Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   531 / 2208
(#) Robid válasza rhesus23 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Egy másik fórumon található leirás alapján én tekergettem.

kimenő.jpg

(#) Mate78 válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Szia üdv a csapatban.

Milyen vasra tekerted a kimenőt?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Éppen most nyekeregtem, hogy - egyenlőre - nem vagyok elájulva a tekertetett kimenőkkel sem. Nyitva is elfogadhatóan szólt, és a frekvenciamenet is 10-30kHz között 1dB-en belül van. Inkább az a bajom vele, hogy nem elég levegős, nem elég analitikus. Adtam neki a szekunderről egy kis NFB-t, de szinte semmit nem javított rajta, csak annyit változtatott, hogy feljebb kellett venni a hangerő potit. Kicsit magashiányosnak érzem, holott a frekimenet jó. Viszont iszonyat mélyei vannak.
Az is igaz, hogy most egyetlen ECC85-ös árválkodik előtte, csatornánként. Még nem ellenőriztem, milyen változásokat okozott az NFB.
Egyébként ezzel a kimenővel kijön 37W belőle.
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Nem lesz azzal semmi gond, a biztonság (örökélet) kedvéért lehet ragasztani a két elkó oldalára (vagy inkább a panelra) egy kis alulemezt légterelőnek (pl. eporapiddal, panera nyomni egy keveset, és belenyomni az alulemezt). Örülök, hogy épségben megérkeztek a csövek, kicsit azért tartottam tőle, hogy bélelt levélben esetleg eltörnek.
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Imi, ha még elé biggyesztesz egy EF80-at akkor kész a TV csövekből készült végfokod.
Az enyém pont ilyen egyébként.

(#) l48 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Megkérdezhetem, hogy mi lesz a fekvő csővek dolga? Van 25 éve is, hogy egy szkóp bemenő fokozatát készitettem szubminiatür csővekkel. Nem emlékszem, hogy nagyon fütötte volna a környezetét. Késöbb duálfetes lett, de nem jobb.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Igen, utána láttam amit írtál. 37W az brutál sok a PL500-tól A junoszt trafós változatnak csak nem volt jobb hangja? Bár elég jól szólt ami azt illeti. Próbáld meg az akkori kapcsolást rekonstruálni ezekkel a kimenőkkel. Kíváncsi vagyok a végeredményre. Gyakorlatilag az egyik EL84 kimenőd készen van már. Kis türelmet kérek még
(#) Action2K válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Szia! Én is üdvözöllek! Tisztelet az elszántságodnak! Nagyon kevesen vágnak bele a tekergetésbe. Még én sem álltam neki kimenőt tekerni, egyenlőre gyáriakkal tesztelgetek. No nem a hangzást, hanem azt, hogy működik-e. Egy képet feltehetnél róluk.
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Sejtem én is, csak mostanában már kevés az időm. Ma rászántam egy fél napot (amiből jelentős idő vitt el a hallgatózás), de nem volt meg az a fajta döbbenet, ami eddig már többször a hatalmába kerített. Bár, ez is hangulatfüggő. Sokszor vagyok így a félvezetőssel is. Néha nagyon tetszik, máskor meg nem. Lehet, hogy csak rossz napom van.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Egy újonann tekert kimenőnek kell idő, hogy jól szóljon, mindazonáltal könnyed meghajtás kell a könnyed hanghoz, javaslom próbáld meg nagyobb nyugalmi árammal járatni az ECC 85-öket (bár nem tudom most mekkora).
Én is meglepődtem. Nem, azért ezzel sokkal lejjebb megy. Igazad van, a HiFi teszteknél is csak mindig 1 dolgot cserélnek, így lehet meghallani a változást, amit a cserélt eszköz okoz. Most én a trafó mellett kapcsolástechnikát is "cseréltem", ez hiba volt. Viszont most 1 ECC-vel is elegendő az érzékenysége, még az NFB hatására is marad. Igazából ez lett volna a cél.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Sajnos a PL-ek is válogatlanok, ez sem javít a helyzeten. Ahogy a mérések mutatják, elég eltérő Ug1 feszültségeken áll be a nyugalmi áram. Szerdán fogok a használt példányok között kotorni, hasonlók után kutatva.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Kipróbálhatnád egy ECF csővel, a trióda a fázisfordítóba, a pentóda meg erősíteni. Szerintem ott is lehetne erősítéstartalék. Nekem úgy rémlik hogy ezekben izmosabb fajta trióda van. Ha lesz időd építsd meg a teszt kapcsolásunkat.
Van 6F1P-m, majd azzal is kipróbálom. Azt szeretném DC csatolni, mert jobb lesz a fázismenet. Meg kipróbálom a tesztkapcsolásunkat is. Csak lenne elég időm.
(#) Robid válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Sajnos a vasakkal problémák adódtak.Rendeltem egy hazai forgalmazótól Német Waasner vasakat,és helyette tolnai SM102b- t adtak.Amire későb véletlenül jöttem rá.Tudtommal ez kimenőnek nem túl előnyös.Ezért még nincsenek összerakva.Nehezen indul a projekt, de bizom benne hogy kárpótol majd egyszer.
Jelenleg ez ketyeg.
(#) Mate78 válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Én is hallottam itt-ott hogy a Fastronos vasak nem a legjobbak kimenőnek, nem tudom mi a valóságalapja.Igazából nem nagyon foglalkoztatott.Nekem van ez is az is.

(#) mayky válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Fastron :
Egy jó tekercselrendezéssel nem szólnak azok olyan szörnyen.
Én SM102A- ra tekertem, egy PP-t nagyon jól hallgatható darab. Bár most inkább egy szemcse orientált MD102B-t hallgatok
(#) Mate78 válasza mayky hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Nem mondtam hogy rosszabbak, csak hogy hallottam ilyesmmit.Egyébként a PP-mben nekem is a magyar vas van az SE-ben meg a német lesz, mindkettő SM85B.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Parafázisú fázisfordító , ez EL84 meghajtásához nekem jól teljesített . Szerintem a 2. 680K ellenállás értékét növelni kellene , így nem biztos hogy teljesül a kimeneti fesz. szimmetriája . Vagy egy ellenállásal sorosan bekötött trimmerrel belőni .
(#) sturbi válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Szerintem több az elfogultság, mint a valóság az állításban. Nekem a 6C41C SE erősítőmben Fastron SU 75 B van, és ugyan először valóban volt valami megfoghatatlan "kellemetlenség" a hangjában, de kb.1 hónap után már hibátlan lett (nem hozzászoktam). Előtte német vas volt benne (Vac, igaz kisebb teljesítményű, azért is cseréltem).
(#) Robid válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Örömmel tölt el a véleményed.Ugyanis a tolnai gyengesége nem saját tapasztalat(az még nincs)olvasottak alapján irtam.Akkor azt hiszem, összerakhatom ezekkel a trafót,és tovább léphetek.
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Pont úgy tekerted meg a trafót ahogy én ?
A primer 0,4-es a szekunder 3 db 0,63-as egyszerre tekerve. vagy közelítőleg hasonló.
A primer és szekunder között valami vékony szigetelés, hogy kicsi legyen a szórt induktivitás.
Bár ezt a trafót is másképp csinálnám ma már meg.
A 6C33C -ket nem nagyon fogja megfogni a szórt kapacitás.
Az EL34-esek sem, nagyon szépem muzsikálnak 2 réteg 0,05 prespán szigeteléssel.

(#) Robid válasza mayky hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Igen megpróbáltam ugy elkésziteni ahogy te,de például nem tudtam folyamatosan végigvezetni a szekundert az egész trafón.A huzal vastagságok egyformák, szigetelés 0.15 triflex.
(#) Robid válasza mayky hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Miben térne el, ha mégegyszer megcsinálnád? Maradt annyi huzalom ebből a méretből, hogy elég lenne mégegyszer, ha van valami tuti tipped,és ha közzétennéd,egy elborult napomon lehet hogy nekiállnék.
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Még nem gondoltam egészen végig, de vékonyabb drótokat használnék.

Ugye 200 mA-re 0,35 min kellene, de inkább 2 db 0,25- egyszerre tekerve. A szekunder meg 0,4-es lenne, csak több rétegben, hogy lehetőleg, a DCR eredő úgy 0,3 ohm körül legyen.

(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Szerintem sok a 68 K munkaellenállás (érzem. ) a PL 500 fázisfordítójában.
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Ápr 20, 2009
Én viszont másképpen tekerném ugyanezekkel a huzalokkal. 6 részre rétegelném a primert, ahol az első, és utolsó réteg 135 menet lenne, a többi 270, a szekunder pedig 6*22. Így is 1,2 K lenne az Ra, ami jó a 6C33C-nek (a trafó ugyanis így szimmetrikus, nem egyforma primer rétegekkel).
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 21, 2009
6Ж5Б-В csövek jól szerepeltek mérésekkor , 8V eff. kimenetnél . Persze ilyen kapcsolásban nem nehéz , de csak +/- 30V tápról , 22k terhelésre .
Feladtam a csöveket .
(#) llaci56 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 21, 2009
CHZ! Sose add fel!
Te nem a jelgenerátorra mértél?
Következő: »»   531 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem