 2 DB 100mm-es reflex cső.

Megy hogy ha ez ösze lesz állitva szerintetek jol fog szólni a mélyet kiadja szépen majd?

Válaszotokat előre is köszi. raktam fel képet is.
(#) pl13 válasza yanika86 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Nno, arra készülj fel, hogy a 200-as SBX nem fog kétútban normálisan működni, elég rezonáns középen, és az átviteli sáv egy része is hiányzik. Az univerzális váltó meg csak ront az eleve is .... "problémás" helyzeten.

Doboznak akkor lehetne pontosat mondani, ha megmérnéd a hangszórók T-S paramétereit, mivel a hazai forgalmazó adatlapja elég pontatlan, és maguk a hangszórók is 50% körüli gyártási szórással készülnek, szóval lehetetlen előre biztosat mondani róla. De ha úgyis csak a mélyek fontosak, akkor valami 35 liter körüli reflexdobozt neki, aztán majd lesz valahogy...
(#) hammer14 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

A JBL-sem épp az érzékenységéről híres!

Egyébként az 50% gyári szórás miatt vitatkozni lehet sokáig... Én azt mondom ki kell fogni!

Az mnc cd cone változatát nem 200w os erősítővel nyírták ki! Eleve akinek telik olyan erősítőre az már venne normális hsz-is hozzá

A gond az hogy gyárilag rossz! A kupos porvédője arra jó hogy jól néz ki... A por bemegy a tekercshez és eldörzsöli a lakot a tekercseésről és már lám zárlat is lesz. Egy mnc dom szóró sajna típusát nem tudom olyat csinált a 80w os yamaha erősítőmnél hogy félig feltekertem a potit,és szó szerint kivágott a szikra belőle,házi buli előt. Ennyit a magas tartomány feljavításáról...
(#) hammer14 válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Az otthonra csinálni valamit ami jól szól kategória a sal!
Sok olyan embert ismerek aki fogja a mérő szalagot leméri nagyjából mekkora láda tetszik neki megépíti,és vesz bele valamit a boltba! Ide kell a sal.

Én még mindig azt mondom hogy házibulizni otthon döngetni első osztályú! Ha hangosítani akarsz vagy highend-muzsikás zenéket hallgatni aranykábeles márványhangfallal arra nem jó.

Egyébként én tölcsérben használom a salt,és volt már többféle változatba is! Hozzáteszem egy 30-as sal sqp-t tettem elsőnek a dupla w tölcséremben,és meglepően szétrázott mindent a házban! Bele tettem a helyére az oda szánt Eminence 40-es hszt és annyit változott hogy nem ment olyan mélyre csak 2 utcálval arrébb is hallani hogy döng valami valahol..
Most ezekre az állításaimra megint lehet ellenpéldákat hozni. Én csak annyit mondok hogy teszteltem 5 haverom meghallgatta,meg a fél utca és csak annyit mondtak hogy állat ez odaba...! Persze nem reflexbe volt,de adtól még a sal sqp használható 80-100w ig bírja tartósan. Mérve nem volt semmi műszerrel,de a műszer és a fül két külön dolog!

A pontatlant azt mire érted? Ez egy lágy felfüggesztésű subb hsz! A gitár húrját hangba az életbe nem fogja tudni követni! Ez is tesztelve lett elektronikus gitárral.
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Erős a mágnese?Hmm elvileg a bigbullon nagyobb mágnes van Akkor a reflexcsővel kéne szórakoznom csak tuddnám hogyan....Mivel elöl van a cső ahol a hangszóró is ezért a doboz hátulja és a cső között a gyári 18cm hosszússággal marad kb 3cm,ha az oldalába raknám a doboznak akkor csomó lenne.Ez befolyásol valamit?
(#) pl13 válasza hammer14 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Ok, de ez sosem fog jól szólni. Aki házibulizni akar, annak is sokkal jobb, ha olyan hangszórót választ, ami legalább azt a pénzt megéri, amit rákölt. A SAL nem ilyen, alacsonabb a használati értéke jóval, mint az ára, szóval ha megveszed, az már rögtön veszteségként írható le.

Az 50%-os gyártási szórás meg nem vitatéma, ettől nagyobb értékek is voltak már, szóval lehet, hogy 100-ból kettőnél kifogod, de mi van a maradék 98-al?

És nincs igazad, az SQP egyáltalán nem lágy felfüggesztésű hangszóró, csak egy autós szubnak szánt valami, a pontatlansága pedig többek között a T-S paraméterek elhibázott egyensúlyából ered. Pontatlan alatt értsd azt, hogy annak a hangnak, amit visszahallasz róla, semmi köze a bemenőjelhez, főleg időben.

Idézet:
„Hozzáteszem egy 30-as sal sqp-t tettem elsőnek a dupla w tölcséremben,és meglepően szétrázott mindent a házban!”

Hja, ezt hívják rossz impulzusválaszú, rezonáns mélytartománynak, legfejebb annak jó, aki arra élvez, hogy mozognak a bútorok, zenéhez vagy hiteles hangvisszaadáshoz semmi köze.

Idézet:
„Én csak annyit mondok hogy teszteltem 5 haverom meghallgatta,meg a fél utca és csak annyit mondtak hogy állat ez odaba...! Persze nem reflexbe volt,de adtól még a sal sqp használható 80-100w ig bírja tartósan.”

És ez mégis kinek fontos? Nálatok a fél utcának hitelesített a hallása?
A terhelhetőséggel kapcsolatban sincs igazad, mert az eredeti lengőrendszer alig központosít valamit, nagyobb kitéréseknél meg főleg nem működik jól, olyan +-3mm, amit még nyugodt szívvel rá lehet bízni, ha az is érdekel, hogy mit hallasz. Persze ha csak ennyi fontos, hogy

Idézet:
„állat ez odaba...!”

akkor teljesen mindegy.
(#) pl13 válasza hammer14 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Idézet:
„A JBL-sem épp az érzékenységéről híres!”

Fene tudja, mondjuk attól függ melyik hangszórót nézed... De azonos kategóriában, és méretben legalább 3dB előnye van az olcsókínai hszekkel szemben.
(#) pl13 válasza Flatlander hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Jajj. A mágnes mérete önmagában semmit, de semmit nem árul el az adott hangszóróról.

Ha túl közel van az oldalfalhoz a cső, az is elhangolja a rendszert, mert változik a torkolati tényező. Nálad szerintem nem ártana legalább egy impedanciamérés, hogy legalább tudjuk, hol állunk most (T-S, hangolás, szóval legalább az alapok).
(#) Flatlander válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /

Lassan már kezdek olyanlenni mint haverom.Csinálok találomra egy dobozt és abba belerakom.Nála bejött.Legalábbis ahogy neki szól az nekem teljesen elég.Szenvedek még a cső hosszal hátha sikerül valami értelmes hangzást összehozni,hátha.Összerakom rendes házimozival és szerintem utána pihenni fog,utána jön két darab disco szélessávú 40cm-es mélyközép+magas.Utána szerintem csak azok fognak szólni.De hamár megvettem ezt sajnálom mostmeg eladni.Vagy mi lenne az a hangszóró ami nagyot is szól és jól és beleesik ebbe a 20-25ezer forintos árkategóriába?Ugyis tudod nekem a lényeg az hogy nagyot szóljon és érezni is lehessen a mélyet Többi nemnagyon érdekel nem high-end minőségre megyek.Tudom hogy ez kocsiba való hangszóró de akárhol kerestem sub hangszórót azok közül kb 99%-a mind kocsiba való.Nekem pedig ilyen kis 100w-os 8ohmos vacak nemkell,főleg nem 8ohmos.
Következő: »»   143 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem