Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
De jó, én pont ilyet bontottam...
Az üres doboza meg ott áll, de sebaj majd elviszem azt is a börzíre!
Innen éppen nem érem el azt a polcot
Abban a kapcsolásban már az ECC81-el is 2V feletti a bemeneti érzékenysége annak az SE-nek . ECC82 jó lehet a meghajtására , de csak mind 2 trióda felhasználásával , más kapcsolás alkalmazásával .
Valószínüleg valamilyen rádióban lehettek annó, jó eséllyel az említett csövekkel.
Valóban nem légréses és szinte biztos, hogy PP volt "ifjú korában". Nekem is ilyen nagy értékek adódtak, de mivel PP-t még nem építettem, gondoltam ott hátha másként számít... Akkor felejtős... Még mindig Apósom cuccai közül előkerült két hiperszil trafó, ha jól azonosítom SM74. (Talán valami ELKIS hálózatik.) Ha ezeket "kulturáltan" szétbontom, és találok valakit aki megtekeri, az EI re számított 3500 0,22-es / 140 1-es tekercsadatokkal (valamilyen osztásban) beépíthetem ezeket a "trafójavesztett" EL84SE-be?
Ha van csöved hozzá , azért érdemes lenne kipróbálni , persze 4 ohm terhelés biztosításával .
SM74 EL84- hez megfelelő választás .
Hallgatom, de inkább csak néhány többet forgott ismert hangú lemezemen "vizsgáztattam".
(Azért azt hozzá kell tennem, hogy ezen a láncon még mindössze két csöves végerősítő "próbálkozott", tehát nem lehet igazán átfogó ismeretem a különféle csövek hanját illetően.) Ami rögtön feltünt, hogy "nyomulósabb" kevésbé levegős mint az EL84SE volt, igaz nem is annyira "vékonyhangú". Az EL84SE-t teresebbnek éreztem, de összehasonlítani nem tudom, hiszen a kettőnek van egy pár kimenője. (Most jut eszembe, hogy a G807-nél még nem is ellenőriztem a fázishelyességet, itt ugyanis nincs földpont a kimeneten, ami egyértelmüen megmutatná, hogyan kössem rá a hangdobozt.) Ami tetszett, hogy nem lehet túlvezérelni, nem kell játszani a hangerőszabályzóval, nehogy torzítson a zenekati tuttikon. ...és a látvány, nagyon szépnek találom ezeket a csöveket, kár hogy az ECC81 olyan vékonykának tűnik elötte, főleg hogy ebben a beállításban csak az egyik felét fűtöm.
Van ugyan két 5 ohmos (ennél kisebb nincs)papírmembrános szélessávú hangszóróm egy-egy "kvázi hangdobozban", de ez egy Philips Stereoplan csöves rádió saját hangdoboza, ott is ECL86 meghajtással. Ezek viszont napi használatban vanak éppen az említett rádióval.
Akkor bontom az SM74-eket és megpróbálom rábeszélni HM trafós "kapcsolatomat", hogy tekerje meg, vagy keresek mást
Szia Gergő!
Szerintem jó a hálótrafó kimenőnek, én spec. nagyon szerettem. Mivel a puskás trf. gondolom be van öntve, nem tudod légrésere átlemezelni -->ide nem jó. Én azt vallom, hogy keress rádió, TV kimenőket. Engem még az Atya Úristen se vesz rá hogy tekercseljek kimenőket. üdv
Nem, ezek a csövek még nem futottak, csak ebben a beállításban.
Nekem tetszik a hangja és a csövek látványa is. Mivel elég nagy az elötte lévő fokozat erősítése, így az érzékenysége számomra megfelelő. Ezekkel az értékekkel szemre torzítatlan színuszt 8-8,5 W-ig produkál. (Igaz is tud valaki valami könnyen kivitelezhető torzításmérést, ami pontosabb mint a szemünk?)
Müszi, CHZ leírta korábban, hogy ne terjesszük azt a butaságot, hogy hálótrafó jó kimenőnek. Én a Junoszty-trafós "szösszeneten" kívül más trafót nem próbáltam, de - elméletileg - nem adhat jó eredményt. Azért CHZ-nak mégiscsak érdemes lenne a tanácsait megfogadni.
Látom, Te csak "cső nagyhatalom" leszel, kimenőtrafó nem... De így meg minek?
Egy erősítő átvitelét szinte minden befolyásolja. Nem mindegy, hogy milyen erősítő eszközöket, (jelen esetben csöveket,) használunk, milyen csatolásokat és visszacsatolás(oka)t alkalmazunk. Minden beállított feszültségnek szerepe van abban, hogy mennyire lesz jó a frekvenciamenet, a hangkép, és minden, ami megítéli a berendezést. De a lelke, akkor is a KIMENŐTRAFÓ! Az mindenképpen kell, hogy jól szóljon, és annak a tökéletesítésével még igen sok jó tulajdonságát lehet előhozni az erősítőnek. Ahhoz, hogy igazán jó legyen, még a tekercselés módja sem lehet azonos a hálózati trafóéval. Akkor miről beszélünk? (Írhattam volna röviden, amit Imi írt, de ő a 65, én meg az 56... )
A tapasztaltak azt állítják, a jó kimenőtrafó lemezei sem azonos vastagságuak a hálózatiéval, annál vékonyabbak.
Nem tudom mi az igazság, ma gondolom már csak egy vastagság lelhető fel, de találtam olyan M magos trafót Após cuccai között aminek a lemezvastagsága v. inkább vékonysága a műszaki rajzlapéval vetekedett. A régi rádióimban is vékonyabb a trafólemez a kimenőkben, mint a kb. azonos nagyságú hálózatiban. (Kimenőt én sem tekernék és Apósom kedve is elszállt a korral, de azért lehet még találni erre embert.)
A HiFi Magazin is cikkezett erről, (anno) és végeztek összehasonlítást kimanókkal. A vékony lemezes trafók mindenképpen jobbnak bizonyultak társaiknál. Ezen felül még a Si is nagyobb arányban volt az ötvözetben.
Kész a Williamson! Semmi búgás, minden tökéletes!
Köszi mindenkinek, kiváltképp KöbZolinak!
Egy kis 80 Wattos 6Ohmos Denon monitorral.
No, itt van a nézeteinkben eltérés, éppen jó lesz, ha Rhesus23 is meghallgatja az általad ajánlott kazettás magnóval.
Elöljáróban annyit, hogy a CD játszó után még a MiniDisc hangminősége sem volt "elég jó" a csövesnek, nem hogy a kazettásé. Míg félvezetős erősítővel a MiniDiscet szinte meg sem lehet különböztetni a CD-től, addig a kazettás sokkal gyengébb minőséget szolgáltat mindkét digitális jelforrásnál. Én nem tartom az "analógsága" miatt jobbnak a kazettás hangot, sőt szerintem - ennek ellenére - sokkal gyatrább hangot ad, mint egy CD.
A kimanó olyan ruha, mint a japán kimono?
Csak a jóöreg kazi már kezd kikopni. Szerintem csöveshez bakelit a nyerő, nekem az tetszik a legjobban.
üdv
A szükség valóban nagy úr. Ha innen közelíted meg a dolgokat, akkor ebben neked is igazad van. CHZ meg azért mondta, hogy ne állítsa senki, hogy jó, mikor nem az. Én is javasoltam Junoszty trafót, ami meg sem közelíti a kimenőt, de legalább működik, és azt is leírtam, hogy nem jó, csak kísérletezni. Ha ezt Te is leírod, valószínű CHZ nem is szólt volna hozzá.
Ha már mindenképpen szalagos analóg lejátszót akartok akkor (persze, ott van a REVOX orsósa), de... annó ezek hiányában HiFi sztereó videomagnót használtam erre a célra. Mind köztudott, itt a sztereó hangsáv a forgó dobon elhelyezkedő fejekkel íródik fel, a képpel együtt. Ezáltal iszonyat stabil a szalagfutás sebessége, s nagyon-nagyon pici a nyávogás. A gyors fejforgás relatíve gyors szalagsebességet eredményez, s ezáltal nagy az átviteli tartomány. Egyáltalán nem tompák a magasok. Emellett a jel-zaj viszony is nagyobb.
Persze hogy más, de nekem akkor sem tetszett. A CD-jé meg igen. Az Mini hangja már nem volt igazán meggyőző. :nemtudom:
A legtöbb VHS csakis képpel együtt hajlandó rögzíteni hangot. Amit aztán nem kötelező nézni.....
De má leszoktam a hálótrafó használatáról. Még szivesen kipróbálnám a Junoszt-ét is, de mint már említettem befejeztem az erősítők építését.
Meg minek tekerjek, ha ott van a rengeteg csöves TV-ből a KÉSZ trafó. Az gyári, jól méretezett, biztos hogy jól szól. Ha PP kimenő kell, két trafót összeborítasz, és ott a gyári szimmetriájú kimenő. Nem kell vele szenvedni. /EcoPityu ötlete :kalap: / Az is lehet, hogy csak én hallom jónak a gyári trafókat, de nem lehet mindenki füle egyforma kaliberű. Üdv: Müszi
Elpostáztam bélelt levélben 2db. 6Ж5Б-В csövet, csak nem volt netem, valami helyi karbantartás miatt. Sajnos csak jövő héten fog megérkezni, mert ma délelőtt adtam fel, fél 10 körül itt a faluban. Remélem épségben meg fog érkezni (nem túl törékenyek ezek).
Mi meg jól elnáspángoljuk a hátsódat májusban. Úgy beszélsz, mint egy öregember. "Én má' a kenyerem javát megettem, én má' nem csinálok semmit".
A csöves TV trafókat én is felhasználtam, közös problémájuk, hogy kicsik (a hangkimenők), az alsó határfrekvencia 50Hz alá leszoríthatatlan. A füled jó, legfeljebb nem vagy "hozzászokva" a magasabb minőségi osztályba sorolható berendezésekhez. Artúr Sztereó lemezjátszón nevelkedtünk mi is, és nem nagyon tudtuk, mi fán terem a minőség. Ezt majd az életkorral járó tapasztalat hozza meg (ezt-azt látsz, hallasz).
Ki akar szalagos magnót épiteni? Ha valaki tényleg komolyan gondolja akkor van hozzá egy teljes vadi új PAPST motorgarnitúrám (három motoros kivitelhez természetesen). Minimális mechanikai munkával meg lehetne úszni. A vezérlés pedig ma már mehetne PIC alapon...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |