Fórum témák
» Több friss téma |
Ohh köszi
![]() A szombati buliban már nyomatni fogom az új 7294-es végfokomat ![]() Ilyen lesz...
Klassz kis jószág!
![]() Kapcsoló üzemű tápról üzemel? ![]()
Hali.
Nem tudom hogy ennek van e ertelme. Elvileg a hovezeto paszta epp azert kell, hogy az erintkezo feluletek apro kis hezagait kitoltse, ezzel biztositva a hovezetest a teljes feluleten. Sot, ha jobban belegondolok, meg jobb is ha nem tokeletesen sik, mert egy kis godrocske olyan mint egy kup, es egy kup palastja nagyobb felulet mint a kup sik alapja, es ha ez a kis kup ki van toltve jo hovezeto anyaggal, es sok van belole a feluleten, akkor elvileg nagyobb a hoatado felulet. Nem veletlen hogy a hutoborda, vagy a radiator a szobadban sem sik felulet. Igaz, hogy ez egy tda ic-nel olyan kicsivel tobb amit merni is alig lehet, csak azert irtam mert szerintem nem erdemes csiszolassal kinlodni.
Szép munka
![]() Az előlap feliratát hogyan csináltad ? Üdv.
A szilikon paszta nem olyan jó hővezető de ez van... Esetleg ezüst tartalmú pasztával lehet még egy kicsivel jobb eredményt elérni. A csiszolástól biztosan jobb lesz, mert a tokozásnak a műanyagja hátul is van több helyen. Ami kicsit púpos is. Ha ezeket elcsiszolod akkor és kilátszik a fém akkor már megérte.
Igen, kb 600W-os kapcsitápja van. (Cimopata féle kapcsolás)
Papírra kinyomtattam, ráragasztottam és vastagon lelakkoztam. Jobb ötletem nem volt, de remélem sokáig bírni fogja. Ha ilyesmivel próbálkoznál, javaslom az öntapadós papírt. Nekem sajna későn jutott eszembe. A sima papiron átüt a ragasztó és ez helyenként észrevehető.
Hali mindenki...
Én ezt tervezem megépíteni csak ebből 2-öt, merthát sztereo kellene... Bővebben: Link Nagyon kezdő vagyok ebben a témában... és hát először tda2030-al akartam kezdeni de mondom akkor inkább gyűjtögetek még egy kicsit és ez lesz az első általam épített erősítő merthát sajna nincs még trafóm és ha meg már veszek akkor valami nagyobbat akarok venni ami ehhez is elég lesz... Említettem, hogy kezdő vagyok tehát valszeg sok segítségre lesz szükségem ![]() nyákot csinálni azt tudok vasalós technikával ... remélem azzal jó lesz ennek... és ezután beszerzem a szükséges alkatrészeket... na meg persze egy trafót... abban még segítséget kérek h milyet is... aztán nekieesek megépítem... és ha jól értelmezem akkor lesz ezután egy sztereo erősítőm ami 2x100W -os és erre lehet kötni egyből valamilyen decket vagy kell elé még valami kapcsolás pl a hangerőszabályzónak meg ilyeneknek... ? Vagy előszőr jussak el odáig h megépítem a végfokot és aztán majd segítetek, hogy hogy kell ezt beüzemelni...? A Toroid trafók amiket kinéztem...: 230V 2x30V 2x3.33A 200W 230V 2x30V 2x5.0A 300W melyik lenne nekem jobb? vagy ennél kisebbek is elegek lennének?
Nekem 2x28V 2x4,5A-es, 250VA toroidom van, ez +/-40V-ot ad a végfoknak. Ekkora tápfeszről 8 ohmos hangszóróval érdemes üzemeltetni, bár tapasztalatból tudom, hogy bír 4 ohmot is, csak néha bekattog a védelem. A 100W teljesítményt adatlapja szerint 10% teljes harmonikus torzítás mellett adja le, ami szerintem már kicsit sok. De 70W-on 1% ez az érték, amin nyugodtan mehet. 22k-s visszacsatolással még egy LM1036 sem vezérelte ki 100W-ig. Szóval számoljunk 70W-tal: ekkor az adatlapja szerint 30-40W körüli teljesítményt disszipál, szóval az én 250VA-s trafóm még talán épp jó neki. Szerintem a 300VA-es toroid lenne neked a korrekt választás. De ha tekercselteted, akkor kérd úgy, hogy legyen neki egy 2x15V-os, kb. 0,5A-es szekundere is, ugyanis ekkor nem kell külön trafó, ha előfokot is akarsz elé. Én nem készíttettem rá ilyet, így egy LM317-tel vittem le az LM1036-nak a feszt 40-ről 13,8V-ra.. fűtött mint atom
![]()
Mindenképpen a 300VA-est vedd meg
![]() Még ennél is jelentős feszültségesések lesznek az impulzus csúcsokban, úgyhogy a puffereken se spórolj ![]()
Hali a 300VA az hány watt? mert én HQVideo nézegettem ezeket a toroidokat és itt wattban van megadva...
Ezekről a pufferkondikról maqjd késöbb mert mint mondtam kezdő vagyok... tehát majd szépen mindet sorjába... és az a 300VA az tuti elég lesz vagy inká nagyobbat keressek? Esetleg van e értelme megvenni majd egybe a kitet mármint 2 kitet..vagy olcsobb ha magam csinálom? Mert mint mondtam a nyák készítés nem lenne gond vasalós módszerrel...
Hali... magyarán előfok is kelleni fog majd nekem... akkor majd szavadon is foglak és majd megépítem természetesen azt is... de elöbb legyek túl a trafón meg a végfokokon...
![]() Most mondjuk egyre jobban fűt a gondolat h azt csináljam meg amikor hídba vannak... az csak nagyobbat szól... ![]() elég lesz lehet egyenlőre ez a kisebb is... ![]()
egy ilyet tudnák most jó árba ha ez megfelene a sima sztereonak:
Névleges teljesítmény: 320 VA Primer: 220 V, Szekunder 2x25 V / 4 A
Ez új trafó? Jobb lenne ha 230V-os lenne a primer, de az se nagy baj ha 220V-ra tekerték. Egyébként a 320 VA megfelelő. Ha rendesen ki akarod használni az ícét, akkor vegyél inkább 2x30V-os szekunderű trafót. Ezzel kb 42-43V-od lesz tápáganként amit simán bír az ícé, és csutkára kihajtva sem fog túlzottan befulladni a feszültségesés miatt.
sajna ez nem új... az új az tizenezer forint..
de akkor ez mefelelne... hát ugy szeretném megépíteni, hogy amit lehet azt kihozzam előle szóval keresélhetek még ha szerintetek jobb kellene... de arra nem válaszoplt senki h jobb e ha kitet veszem meg vagy én váloassam az alkatrészeket és én készítsem el a nyákot... mennyivel kerülne kevesebbe ez vagy az?
Jó lesz az a trafó. Csináld meg nyugodtan
![]() Kb 1000-1200 Ft-ból lehet kihozni egy panelt, ha Te magad csinálsz mindent. Akkor érdemes neki állni, ha már megvan mindened a nyák elkészítéséhez (lézernyomtató, megfelelő papír, marató anyag, fúró, stb) és jól meg is tudod csinálni. Az árakat illetően nézz be egy-két webáruházba.
Hát megvan hozzá minden... ugyhogy akkor nekiesek majd... és majd írok ha elakadok...
4 ohmos hangszóróhoz előnyösebb a kisebb,+/-28-30V tápfesz az IC-nek, ami kb. 2x20-22V-os trafónak felel meg.
Hát jó kis cucc lesz. Sok sikert az éles bevetéshez. Ha kieveredek az aktuális dolgaimból lehet belekezdek egy ilyen kapcsitáp építésbe. Neked van szkópod? Mert mintha úgy olvastam volna ,hogy elengedhetetlen a beállításhoz.
Hali...
Hmm ehhez kell szkóp? Mert akkor bajba leszek én is... De úgy olvastam itt, hogy nem kell (lap alja fele) Bővebben: Link Na de úgy néz ki, hogy még ezen a héten neki is tudok állni majd... csak várnom kell a trafómra egy kicsit... remélem minden menni fog és nem fogok csalódni se hangzásilag, se teljesítményileg a kicsikébe...
Sajna nincsen működőképes szkópom, anélkül csináltam.
Viszont tudok frekit és induktivitást mérni a műszeremmel, ami sokkal fontosabb mint a szkóp.
Hali! Működik a ventiszabályzóm
![]() Nagyon király, pont ilyet akartam. Köszi még egyszer a segítséget ![]()
Na! Ennek örülök. Engem is az egyszerűsége fogott meg.
![]()
Az már szép kis teljesítmény! :yes:
El tudnád küldeni a rajzot emailben? Én úgy értesültem, hogy PA-nak nem épp célszerű a kapcsolóüzemű táp, mert az nem terhelhető dinamikusan. Bocs ha hülyeség amit mondok, hallomásból "tudom" így.
Én mindenképpen javasolnám, hogy ha még sosem építettél ilyesmit, akkor inkább ne egy 100W-ossal kezdj. A TDA2030 elég népszerű és közismert, kezdésnek valószínűleg pont elég lenne (a szomszédoknak is elég, tudom tapasztalatból
![]()
Nem kell aggódnod . Amit te építesz ,gondos kivitelezés esetén , azonnal működik.
Az ő erősítőjében egy 600W teljesítményű kapcsoló üzemű tápegység van. Nem toroid.
Ezen a kapcsitápon, a 80V-os üresjárati fesz, 69V-ra esik le kb 8,6A áram mellett (kb 8 Ohm-os műterheléssel). Na ez az amit nem nagyon tudna egy "azonos" teljesítményű 50 Hz-es trafó
![]()
Üdv!
Igen lehet sőt biztos is, hogy igazad van, de sajna a 2030-hoz sincs trafóm és ha meg már veszek akkor toroidot és akkor olyat amivel meg tudok hajtani nagyobb hangfalakat is.. ugyanis azok vannak... ![]() És hát nem tudom, annyira nem tünik nehéznek ez ... de lehet h elhamarkodott vagyok... építettem már más kapcsolásokat is amik talán ránézésre bonyolultabbak is mint ez.. (végerősítő)... persze lehet h nem igy lesz... de ti itt vagytok és inkább ha elakadok valahol, vagy valamibe nem vagyok biztos akkor úgyis kérdezek mielött önerőből nekiesek valaminek... ![]() A végerősítőknél még valószínűleg nem lesz baj... hanem majd a trafónál, hogy hogy is kell azt összetenni .. milyen kapcsolás kell neki... gondolom pufferkondik stb... meg majd az előerősítőrészhez kell kapcsolás és segítség... Bízok magamban azért valamennyire mert csak nem ez lesz az első kapcsolásom amit utánépítek.. de ez lesz az első erősítőm amit utánépítek ![]()
Közben megértettem a dolgokat...
![]() Mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget és biztatást, még ezen a héten szerintem nekiesek majd habár lehet, hogy csak hétvégén... és trafóm meg valszeg csak jövőhétre lesz szóval szépen lassan tudok csak haladni de nembaj... nem akarom elkapkodni.. szeretnék inkább mindent megérteni... szívesen olvasok is mindent amit esetleg ajánlotok, hogy jó lenne ha átnézném meg tudnák róla mielött nekieesek stb..
Én PC tápot alakítottam át 2x20V-ra, áganként 7A-es terhelésnél 1V-on belül volt a feszültségesés. Most erről a tápról jár egy LM1876-os végfok, ami terhelésként tulajdonképpen lófütty ahhoz képest, amit a táp tudna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |