Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   25 / 153
(#) Heny hozzászólása Ápr 14, 2009 /

megvan a tekernyöcöm még milye alklatrész kell amit én kell elkészitsek?
vagy más.......?
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Hű, de ismerős volt az a rádió! :yes:
Aztán rájöttem, hogy az enyém.
(#) Heny válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Oké...Milyen az a nanós kiskondi?
Fejhlgatóm az nincs de van 2 kis hangszórom és a régi rádióból erősítőhöz alkatrészem pl.tranzisztór ,kerámia kondenzátor, potméter, hangszabájzó.
Vagy hanem szerezzek be egy telefon készülék kagylóját?

De tényleg régi, nagy ohmos hallgató kell! (2 x 2 kohm)
Lehet piezzo fülhallgatóval is helyettesíteni, ilyenkor a hallgató helyére kell kötni egy 3-5 kohm -os ellenállást, és azzal párhuzamosan a piezó hallgatót.

De csak diódát postáztam!
Apropo..
Heny! A dióda lábait csak úgy szabad hajlítani, hogy megfogod csipesszel, vagy fogóval, és az üvegtől távolabbi oldalon hajlítasz! Ellenkező esetben az üveg törik!
(#) Heny hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Oké.......köszönöm
(#) Heny válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Megpróbálom úgy összekötni hogy ne keljen meghajlítsam.
(#) Heny válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

A telefonkagyló milyen régi kéne legyen? ...mert nekem van egy ami 6 vagy 7 éves?
Ja és miután llaci56tól megérkezik a germánium dióda amit nagyon köszönök neki .... azután neki kezdhetek az összekötéshez? ...vagy azelött be kell valamit még szerezzek?

Az a forgatható az a forgÓkondi? ,,... a többi meg van ..antennához még valami nem kell?
(#) llaci56 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Az a forgatható, az a forgó kondi. Ha megnézed a kapcs. rajzokat, akkor láthatod, hogy ez van párhuzamosan kapcsolva a tekerccsel, így egy rezgőkört alkotnak, - de erről majd később...
Az antennához minél hosszabb "drót" kell. Ki kell húzni két pont között vizszintesen. Legyen legalább 4-5 méter, de ha több, az csak jobb. Kell majd földelés is, ennek legjobban a vízvezeték felelhet meg.
(#) cornelflex hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Uraim, az alábbi kapcsolásban mi a szerepe a visszacsatoló tekercsnek?
Annyit megértettem, hogy megnöveli a szelektivitás, de hogyan?
(#) llaci56 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Szerintem nem visszacsatoló tekercs. A szelektivitást növeli, - kevésbé terhel be a hallgató (trafója) a rezgőkörbe.
(#) Heny válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Akkor ide ásni kell vagy hozzá köthetem a vízcsaphoz?
Lehet most hulyeséget mondtam ugye?

JUJ...tudod hogy meg ijesztettél az elején?
akkor jó mert van is a közelben ami nem müanyag....
(#) llaci56 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Azért, hogy tisztában légy vele, a földelés azért földelés, mert a Föld potenciált jelenti, azaz elektromos kontaktus a Földdel. Ezt valóban úgy csinálják, hogy elég mélyre (akár több méter!) egy cink lemezt ásnak el, és ehhez kapcsolódik a földvezeték. (Azért mélyre, mert ott stabilabb a föld nevessége, és ez kell a jó elektromos vezetéshez, és azért cinket, mert az nem rohad el, és szintén jó vezető.) A vízvezeték azért használható e célra, mert a gerincvezeték igen hosszan a földben van, és ez jó kontaktus a földdel. Sajnos, ha műanyg a vízvezeték, akkor ez más nem működik.
(#) Heny válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Oké értem mostmár.
Most olvasok egy könyvet és ott a tekrcsben vasmagot tesznek belé.....én nem tettem a tekercsembe vasmagot , muszáj tenni bele?
(#) Heny válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

OkÉ.....van nekem djvu nézegetöm.....köszi
Minden alkatrÉszem megvan kivÉve a dióda ,,,,,szerintetek neki kezdjek az összerakaáshoz?
vagy addig olvassak ilyen rádiós könyveket?
(#) llaci56 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Az nem árt, ha olvasgatsz, és tanulsz, mert ha felkeltette az érdeklődésedet ez a detektoros rádió, akkor itt nem szabad megállni! Előszőr ezt kell tökéletesíteni, aztán lehet építeni a többi rádiót.
A dióda nélkül nem nagyon tudsz mit kezdeni, - mert, szinte abból áll az egész rádió, - de úton van a küldemény. Nem tudom, mennyi idő, amíg odaér.
(#) llaci56 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szeretném javítani, amit rosszul mondtam, mert nem jól tudtam...
Igen, visszacsatolás az valóban! De ha Köbüki nem világosít fel erről, akkor hülyén halok meg! Ezért köszönet Köbükinek! (Nagyon illedelmesen, magánban tette! )
Azt, hogy miért is úgy működik, ahogyan működik, még nem tudom, de remélem, hogy meg is értem általa!
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Ez a visszacsatolós HE szöveg nem teljesen korrekt.

Zoli, ez csak 1 oldal. A kis hölgynek elküldtem a Makai könyvet, szerintem ebben a témában az a legjobb.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Nehogy belekössél! Örülök, hogy megértettem!
Mi a címe a Makai könyvnek?
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 16, 2009 /

Itt a fedlap.
Ami jobban bosszant, hogy nem ment el E-mail-ban Heninek. Ez a Posta már itt sem működik, hogy lesz így Germánium-diódája?

[quote]esetén az erősítés nő, esetleg végtelen nagyra, ami önálló rezgéseket végző fokozatot eredményez.[quote]

Lássuk a Wien-hidas oszcillátort. Tudjuk, hogy a Wien-híd1/3 részére csökkenti a jel amplitúdóját. Ezért az erősítőnek ezt kell pótolnia, ami 3x-os erősítést igényel. Ez azért messze van a végtelenhez képest, amihez a cikk az oszcilláció létrejöttét köti. Ect, Ect.....

Arra a kis barna ragasztóra miért írták rá vajon a 240-et? Nyomtathatták volna mindjárt úgy, és nem lett volna ennyi külön munka, hogy az összesre még ezt is ráírni kézzel. (Gondolom, hogy az összesre, mert az enyémen is rajta van...)

Na tessék! Most összezavartál!

Valóban. És jól el is tértünk az eredeti témától. Remélem, nem kapunk Warnt. Inkább segítsünk Kézdivásárhely legjobb rádióamatőrének.
(#) cornelflex válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Légyszives, küld el nekem is a könyvet.
(#) llaci56 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Innen letöltheted.
Henyke is töltse le!
(#) Heny válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Már megvan ....Köszii
Azt hiszem lesz mit olvassak ezen a héten
Következő: »»   25 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem