Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Van egy Universal Multimedia UNDV101-es (lehet, hogy francia) dvd lejátszóm. Már egy ideje több dvd-t nem akar elindítani, de a frissen írtakat simán elindítja. A gyáriaknál is csinálja. Van egy csaval a fejen. Azt elforgattam, és már a frissen írtakan me olvassa be. Tudnátok erre választ adni?
Nem kellett volna elforgatni azt a potit. Azzal a lézerdióda árama szabályozható, amit sikerült elállítani. Esetleg próbáld meg visszafelé, de csak nagyon kicsiket tekerj rajta, és próbálgasd folyamatosan.
Mikor azt elforgattam, a régi DVD-ket lejátszotta, az újjakat nem. Azelőtt mindig meg kellett emelni ferdén a DVD-t, hogy beolvassa. Ha sikerül beállítanom, akkor mit csináljak, hogy beolvassa az összes DVD-t?
Helló! Hát, igen! Nem kellett volna tekergetni! Inkább szoftveres baja lehetett mint mechanikus. Sikerült elállítani a fókuszt, vagy a trackinget ( sávontartást). Csak óvatosan a tekeréssel, 5-5 fokonként, a javulás irányába. Egy előzőleg, általa lejátszott DVD-t próbálj vele lejátszani. VIM
Lehet, hoyg tényleg szoftverhiba lehet. Amiket nem töltött be, csak kicsit pörgött be. Sosem pörgött fel teljesen.
Ha kicsit megemelve olvasott , akkor a lemezt forgató motor hibás .
Kár volt elállítani , teljesen ki is nyírhattad a lézert .
Kösd ki a motort és kb. 10V DC-ről pörgesd meg , mind két irányba , kis WD40 is mehet közben .
Ez a művelet feléleszti a motort és talán a trimmer visszaállítása is sikerülhet . De rossz motorral nem fog menni .
Sikerült a lézert visszaállítani. Most ott tartok, ahol az első hiba volt. Majd a motorpörgetést megcsinálom az ünnepek után.
Csináld meg , jó lesz . Arra vigyázz , ha tisztítod , nehogy a lézerre is jusson kenőanyag .
Most az, hogy frissen írt vagy nem, az szerintem lényegtelen. Esetleg a régebben írtak más fajta dvd-n vannak(média kódú) mint az újonnan írtak, és ezért lett kényesebb rá.
Szerintem vagy a fókusztávolságot állítottad el vele, vagy pedig a fej olvasási sebességét. És nem hiszem, hogy ezzel tönkretetted, mert ahogy írtad is, hogy most meg a régieket játsza le. Ha azzal ki lehetne nyírni a lézert, akkor miért tették állíthatóvá? ? Ha meg azelőtt meg kellett dönteni, hogy lejátsza, akkor meg valószínűleg mechanikai hibáról lehet szó: pl. öregek a gumiszalagok, vagy valamelyik rugó miatt túl erősen nyomódik a lemezhez az a műanyag tárcsa (ha a dvd lejátszókban is van ilyen) Pl. nekem ez volt a problémám egy CD lejátszónál, és ha hagytam szabadon pörögni a lemezt (fel emeltem azt a műanyagot) akkor beolvasta, egyébként csak pörgette (erőlködött). És lehet, hogy ezért nem tudja elérni a megfelelő sebességet a lejátszáshoz. De van olyan dvd-m is ami állandóan nagy sebességgel pörög, mert rosszul lett megírva vagy a dvd programja lett elcseszve a releaserek által. Tehát ne csak 2 lemezzel próbáld!
Ez eléggé meredek amit írtál , öreg gumiszalagok , rugók stb. Ékszíj csak a tálca mozgatását végző motoron van ..
Hiddel el , hogy ez a jelenség a motor problémájára utal , 90% biztonsággal . Sajnos nagyon vacak motorokkal szerelik , kommutátora elkopik , beég és az áramfelvétele is nagyobb lesz a motornak . Vízszintestől elmozdítva a forgórész elmozdulásával a kommutátor érintkezési pontjai is változnak , így időlegesen fellpörög ... Trimmert gyártás során állítják be , műszeresen , ha nagyobb áramot állítasz vele , bizony károsíthatja a lézert ...
Lehet, hogy meredek de nálam már ez egyszer bejött.
Legalább adtam pár ötletet. Azért ez is meredek egy kicsit: "Vízszintestől elmozdítva a forgórész elmozdulásával a kommutátor érintkezési pontjai is változnak" Azért szerintem ekkora hézag nincs közte. Ha így is lenne, és emiatt nőne meg az áramfelvétel, akkor ezt lehet, hogy csak úgy tudná ellensúlyozni, hogy kevésbé terheli meg a motort a felesleges "rázkódásvédelemmel"--> Nem biztos, hogy tud egy másik motort beszerezni. Meg egyébként is lejátsza a lemezeket, csak nem mindig, tehát szerintem vagy lasabban forog a lemez és nem látja, vagy nem tudom mi ![]()
Az áramfelvétele növekedése a kummutátor érintkezői közé bekerült szennyeződéstől és a persely estleges szorulásától lehet . Forgórész elmozdulása függöleges irányban értendő (ami 1-2 mm is lehet) .
DVD lejátszók minimum felének motor okozza a hibáját. Kapható motor , de fent említet javítással is jó ideig elmehet ..
A motor cserénél nagyon fontos megmérni a tárcsa-magasságot, ui. a fókuszt nagyban befolyásolja.
A tracking(sávkövetés) nem függ a lézeráramtól, ha a lézer világít-ideális esetben-akkor van sávkövetés is. Ha, a motor tengely "lötyög", akkor a fókusz, és az excentricitás változik(billeg a lemez). Mivel a gyári lemezek nem írva, hanem préselve vannak, így a lyukak(pitek) minősége tökéletes, valamint jó íróval megírt, nem karcos lemezeket könnyen megeszi, mint gyenge lézerteljesítménnyel írt, vagy régebbi lemezeket, ahol bizony az adathordozó felület elöregszik. Semmi sem örök.
Igen , ezt tudom ... , fontos amit írsz , remélem csukadani is beleolvas , ha motort cserélne jól jön neki ez az információ.
Ez még nem került szóba , mivel még nem tart a motor kicserélésénél .
Mivel hajtsam meg a motort? Elemmel vagy mivel?
Egy motorcsere menyibe kerül, ha nem sikerülne?
Tápegységről illene, de akár elemmel is meghajtható.
Előfordulhat viszont, hogy nem normál egyenáramú motor, hanem Hall vezerlésű, akkor borul a mutatvány. Hány kivezetés jön a motorról? De, mint írtad előző hsz.-ben egyes lemezeket beolvas, míg másokat nem, akkor ez inkább fejhibára hajaz, mint motorhibára. Ha a lézer elöregszik, akkor fordulhat ez elő inkább. Meg lehet emelni a lézerteljesítményt azzal a trimmerrel, amit tekergettél, de az csak tűzoltás, ideig-óráig még jó lesz. A fejcsere talán megoldás lehetne, de ezt otthon maszekban elvégezni nem egyszerű dolog. Gyártáskor ui. összehangolják a fej bizonyos paramétereinek figyelembevételével a fő motor-pontosabban a tárcsa magasság, és merőlegesség, valamint excentricitás-mértékét, és ezt a szervópanel egyik EEPROM-jában letárolják. Mivel minden legyártott fej egyedi azonosítóval rendelkezik, éppen a gyártáskor mért paraméterek(gratingszög, lézeráramok, stb.)miatt, így a fejcsere lutri, vagy bejön, vagy nem. Egyáltalán lehet-e kapni, hozzávaló fejet? Talán a legegyszerűbb kidobni, és venni egy újat, mint költeni rá bármennyit is.
Nem kell oda wd40, egy csepp étolaj megteszi.
Kihegyezett gyufaszállal, rá kell cseppenteni a motortengelyre, hagyni, hogy szépen befollyon, kézzel pörgetni ide-oda, kicsit tengely irányban mozgatni óvatosan. Egy lencsetisztítás sem árt izopropanolos, vagy kontaktlencse tisztító folyadékkal, vattapálcával. Főleg akkor, ha a gép poros, cigifüstös helyiségben van. Érdekes: a bagófüsttől szabályosan besárgul az objektívlencse. ![]()
Hall vezerlésű motor gagyi DVD-ben nem nagyon található , ha mégis az van benne , akkor azzal nem lenne probléma , sokkal tovább birják, azt nem lehet így javítgatni , de nem is kell ..
Csak azért gondoltam motorhibára , mert vizszintesből kimozdítva beolvasta a lemezeket , tapasztalataim alapján ez tipikus motor problémára utal . Persze WD40 mással is kiváltható , ha csak elemes forgatásra van lehetőség (labortáp jobb lenne ), akkor 9V -os elemről , oda/vissza hosszabb ideig felpörgetve van lehetőség , időleges gyógyításra ...
Még az is lehet, hogy a fejmozgató mechanika akad valahol.
Legtisztább az ilyen nevenincs cucctól mielöbb megszabadulni! ![]()
![]()
Vitatkoznék veled kicsit.
Hova tud az olaj besűrüsödni? Ha teheted nézz meg egy motorcsapágyat mikroszkóp alatt. A bronz persely mikronnyi lyukacskákat hordoz a felületén, ezekben a kis "likakban" tapad meg az olaj. Gyárilag ezt úgy olajozzák, hogy nagy tömegben langyos olajban megmártják, visszahűtik szobahőmérsékletre, majd centrifugában lepörgetik a felesleget. Az az egy csepp olaj még majdnem sok is, nincs ott arra hely, hogy sűrűsödés történjen, és nincs akkora hőterhelés sem, hogy iszaposodjon.
Megbolodult a dvd. Mikor ki akarom nyitni a tálcát, sose akar megállni a tálcamozgató motor. Egy idő után bemegy, de a dvd azt írja ki, hogy névtelen cd. Mit csináljak vele?
Nem piszkáltad el a tálca végálláskapcsolóját?
Lehet, nem tudom. A motort forgattam meg 6 V árammal.
A végálláskapcsoló hol van?
Melyik motort forgattad ?
6 V árammal ? ! Remélem kivezetéseit lekötötted ! Ha nem kötötted ki a motort , az IC -jét kinyírhattad . Kapcsoló a tálca alatt , az elején a mechanikában , kis nyáklapon .
Ez egyre jobb...
![]() Jobban járnál, amíg nem késő, hogy hozzáértő kezébe adod, és nem magad "javítod"! :eek2: |
Bejelentkezés
Hirdetés |