Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Visszatérve a Yamaha erősítő gondomra! 100ohm os műterhelésem nem volt itthon pedig a létező összes hősugárzó fűtőszálat sorba kötöttem.. Na sebaj Műszerrel mértem 46-50ohm körüli ellenállást plusz a hangszórónak van 10ohm kábelezéssel együtt. Sorba kötöttem és meghajtottam akadásig. Semmi gond nem jelentkezett alig melegedett 20 perc alatt az erősítő. (ez szerintem várható volt ).
Sajna meg álltam a fejlődéssel mert a bolt nincs nyitva ahol meg kellene vennem a csere ellenállást. Az erősítőmbe ettől független valami el van fáradva vagy el van tolódva vagy nem tudom. Olyan nincs hogy egy cuccot meghajt 2 évig és 2év+1 nap ott már nem bírja tovább. Szabónagymester előző válászára válaszolva. Tudom hogy a hangszórónak impedanciája van nem ellenállása! Ettől függetlenül ha valaki bemegy a boltba hangszórót venni és tudja hogy az erősítője kimenete fölé mi van írva akkor olyan értékű hangszórót kér az eladótól aminek a dobozán ugyanolyan érték szerepel! Az impedancia menet az már csak hozzá értőknek van feltüntetve. Sok ember azt se tudja mi az a görbe ami a mély hangszóróján 20khz nél 60omnál van. Mivel én ezt tudom,így megnézem mindjárt hogy az eminenc hangszórómnak a legkisebb értéke hány hz nél van és akkor talán be tudom bizonyítani hogy az erősítő a rossz.
Sok keresgélés után rátaláltam. Hát nem valami szép az impedancia menet. 100hz nél 6,5ohm de ez a legalacsonyabb érték . Hát nekem 150hz-nél van vágva. Most már csak az a kérdés hogy az erősítőmnek ezt el kellene-e viselni? Szerintem lazán.de csak szerintem.
Hozzá teszem hogy ha még ezt a hangszórót nem is bírja meghajtani azt nem csodálom mert ezt máskor sem bírta. De azért jó lenne ha legalább a sal-os cumó ***** lenne. Mod. szamóca
Üdvözlet mindenkinek!
Bejelenteném hogy kész az első tranzisztoros erősítőm. Csak 3W-os de jobbnak láttam az alapoknál kezdeni. Köszönet a kapcsolási rajzért Mp3makernek. Nekem jobban tetszik az IC-s cuccoknál. Tapasztalat: A két tranzisztort nem érdemes szigetelés nélkül ugyanarra a hűtőbordára csavarozni, mert nem fog szólni Ja és lenne egy kérdésem: A tip29-30 helyett a boltos csak bd239-240-et tudott adni mert szinte ugyanolyan. Ha én kicserélném például bd243-244-re akkor el tudnék érni valami teljesítmény növekedést?
Szia!
A tápfeszültség, és a transzformátorteljesítmény növelésével érhetsz el nagyobb teljesítményt.
Frekiben mit tud ez a cucc?
Lehet összehajítanám füles erősítőnek. A füles ellenállását tekintve, kb 0.5, 1W-ra jönne ki, ami elég barátságod teljesítmény a dobhártyákra tekintve is.
Nah igen a hangváltó az nekem 200w de simán ráküldöm a 400-at kicsit jobban melegszik Amugy meg az a fura hogy múltkor hajtottam kb 4órát folyamatosan maxon és semmi baj nemvolt mostmeg 10perc és vége lett,ezt nemértem....
Heló
Akit érdekel a téma annak érdemes elolvasnia: Sípos Gyula: hifi erősítők építése című könyvét? Mit gondoltok jó könyv?
hát fogalmam sincs sajnos
Igen, az összes Sipos könyv jó, és érdemes mindent elolvasni. Számunka az egy fajta biblia volt...
Pedro
A Sípos-könyv nagyon jó,egyetlen "baja",h elég régen íródott,de ez tkp.nem probléma.(a közölt tranzisztortípusok némelyike esetleg "kifutott" lehet...) Alapozásnak mindenképpen kiváló.
Sziasztok!
Ma osztálytársam előrukkolt avval hogy készítsek neki egy sztereó erősítőt.. Amit tudnia kéne: - A hangfalak 8 Ohm osak lennének - 8 Ohm on kéne neki tudni 2X 50W-ot - Lehetőleg 12V-ról menjen.. Ennyi lenne a követelménye.. Ha lehetséges egy PC tápról lenne hajtva.. Valami TDA xxx IC-s kapcsolásra gondolok, csak nem tudom hogy 8 Ohm -on mi adna 2X 50W-ot.. Ha valaki tudna ajánlani kapcsolást, esetleg nyáktervet nagyon megköszönném! üdv!
Heló
Én ilyen IC-ről nem tudok, ami van, az 14V-ról 2x55W-os 4ohmon. (TDA1562) 8ohmon kb 2x20W-os lehet torzítás mentesen. Ha tudnátok szerezni 2x24V-os trafót, abból lenne +-35V, arra két TDA7294 tökéletes lenne, az tudná az 50W-ot 8ohmon. Trafónak kellene egy 150W-os, hogy megfelelően ki tudja hajtani a végfokokat. Tudom ajánlani az oldalon lévő apróhirdetéseket, ki lehet fogni pár ezer forintért ilyen trafókat. Sok sikert az építéshez
Hi!
Megmondom majd neki, hogy mit szólna 2X 20W-hoz 8 Ohm-on.. De ha valaki tud kicsit erősebb IC-t akkor kérem szóljon! Üdv!
De az az igazság, hogy sosem fog normálisan szólni, 20W felett mindegyik ilyen rendszerű erősítő torzítani fog. Ráadásul árban sem egy olcsó kategória, a helyetekben mindenképpen komolyabb erősítőt építenék. Nem sokkal lenne drágább (ha trafót tudtok szerezni hozzá, akkor már nyert ügy) és hangerőben, hangzásban verné a 12V-os erősítőket.
Szia!
Tudom hogy a TDA nem a világ csúcsa... Én sem azt építenék ha lenne tápegység.. De az sajnos nincs.. A PC-táp az én fejemből pattant ki igazából Így hát marad a TDAxxx Megnézem a TDa 7375-öt milyen árba van.. Holnap pedig beszélek a sráccal hogy mi legyen.. Üdv! Köszönöm!
Heló
Pedig jobban járnátok egy B5, VF2, vagy Conduktorral,... Főleg minőségben!
Sziasztok!Én nem igazán vagyok otthon ebben a témában ,segítségért fordulnék hozzátok.Olyan jellegű kérdésem lenne,hogy lehet-e olyan erősítőt készíteni,amelyik csak egyedül egy mélyládát hajtana meg,amelynek adatai:M.N.C Sunflower 30cm,300W,8ohm.Ha úgy gondoljátok,hogy foglalkoznátok a kérdéssel és tudnátok nekem segíteni,akkor később leírom a komplett elképzelésem.Előre is köszönöm a segítséget!Üdv.:TOMMY
Igen lehet.
Mennyire bonyolult elkészíteni?
Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Mennyire bonyolult egy műanyag láda elkészítése? Van akinek egyszerű, van akinek bonyolult.
Idézet: ...szerintem inkább bonyolult. „Én nem igazán vagyok otthon ebben a témában”
Sziasztok!
Van egy keverőm aminek a fejhallgató kimenetét szeretném egy kicsit hangosabbá tenni. Ezt egy külső kis erősítővel szeretném megoldani. Volna egy bemenete ami a keverő fejhallgató kimenetéről érkezik. Ezt a jelet erősítené ez a kis készülék amelynek kimenetére közvetlenül csatlakozna a füles. Egyszerű kell csak, még potmétert sem tennék bele. Ami viszont fontos, hogy a hangminőségen lehetőleg ne rontson sokat és természetesen a jel sztereó maradjon. Én tranzisztorral gondoltam megvalósítani. Milyen megoldást javasolnátok?
Nem úgy gondoltam,hogy én akarom elkészíteni,hanem olyan valakinek bonyolult-e,aki ért is hozzá?!!
Olyannak egyáltalán nem bonyolult.
Mekkora erősítőt célszerű készíteni egy ilyen ládához
Sziasztok lenne 1 kis problémám TDA7386 bekötésével mert nemtudom mit kössek a ST-BY és a Mute lábra előre is köszike
A tápra (+12...14V) kell kötni őket! Természetesen R1/C9 és R2/C10 RC-tagok kellenek!
Szia!
Ha csak mély hangokat szeretnél vele erősíteni, akkor egy TDA7294 bőven megteszi, sőt... ez egy 70W 8ohmon szinusz végfok IC, ami annyit tesz, hogy széthajtja aktív hangváltóval a hangszóródat. Ha nem csak mély hangokat szeretnél ráküldeni, akkor mondjuk 100-150W szinuszos teljesítményű végfokot akasztanék rá. Ezzel az IC-vel egy végfok megépítése relatíve egyszerű és - viszonylag - elég olcsón is jön ki. Egy ugyanilyen IC-vel és aktív hangváltóval egy ugyanilyen hangszórót hajtottunk régen, és néhány hónapnyi üzemeltetés után a hangszóró olyannyira megadta magát a 70W-tól, hogy a pille és gumiperem kilágyult, hogy kb fél centit beesett a membrán, aztán ha megfordítottam a hangszórót, akkor a másik irányba lógott meg fél centit... |
Bejelentkezés
Hirdetés |