Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   48 / 136
(#) kaqkk válasza Matt hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Szia Matt
Az uv nem bántja a kész panelt, nem fogja roncsolni ,
nyugodtan elhelyezheted bárhol a dobozban .
(ui: kíváncsian várjuk a képeket!)
(#) Csibi hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Hello.
Nem rég, egyik ismerősömnél láttam ezt a manikürös levilágitót. Szerintem ez nyákot is épp olyan gyönyörűen levilágit mint műkörmöt (UV-A) .
Kb. 10.000Ft körül van az ára.

(#) Matt hozzászólása Ápr 28, 2009 /

Hali!

Elkészült a levilágítóm. Az egyik cső nem UV, csak kipróbálásként raktam bele. A másik valószínű megsérült szállítás közben és még nem tudtam szerezni helyette...

Üdv
(#) kaqkk válasza Matt hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Szupi lett ! Főleg az időzítő teszik ! egy 20x30as panelt
biztosan vinni fog . Üdv a lámpások közt !
(#) richard1025 hozzászólása Máj 1, 2009 /

Hello!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek hogy az UV lámpámat hogyan csináljam meg?
A4-es méretű skennerbe elég 2 cső?
Ilyen csöveket hol lehet kapni és mennyiér?
Ezeket a csöveket ugyan úgy kell bekötni mint egy neoncsövet?
üdv Richárd
(#) didyman válasza Matt hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Balra a kondihálózat az mi? jól sejtem, a csöveknek csak egy-egy végét izzítod gyújtáskor? Az a relé nagyon veszélyesen van bekötve, meg ez a PC-s vezéreltség is furcsa nekem, egyszem potméter + komparátoros időzítő pontos, alacsony driftjű alkatrészekkel, elműködne akár a trafó nélkül, kapacitív előtételezéssel+zenerrel.
(#) didyman válasza richard1025 hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

A cső mennyisége attól függ, mekkora paneleket szeretnél levilágítani és ennél is még lényegesebb a tükör mögötte. A fénycsövek hagyományos T5-ös csövek, amiket remekül, és tartósan lehet meghajtani kompakt fénycsövek elektronikájával. Csöveket sokfelé lehet kapni, irodatechnikai bolttól kezdve (pénzvizsgálókban használják) elektronikai alkatrészboltokon ekresztül a világítástechnikai szaküzletekig. Nagyjából az utóbbi felé csökkenő árral.
(#) richard1025 válasza didyman hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

A nyák mérete válozó lenne én úgy akarom ha kell akkorát is bele lehessen tenni mint maga a skenner (A4-est)
2 cső elég bele?
Tükör fontos mögé? Mert néztem már ilyeneket és még 1-be se láttam.
(#) kaqkk válasza richard1025 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Nálam az A4 mérethez 5db f8t5blb cső és az alá ragasztott tükör tapéta adta a legjobb eredményt !
(amikor még fénycsővel dolgoztam)
(#) richard1025 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Neked kellett betenni hűtőventillátort az 5db cső alá?
(#) kaqkk válasza richard1025 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

5 perc alatt nem melegedett túl
(#) Matt válasza didyman hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Hali!

A kondihálózat állítja elő a csöveknek a begyújtáshoz szükséges nagyfeszt. Nem a PC az időzítő. A PC csak kijelzésre szolgál, illetve az idő beállítására. A PIC-nek a TMR0 -ját használom a visszaszámláláshoz. A pontosságról annyit, hogy nem kell halálpontos időzítés mint egy óránál. Ugyanolyan mintha lenne egy LCD kijelző rajt, de fölöslegesnek tartottam venni egyet, mert ugyis PC-n tervezem meg a panelt.

Üdv:
Matt

UI: a relét már átrendeztem...
(#) jeges hozzászólása Máj 5, 2009 /

Enek az UV powerlednek nemtudkja valaki mekora lehet "lum" fényereje mert ez az adatlapon nem szerepel csak felvet teljesitmény van megadva nem fény
jo lenne valami öszehasonlitást leszürni más power ledekel fény/ár kalkuácioként!
A3 levilágitoról lenne szó oda meg nem kevés kelene belöle
(#) p_istvan válasza jeges hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Szia!
Nézd meg jobban! Benne van csak mW-ban.
350mA-nél 200mW a fényteljesítménye (nem a felvett teljesítmény van megadva az kb 1W) A válogatott példányok 300-350mW UV-t is kisugároznak az adatlap szerint.
Egy kicsit hűteni kell ekkora áramnál.
A korszerűbb UV ledek kb azonos hatásfokúak, ezért inkább a megengedett áram szerint érdemes összehasonlítani, mert azzal arányos az UV fényteljesítménye.
Még a sugárzási szögre kell odafigyelni, mert ennek 100 fok körül van, régebben feltettem ide a diagramját keresd meg ha érdekel, ettől függ az egymástól és a levilágítandó felülettől való távolság. A fényteljesítmény jobban jellemzi ezeket a ledeket, mert vannak egész kis sugárzási szögű (15-20 fok) ledek nagy fényerővel (nem teljesítménnyel), de csak kis felületet világítanak be.
Nekem hat darab van a levilágítómban kb A5-ös méretű. Nem akarok nagy nyákokat gyártani, de átméretezve A4-re még elég lehet a hat darab. A3-ra legalább 12 darab kell, szerintem...
(#) Pet91 hozzászólása Máj 6, 2009 /

Sziasztok, én is szeretnék egy levilágítót, mert a vasalós történet nem jött be.
szerintetek a cree ledek a jobbak vagy a "5 chip-es UV Superflux 7,6x7,6mm 13.000mCd
5 LED chip egy tokban!!" a ledshop.fw.hu-ból?
szerintem árban egyébként a 2. a jobb, csak ezekről még senki semmit sem írt. talán a megvilágítás is egyenletesebb ha sok led-et használunk, itt pedig az vígan megoldható.
ha valaki tud összehasonlítást a 2 közt akkor azt hálával veszem.

az időzítést úgy akarom megoldani, hogy van egy nem használt régi mutatós vekkerem, arról leszedem az óra mutatót, és teszek a 12h-hoz egy optokaput, hogy mikor odaér a "nagymutató" az leállítsa mind az órát, mid a levilágítót, így csak vissza kell állítanom az órát mondjuk 10 percel, és már mehet is a menet.
később talán lesz pic-es is. erről mit gondoltok?
(#) jeges válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hay
Idözitönek ezt ajánlom Univerzális időzítő ez erre a célra van szinte kitalálva ha pices verziora esne a döntésed!
Sajna ez a ledes öszehasonlitgatások csak gyakorlatban fog eldölni sajnos hogy megyik tipusu uv led válna is be!
ceer power ledek jobb választás lenne de borsosabb is az ára!
de itt van egy ilyen levilágitó ami az általad kérdéses ledekböl van megépitve
UV Superflux levillágtó
remélem tudtam valamejst segiteni
(#) kaqkk válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Nézd meg au uv- s nyák levilágító készítése házilag témában a képeket . Én szuperflux ledekkel csináltam
levilágítót (és nem bántam meg ) Amúgy most nézem jeges is az én munkámat linkelte be .
(#) lidi hozzászólása Máj 6, 2009 /

Nekem ugyan már van levilágítóm, de hátha valakit érdekel: Bővebben: Link
(#) jeges válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

hay

Hát az uv csö és a ledek teljesitményét öszevetve konplikált számolásokal sem lehetne kiszámolni!
It majdnem az egész levilágitási lefedetségen van a hangsuly hogy minél egyenletesebb legyen!
most jelenleg 2X250W HGL betétekel szorosan egymás mellet elhejezve 20cm távrol 150sec idövel tökéletes az A4 levilágitás!
De ezek is egyszer behalnak szoval a ledek a hosszu életartalmával sokal nyeröbbek
hát viszonyitási pont az lenne de ezt szinte lehetetlen kiszámolni hgl és az uv ledek közöti külömbséget teljesitmény és levilágitási idö arányába!!!
(#) kaqkk válasza jeges hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Nálam 24db szuperflux leddel 8cm ről 6-8 perc a levilágítás . De :nem melegszik nem érzékeny a rázkódásra ütésre ,és nem nehéz (kb 50dkg mindenestől)
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Ha az összehasonlításra vagy kiváncsi én régen (kb 2 éve használtam crre ledet : 2 db -al kb 20 cm ről 5 perc alatt világítottam le az A4 es panelt
most a 24 db leddel 6-8 perc 8cm ről
És volt blb csöves levilágítóm is szintén 5 perces idővel használtam . tehát a három féle fényforrás közt
alig van különbség a levilágítási időben .
(#) Pet91 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

hát igen, csak az a gáz ha a cree led megpusztul. inkább veszek egy 200ft-os ledet, mert véletlenül elégettem, mint egy 1200ft-osat. (te is a ledshop-ban vetted?)

