Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX tápegység, milyen kábel ez?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zsolt_HUN hozzászólása Máj 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy ATX tápegységem, minden kábelt megtaláltam a feszültség kábeleken kívül (fekete, piros, sárga, narancssárga, kék, fehér)
A PS on kábelt (zöld), P.G. kábelt (szürke) és a +5VSB kábelt (lila) is megtaláltam

Van az alaplapon egy olyan kábel hely hogy, annyi van mellette hogy: "GA" ez milyen színű kábel és milyen számú alaplapi csatlakozóba tartozik?
(A kép az egy olan tápról van ami ugyanolyan típusú mint az enyém de nem én fényképeztem)

Ja és a típusszáma:
Ami a burkolaton van: LC-B300ATX
Ami a panelen van: X-B2002 ATX Ver:2,9

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Krisz03 válasza Zsolt_HUN hozzászólására (») Máj 3, 2009 / 4
 
Ha jól látom a karikázott vezeték csak egy egyszerű test átkötés.
(#) Zsolt_HUN válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Szia!

Akkor azt a test átkötést milyen számú alaplapi foglalathoz kössem szám szerint? (Vagy a test kábelek között mindegy?)

(A mellékelt kép egy ATX alaplapi tápcsatlakozó bekötése.)

Köszönöm!

PCPWR2A.JPG
    
(#) Pyte válasza Zsolt_HUN hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Szerintem teljesen mindegy a test kábelek egypontból indul ki az összes
(#) Krisz03 válasza Zsolt_HUN hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Ahogy Pyte is írja a test egy közös pontból indul, mint a többi ehhez viszonyított feszültség is. A képen jelölt vezeték "alsó" végződésében van a közös test (fekete), felette a +5V (piros), még feljebb a kondi felett a +12V (citrom), felette a +3.3V (narancs).

Köszi a pontot!
(#) Picboy válasza Zsolt_HUN hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Szia!

Először is, a többi hozzászólást elolvasva nem egyértelmű, hogy a vezeték, amit karikáztál... (fekete színű és néhány, melegítős ragasztót@k*nnyal leöntött kondenzátor mellől indul) kimegy a tápegységből, vagy még a tápegységen belül van bekötve a másik vége?
1.: Ha kimegy a tápegységből, akkor nemigazán hiszem, hogy test lenne.. A legokosabb megoldás, ha nem kér kenyeret: Nem kötöd sehova sem.
2.: Ha nem megy ki, akkor... (ennek nincs értelme).

Másodszor: Elég sok nem létfontosságú dolog hiányzik ebből a tápegységből. Én a helyedben nemnagyon használnám számítógép táplálására, vagyha mégis, akkor készülj fel, hogy esetleg alaplapon is ki kell majd cserélni a kondenzátorokat, esetleg tönkre is nyomhatja a gépet.
(#) Krisz03 válasza Picboy hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Nekem van (azaz volt, mert számítógépen kívül használva túlterheltem) ugyanilyen tápom, és az egy egyszerű átkötés a panel két pontja között.
(#) Picboy válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Ebben az esetben teljesen jogosak az előző hozzászólások és valóban lehet test. Akkor viszont a témanyitó kérdést nem értem.
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Fejtsd ki, hogy miképpen érinti az alaplapi, rendszerint PWM kimenete mögött üzemelő kondenzátorok életvitelét a tápból kihagyott PI-tag tekercse és hogy vajon a PI tag első kondija miért nem szorul cserére előbb, mint a második.
(#) didyman válasza Zsolt_HUN hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Sima földpontot közösítő vezeték lesz az, ami kicsit meglepő módon, nem fólián, hanem korrekten, vastagabb vezetékkel közösíti a készenléti kör vonatkoztatási pontját a főkörével. Habár a DR200x vezérlők állítólag tartalmaznak túlfeszvédelmet, és az LC-xB sorozatok rendszerint kevésbé elk.rt megoldások, ezt a tápot többponton vérző elektronikája miatt nem javallom használatra P3-as gépek felett. Ha akarsz rá költeni, akkor a Lomexben a hiányzó tekercsek pótolhatóak olcsón, kondikat érdemes lecserélni a szekunder oldalon 47µF felett teljesen, a készenléti kör primer oldali emitterköri kondijával együtt, valamint a forraszokat megerősíteni, és a 12V-ért felelős két, 3A-es dióda helyett egy rendes, TO220-as sottkyt berakni 15A körül.
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nem értem, hogy jön ide a PI tag?
Egyébként valóban igazad van: Szóval... Nem csak az alaplap kondijai használódnak gyorsabban, hanem minden kondenzátor. Különösképpen azok, amelyek a "tűzhöz" a legközelebb vannak, azaz a tápegységben lévők.
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A tápegységbe (is) kerülő kondik egyik jellemzője a magas áramterhelhetőség, a másik az alacsony ESR. amennyiben ezek nem kamu adatok, ahogy azt megszokhattuk a kondipestisben részt vevő vackoknál, az ilyen megterhelés nem jelenthet gondot a termék életciklusában. Az alaplapon lévő kondenzátorok közül egyedül a nyers tápágakat látókra lehet mérhető hatással a szűrés hiányossága, de a lapon a lényeges ponton lévő elkókat az egyes részegységekhez tartozó PWM vezérlők dolgozzák meg, azokra a táp felől minimum megkérdőjelezhető bárminemű ráhatás.
A tapasztalatom pedig az, hogy a PI tekercse előtt szereplő kondik sehol sem degradálódtak kiemelt mértékben a tekercs utániakhoz képest. Öreg, 1x éves tápokban mérhető jelentős eltérés talán. Az alaplapon lévő kondiknál pedig éppen az egyes, nagyobb áramú, hőmérsékletű VRM területeken vigyorgó elkókkal van több gond, a nyers tápágakat ellátóknál ritkább és a legócskább tápokkal sem összefüggő meghibásodások voltak jellemzőek.
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
OK, én elfogadom, amit mondasz, de:
Erről vitázni itt most felesleges, mivel a konkrét tápegységnek sem az előéletét, sem a benne lévő alkatrészek állapotát/minőségét nem ismerjük.
Még mindig nem értem, hogy hogy jön ide PI tag? A tápegység maga a "technológia" minden tárolójával, holtidős tagjával, amit a kompenzálószervvel ki szeretnél szabályozni.
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Úgy jön ide, hogy a hiányzó alkatrészek a tápban a PI-tag (3,3 és 5V-on PI, 12V-on csak LC) tekercsei, illetve kondenzátorai. Amennyiben ezek megvannak, úgy -elméleted szerint- a PI tag bemenetén lévő elkó ugyanúgy magasabb terhelésnek van kitéve. Minden bizonnyal igaz, de ennek élettartamra gyakorolt hatása (szerencsére!) nem ennyire jelentős tapasztalatom szerint. Pontos modellezés tekintetében nyilván nem tudjuk összevetni a kétféle megoldás közötti eltérést ilyen explicit módon, hiszen az a darab ferritrúdra tekert drót mondhatni alapjaiban javít, azaz módosít a tápegység kimenetén megjelenő valamin, s így hatással van a visszacsatolásra is, vagyis az egész működésre, a megváltozott mennyiségű kapacitást nem is említve.
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Attól tartok, hogy ebben a PI témában nem értünk egyet. Megkopott emlékeim szerint a nyers alap, a vas... a tápegységnek az a része kezdve a primer oldali kapcsolófélvezetőkkel, egészen a szekunder oldali összes alkatrésszel bezárólag, ahonnan a visszacsatoló információt vesszük. A PI tag, amit említesz, már a visszacsatoló ágban van. Emlékeim szerint.
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A PI-tagok az egyes ágak kimeneti szűrését alkotják, C-L-C négypólus, ha csúnyán akarom a lényegét kifejezni. A visszacsatolás emögött ágazik el az egyes ágakból, vagy jobb helyeken az ATX tápcsatlakozóból vezetik vissza (3,3V-ot a nem olyan jó helyeken is, a lokál söntstabilizátorához, ha van ilyen).
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ezek szerint nem egy dologról beszélünk.
Nekem a PI tag egy szabályozástechnikai kompenzálószerv.
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Jaaaa, hogy π tag... így már értem. Ez viszont nem egyenlő a szabályozástechnikai PI, azaz arányos-integráló taggal!
(#) didyman válasza Picboy hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Én nem is szabályozástechnikai PI-tagról beszéltem. De talán mégis bennem a hiba, PI-szűrő a becses pontos neve a kapcsolásnak.
(#) Picboy válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nekem így jött át először, de nembaj, ezen nem veszünk össze.
(#) Oraculum hozzászólása Jún 6, 2011 /
 
Üdv!
Nekem az lenne a kérdésem hogy az ATX tápból a legnagyobb trafónak hogy vannak a lábkiosztásai?
(#) Inhouse válasza Oraculum hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Nem hinném, hogy lenne rá szabvány...ha kezdeni akarsz vele valamit, akkor gondolom nem okoz gondot lekövetni a NYÁK-on...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem