Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A postás még nem hozott semmit? :nemtudom:
Nem ...Sajnos még nem hozott semmit.....de nem baj még ugysem kaptam telefon kagylot majd csak holnaputan ,addig olvasok
Én tudnák neked segíteni valamit :miaz:
Érdemes megnézni ezt a linket is: Bővebben: Link
Meg egy link egy Román társoldalhoz: Bővebben: Link
Igazán kedves vagy, ha lesz olyan, akkor szólok. :yes:
Tiszteletem... Detektorost építenék, ha... nem lenne a következő gondom: A tekercs huzala 0.5mm átmérőjű kéne legyen, de nekem csak 0.3mm -es van Mi lesz belőle, ha azt a 0.3mm-est tekercselem fel?
Semmi gond, egy kicsit nehezebb vele dolgozni. Azért jó az. Mivel a tekercs hossza rövidebb lesz, így egy kicsit nagyobb lesz az induktivitása, (azonos menetszám esetén) de ennek sincs jelentősége, úgyis készülnek megcsaplások rá. (gondolom...)
Egyik az (.ro) mért ne lenne román nyelvü?Csak valahogy nem sikerül egyszerre kiraknom két linket:Bővebben: Link
Nem győzöm kibogózni a hozzászólások összefüggéseit. Masi! Ha nem megy egy link, ne tűzdeld tele újabbakkal, kérj meg egy Modit, hogy tegye rendbe!
Az E-mail-odra még 2 db könyvet küldtem, azokból is meríthetsz ihletet.
Nna, szia. Nagyon örülök annak,hogy vannak körűlöttem olyanok, akik többet tudnak, mint én... :yes: Nem mertem nekifogni a tekercselésnek, mert féltem, hogy kárba megy a munkám. De ha azt mondod, hogy mehet a 0.3-as huzal is, hát nekilátok... Arra gondoltam, hogy a vékonyabb huzallal megváltozik a tekercs Henryje,q-jósága, s akkor nem veszi rendesen a kívánt adókat, vagyis kár a munkáért... De válaszod megnyugtatott
Sokkal lényegesebb kérdés, hogy merre laksz, milyen adó(ka)t tudsz majd fogni. A Kossuth a 2MW-jával elég jól fogható, szinte mindenhol az országban, de helyi adók is bejöhetnek a közelből.
Szintén lényeges, hogy milyen hallgatóval, és milyen antennával próbálkozol. (Hallgató nagy ohm -os, antenna minél hosszabb.) Ha visszaolvasol, találsz sok linket is a detektorosokra, az előző 1-2 oldalon pedig Henynek is leírtuk a lényeges dolgokat. Kérdezz bátran, ha elakadsz, vannak itt olyanok is, akik értenek hozzá, - én csak műkedvelő vagyok! Találsz szakirodalmat is, de abban is segítünk, ha kell valami.
Arra azért lehet számítani, ha egymáshoz frekvenciában közeli, hasonló térerejű adó van a közeledben, nem garantált, hogy a rádió ezeket szét tudja választani. Így a 2 egyszerre is szólhat.
Vagy szuperré alakítani. De ez már rég nem detektoros vevő....
Uraim! (Vagyis Imi és Köbüki!)
Én még emlékszem, amikor 8 évesen megépítettem az első detektorost, és az nem szólt (elsőre). Dehogy bántam volna, ha egyszerre szól két adó is rajta! Tehát előbb szóljon, aztán majd szétválogatjuk az adókat.
Köszi a bátorítást, mindenesetre a tekercsem készen áll. Erdélyben lakom, Marosvásárhelyen.(ugye, nem nézel le? ) Itt rengeteg a rádióadó.... Majd befogok v-mit...
A kaptam egy pár diódát egy volt rádó szerelőtől.
Azt mondta, hogy EFD 108 as germánium diódák és megfelel a diódás rádóhoz. Még igért 500 pF forgó kondenzátort _csak ki kell bányássza egy régi csőves rádióból_ még igért valamilyen sokszálú huzalt (litze huzal _ ha jól értettem) csak nem kapja a tekercset. Szerintetek, lehet e kezdeni valamit a fenti alkatrészekkel?
Persze, ezek Ge tűsdiódák. A célnak tökéletesen megfelelnek. Ilyen kell Heninek is.
Üzeneted felettébb megnyugtató... Visszatérve a tekercshez... A meneteket a csévén egybe kell tekercselni, hézagok nélkül.(legalábbis a detektoros fényképén így van... )Minden 10-ik menetet le kell ágaztatni. Nekem pedig nem épp így sikerült. Én úgy tekercseltem, hogy minden 10-ik menet után 1cm-es hézagot hagytam, de a leágazásokat rendesen oldottam meg.(minden 10-ik menetet, ahogy a fotón láttam.) Gond,ha szüneteket hagytam a menetcsoportok közt?
Azért nem sikerült kipróbálni, mert a leágazásokat le kell pucolnom, leforrassszam,stb... Külömben a Simon Balázs féle detektorost szeretném utánépíteni...
Azért néznélek le, mert erdélyi vagy?
Milyen hírünk van nekünk odaát? Azt tudom, hogy a 2004. december 5.-i népszavazás óta sokan utálnak minket, (véleményem szerint némi joggal!) de, hogy lenéznénk a határon túliakat...?! Ha visszaolvasol, itt van Heny, ő pl. kézdivásárhelyi, és fogadok, hogy cornelflex kolléga is erdélyi! Nyertem? Nem nézünk le senkit, azért pedig semmiképpen, hogy hol lakik. Na, de inkább rádiózzunk! :yes:
Nos, llaci56 rendben... Heny, az a bátor gyerek, aki annyit kérdez? Tényleg, ő erdélyi... Irigylem, mert nem hagyja magát. Nna. Kaptam 0.5-ös huzalt, s a tekercset megpróbálom újratekerni. Az előző tekercset pedig, amelyiket 0.3-asból tekercseltem, szétbontottam, mert csúnya is volt, meg nem a megfelelő huzalvastagságból tekertem. Ha valamire jutok, írok... :kalap:
Heny bátor? Mert bátorítjuk!
Őt is, és mindenkit, aki ilyenba belekezd. 0,5-tel egy kicsit pofásabb lesz. A kivezetéseknél se hagyj szüneteket, - ott csak csavarj egyet a huzalon! Jó munkát!
Szia! Kész az új tekercsem!
Én is meg vagyok vele elégedve... Már csak le kell forrasszam a leágazásait, és aztán jön a többi része...
SZiasztok újra!
Elkészítettem a rádiómat csak nem müködik avval a diódámmal amelyiket a régi magnóból szereltem ki.. , laci így meg várom amit te kűldtél,,, remélem hogy holnapra megérkezik :yes: ....köszönöm edigi segitségeteket......ha majd megszóllal a rádióm az új diódával akkor közlöm veletek Remélem majd még azért segítetek a következö radióm elkészitésében ugye? és S.Mihaly neked meg sok sikert a rádiód elkészítéséhez! |
Bejelentkezés
Hirdetés |