a s.flux led másik előnye, hogy nem kell olyan messze tenni a nyáktól, mert nem 2 db-nak kell egyenletesen beterítenie a felületet, hanem kb 10x annyinak. mondjuk én arra gondoltam, hogy nem egy négyzetháló csúcsaiba rakom majd a ledeket, hanem egy szabályos 3szögek által alkotott háló csúcsaiba, így majd még egyenletesebb lehet a fény eloszlása.
(#) gydanee válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Hali!
Idézet:
„hát igen, csak az a gáz ha a cree led megpusztul.”

Ezt hogy érted, nincs az előírva hogy a cree led elfog füstölni. Állítólag elég szívósak, pláne ha veszel hozzá egy gyári meghajtó panelt.
Én is ismerek több embert akinek elfüstöltek, de még többet akinél már nagyon rég üzemelnek. (Nekem is van 3 ilyen CREE teljesítmény LEDem)
Bár ha nem lenne ilyen LED-em már, szerintem tuti szuperflux LED-ekkel oldanám meg, a felsorolt indokok miatt.
Ha a superfluxos LEDekre adnád a fejed nézd meg kaqkk mester levilágítóját:itt
(#) kaqkk válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Igen én is az sk ledshopnál vettem nagyon rendes korrekt cég ! Az ötletedre csak anyit tudok mondani hogy 2db 3 szög az egyik szárával összefordítva egy négyszöget ad ! De tökéletesen működik a 24 led 5x5 cm es négyzet sarkaiban elhelyezve , csak minimum 8cm
távolság kell a ledek és az üveg közt .
(#) Pet91 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

gydanee!
Csak azért írtam, ha véletlen tönkretenném őket akkor mégse 1200-t fizessek már, hanem kicsit kevesebbe fájjon. egyébként komolyan gondolkodtam a cree-n is, csak nem akarok egy 30-50cm magas dolgot építeni, a superflux-szal meg elég ha 8-10cm mély vagy ha többet teszek bele akár kevesebb is.

kaqkk!
Nos ha már itt tartunk a 2db 3szög egy rombuszt ad, Te pedig nézetről beszéltél (szerintem). Mindkettő négyszög, csak ha megpróbálsz x db labdát "összeönteni" a síkon, (és elkezded őket egymáshoz szorítani) akkor azok egyenlőszárú 3szöges elrendeződést vesznek föl (így a legkissebb a köztük maradó üres terület) => ilyen célra a 3szöges elrendezés a legjobb. a baj csak az hogy a panel szélén van a macera, mert ugyan mindenütt szép, egyenletes megvilágítást ad a panel szélén vagy túl kell lógnia 1 sor led-nek, vagy egy pöttyet egyenlőtlen lesz a megvilágítás.
Amúgy klassz a levilágítód.
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

amúgy ti ezekhez valami spéci áramkört használtok, vagy lm317-est áramgenerátorként, esetleg sima ellenállást?
amúgy miét jobb az lm317 mint egy ellenállás azon kívül, hogy ha válozik a bemenőfesz (ami úgyse fog) akkor sem enged át nagyobb áramot a ledeken?
(#) kaqkk válasza Pet91 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

az oldal elején belinkelte jeges a levilágítóm teljes leírását (a kérdésed egy részére a választ ott megtalálod
De a superflux ledek nem túlérzékenyek az áram ingadozásra én 3db ot kötöttem sorba és egy számított ellenállásal kapcsoltam a tápra . 100mA 3.4 3.6v
az 5 csipes szuperflux adatai . A 317 áramgenerátorként bekötve jó de inkább a cree ledhez .
(#) richard1025 válasza Matt hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Ezzel a levilágítóval mekkora nyákokat tudsz levilágítani?
(#) Matt válasza richard1025 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Hali!

Kb. 20x30-as nyákot.
(#) kaqkk válasza Matt hozzászólására (») Máj 17, 2009 /

Végre teljesen elkészült a levilágítóm . A tetejébe is
sikerült találnom szivacsot így már tökéletesen leszorítja a nyákot a filmre . Most lett olyan mint, "amiről álmodtam "
Következő: »»   48 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem