Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok!
egy öszetettebb feladatba kérném a segítséget.A feladat: levegő nyomás mérés 0-7 bar között.mérés után a kijelzön beálított értékkel összehasónlítani és ha az érték alatta van akkor egy szelepet nyitni.majd ezt addig ismételni amíg el nem éri a megfelelő nyomást.az lenne a kérdés ,hogy induljak neki, a mechanikai részek már megvannak, a mérés meg a vezérléssel nem jutok előre.mivel csináljam pic ?
Szevasz!
A választott szenzor két nyomás különbségét méri, de használható abszolut mérésre is. A feladat PIC-cel természetesen megoldható, itt részfeladatok sora: analog-digital konverterrel a nyomásérték bevitele, a bekerült adattal kijelzővezérlés megvalósítása. Megszakítással a kívánt nyomásérték beállítása /billentyűzetkezelés, közben folyamatos feldolgozás, kijelzőre tétel/, esetleg csak egy potméterrel osztott feszültségérték AD konverteren keresztüli beolvasása, feldolgozás, kijelzőre tétel, aztán jöhet a kívánt és valós érték összehasonlítása, eredménytől függően egy kimeneti port vezérlése. Ennyi dióhéjban a PICes változat első blikkre. Egyszerűbb változat: lehet kapni 200mV-os érzékenységű LCD-s "alapműszert". A jeladó kiad ca. 0-4V jelet 0-7bar tartományban. Ennek jelét egy ellenállásos osztóval úgy osztom le, hogy 7barnál 700mV-ot adjon, ezt küldöm rá a 2V-os méréshatárúra bővített alapműszerre. Már látom 0.01 bar/?/ leolvasási pontossággal a nyomást. Ha most egy poti leosztott jelét küldöm ugyanide, akkor beállíthatok egy kívánt nyomást. És akkor: van egy beállított nyomásértékem, és van egy változó, na ezt a kettőt ráküldöm egy komparátor /vagy műveleti erősítő/ két bemenetére, és a kettő egymáshoz viszonyított értékétől függően annak kimenetén van egy kapcsoló jelem. Azt, hogy éppen beállítom a kívánt nyomást, vagy már vezérlésre használom, egy sima váltókapcsoló kell. Ezt is csak első blikkre.. Némi rajzot alkotva, kiderül van-e hiba az elgondolásban. Ez a változat részfeladatonként is megvalósítható. Üdv: StMiklos Természetesen a feladat más módon is megoldható, nekem most ez jutott eszembe. /"alapműszer" helyett használhatok egy feszültségmérésre állított, olykor 1000Ft alatt kapható digitális multimétert is./ Na látod, rögtön jut eszembe alternatíva is.
Szia
Nyomástávadó néven vannak menetes véggel rendelkezö tipusok is pl:Link
köszönöm a segítséget. a pic-kel még csak most ismerkedek, tudnál adni tanácsot ,hogy milyennel érdemes kisérletezni, vagy hol tudnék ezeknek jobban utána nézni ?a fesz mérésre a multiméter nem jöhet szóba, mert az elektronikát egy panelra szeretném összehozni.
Szevasz!
Háát.. Ha ilyen kérdést teszel fel, akkor úgy gondolom, soká fog elkészülni, de Isten őrizz, hogy lebeszéljelek róla! PICes fórum még itt is van a Hobbielektronikán, ott lehet kérdezni, ha már tudsz mit. A chipcad.hu oldalon találsz itthoni beszerezhetőséget. Egyébként bőséges irodalom, PIC féleségek, SW támogatás van a microchip.com oldalon. Természetesen PIC égetőt is kell épiteni, de célszerű az ICD2 névre hallgató Égető/Debugger egység beszerzésén/elkészítésén elgondolkodni. Megnézheted az Urbanelektronika.hu oldalt is. Indulásnak.. Üdv: StMiklos
Szia,
bár nem tudom, milyen célra szeretnéd a berendezést megépíteni, de szerintem ezt a feladatot nem kell nagyon túl bonyolítani. lehet kapni rengeteg féle nyomáskapcsolót, azon beállítod a kívánt nyomásértéket, ha azt eléri lekapcsolja a szelepet, ha beállított hiszterézissel az érték alá megy ismét visszakapcsol.Bővebben: Link Igaz ennél a megoldásnál csak a nyomáskapcsolóról mechanikusan tudod a nyomásértéket beálítani. egy ilyen nyomáskapcsoló kb 30ezer Ft, de biztos vannak kevésbé ipari kivitelű kedvezőbb árú kütyük is
Ha minden áron távoli leolvasást szeretnél, használj valami analóg kimenetű nyomástávadót 4..20mA vagy 0..10V kimenettel és és hozzá egy szabadon programozható vezérlő-szabályozót:Bővebben: Link
Ez a vezérlő rendelkezik kijelzővel,analóg bmenetteekkel (2..6 db) és relés kimenetekkel. Ingynes hozzá a programozó szoftver és minden különösebb programozói tudás nélkül olyan vezérlést csinálsz meg amilyet akarsz.
Köszönöm az ötleteket.
De van pár dolog amit figyelembe kell venni.Első az ár,nem érni meg megcsinálni ha össz. 20 ezer ft-felet van.az egészet egy "kis" dobozba kell elhelyezni.azon kell a kijelzőnek lennie és a gomboknak.
Ha veszel nyomás távadót a mérést vezérlést egy pic
és egy lcd kijelző segítségévell meg lehet oldani .
Szevasz!
Az eredeti kéréstől ugyan eltér a megoldás, de: 2500+Áfáért kapsz egy nyomásmérőt, ez a kijelző, ca. 7500+Áfáért kapsz egy un. presszosztátot, /nyomáskapcsolót/, aminek beállítható a kapcsolási értéke és a kapcsolási differencia. Kell még egy két csatlakozó, aztán működik a rendszer. Üdv: StMiklos
Sziasztok !
Szégyen, de elfelejtettem a fizikát. A mellékelt rajz szerint próbálnám egy tartályban lévő folyadék mennyiségét mérni. Egy MPX2100AP nyomásérzékelőt rákötnék a tartályba engedett csőre. A mérés fizikájához kellene egy számítás, vagy annak leírása. Az érzékelőből kijövő 0 - 40 mV-os jelet fel tudom dolgozni, de a fizikája is érdekelne. A folyadékoszlop magaságai képletekkel, hogy alakulnak. Kisérleti úton, be tudom kalibrálni a rendszert, de jó lenne matematikailag is alátámasztani. A fizikusok segítségét előre is köszönöm. Üdv mgy
Hello!
Ezt az érzékelőt, csak akkor használhatod, ha a tartály nyitott. De csak ennyi. üdv! proli007
Sziasztok!
Munkadarab (alumínium) nyomáspróbájára tervezek egy rendszert. "U" pipa típusú manométert vásároltam, és ezt szeretném vezérléssel működtetni szelepekkel. Lényeg hogy műszer mutatja ha a levegő csökken. víz alatt történik most jelenleg a nyomáspróba 16 bar-os kompresszorral ( buborék) . de én szeretném ha műszer is kimutatná. ezután ha működne a rendszerem áttérnék digitálisra. ha vannak öklétek akkor az nekem segítség lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |