Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   10 / 164
(#) pakibec válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 25, 2006 /

Sziasztok!

Nem tudtam hol tegyem fel a kérdést, de léptetőmotorhoz szeretnék mechanikát építeni.

Konkrétan fogaskerekek, fogaslécek kellenének.

Nem tudjátok hol lehet ilyeneket kapni?

Üdv
(#) Tomee válasza pakibec hozzászólására (») Szept 25, 2006 /

Annó én is kerestem ilyeneket, de nem nagyon kapni. Csináltatni viszont lehet, csak horror áron.
De ha valaki tud valami f...a bordás szíj vagy csak sima ékszíj tárcsát + szíjjat akkor az nyugodtan szólhat.
Elektromos mák illetve száraz kenyér darálóhoz kellene.
Nem kell túl nagy, elég egy max 10cm átmérőjű tárcsa.

Légy szíves, és mellőzd a vulgáris szavak használatát! Legközelebb törölni fogjuk a hozzászólásodat! Moderator
(#) Antauri válasza Tomee hozzászólására (») Szept 25, 2006 /

Itt nézz körül, elég nagy a választék. A bordásszíj szerintem jobb megoldás mint a fogasléc, könnyebb, olcsóbb. Persze csak ha megoldható a feladat ezzel is.
(#) ufi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 29, 2006 /

Hellóka! tudja valaki hogy kell bekötni és vezérelni LPT vagy COM-portrol a nyomtato léptető motorját 4 kivezetése van! Még kezdő vagyok! Segítsetek!:integet2:

elég 1* is beírni! és türelem rózsát ill választ terem, de addig TE is utána nézhetnél a dolgoknak.
szabi83
(#) ufi válasza ufi hozzászólására (») Szept 29, 2006 /

bocsika nem szándékos volt.nemtudtam hogy ilyen sokat kell várni.tudsz segiteni nekem?
(#) olibali válasza Ant hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

Hali
Én egy CD-Rom ból kaptam ki ezt: (kép)
Se felirat se semmi hogyan kell működésbe hozni?
(#) Báddzsó válasza olibali hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

ha minden igaz akkor 4 vezeték jön ki belőle ez a tekercsekhez csatlakozik, 3 tekercs van 6 véggel ebből 3 vég össze van kötve, másik három meg külön, az öszekötöttre adod a gnd-t a másik 3ra meg sorban kapcsolgatod a +-ot és ha jó sorrendben kapcsolgatod akor a teteje elkezd pörögni.
(#) source2 válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

jah úgy fog működni így már próbáltam, csak nem lesz igazán folyamatos, mert olyan gyorsan nem tod kapcsolgatni, meg szikrázni fog (legalábbis nekem szikrázott 5V csináltam)
(#) olibali válasza source2 hozzászólására (») Okt 18, 2006 /

Aha. köszi
Honnan lehetne "rendesebb" v. hasonló léptetőmocikhoz olyan kapcsolást letölteni amivel már combosebb fordulatszámra tudnám bírni?
(#) ufi hozzászólása Dec 28, 2006 /

Sziasztok! 4 vezetékes léptetőmotorhoz tud valaki kapcsolási rajzot lpt porta? Előre is kösyönöm!!!
(#) kyrk válasza ufi hozzászólására (») Dec 28, 2006 /

Kicsit bovebben! Mekkora teljesitmenyu motor? Milyen meghajtasi modot szeretnel? Mivel szeretned vezerelni a motort (software)?

Gondolom bipolaris a motorod. Szerintem kelleni fog egy H-hid, es ezt kell az lpt-re kotni. Ha PWM-et is akarsz az picit bonyolultabb lesz.
(#) ufi válasza Báddzsó hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

hellóka! A djneo álltal kűldött kapcsolási rajzot,én is megcsináltam,de az én mocim 4 vezetékes!Kérlek segítsetek hogyan kell bekötni!
(#) sirály12 válasza ufi hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Sajnos ez 4 vezetékes motorhoz nem jó. Ahhoz némileg bonyolultabb kell, mert kettőstáp kell neki.
Pl.: +-12V. Mindjárt keresek valami rajzot hozzá.
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Az unipolár és a bipolár motorokhoz másfajta vezérlés kell. Itt van két kép.

1.gif

2.gif

(#) ufi hozzászólása Dec 30, 2006 /

köszönöm a segitséget! LPT portra rátudom kötni? progid is van hozzá?boccs a sok kérdésért,de még kezdő vagyok!
(#) ufi válasza ufi hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

Ja! Nyomtatóbol szedtem ki a mocit!

Sajnos progim nincs hozzá.
(#) ufi válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 30, 2006 /

szerinted 5 vezetékes motort miböl lehetne kiszedni?tükröt kellene hogy mozdason.vinyo motor jó hozzá?

A vinyómotort nem annyira ajánlom.
Régi nagy 5,25-ös floppy-meghajtókban szokott lenni jófajta motor. Szerintem ilyet szerezz, ez 5 kivezetéses, 12V al kell meghajtani és egy uln2803 vagy uln2003 elég neki meghajtásnak.

Ittvan két rajz is hozzá.
(#) ufi hozzászólása Dec 31, 2006 /

Király! Van is ilyen meghajtóm! KÖSZÖNÖM!!!
(#) ufi hozzászólása Dec 31, 2006 /

Ilyen a motor: Nyomtatóból szedtem ki! Nem tudom hogy mekkora a teljesítménye! Lpt portról szeretném forgatni oda - vissza! + programmal vezérelni!
(#) kyrk válasza ufi hozzászólására (») Dec 31, 2006 /

Ha lepteto motor akkor bizony bipolari kell, hogy legyen mivel 4 vezetek van kivezetve. Szerintem kelleni fog valami H-hidas kapcsolas. Esetleg a nyomtatoban nem volt melle vezerlo IC? Talan azt is lehet hasznositani. Lehet, hogy annak csak step dir jel kell majd.
(#) ufi hozzászólása Jan 13, 2007 /

Már nem volt benne,csak a mehanika!
(#) kyrk válasza kyrk hozzászólására (») Jan 13, 2007 /

Talaltam egy rajzot ami esetleg segit a megerteben:

Kép: Hivatkozás

A kep bal oldalan levo tranyokat most felejtsuk el es foglakozzunk csak a MOSFET-ekkel. Van a lepteto motor, benne van ket tekercs. Nem reszleteznem, hogyan mukodik googli el tudja magyarazni. 8db kapcsolo MOSFET tulajdonkeppen 2db H-hidat alkot. Vezerlestol fuggoen vagy tapra vagy foldre huzza a tekercs adott veget.

Ugye kepzeletben letakartuk a kapcsal bal felet. Felejtsuk el tranyokat es ellenallasokat, csak a MOSFET gate-je legyen ott. Tehat van 8 Gate amit vezerelni kell. Celszeru ugy epiteni, hogy ha nem kap vezerlet a MOSFET akkor lezarva legyen. Az also 4-nel ezert egy-egy R-el (pl 330ohm) a foldre huzzuk a GATE-et, a felo negynel pedig tapra huzzuk a GATE-et.

Parhuzamos portra legegyszerubben optokapuval illesztheted a cuccot. Opto ledje megy a LPT-re 330ohmmal. A masik fel egy GATE-re meghozza ugy hogy azt vagy foldre huzza vagy tapra. Nem nehez kitalalni, hogy az ottlevo ellenalla is huzza valamire akkor az optonak a masik potencialra kell huznia.

Mindjart dobok fel valami rajzot is ha talalok.
(#) djtomo válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /

Hellósztok! Végre, hogy rákadtam valami jó dologra itt! Nekem is vannak motorjaim Nyomtatóból, mivel szüleim szamitogep-szervizben dolgoznak es ott akadnak neha jo dolgok. Es a negy kivezetesuekkel nem tudtam semmit kezdeni. Bar ez a kapcsolas nem sokat segigitett, mert nem birom elkepzelni a vezerleset. Valahogy tul sok bemenet van Egy kicsit bovebben tudna vki segiteni? Nagyon jo lenne! Kossz elore is!Minden jot, es minden barkacsolonak sok sikert!

u.i.: bocs, hogy nem használtam diakritikát öőüű

Udv, Tomy.
(#) ufi hozzászólása Jan 24, 2007 /

Sziasztok! Djneo által féltett kapcsolási rajon nem tudom mi az a JP2! Segitséget kérnék,mert gyanitom hogy ezért nem müködik! Már csak ez hiányzik!
(#) Lucifer válasza ufi hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

Üdv!

Ezen a képen a JP2 a tápcsati helye.
Igen enélkül sanszos, hogy nem működik.
(#) ufi válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 25, 2007 /

milyen tápot használjak? Egy normál 12v -os szerinted megfelel?
(#) Lucifer válasza ufi hozzászólására (») Jan 26, 2007 /

Üdv!
A TIP120-as tranyók 60 Voltot bírnak. Az, hogy milyen tápot használsz, függ attól, milyen léptetőmocit akarsz vele hajtani.
(#) ufi hozzászólása Jan 26, 2007 /

5.25-tös flopi meghajtóból szedtem ki a fejmozgató mocit!
Következő: »»   10 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem