Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   91 / 489
(#) djpepe válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Hp41C

Köszi a választ. Énis hasonlóra gondoltam mint a Calibra, valami elemes megoldásra mert azt egyszerübb és ne kell újra csinálni a panelt.
Ez az RTC is érdekell de majd a következő projekt

És azt nemtudod véletlenűl hogy írt e már valaki olyan bázis progit amivel induláskor nem kell ki-be kapcsolni a motort hogy elindúljon a kijelzés?
Nemigazán értek a PIC-programozáshoz ezért kére ebben segítséget hátha akad valakinem egy ilyen verziójú base.HEX
(#) janocsi válasza djpepe hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Djpepe!
Ha elegendő 30-45 másodperc a pillanatnyi áramkimaradás miatt, akkor a következő, már múködő bővítést ajánlanám.
1. az LM78L05 földpontja és a GND közé egy 1N4148 dióda kerül.
2. A PIC tápja és a 78L05 kimenet közé szintén egy 1N4148 diódát teszel.
3. A PIC 14. lábára egy 100 mikrós elektrolitot kell beépíteni, és kész. A "Wand Clock"-hoz fejlesztettem ki ezt a kapcsolást, megunva hogy mindig felejt, azzal a különbséggel, hogy ott telepet is rá tudunk kötni egy diódán keresztül igy egyáltalán nincs kimaradás. Szia.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia !

Írnál nekem pár szót a Videó motor átalakításáról ,esetleg kép.....
Vagy egy link a megfelelő hozzászólásra ,mert nem találom .....


Köszönöm

UI: bármilyen (ilyen) motor jó ?

Üdv : István
(#) janocsi válasza djpepe hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Djpepe!
A bázis.hex-el az a baj, hogy nem lehet tudni, mennyi a készenléti, ill. az üzemi kitöltés beállítása most a programban. Ezért inkább neked kellene egy bazis.asm-el a megfelelő beállításokkal leforditani hex-re.
- Az előzőhöz: van olyan kondenzátor, (a 100 mikros helyett), ha hozzájutsz), amely néhány percig is képes működteti a programot a propellerben. Még nem tudtam kimérni meddig, annyira új(?) Ezt mostanában próbáltam ki, és nagyon tetszik nekem is. Ilyen alkatrészt modernebb videóból sikerült kimentenem, de biztosan beszerezhető. Itt egy kép róla, szia.

Kondi_1.jpg
    
(#) pet hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Szereztem kétfejes motort.
A típus a képen látszik, máramennyire mert az első betű a valóságban sem látszik

3 csatlakozás volt hozzá kötve, ezeket is bekatikáztam.
Na most ebből mit lehet megtudni a használatáról?

Az a háromlábú alkatrész 7805 és persze a tápra van kötve. A fehér csati egy közvetlen mellette levő nagy, fém árnyékolódobozban levő részhez megy.

Mi a következő lépés?

Üdv.
(#) djpepe válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Hello

Igazából énis ilyen megoldásra gondoltam, csak én a kondi helyett egy kis 5 voltos aksit használnék, pl ilyet: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/accu-4_8_60.html
Vagy ez így nem működhet?
(#) calibra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

Köszi hogy szóltál,valószínűleg csak hétvégén lesz időm tervezni.
Azon gondolkodtam,hogy mivel az órát általában beépítjük egy keretbe,akár egy gyári óra burkolatába,a propellert jóformán elzárjuk a külvilágtól.Viszont a hőmérséklet mérés és a páratartalom mérése a propelleren történik,beépítés után fals adatokat fog mutatni.Vagyis az óra burka alatti hőfokot és páratartalmat fogja mérni,amit befolyásolhat akár egy minimálisan melegedő primer vagy szekunder tekercs is.

Üdv!
(#) janocsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Slogan!
Inkább néhány szóban elmondanám, mert nem igazán van tudomásom szerint erről link.
- A kiszerelt fejmotort alaposan letisztitjuk a rárakódott szennyeződésektől. Megvizsgáljuk, milyen integrált vezérlő IC-vel van szerelve. Ehez próbálunk keresni használható információt, a motor elínditásával kapcsolatban. Ha a vezérlő bekötését ismerjük, akkor a kövezkező kapcsolás szerint el is végezzük a kisérleti elindítást. A negativ tápfeszt direktbe rákapcsoljuk. A pozitiv tápfeszt egy 15-33 Ohm -on 6-7v-os tápra csatlakoztatjuk, és mérjük az áramfelvételt. Csak néhány mA lehet, max.:10-20mA! Növeljük a tápfeszt 12V-ig, ekkor sem lehet sokkal nagyobb az áramfelvétel. Ha itt renben vannak az áramok, akkor a plusz tápról egy 100K Ohm -on a szervo bemenetére csatlakozunk. Ekkor el kell indulni a motornak.
- A legtöbb esetben igen nehéz kitalálni biztonságosan, a tápfesz (+/-) bemenetét. Ezzel nem igazán szerencsés kisérletezni, egyből tudni kell, hová köthető! A 100K-n már a pozitiv tápot mindegy hová kötjük, azzal nem okozunk semmilyen hibát, tehát
szórakozhatunk vele, mig el nem índul a forgás.
- A kivezetések: a forgó része a trafónak függetlenül attól hány fejes, vannak azonos szinű kivezetései. Általában egy fehér/piros, vagy pl.: fehér/zöld, stb. Ilyenkor az azonos szinűeket vehetjük kezdet kivezetéseknek, igy máris sorba tudjuk kötni öket. Az állórész tekercseivel már lehetnek gondok. Ha nyákszalagon vannak kihozva, akkor nem lesz sima ügy a müködőképesség megvalósítása. Itt ugyanis, ahogyan már leírtam korábban, lehet hogy a tekercsek szemben vannak sorbakötve, ezért ezeket már bontani kell... (Kocska fórumtársam tud erröl többet). Kipróbálni a működését egy egyszerú PWM-es áramkörrel már lehetséges, vagy a bázis á.k.-val. Egy LED-et forrasztunk a soros forgótekercsekre fogyasztónak, (ez lehet zsebízzó is, ha teljesitményt is tudni szeretnénk), az állót megtápláljuk a fentebb leírtak szerint. Már kis áramoknál világitania kell a LED-nek!
Ha van még kérdésed, szivesen válaszolok, szia.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Köszi a gyors választ !

Építettem mát egy órát ,majd idelinkelem ,az tök jól megy ,csak az a bibi ,hogy a motor kommutátorairól van lehozva a táp az óra részére és a zománchuzalokat (3 db) a tengely mellett kellett kihozni és folyton elnyíródik

Mivel mtotrvásárlás előtt vagyok ,tudnál javasolni Videómagnó márákát ,amiben tuti használható motor van ?
Mindegy hány fejes ,ill. hogy csak lejátszó -e?

(#) janocsi válasza pet hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Pet!
Ez szerintem jó lesz. A 7805-öt leszeded, nem kell. Alul a vezérlő IC melletti csatlakozó a motorhoz tartozik, oda majd a 12-13.5V táp megy, (és egy 100k-s a szervó bemenetre, oda a panelre forrasztva a plusz tápról!). A "fehér" csatlakozó az állórész tekercseinek kivezetése. Ott valószínű, hogy be kell majd avatkozni, ha nem megy a fesz átvitel... Felül a két fej tekercseit láthatod, a fejeket el szoktam távolitani, itt nemigen lesz szükség már rá. Pontosan nézd meg a vezérlő IC nevét, ezzel célszerű kezdeni, és mihmarabb elinditani a motort Szia.
(#) Hp41C válasza calibra hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

A hőmérséklet és páratalom mérés egyszerűen elhagyható.
A nagyobb pic ekkor csak három leddel vezérel többet, mint az eredeti 16F628(A), 16F648A kontrollerrel felépített verzió. Nem kellene 28 lábú tok sem, de a 16F szériában nincs olyan 20 lábú típus, aminek 368 byte ram-ja lenne.

Szia.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ja és még a wincsi motort akartam kérdeztem !
(#) calibra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

Ok.Akkor majd lehetőleg úgy tervezem a panelt,hogy ezek elhagyásával ne boruljon fel a propeller súlyelosztása.....
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Szia Calibra!
-Szia Hp41C!
Szia Calibra!
- Most olvastam, a "hőmérséklet és a páratartalom" elhagyásáról. Bizony van benne igazság, mert csak álló helyzetben lenne valós az adatmeghatározás. Ha viszont a bázisra kerülnének az eszközök? A bázis álló helyzetben megfelene a mérésekhez? Sziasztok.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ezt építettem meg annó (még meg van)Bővebben: Link
(#) janocsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Slogan !
Nem lenne szerencsés tipust ajánlani, hiszen "olyat már nem lehet kapni". Kétségtelen, hogy itt a legmegfelelőbb fejmotor a "csak" lejátszóban lenne ideális. Ha sikerül találni ilyen kétfejes lejátszót, akkor szerencséd is lenne, mert kevés befektetett munkával megoldanád az óra meghajtását.
- Winchester motorok: a forgótrafó ráépítése "nagyon nyügös" feladat, ráadásul, a légmagos forgórészt a motor fémszerkezétére tekercselni, szóval nem jó megoldás. Nagy munkával, legalább 5-10mm vastag müanyag közdarabbal tudnád megcsinálni a tekercset. Én nem fognék bele.
- Próbálkoztam az ugynevezett "Capstan" motorokkal, szintén videómagnókból, de azok kis fordulattal, (600-900F/min), dolgoznak, igy azokat is ejtettem. Szia.
(#) Hp41C válasza calibra hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

A hőmérséklet és páratalom mérés egyszerűen elhagyható.
A nagyobb pic ekkor csak három leddel vezérel többet, mint az eredeti 16F628(A), 16F648A kontrollerrel felépített verzió. Nem kellene 28 lábú tok sem, de a 16F szériában nincs olyan 20 lábú típus, aminek 368 byte ram-ja lenne.

Szia.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Azért van ám egy kis előnyöm ,legalábbis a mechanikai részben
Elég komolyan felszerelt műhelyben dolgozok .....

Műszerész eszterga ,2db E400 eszterga,palástköszörű ,álványos fúró ,marógép ,stb stb
Centírozni is tudunk......

Szóval pl. tudok danamitból ,vagy POM -ból (új anyag) ,vagy akár teflonból is közdarabokat ,persejeket esztergálni......
(#) janocsi válasza djpepe hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Djpepe !
Működne, de akkor is kell szerintem a diódás leválasztása a tápfeszröl, mert a 78L05 is hajlamos "fogyasztani" belóle, A töltését megoldani egy másik ágon talán? Nem kellenek nagy áramok. Szia.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

A bázisnak egyenlőre nincs még kijelzője és a lábait is mind felhasználtam. Csak I2C-s eszköz jöhet szóba pl. SHT7x, SHT1x, de ezek meglehetősen drágák. Most elfogadható megoldást keresek I2C-s LCD-re.

Szia
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Már meg is van a donor
Azt hiszem ez egy Goldstar "csak" lejátszó ,melóhelyemen van ,holnap magamévá teszem
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Megbirkóztál már az új bázissal?
(#) janocsi válasza slogan hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Slogan !
Huu! Irigyellek, mert itt bizony jó sok mechanikai feladatot kellene profin megoldani. Ehez ilyen gépekkel, hát igy lehet. Ha van hozzá kedved, akkor meg tudod igy oldani a winchester motorrali is, oda egy belül könnyitett közdarabot célszerű esztegálni, hogy legalább 8-10 mm-re legyen a motor fémszerkezetétől. Úgy kellene kialakitani, hogy legyen rajta körben alul, felül perem mint a csévéken. Igy a tekercselése is nagyon szépen menne. Ehez ugyanilyen anyagból az állótekercshez is cséve, nagyon szűk légréssel. Hát ez biztosan működő egység lenne. Mondom, én nagyon tudom értékelni az ilyen munkákat. Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Még nem sikerült befejeznem, mert néhány alkatrész még mindig "úton" van állitólag. A hét végéra igérték megint. Az égetómmel van a bajom, ahoz kell kivárnom. Ha igaz, majd a 876A-t is meg tudom vele "pörkölni". (Lehet hogy mégis Pesten kellene élnem). Szia.
(#) slogan válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Tervezd meg ,megcsinálom neked is !
(#) pet válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Azt hiszem nem írtam konkrétan, most írom: Megvan maga a videó is, ami még nagy valószínűséggel meg tudja hajtani a fejet. Esetleg nem könnyebb így kimérni? Olvasom megválaszolt felett kettővel levő írásodat, gondolom az alapján fogom megcsinálni...

Az IC: m51721atl
(#) Tom025 válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ezzel vitatkoznék. Az én órámban pont egy 4 fejes, külső vezérlő IC-s motor dolgozik. Nekem az összes tekercs ki volt vezetékelve, így be lehetett jól kötni őket sorba. Bár tényleg létezik gyárilag sorbakötött tekercses motor, ami nekünk rossz irányban van összekötve. Ha a vezérlő IC a panelon van, de ismered a lábkiosztását, érdemes kifűrészelni a panelból a motorvezérlő részt, általában jól elkülönül a többitől... Szóval szinte minden motor használható. Ha rosszul sorbakötött motorom lenne, én használnám csak az egyik, vagy csak két tekercsét, elégnek kell annyinak is lennie. És rossz videót ingyen kaphatsz szinte minden szervizestől, ne vedd meg vaterán ennyiért. Sőt, ezen lehet nincs is vezérlő IC, valamint panel se amiből kivághatnád.

A fordulatuk jó a vidimotoroknak. Legalábbis egy ventinél sokkal jobb saját tapasztalat szerint.

Meghajtásuk: meg kell keresni a táp, föld, és szervó bemenet lábait az IC-nek, tápot adni neki, ha így nem forog, akkor 470K-n keresztül a szervó bemenetre is tápot adni...

Üdv!
(#) janocsi válasza Tom025 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia Töm025 !
Nagyon régen olvastam már hozzászólást Töled. Miket épitel mostanában? Ha jól szétnézel most itt, találsz sok új dolgot pl.: Hp41C! jóvoltából!
- A videó-fejmotorokkal vannak gondok, de sokmindenre már van megoldás. Szia.
(#) Tom025 válasza pet hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ez a motor királyos, rászerelt vezérlő IC-s darab. Ha leszeded az forgórész alsó részéről a burkot, majd a tekercseket tartalmazó nyáklapot, ki tudod szabadítani a motort abból a nagy fémöntvényből.. Ezután meg kellene keresni a meghajtó IC típusát, ráguglizni, hátha ad ki adatlapot, lábkiosztást. Ha nincs, az szívás, akkor lehet próbálkozni. Úgy látom, ezen a vezérlőn nincsenek kondenzátorok, amiknek a polaritásából rájönni a táplábakra, szóval marad a tippelés.. A fehér tényleg az állótekercs, ki kell mérni melyikek tartoznak össze, bekötni és hajrá..

Üdv!
(#) pet válasza Tom025 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia!

Azóta szereztem két fejeset, a vaterásat nem terveztem.
Egyenlőre nem kezdtem kisérletezni vele csak kiszedtem a videóbol. De köszi a segítséget.
Következő: »»   91 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem