Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompakt fénycső bekötése
 
Témaindító: balazsbotond, idő: Márc 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 10
(#) Pizzus hozzászólása Máj 14, 2008 /
 
Kondik kicserélve, de a hiba változatlanul fennáll Ma voltam villanyos boltban, 2500Ft a komplett elektronikus gyújtó. Az elkokért 240-et fizettem, szal még belefér egykét alkatrész cseréje. Jobban mghallgatva mikor vibrálni kezd a lámpa zizegést hallani, talán az egyik tekercs...
(#) Higanyrománc válasza Pizzus hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Kell hogy legyen a panel kimeneti része környékén egy néhány nF-os nagyfeszültségű (630 - 2000 V) műanyag (poliészter) kondi. Ez az ilyen "ultraganyi, fénycsőgyilkos, stb.." előtéteknél egyszerűen párhuzamosan kapcsolódik a fénycsővel. Lehet, hogy ez rakoncátlankodik, ui. ennek impulzustűrőnek kell lennie. Illetve érdemes min. 1500 V-ossal próbálkozni, ha cseréről van szó.
(#) Pizzus hozzászólása Jún 6, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat.

Az előző hozzászóklásomban (#222140) említett tranzisztor volt a hibás. Mármint a jobb oldali, aminek elszíneződés volt a lábánál. MJE13005 400v 4A-es NPN. Csere egy már nem emlékszem milyen számú 800V 8A-esre, s lőn világosság
(#) Higanyrománc válasza Pizzus hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
A két tranzisztor azonos típusú legyen!
(#) Pizzus hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Annak ellenére, hogy csak az egyik volt rossz, kicseréltem mindkettőt, természetesen két egyformára.
(#) Higanyrománc válasza Pizzus hozzászólására (») Jún 13, 2008 /
 
Mi vitt rá, hogy kicseréld mindkettőt?
(#) Higanyrománc hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Amúgy ma meg engem is meg... egy régi 15 W-os Tungi kompakt elektronika!
A csövet lepattintottam róla, a hozzávezetéseit eltéptem.
Rákötöttem egy jó kompakt csövet, csak zümmögöt az áramkör. Kicseréltem benne a két IRFR 310-es MOSFETet, mert különböző értékeket mutatott diódatesztben. Nem megy! Ekkor újraforrasztottam a gyújtókondi, meg a PTC közötti forrszemeket, mert ridegnek tűnt. Ugyanúgy zümmögött tovább. Ekkor kiforrasztottam azt a 22 nF/250-es kondit, mert az egyik lábánál valamiért füstös volt. Kimértem, jó , vissza. Kiforrasztottam a PTC-t, mire kiemeltem a panelből, letört mindkét lába elridegült kivezetései következtében , ennek annyi! A legértékesebb alkatrésze! Aztán tettem a helyére egy újat (véletlen volt ebből a ritkaságból egy előző példányból kiszerelve), hát azzal is csak ciripelt az egész. Ekkor fogtam az egész kapcsolást, és szétbontottam alkatrészeire , mert kizárásos alapon a jeltranszformátorában lehettek a tekercsek valamelyikei összezáródva, amit viszont nem tudtam ugyanolyanra cserélni, ezeket tekercselni meg végképp nem érdemes/lehetetlen márcsak az összeragasztot miniatűr EE-vasmagjai miatt is!
Mindezt nem elkedvetlenítőül írtam, csak néhanap rajtam is kifognak ezek a kompakt elektronikák.
Nem könnyű kenyér, pedig ha egy ilyen régi PTC-s elektronika működik, aranyat ér!!!
(#) Pizzus hozzászólása Jún 13, 2008 /
 
Uff. Ez nekem már kicsit magas Ennyire mélyrehatóan nem foglalkozom a témával, egyáltalán nem értek a fénycsövekhez meg az elektronikus gyújtásaikhoz. Azért cseréltem mindkét tranzisztort, mert mivel ugyanolyat nem kaptam, ami volt benne, gondoltam akkor a másmilyenből legyen két egyforma benne Lehet hogy felesleges volt, de még így is jóval olcsóbban lett megjavítva mintha komplett újjat vettem volna Sikerként könyvelem el, hogy az eddig tanultak segítségével sikerült megjavítanom olyat, amit más a szemétbe dobott volna
(#) wargusz hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Sziasztok!
Tegnap vettem 2db OSRAM dulux L 865 csövet+ hozzá elektronikus előtétet + 2G11 foglalatot. Összekötöttem a cuccot és meg sem nyikkan... Itthon vettem észre, hogy vmi mindkét cső belsejében csörög, ekkor már rosszat selytettem, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a baj. (pl.: az előtétbe csak fázist és nullát kötöttem, az 1,2,3,4 pontokon mindenhol világit a fázisceruza ) Szerintetek?
..egyébként van ezeken vmi belül, ami letörhet, illetve normális lehet ez a kószáló akármi a csövön belül?
Üdv és köszi a választ előre is!
Zsolt
(#) Higanyrománc válasza wargusz hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
A fáziscerka által mutatottat csak fenntartásokkal szabad kezelni. Az elektronikus előtét 220-as bemenete és kimenete között lehet galvanikus kapcsolat, úgyhogy ebben az esetben jogos a "világító" fáziscerüza.
A fénycsőben több dolog is csörömpölhet, pl. leszakadt elektród, üvegszilánkocska. A
Idézet:
„kószáló akármi”
éppenséggel még nem feltétlen zárja ki a cső működőképességét. Gurulhatnak benne higanycseppecskék is, az viszont nem hallható. Viszont ha ez egyik elektród leszakadt, vagy neadjisten' mindkettő, akkor nem fog működni. Ha esetleg csak az egyik elektród szakadt, akkor annak rövidrezárásával még éppenséggel feltámasztható a csöved.
(#) Imi65 válasza Higanyrománc hozzászólására (») Szept 16, 2008 /
 
Idézet:
„Ha esetleg csak az egyik elektród szakadt, akkor annak rövidrezárásával még éppenséggel feltámasztható a csöved.”

Éppen a napokban próbáltam ki, valóban begyújt, de csak félhullámra. Lehet, hogy hamarosan beindulna az áthidalt elektróda is, de a két soros kondin (ami a tápszűrés is) a feszfelezés "elmegy", és az egyik a túlfesztől eldurran pillanatok alatt. Lehet, hogy ez az igényesebb elektronikáknál nem így van kialakítva, ott lehetségesnek tartom az állítást.
(#) H.Viktor hozzászólása Dec 19, 2008 /
 
Üdv.!
Azt szeretném kérdezni nem tudjátok, hogy egy ilyet hogyan kell működésre bírni? Bekötni?
(#) didyman válasza Higanyrománc hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Földi...
(#) Dr.God Man hozzászólása Ápr 16, 2009 /
 
Hello!

Nekem olyan kérdésem lenne , hogy hogyan lehetne az energia takarékos égőknek a fényerejét megnövelni?
Én PHILIPS tornado égőket használok , ha tudtok segítsetek mert vak vagyok és sötét van ezeknél a ratyi égőknél! Persze csak poénnak szántam a vakot...

Szóval a lényeg , hogy legyen egy olyan fényerő ami mellett lehet is látni valamit és nem eszi meg a fejemet!

Köszi!
(#) didyman válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
A tornado-k pont a fényük miatt kapták nevüket: hány W-os, emnnyi idős csövekről van szó? Így, készen nem lehet növelni fényerőt, a csövek rendszerint így is csúcsra vannak járatva, bárminemű belenyúlástól drasztikusan csökken az élettartamuk. Célszerűbb ilyen igényekre (nagy fénysűrűség) T5-ös csöveket használni a high output altípusból, valamilyen jó hatásfokú fényterelővel.
(#) Dr.God Man válasza didyman hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Hello!

Van 20W és 23W-os is. De van új és hasznát égőm. De van rossz is... Ahoz képest elég jó az égő fényereje de ahoz , hogy pl bütykölés közben lássak is ahoz édes kevés! És a színhőmérséklete is elég alacsony. Bár gondoltam , hogy eléggé meg van pörgetve a cső mert amikor lekapcsolom a lámpát az üveg egy kicsit izzik... Csak olyan lámpa kellene ami olcsó és jó is! Gondoltam valami fémhalogén égőre is de elég költséges már maga az égő is ...
(#) didyman válasza Dr.God Man hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Nekem a műhelylámpám 18W-os lineáris volt, meg van egy 11W-os kompakt tükrös. A 23W-os tornádótól kiszaladok a világból . A fémhalogén drága, de aztán az élettartamával jól fizet. A HO T% még egész normális árú, és kompakt elektronikájával némi kompromisszummal, de meghajtható (a HE T5-ök minden további nélkül, a HO-nál esetleg bűvészkedni kell, nem a teljesítmény, hanem az áramerősség miatt).
(#) perlaci hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Van a képeken látható kompaktcső elektronikából pár darabom. Működnek is rendesen de ezek 15W illetve 22W csőhöz valók. Szeretnék velük normál 36W-os vagy T5 36W típusú csövet meghajtani. Ki is próbáltam működnek szépen indulnak, de a felvett áramból egyértelműen nem hajtja meg a csövet eléggé az elektronika. Persze ez így normális hiszen nem erre vannak méretezve és eléggé melegszenek is. Mely alkatrészek cseréjével lehetne átalakítani és bírná e a trafó. Csinált már valaki ilyen megoldást. Van másfajta elektronikám is de azok se tudnak 22w-nál többet.
Köszi Laci
(#) didyman válasza perlaci hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Ez valami Philips elektronika? UBA valahányas IC lakik rajta?A T5 cső nem lehet 36W: 35 vagy 39W-os? Az utóbbi HO típus, azt kompakt előtéttel nehéz lesz meghajtani. Ha HE T5, vagyis 35W, annak már esetleg a kapcsolás elrendezéséből fakadó maximális üzemi feszültség lehet kevés. Mindkét esetben hozzá kell nyúlni a trafóhoz. T8-hoz is alkalmassá tehető így. AMihez nyúlni kell: A graetz, a kondi (22uF, vagy nagyobb legalább), a FET-ek hűtése (vagy jó eséllyel maguk a FET-ek is, 1-2A-e már nem lesz elég, 5-6A-es ajánlott), ezek meghajtása (ha IC van, akkor ott védelem módosítása, ha a trafóról visszacsatolt valami van, akkor ott több alkatrészhez is). Összességében azt mondanám, ha IC-s, akkor viszonylag egyszerűen jó képességű elektronika faragható belőle, ha nem, akkor majdnem olyan, mintha újat építenél.
(#) perlaci válasza didyman hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Üdv
Köszi a választ. Elírtam a T5 cső 39W-os. Jó csövet simán indítja az elektronika csak kisebb a teljesítménye és nagyon melegszik főleg a trafó. Én is trafócserére gondoltam mert itt már nem lesz elég a vas teljesítménye. Lehet szétszedek egy rosszat lemérem a menetszámot és nagyobb vason kipróbálom. A panelon nincs ic a trafó van visszavezetve a fetekre ha azok egyáltalán. K2N52 nem találtam sehol az adatlapját.
(#) renome hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Sziasztok!
Amatőr vagyok az elektronika terén, így a csatolt képen látható elektr. fénycsőelőtét bekötéséhez szeretnék segítséget kérni. A kérdésem az lenne, hogy a 220V-ra való rákötésnél (a képen a pirossal jelölt) mindegy, hogy melyik csatlakoztatóra kötöm a fázist és melyikre a nullát?

köszönettel
(#) malter hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
sziasztok!
Az akváriumomhoz szeretnék készíteni egy fényforrást
az alap egy 9w os kompakt fénycső lenne nézegettem hogy ehez kell foglalat,starter,stb..
A probléma az lenne hogy mivel kezdő vagyok ezen a téren
nem nagyon tudom hogy kell e még hozzá valami
és hogy hogy kellne öszekötni az egészet hogy megfelelően müködjön ha valki tud kérem segitsen
a választ előre is köszönöm
(#) kadarist válasza malter hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Szia!

Egy fénykép a lámpáról sokat segítene.
(#) malter hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
hello.
Valószínüleg Jövőhéten veszem meg
de ijen lesz.
(#) kadarist válasza malter hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Ehhez kell fojtó és gyújtó is. Próbáld meg az elektronikus előtéttel szerelt lámpát(jobb oldali).Bővebben: Link
(#) malter hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
és ezeknek mennyi a szinhőmérsékletük, hol tudnám öket megnézni?
(#) kadarist válasza malter hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Lehet kapni speciális akváriumhoz és vízinövényekhez való fénycsövet.
Vízinövényekhez ez jó:Bővebben: Link Ezen az oldalon választhatsz neked megfelelő típust.
(#) malter hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
köszi a segitséget aszem mostmár menni fog minden
(#) JDMKid hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Üdv!

Van egy rossz kompakt fénycsövem, nem tudom mi lehet a baja, de ha a a képen jelölt két huzalt összekötöm akkor világít a cső. Illetve, ha a csövet viszonylag erősen az asztalhoz ütögetem, akkor is felkapcsol. Kontakthibára gyanítottam, de a forrasztások jók mindenhol.

Szerintetek?
Vagy zárjam össze a két huzalt, és maradjon úgy?

DSCF0007.JPG
    
(#) kadarist válasza JDMKid hozzászólására (») Ápr 18, 2010 / 1
 
Meg van szakadva a fűtőszál a lámpa egyik végében (az üvegburán belül). Kösd össze a két vezetéket és mehet tovább.
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem