Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   467 / 1320
(#) cszotyi válasza denisz hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Helló !
Az inicializálással van a baj,
Ezen a linken találsz egy "lcd.ini" fájlt", próbáld ki !
(#) robing16 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

PFff AVR

Még nem nagyon hallodtam róla, célriányosan nyomultam a PIC-el!
Itt láttam is cikket, meglesem, mi az valójában xD
Köszi az infót!
(#) robing16 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Köszi szépen ezt az infót!
Átnézem rendesen, és megpróbálom leírni, hogy mit hoztam ki az ASM fájlból...

Ha hülyeséget mondok, javítsatok ki légyszi

Köszi!
(#) denisz válasza cszotyi hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Csak az bosszant, hogy a régi verzióban ment úgy az inicializálás gond nélkül, de az újban nem akar és fogalmam sincs, hogy miért. Viszonylag zagyva a fájl, mert már mindent kigyomláltam belőle, meg átvariáltam, meg összecseréltem, meg...
Arra gyanaxom, hogy nem jó lábakra küldöm az infót, bár kétszer átnéztem.

denisz

Az ilyeneket kérnénk mellőzni!
szamóca
(#) Prince86 hozzászólása Ápr 22, 2009 /

Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy nem találok egy jó 16bites osztó programot!
Írtam olyat ami kivonásos módszerrel csinálja de túl hosszú időbe tellik azzal.
A lényeg hogy egy sebességmérőt építek a motoromhoz és a tmr1 számláló értékét kellene osztanom 33-al. Majd az így kapott eredménnyel kell elosztanom a 6192-t.
A 33 onnan van hogy a tmr1 léptetésére egy 32.768kHz-es órakvarcot használok és 1ms alatt eddig számol el. (kerekítve 33-ig)
A 6192 onnan van hogy a kerék átmérő 1,72m és a m/s és km/h közötti váltószám 3,6.
172*36=6192 Ha ezt elosztom a TMR1/33 értékkel kijön a sebesség km/h ban.
Tudna valaki linkelni vagy küldeni egy jobb rövidebb osztó programot a kivonásosnál?
(#) benjami válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Idézet:
„Én azt nem értem, hogy egy PIC-nél ennek egyáltalán mi értelme van.”
Sejtésem szerint valami GPS modul fogja bemenő adattal ellátni, az meg ilyesmi formában küldi a koordinátákat.
(#) szigetivan válasza benjami hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Szia!

Igen pontosan ezt szeretném..
A bejövő adatokat ez az algoritmus fogja majd kiszűrni, majd tárolom egy nagyobb külső memórián.
Még csak próbálgatom hogyan tudnám feldolgozni ezeket..
(#) szilva válasza Prince86 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

A Microchipnél is találsz application note-ot a számolásokhoz:

Bővebben: Link
(#) szilva válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Aha, így már értem.

Akkor viszont felmerül két kérdés is:

1. kell-e a "dupla pufferelés", azaz be kell-e olvasni az adatokat egy stringbe, majd ezután feldolgozni őket, vagy esetleg a (gondolom) soros porti vételi rutinba is be lehet írni a beérkező karakter azonnali értelmezését

2. kell-e foglalkozni azzal, hogy vessző jön-e, vagy elég annyit figyelni, hogy nem számjegy

A kibányászott számot én nem külön tömbbe raknám le, hanem már rögtön számolnám is az értéket a karakterkódból. Lényegében egy "kérem a következő számot" rutint lehetne írni, ami a soros porton beérkező karakterekből azonnal számot is csinál az első nem számjegy karakterig.
(#) szigetivan válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Igen soros porti vétel lesz.
Idézet:
„kell-e a "dupla pufferelés", azaz be kell-e olvasni az adatokat egy stringbe, majd ezután feldolgozni őket”

Én elsőre erre gondoltam.
Azt viszont nem tudom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, mivel egyszerre kb. 200 byte-nyi adat fog érkezni, és mivel a PIC korlátos ram területben ..
Szerintetek, hogy lenne érdemes, ezt megcsinálni?
Idézet:
„kell-e foglalkozni azzal, hogy vessző jön-e, vagy elég annyit figyelni, hogy nem számjegy”

A vesszők választják el azokat az értékeket, amik fontosak lesznek számomra (lesznek köztük majd betűk is), és sajnos nem csak 1 ilyen feldolgozást kell, hanem pl: 1-2 vessző közti, majd a 4-5, aztán 9-10 stb.
Remélem sikerült érthetően leírnom
(#) potyo válasza Prince86 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Tehát 6192/(timer/33) kellene neked? Ez így két osztás, ezt le tudod csökkenteni egy osztásra, ha 204336/timer formában csinálod(talán így gyorsabb). Ha viszont a 33 helyett megelégszel 32-vel, akkor öt jobbraléptetéssel megúszod az osztást.

Watt honlapján találsz példaprogramot 32/16 bites osztásra.
(#) benjami válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Javasolnám valami 18-as PIC használatát, olyat aminek kicsit több RAM-ja van, és akkor nem kell a cipőkanálhoz folyamodni.

Igen már én is gondolkodtam ezen, és nézegettem is őket..
Viszont kicsit korlátolva vagyok e téren, mert a hw már elkészült, 20 lábú PIC kell bele és már fix a lábkiosztás is.

Sajnos 20 lábúban igen szűkös a választék, szinte egyedül a 18f14k50 van, de annak valószínűleg nem fog a lábkiosztása stimmelni, meg annak is csak 768 byte RAM-ja van. 28 lábúnál már szélesebb a választék.
(#) trudnai válasza Prince86 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Idézet:
„A 33 onnan van hogy a tmr1 léptetésére egy 32.768kHz-es órakvarcot használok és 1ms alatt eddig számol el. (kerekítve 33-ig)”

32-vel kell elosztani nem 33-mal, hogy 1ms-et kapj... azt pedig nehany shiftelessel meguszod. Ha elegendo mp-kent merni akkor 15* kell shiftelni, fel mesodperchez 14-el, 250ms-hez 13-al es igy tovabb... minel nagyobb a mintavetelezes annal pontosabb eredmenyt kapsz mivel egy korulfordulas eleg kevesszer tortenik meg mp-kent (30-nal mar 185-os tempoval mesz, ld a szamitast)

Az a nagy szam nem jo, mert nem 172cm/s -ben van meg a szamod, hanem 1.72m/s -ben. Jo lesz az 6.192-nek is. Namost az egyszeruseg kedveert hagyjuk el a 0.192-t. 6-tal meg egyszeru lesz osztani, elobb megszorzod 12-vel (merthogy szorozni egyszerubb felteve hogy belefersz a szamabrazolasba), tehat megszorzod 8-cal majd 4-el es az eredmenyt ossze adod. Majd ezt az egeszet elosztod 2-vel.

Namost egyszerusitsunk csak. Elev csak 4-el es 2-vel szorzunk, tehat igy 30-nal 120 az eredmeny a 4-el torteno szorzas utan, majd a ketszeres szorzas utan az osszeadast kovetoen azonnal kijon az eredmeny, nem kell vissza shiftelni. Az egesz megoldhato 8 bites tarolokkal, nem kell buveszkedni...

Tehat ha 30-at szamlalsz, akkor 30*1.72*3.6 tehat 185.76 -tal mesz... Ezzel a szamolassal 180 jon ki, tehat lesz egy kb 5 km/h pontatlansag 180-nal, cserebe egeszen leegyszerusodott a feladat... (megjegyzem a gumi kisse belapul menet kozben, tehat gyanitom a mert 1.72m a valosagban kisebb(?))

(remelem jol szamoltam a dolgokat...)

Megnéztem a lábkiosztást, és legnagyobb meglepetésemre szinte teljesen megegyezik 16f690 - 18f14k50.
(#) icserny válasza Prince86 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Idézet:
„A 6192 onnan van hogy a kerék átmérő 1,72m”

Traktorra lesz? Vagy kerületet akartál írni?
(#) Ven hozzászólása Ápr 22, 2009 /

Sziasztok!
Írtam egy teljesen új SPI kommunikációt(c30,dspic30f). Működik 93c típusú EEPROM-mal, de 25lc-hez alakítgatva viszont nem akar működni. Szkóppal megnézve a válasza csupa 1, de a többi 3 jel jónak tűnik. Valakinek tapasztalata 25lc-s EEPROM-okkal? Van valami extrájuk?

pont én is ezt találtam
De mielőtt eltemetnénk a mostanit, szeretném megpróbálni azért ezzel, aztán ha minden kötél szakad akkor beszerzek egy másikat..
(#) trudnai válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Csak nem hagy nyugodni ez - nem volt jo a megkozelitesem, ugyanis ha azt szamoljuk hanyszor prodult a kerek 1 ms alatt akkor eleg pontatlan lesz a meres. Azt kell szamolni mennyi ido telt el egy teljes korulfordulas alatt...

Szoval: 1 mp alatt 32768-at kell szamolni azzal a kristallyal, tehat 32768 / T * 1.72 * 3.6 adja ki a km/h-t. Nyilvan valoan a muveletek kommutativak, tehat 32768 * 1.72 * 3.6 / T is megteszi nekunk, azaz V = ~202900 / T. Ez a szam egy 24 bites neretben abrazolhato, igy vagy azon kell eltoprengeni, hogy hogyan lehet ertelmes ido alatt elosztani a szamokat, vagy tablazatos modszerhez kell folyamodni.

Pl ha 5km/h pontossag elegendo, akkor max 250-ig merve 250/5 = 50 tabla elemre lesz szukseg, es egy 16 bites kereso algoritmusra. Miert 16 bites? Mert a 16 biten abrazolhato maximalis szam 65536, es a 202900-at ennyivel elosztva 3-at kapunk, azaz 3km/h-val megy a jarmu. Ennyinel meg ki lehet mutatni nullat... magyaran ha tulcsordul a 16 bites timer akkor nullaval megyunk... Tehat a tablazat tobbi eleme 16 biten abrazolhato, es innentol kezdve csak ki kell keresni, hogy a meresi eredmeny a tablazat melyik elemehez all legkozelebb... Feltetelezve, hogy a motor folyamatosan gyorsul vagy lassul meg egy egyszeru linearis kereso is megteszi...
(#) Prince86 válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /

Köszi szépen!
Kipróbálom!
(#) szigetivan válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Szia!

Köszi a programjavítást, de sajna a fordító nem fordítja le, mivel
const char kar[33] = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0";
ennél a sornál static const szükséges azt írja.
Aztán ha kijavítom akkor a while ( *kptr++ ) sorra írja, hogy *kptr++ nincs implementálva..
Annyira nem tudom mit lehetne ilyenkor csinálni, mivel nem rég kezdtem a cc5x-el való ismerkedést. Adatlapját olvasom, de nem sok derült ki nekem, hogy mi lenne a teendő ilyenkor..
(#) MPi-c válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

const char kar[33] = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0"; helyett inkább így add meg:
const char kar[33] = {8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0};
(#) trudnai válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Eleg fura egy fordito. Ez sem mukodik?

const char *kar = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0";
const char *kptr = kar;
(#) szigetivan válasza MPi-c hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Ezt már próbáltam, de ilyenkor sok neki a három egymás utáni vessző..

Idézet:
„const char *kar = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0";”

Ennél már nem akad fenn, de a while ( *kptr++ ) sornál ismét elakad.
Error beolvas.c 69: Not implemented
(The syntax is not implemented. This can be a compiler limitation)
(#) MPi-c válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Bocs! Itt a vesző is a karaktersorozat része? Mert akkor meg ezt a változatot próbáld:
const char kar[33] = {"8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0"};
(#) szigetivan válasza MPi-c hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Igen a sorozat része, mivel azokat az értékeket, amiket nem tud kiolvasni a modulom vagy nem elérhető számára a hálózatból vesszőt ír helyette..
Ezekben a formában fogadja el:
static const char kar[33] = {"8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0"};

const char *kar = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0";
(#) trudnai válasza szigetivan hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /

Idézet:
„Ezekben a formában fogadja el:
static const char kar[33] = {"8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0"};

const char *kar = "8,20,0002,0418,37,706,25,,,0,,,0";”

Nezd meg disassemblerrel (vagy ha tudsz generaltass LST vagy ASM file-t a compilerrel). Nezd meg melyik mit muvel, de nekem a cc5x doksibol az tunik ki, hogy ok a const direktivat hasznaljak a rom tarolasi osztaly kijelolesere. A static-nak inkabb csak az a szerepe, hogy a fuggvenyben levo valtozod globalis teruleten tarolodik el, noha a lathatosaga csak a fuggvenyen belulre korlatozodik -- ahogy ezt az ANSI C is definialja. Amikor {"..."} van az olyan, mintha egy egy elemu string tombod lenne -- es fogalmam sincs hogy tarolja le es mi lesz belole, de lehet a stringre mutato pointer amit csonkolva beletesz a 33 elemu char tomb elso helyere... Szoval nezd meg, deritsd ki ezt eloszor.

Amugy van egy CCS topic, ott lehet jobban ertenek ehhez es lehet ok nem olvassak ezt a topikot is, szoval ott is felvethetned a kerdest talan?

Rendben, köszi.
Következő: »»   467 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem