Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Szívesen ,örülök ,hogy segíthettem.Megnézem majd amit ajánlottál most már csak a bedobozolás van hátra.Addig is az eddigi termés.
Helló ! Sehol egy nyaklánc sem arany gyűrű. Vasnak most nagyon lement az ára!
A következő detektorom ki fogja szűrni a vasat,de engem ez is szórakoztat az előző Bfo és a Pi között ég és föld a különbség.A te projekted ,hogy áll?
Az én keresőm még nincs készen de most nem volt időm foglalkozni vele. Ha érdekel van róla kép a "Ki mit épített" topikban a 385683 hozzászólásban a 013, 005, 006 jpg.
Sziasztok! Első, de jó fémkeresőt szeretnék csinálni.
Végígolvastam a topikot, de nem igazán jöttem rá, hogy mit csináljak. Equinox-ot, vagy Miniplus 2-őt? A lényeg, hogy hatékony legyen és viszonylag kivitelezhető (gondolok itt a tekercsre és beszerezhető alkatrészekre) Légyszi segítsetek a választásban!
Helló ! Nem tudok segíteni amíg nem tudom mit szeretnél keresni milyen műszereid vannak mennyire vagy jártas az elektronikába.Az általad említett két kereső PI rendszerű, ezeknek a tekercsét egyszerű elkészíteni gyakorlatilag meg építés után nem igényel bemérést. Viszont nincs fém megkülönböztetés funkció.Vannak más rendszerűek ahol külön adó és vevő tekercs van, ezeknél az elektronika bemérése oszcilloszkópot is igényel. A kereső tekercs elkészítése illetve a két tekercs össze hangolása már nem az egyszerű kategóriába tartozik. Ezek viszont meg különböztetik a mágnesezhető és nem mágnesezhető tárgyakat. A neten nagyon sok kapcsolás van a metaldetektor címen. A Rádiótechnika évkönyvekben 1995-töl nagyon sok kapcsolás jelent meg. Illetve van egy könyv is Fémkeresők építése címmel ha jól emlékszem.
Helló! Köszi, hogy segítesz!
Én az elektronikához csak alkatrész szinten értek (meg tudom különböztetni őket! ), de van 2 ismerősöm, akik tudnak segíteni. Egyik TV-s, és van szkópja, és még ért is hozzá, a másik diszkós, és ért a pic programozáshoz is akár! Szóval szinte bármit megoldunk! Kivéve a bonyolult tekercset, mert azzal szerintem nem boldogulnánk.. A lényeg, hogy ne legyen túl drága, és viszonylag mélyre hatoljon. Érmézéshez kellene, a fém megkülönböztetés nem fontos.
Helló ! A PI keresők mély keresők 1,2 méterig is érzékelnek kisebb tárgyakat. Javaslom nézd meg a pulsdetektor.de web oldalt itt a "projekte" cim alatt számtalan kereső van az egyszerűtől a bonyolultig. A tekercs készítésről is van szó a "spulen" cím alatt, egyébként a tekercs elkészítése nagyon egyszerü. 260 mm átmérőre 35 menet 0,4 - 0,6 -os huzalból. Nyugodtan írj ha elakadsz !
Köszi szépen! Szerintem egy Twiggy lesz, egy lapostekerccsel kombilálva. Vagy inkább csináljam csak a sima, általad említett tekerccsel?
Elvileg, ha minden jól megy, hétfőn kész lesz a panel, huzalom is van. A 260mm átmérőre 35 menetet úgy értetted, hogy a 260mm-re kell elosztani a 35 menetet? Szal pár méter huzal az egész?
Helló ! Sokat olvastam a lapos tekercsről és a leírások szerint hatékonyabb a sima tekercsnél. A tekercs nem pár méter huzal hanem 28,6 méter. Ugyanis a csévetest átmérője 26 cm ezt szorozzuk 3,14-el ez lesz a kör kerülete ez 82 cm ezt szorozzuk 35 menettel az 28,6 méter. Ez nem a lapos tekercsre vonatkozik, annál kevesebb huzal kell .A topikban már valaki megépítette a Twiggy-t keres vissza és neki gondolom van már tapasztalata ezzel a típussal kapcsolatba. Én a minipuls -2 -öt csinálom
Köszi, közbe már rá jöttem, hogy mekkora hülyeséget írtam a tekerccsel kapcsolatban!
A Twiggy-s emberünket nem találom... Amúgy megtaláltam a régi rádiótechnika évkönyveimet, és a 98-asban PPL-es keresőkről van szó. elolvastam, de nem tudtam levonni, hogy az most akkor jobb/rosszabb egy PI-nél. Te az olyanokról nem tudsz valamit? Ugye még az elején vagyok, ezért akarok jól körülnézni, hogy mi legyen..
Szerintem meg gondolkodj el egy fémkiválasztós detektoron, előszőr én se hittem de kb fél méterenként van egy szeg, kupak,drót, kis vasdarabok itt tényleg kicsire gondolok 5mm.Most én is azon agyalok,hogy melyiket építsem meg a fémkiválasztosók közül,de te tudod. :yes:
Egy esélyes jelölt a DX1000 módósított változata, itt találod meg,ha van valakinek hozzá egy rendes nyákterve feltehetné.Bővebben: Link
igazad lehet, de most jó lesz nekem egy mindent megkereső mélykereső!
Mert nálunk azért van mindenféle fém, és egy 10 centi alu drótért is annyit kell ásni, mint egy lópatkóért. Akkor meg inkább a lópatkó! Aztán lehet, hogyha kész leszek, és keresek vele, akkor osztani fogom a te nézetedet, a 10. eltörött ásónyél után..
Sziasztok!
Légyszi segítsetek! Sajnos már az első lépésnél elvéreztem, mert a nekem szimpi keresőhöz nem találok néhány alktrészt! (a pulsdetector.de oldalról a Twiggy-t szerettem volna megcsinálni) A BUZ51 típúsú FET helyett már találtam helyettesítőt, de a HPCL3840 azt se tudom, hogy mi lehet, nemhogy mivel tudnám helyettesíteni.. Légyszi help me!
Sziasztok! Bocs, megint én.
Sajnos arra jutottam, hogy nem nekem való a fémkeresőkészítés. Legalábbis béna vagyok ahhoz is, hogy egy normális leírást találjak. A Pulsdetector.de oldalon 4 féle leírás található: 1: fapados, 2: jobb, de beszerezhetetlen alkatrészekkel, 3: faja, de AVR-rel, 4: jó, de stücklist nélkül. Szóval nem tudna valaki ajánlani nekem egy oldalt, ahol van egy normális leírás, ami nem fapados, és nem kell hozzá AVR-t programozni, ráadásul beszerezhető alkatrészekből áll?
Nem tudom mit értesz a "fapados" szó alatt. Létezik olyan egyszerű fémkereső is ami igencsak veri a nagy profi gyári ketyeréket.
Nem feltétlenül kell hogy csili-vili legyen nagy szines kijelzővel meg csodálatosan sipoló hanggenerátorrel. A lényeg a stabilitás és az érzékenység. Bizonyára ismered már EZT a linket!? Ha nem akkor olvasd el kérlek. Nem reklámként de ha nem akarsz panelt gyártani, megrendelheted egységcsomagban. Te is összerakhatod. Ha ez nem megy akkor valóban jobban jársz ha veszel egy gyárit. Itt a weboldalon a dokumentumok között megtalálod az általam (is) elkészített fej leírását. Kellő ügyességgel és kitartással az is utánépíthető! De nagyon sok múlik a jó fejen! A tekerjünk fel 50 menetet egy x falapra már elavult mese, ha működik szerencse de inkább kudarc. Aki fémkeresőt szeretne építeni, vegye tudomásul, ha nincs megfelelő kézügyessége, kreatív készsége, elektronikai ismerete annak kár hozzákezdeni. Ezek már olyan eszközök amelyeket mérni is kell, fülre nagyon negéz és szinte reménytelen beállitani. Nem olyan mint egy erősítő ami ha torzit akkor tekerünk egy kicsit egy potin....
A fapad alatt a "Tiny" verziót értettem, mert azon nincs semmi, csak egy hangerőszabályzó. Bocsi a hangvételemért, csak annyira rákészültem a témára, aztán csak lestem, hogy a pulsdetector-on a sok féle kapcsolásból egyik sem könnyen megépíthető/teljes.
A Te linkedet már ismertem, csak valamiért egy PI rendszerű keresőt szeretnék..
Bocs, én is elnézést kérek a hangvételért. Hozzászólásomban nem Rád értettem sok dolgot! Csak sokan keresnek meg a problémájukkal, nagy fába vágták a fejszét, építenek szuper készülékeket és a végén kiderül hogy egy multiméterük sincs a beállitáshoz.
Én azt javaslom ha nincs olyan kapcsolás ami részletes leírással rendelkezik és nincs közzétett mások által leírt tapasztalat akkor nagyon necces utánnaépíteni műszerpark és jártasság hiányában. Épp ezért is javasoltam első körben a fenti linket. Részletes leírás van hozzá, sokan utánépítettük és jók a tapasztalatok. Tudom létezik sokkal profibb készülék is, de ha valaki elakad többen tudnak segiteni. Korábban Netleo is leirta, olyan készüléket érdemes építeni aminek a fémválasztó tulajdonsága jó mert különben a környék összes vasszegét megtalálja az illető és a sok kapirgálástól és az egész keresőző játéktól elmegy a kedve. (De a végén a több száz kiló szeget leadhatja a MÉH telepen és pénzt is kap érte.) Ne haragudjatok, megint általánosságban irtam senkit nem akartam megbántani. További sikeres építkezést és lengetést!
Szia Huba!
Elhatároztam, hogy lesz ami lesz a Minipuls3-at építem meg. légyszi tudnál nekem seígteni, hogy honnan szerezted be/mivel helyettesítetted az alábbi alkatrészeket:MTP2P50E, HEF4051, AT90S4433 (és ezt ki programozta), és az LCD milyen típusú legyen? Előre is köszi!
A Twiggy nevű keresőben is van Atmel mikrovezérlő,a HEF4051-es ic az egy 4051-es cmos ic ezt bárhol megveheted a MTP2P50E egy PMOS FET tranzisztor a Farrnell-nél van az AVR-t nem tudom honnan tudnád beszerezni szerintem nézz körül a neten.Azt mondjuk nem értem miért nem magyar nyelvű leírással rendelkező keresőt választottál elsőnek pl az Equinox, de a He füzetek között megjelent a Fémkeresők című rész, érdemes lenne megvenned van benne sok kereső jó leírásokkal.Az 1,5 méteres érzékenységet nem egy 20 Ft-osra kell gondolni hanem egy traktor pótkocsira,profi fémkeresősők is többre tartják a jó diszkriminációt mint a keresési mélységet gondolom nem akarsz 1.5 méteres gödröket ásni.Szerintem még kutakodj olvass a neten fémkeresős fórumokon rádiotechnika évkönyvekben.Nem akarlak meg bántani de a hozzászolásaidból nem az jött le ,hogy nagyon képben vagy,de ha tudok segítek. :google:
Bedobozoltam az Equinoxot a fejet nem így akartam rőgzíteni de megteszi több időt ebbe már nem fektetek.
Köszi Huba!
és az SA5.0CA helyett mit tettél? (Már csak ez a 3 alkatrészem hiányzik!)
Az bidirekcionális 5v-os szurpresszor dióda. Csak 6.8v-ost találtam, így az került be (P6KE6.8C)
És az jó lesz bele? Amúgy már maródik a panelom! Talán lesz belőle valami..
Hali! Írtad nemrég, hogy a tekersz átmérője 260mm 0.4-0.6 -os huzalból. De a Pulsdetektor.de oldalon 14x0.15-ös huzalt írnak, ráadásul dupla tekercsest. Akkor most milyet csináljak szerinted?
(Akarok egy "sima" és egy lapostekercset is csinálni, és majd összehasonlítani a kettőt. Amúgy a 14x0.15 mi ttakar? A 0.15 az gondolom a huzal átmérője, de a 14 az mi? Vagy úgy kell érteni, hogy ez egy sodrony, és 14 db 0.15-ös szál van egybe tekerve?
Helló ! A 14 x 0,15 huzal az litze huzal. Jól mondtad 14 szál 0,15-ösből. A rádió vevők ferrit antennáját tekerik belőle hosszú és közép hullámra. Én két hónapig próbáltam beszerezni aztán feladtam. A tekercs jósági tényezője jobb lett volna vele ha jól tudom, de nem hiszem ,hogy számottevő különbség lenne a két huzal között. A dupla tekercsest kimondottan érmézéshez ajánlják. Gondolom a 120 fokos második tekercsre gondolsz ? A kettő párhuzamosan van kötve. Én úgy szeretném a fejet megcsinálni, hogy ez a tekercs bármikor betehető legyen a fejbe amikor szükség van rá. Beépítenék egy kis csatlakozót és egy müa. csavarral rögzíteném. Ezt még ki kell kísérletezni. Csak idő hiányban szenvedek. A lapos tekercset szeretném kipróbálni majd én is.
szóval ha érmézni akarok, akkor érdemes egyből kéttekercses keresőfejet csinálnom.. (mert én ugye félreérthettelek, és azt hittem, hogy megúszom a fejet egyetlen 26cm átmérőjű 35 menetes tekerccsel..)
Más: Az AVR-ed már sikerült beprogramozni? Én kezdek elmélyülni a dologban, és ahogy elnézem, a Minipuls3 panelján alapból meg van a programozáshoz szükséges csatlakozások. Szóval elvileg a panelben is programozható az AVR, csak az ISP "programozó" vezetékeit kell csatlakoztatni, aztán mehet is a dolog! |
Bejelentkezés
Hirdetés |