Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   26 / 153
(#) llaci56 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

A postás még nem hozott semmit? :nemtudom:
(#) cornelflex válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Köszönöm!
Közben feltöltöttem egy pár lementett DJvu könyvet:

Bővebben: Link
(#) Heny válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Nem ...Sajnos még nem hozott semmit.....de nem baj még ugysem kaptam telefon kagylot majd csak holnaputan ,addig olvasok
Én tudnák neked segíteni valamit :miaz:
(#) masi1 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Érdemes megnézni ezt a linket is: Bővebben: Link

Meg egy link egy Román társoldalhoz: Bővebben: Link
(#) cornelflex válasza masi1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Hát, ez nem román link.
Ez az elforum:

Bővebben: Link
(#) llaci56 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Igazán kedves vagy, ha lesz olyan, akkor szólok. :yes:
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Ápr 17, 2009 /

Tiszteletem... Detektorost építenék, ha... nem lenne a következő gondom: A tekercs huzala 0.5mm átmérőjű kéne legyen, de nekem csak 0.3mm -es van Mi lesz belőle, ha azt a 0.3mm-est tekercselem fel?
(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Semmi gond, egy kicsit nehezebb vele dolgozni. Azért jó az. Mivel a tekercs hossza rövidebb lesz, így egy kicsit nagyobb lesz az induktivitása, (azonos menetszám esetén) de ennek sincs jelentősége, úgyis készülnek megcsaplások rá. (gondolom...)
(#) masi1 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Egyik az (.ro) mért ne lenne román nyelvü?Csak valahogy nem sikerül egyszerre kiraknom két linket:Bővebben: Link
(#) llaci56 válasza masi1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Nem győzöm kibogózni a hozzászólások összefüggéseit. Masi! Ha nem megy egy link, ne tűzdeld tele újabbakkal, kérj meg egy Modit, hogy tegye rendbe!
(#) Imi65 válasza Heny hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Az E-mail-odra még 2 db könyvet küldtem, azokból is meríthetsz ihletet.
(#) Stephani Mihaly válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Nna, szia. Nagyon örülök annak,hogy vannak körűlöttem olyanok, akik többet tudnak, mint én... :yes: Nem mertem nekifogni a tekercselésnek, mert féltem, hogy kárba megy a munkám. De ha azt mondod, hogy mehet a 0.3-as huzal is, hát nekilátok... Arra gondoltam, hogy a vékonyabb huzallal megváltozik a tekercs Henryje,q-jósága, s akkor nem veszi rendesen a kívánt adókat, vagyis kár a munkáért... De válaszod megnyugtatott
(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Sokkal lényegesebb kérdés, hogy merre laksz, milyen adó(ka)t tudsz majd fogni. A Kossuth a 2MW-jával elég jól fogható, szinte mindenhol az országban, de helyi adók is bejöhetnek a közelből.
Szintén lényeges, hogy milyen hallgatóval, és milyen antennával próbálkozol. (Hallgató nagy ohm -os, antenna minél hosszabb.)
Ha visszaolvasol, találsz sok linket is a detektorosokra, az előző 1-2 oldalon pedig Henynek is leírtuk a lényeges dolgokat.
Kérdezz bátran, ha elakadsz, vannak itt olyanok is, akik értenek hozzá, - én csak műkedvelő vagyok!
Találsz szakirodalmat is, de abban is segítünk, ha kell valami.
(#) Imi65 válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Arra azért lehet számítani, ha egymáshoz frekvenciában közeli, hasonló térerejű adó van a közeledben, nem garantált, hogy a rádió ezeket szét tudja választani. Így a 2 egyszerre is szólhat.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Vagy szuperré alakítani. De ez már rég nem detektoros vevő....
(#) llaci56 hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Uraim! (Vagyis Imi és Köbüki!)

Én még emlékszem, amikor 8 évesen megépítettem az első detektorost, és az nem szólt (elsőre). Dehogy bántam volna, ha egyszerre szól két adó is rajta!
Tehát előbb szóljon, aztán majd szétválogatjuk az adókat.
(#) Stephani Mihaly válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Köszi a bátorítást, mindenesetre a tekercsem készen áll. Erdélyben lakom, Marosvásárhelyen.(ugye, nem nézel le? ) Itt rengeteg a rádióadó.... Majd befogok v-mit...
(#) cornelflex hozzászólása Ápr 18, 2009 /

A kaptam egy pár diódát egy volt rádó szerelőtől.
Azt mondta, hogy EFD 108 as germánium diódák és megfelel a diódás rádóhoz.
Még igért 500 pF forgó kondenzátort _csak ki kell bányássza egy régi csőves rádióból_ még igért valamilyen sokszálú huzalt (litze huzal _ ha jól értettem) csak nem kapja a tekercset.
Szerintetek, lehet e kezdeni valamit a fenti alkatrészekkel?

efd108.jpg

(#) Imi65 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Persze, ezek Ge tűsdiódák. A célnak tökéletesen megfelelnek. Ilyen kell Heninek is.
(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Üzeneted felettébb megnyugtató... Visszatérve a tekercshez... A meneteket a csévén egybe kell tekercselni, hézagok nélkül.(legalábbis a detektoros fényképén így van... )Minden 10-ik menetet le kell ágaztatni. Nekem pedig nem épp így sikerült. Én úgy tekercseltem, hogy minden 10-ik menet után 1cm-es hézagot hagytam, de a leágazásokat rendesen oldottam meg.(minden 10-ik menetet, ahogy a fotón láttam.) Gond,ha szüneteket hagytam a menetcsoportok közt?
(#) cornelflex hozzászólása Ápr 18, 2009 /

Megkaptam a kondit!
2x500pF / 2x47pF

kondi.jpg

(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Azért nem sikerült kipróbálni, mert a leágazásokat le kell pucolnom, leforrassszam,stb... Külömben a Simon Balázs féle detektorost szeretném utánépíteni...
(#) gg630504 válasza cornelflex hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Azért néznélek le, mert erdélyi vagy?
Milyen hírünk van nekünk odaát? Azt tudom, hogy a 2004. december 5.-i népszavazás óta sokan utálnak minket, (véleményem szerint némi joggal!) de, hogy lenéznénk a határon túliakat...?!
Ha visszaolvasol, itt van Heny, ő pl. kézdivásárhelyi, és fogadok, hogy cornelflex kolléga is erdélyi! Nyertem?
Nem nézünk le senkit, azért pedig semmiképpen, hogy hol lakik.
Na, de inkább rádiózzunk! :yes:
(#) Stephani Mihaly válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Nos, llaci56 rendben... Heny, az a bátor gyerek, aki annyit kérdez? Tényleg, ő erdélyi... Irigylem, mert nem hagyja magát. Nna. Kaptam 0.5-ös huzalt, s a tekercset megpróbálom újratekerni. Az előző tekercset pedig, amelyiket 0.3-asból tekercseltem, szétbontottam, mert csúnya is volt, meg nem a megfelelő huzalvastagságból tekertem. Ha valamire jutok, írok... :kalap:
(#) llaci56 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Heny bátor? Mert bátorítjuk!
Őt is, és mindenkit, aki ilyenba belekezd.
0,5-tel egy kicsit pofásabb lesz. A kivezetéseknél se hagyj szüneteket, - ott csak csavarj egyet a huzalon!
Jó munkát!
(#) Imi65 válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Heny egy határozott Amazon.
(#) Stephani Mihaly válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Szia! Kész az új tekercsem!

0.jpg

(#) Stephani Mihaly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Én is meg vagyok vele elégedve... Már csak le kell forrasszam a leágazásait, és aztán jön a többi része...
(#) Heny hozzászólása Ápr 19, 2009 /

SZiasztok újra!
Elkészítettem a rádiómat csak nem müködik avval a diódámmal amelyiket a régi magnóból szereltem ki..
, laci így meg várom amit te kűldtél,,, remélem hogy holnapra megérkezik :yes: ....köszönöm edigi segitségeteket......ha majd megszóllal a rádióm az új diódával akkor közlöm veletek
Remélem majd még azért segítetek a következö radióm elkészitésében ugye?
és S.Mihaly neked meg sok sikert a rádiód elkészítéséhez!
Következő: »»   26 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem