Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Sziasztok!
Nem tudtam hol tegyem fel a kérdést, de léptetőmotorhoz szeretnék mechanikát építeni. Konkrétan fogaskerekek, fogaslécek kellenének. Nem tudjátok hol lehet ilyeneket kapni? Üdv
Annó én is kerestem ilyeneket, de nem nagyon kapni. Csináltatni viszont lehet, csak horror áron.
De ha valaki tud valami f...a bordás szíj vagy csak sima ékszíj tárcsát + szíjjat akkor az nyugodtan szólhat. Elektromos mák illetve száraz kenyér darálóhoz kellene. Nem kell túl nagy, elég egy max 10cm átmérőjű tárcsa. Légy szíves, és mellőzd a vulgáris szavak használatát! Legközelebb törölni fogjuk a hozzászólásodat! Moderator
Itt nézz körül, elég nagy a választék. A bordásszíj szerintem jobb megoldás mint a fogasléc, könnyebb, olcsóbb. Persze csak ha megoldható a feladat ezzel is.
Hellóka! tudja valaki hogy kell bekötni és vezérelni LPT vagy COM-portrol a nyomtato léptető motorját 4 kivezetése van! Még kezdő vagyok! Segítsetek!:integet2:
elég 1* is beírni! és türelem rózsát ill választ terem, de addig TE is utána nézhetnél a dolgoknak. szabi83
bocsika nem szándékos volt.nemtudtam hogy ilyen sokat kell várni.tudsz segiteni nekem?
Hali
Én egy CD-Rom ból kaptam ki ezt: (kép) Se felirat se semmi hogyan kell működésbe hozni?
ha minden igaz akkor 4 vezeték jön ki belőle ez a tekercsekhez csatlakozik, 3 tekercs van 6 véggel ebből 3 vég össze van kötve, másik három meg külön, az öszekötöttre adod a gnd-t a másik 3ra meg sorban kapcsolgatod a +-ot és ha jó sorrendben kapcsolgatod akor a teteje elkezd pörögni.
jah úgy fog működni így már próbáltam, csak nem lesz igazán folyamatos, mert olyan gyorsan nem tod kapcsolgatni, meg szikrázni fog (legalábbis nekem szikrázott 5V csináltam)
Aha. köszi
Honnan lehetne "rendesebb" v. hasonló léptetőmocikhoz olyan kapcsolást letölteni amivel már combosebb fordulatszámra tudnám bírni?
Sziasztok! 4 vezetékes léptetőmotorhoz tud valaki kapcsolási rajzot lpt porta? Előre is kösyönöm!!!
Kicsit bovebben! Mekkora teljesitmenyu motor? Milyen meghajtasi modot szeretnel? Mivel szeretned vezerelni a motort (software)?
Gondolom bipolaris a motorod. Szerintem kelleni fog egy H-hid, es ezt kell az lpt-re kotni. Ha PWM-et is akarsz az picit bonyolultabb lesz.
hellóka! A djneo álltal kűldött kapcsolási rajzot,én is megcsináltam,de az én mocim 4 vezetékes!Kérlek segítsetek hogyan kell bekötni!
Sajnos ez 4 vezetékes motorhoz nem jó. Ahhoz némileg bonyolultabb kell, mert kettőstáp kell neki.
Pl.: +-12V. Mindjárt keresek valami rajzot hozzá.
Az unipolár és a bipolár motorokhoz másfajta vezérlés kell. Itt van két kép.
köszönöm a segitséget! LPT portra rátudom kötni? progid is van hozzá?boccs a sok kérdésért,de még kezdő vagyok!
szerinted 5 vezetékes motort miböl lehetne kiszedni?tükröt kellene hogy mozdason.vinyo motor jó hozzá?
Ilyen a motor: Nyomtatóból szedtem ki! Nem tudom hogy mekkora a teljesítménye! Lpt portról szeretném forgatni oda - vissza! + programmal vezérelni!
Ha lepteto motor akkor bizony bipolari kell, hogy legyen mivel 4 vezetek van kivezetve. Szerintem kelleni fog valami H-hidas kapcsolas. Esetleg a nyomtatoban nem volt melle vezerlo IC? Talan azt is lehet hasznositani. Lehet, hogy annak csak step dir jel kell majd.
Talaltam egy rajzot ami esetleg segit a megerteben:
Kép: Hivatkozás A kep bal oldalan levo tranyokat most felejtsuk el es foglakozzunk csak a MOSFET-ekkel. Van a lepteto motor, benne van ket tekercs. Nem reszleteznem, hogyan mukodik googli el tudja magyarazni. 8db kapcsolo MOSFET tulajdonkeppen 2db H-hidat alkot. Vezerlestol fuggoen vagy tapra vagy foldre huzza a tekercs adott veget. Ugye kepzeletben letakartuk a kapcsal bal felet. Felejtsuk el tranyokat es ellenallasokat, csak a MOSFET gate-je legyen ott. Tehat van 8 Gate amit vezerelni kell. Celszeru ugy epiteni, hogy ha nem kap vezerlet a MOSFET akkor lezarva legyen. Az also 4-nel ezert egy-egy R-el (pl 330ohm) a foldre huzzuk a GATE-et, a felo negynel pedig tapra huzzuk a GATE-et. Parhuzamos portra legegyszerubben optokapuval illesztheted a cuccot. Opto ledje megy a LPT-re 330ohmmal. A masik fel egy GATE-re meghozza ugy hogy azt vagy foldre huzza vagy tapra. Nem nehez kitalalni, hogy az ottlevo ellenalla is huzza valamire akkor az optonak a masik potencialra kell huznia. Mindjart dobok fel valami rajzot is ha talalok.
Hellósztok! Végre, hogy rákadtam valami jó dologra itt! Nekem is vannak motorjaim Nyomtatóból, mivel szüleim szamitogep-szervizben dolgoznak es ott akadnak neha jo dolgok. Es a negy kivezetesuekkel nem tudtam semmit kezdeni. Bar ez a kapcsolas nem sokat segigitett, mert nem birom elkepzelni a vezerleset. Valahogy tul sok bemenet van Egy kicsit bovebben tudna vki segiteni? Nagyon jo lenne! Kossz elore is!Minden jot, es minden barkacsolonak sok sikert!
u.i.: bocs, hogy nem használtam diakritikát öőüű Udv, Tomy.
Sziasztok! Djneo által féltett kapcsolási rajon nem tudom mi az a JP2! Segitséget kérnék,mert gyanitom hogy ezért nem müködik! Már csak ez hiányzik!
milyen tápot használjak? Egy normál 12v -os szerinted megfelel?
Üdv!
A TIP120-as tranyók 60 Voltot bírnak. Az, hogy milyen tápot használsz, függ attól, milyen léptetőmocit akarsz vele hajtani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |