Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   509 / 3962
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Köszi szépen, majd hétvégén érek rá csak kicsit jobban megnézni, mert most csak kutyafuttából néztem át, viszont akkor az egyszerű astabilos megoldásom akár BF tranzisztorral is kizárva? Csak a címeket tudtam megnézni most s a rajzokra egy pillantást vtni, de azért gondolkoztam astabilban mert nekem bővön elég lenne egy "mezei" négyszögjel is s itt amint láttam szinusz jelgenerátorokról van szó, mi már fölöslegesen túl jó. Jaj elfelejtettem írni hogyha ki is cserélném az astabil primitív áramköröm tranzisztorait akkor egy olyan max 5MHz-es jelet el szeretnék érni, így már kicsit konkrétabb vagyok remélem, hogy el leheté érni ezt astabillal? Köszi mégegyszer. Bár lehet ahogy ránéztem a rajzokra egyszerűb lenne kristállyal és frekvenciaosztó IC-vel me mint mondtam a négyszögjel nekem bővön elég s nem akarnám túlbonyolítani ha nem muszály, mert nem egy hajszálpreciz vibrátor kéne.
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Szerintem RF tranyókkal jobb az esélyed, vagy sima TTL kapukat használj.
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Hát előbb megpróbálom az RF tranyósat akkor. Köszi a tippet, nem is gondoltam TTL kapus megoldásra, pedig valahol még pont multkor botlottam bele nagyon egyszerűekbe. Eleinte 555-el próbáltam csak aztán hamar megkaptam az adatlapján hogy 500 kHz-nél többet nem tud generálni . A kapus ötleted nagyon tetszik, már csak valami rajzot kell kapjak. Valami egyszerű kapcsolás tudom de se nem emlékszem se kapásból nemtudnám sajátfejre most megtervezni. Mégegyszer köszönöm.
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Lambert Miklós:R-C időzitésű billenőkörök c. könyvében találhatsz megoldásokat, bár az 5Mhz necces nagyon.
Inkább épitsd meg valamelyik egyszerű oszcit, és köss a kimenetre egy smitt triggert, ez akár lehet c-mos is, csak a megfelelő jelszintre kell ügyelni, hogy képes legyen állapotváltozást előidézni. Szép négyszöget nehéz már ilyen frekin csinálni, beleszól már minden, de főképp a vezetékkapacitásra ügyelj.
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Leválasztó trafóként is használható ez?
Azt ugyan el tudtam olvasni, de nem tudtam mit jelent.
(#) gtk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
74HC14 -el probalkoztam nem olyan regen. Az adatlap vegen megtalalod a "kapcsolast". (Semmi tobb az egesz mint egy visszacsatolt smith triggeres inverter)
Visszacsatolo ellenallas 2.2k + 100k heli poti sorban. Kondi erteke 22pf. ~450Khz es ~10MHz kozotti tartomanyban ad negyszogjelet. Erdemes az oszcinak hasznalt inverterrol tovabb vinni a jelet egy masikba. A tobbi kaput parhuzamositani, es a masodik inverterrol a jelet rakotni. Igy nagyobb aramot kepes leadni a kimeneten. Kevesbe torzul a jelalak terhelesnel (...) . A jelalak ilyen lesz Bővebben: Link
(#) webinas hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy hatalmas problémám lenne…
Végre keservesen elkészült a rámpamozgató elektronika, de a második próbánál elbambultam, a rámpa elakadt és a motorban a csiga ledarált egy Műa. kereket.
(16.000.-) ennyiért készítenék el fémből. (elég összetett)
Arra gondoltam, hogy kellene egy áram korlátozást beletenni, ami 5A felett megszakítaná a relét, amin keresztül a tápot kapja a motor. Nos, ehhez szeretnék valami leírást, kapcsolási rajzot kapni, hogy hogyan is induljak el az áramkorlát – lehetőleg szabályozható áramkorlát – építésében.

Segítségeteket előre is megköszönöm.
(#) webinas hozzászólása Máj 19, 2009 /
 
A jelenlegi rajz lemaradt.
Ez egy fesz. kétszerező. Mivel 24 Voltosak a motorok, és egy kisbuszba van beépítve a rámpa.

fesz2x.JPG
    
(#) piciusmarcus hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
sziasztok!
magam is kezdő volnék a témában... 1 potméterrel szabályozható spot lámpát szeretnék...
A mellékelt rajz jól működik (szoftveresen).
A lápa 12 voltan 50W-on megy, ami azt jelenti hogy kicsivel több mint 4A-et eszik. Namost nekem akkor szükségem van egy 5A-es teljesítménytranzisztorra, meg 1 potira v trimmerre.
A kérdésem az volna, hogy hogy számolom ki hogy mekkora áram szükséges tranzisztor vezérléséhez? Tehát mekkora áramnál mekkora áramot ereszt át?
Tinában (ebben tesztelgettem) 800Ohm-nál még mindig ég 1 kicsit a lámpa... nah most ez hogy lehet?

előre is köszi

rajz.JPG
    
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
"autótrafó jellegű"
Az milyen?
Igen az igaz, az egyik ága a hálózaton van, csak a másik van a szabályzó részen.
(#) Imi65 válasza piciusmarcus hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Tranzisztort csak a kínai dolgokban méretezünk így. Lehet az a tranyó 2N3055 (15A), egy jókora bordán, mivel a tranyón jelentős hő fejlődik (mint egy kisebb pákán). Nem a leggazdaságosabb módja ez a szabályzásnak, mivel kis fényerőn már csak a tranzisztort fűtöd.
A tranzisztor áramerősítése erősen munkapontfüggő. És példányfüggő is. Csak saccolni lehet az áramot, mindenesetre a teljes kinyitáshoz (mikor csak pár tized V esik rajta) még ettől is nagyobb kell neki.
(#) Amarton válasza feki00 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Távvezetékeknél ezt úgy oldják meg, hogy érnégyesekből épülnek fel a kábelek. Minden érnégyesben van piros és zöld vezeték. Azt hiszem a piros amihez viszonyítunk és a zöld pedig az irány mutató.
Na szóval. Kábelt kimérni megbontás nélkül úgy lehet, hogy össze kell kötni a kábel egyik végén a kívánt 2 vezetéket és a másik végén multiméterrel ki lehet csipogni, hogy szakadt, vagy nem.

Vannak azonban olyan híd megoldások kondenzátorokkal, ahol a szakadás pontos helyét meg lehet állapítani. Gondolom azért neked nem több km-es kábelvizsgálat kell. (vagy oszcilloszkóppal mérnek egy kiküldött vizsgáló jelet és a visszaverődés idejéből ki lehet számolni hol van a szakadás.)
Földzárlatot, vezeték zárlatot, mindent ki lehet mérni, csak használni kell valamelyik érpárt segéd (vizsgáló) vezetéknek.
(#) nagy_david1 válasza gtk hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Köszönöm neked is és mex-nek is a logikai IC-s ötleteteket.
(#) danelnagy95 hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
Hali!

Csak egy gyors kérdés:
Mivel lehet helyettesíteni az UAA170-t?
Vagy alkatrészt mondjatok vagy IC-t mert a PIC-khez nem értek
(#) sprofan válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Köszi, egyébként mind a 4 bemenet, csak az 1-4 közvetlenül a hangszínszabályzóra, az 5-3 is, de az előtt még van egy hangszedőhöz való előerősítő.
(#) moltam válasza piciusmarcus hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Bocsánat ha hülyeséget beszélek de az nem lehet hogy amikor a poti + felé néző lába és a csúszka között 800 ohm az ellenállás, a tranyót kikerülve a potin elég áram folyik ahhoz hogy az izzó kis fényerőn világitson?Vagy csak túl kevés a 800 ohm?
(#) vizor válasza danelnagy95 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Most mondhatnám, hogy UAA180, de az ugyanolyan nehezen beszerezhető
Funkcióban van hasonló, de a lábkiosztás és a működtetési környezet nem ugyanaz. Pl. LM3914, LM3915, LM3916, ezek LEDsor meghajtók de csak 10 LED-hez. Vaterán szokott feltűnni UAA170 és UAA180.
(#) pucuka válasza danelnagy95 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Üdv!
Helyettesítője nincs, de elkészítheted sok IC ből
1 db meghajtó op amp
16 db komparátor IC egymás felett
16 db 2X exor kapu
16 db LED meghajtó IC (nyitott kollektoros inverter)
és kész.
Csak egy kicsit nagy lesz
(#) judasp hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Hello!
Én a kondik viselkedéséröl szeretnék kérdezni.Mikor sül ki egy kondenzátor?tudom azt ha az áramkörben van pl egy táp+kondi+ellenálás akkor a kondenzátor feltöltödik a tápfeszültség értékére, s ha lekapcsoljuk a tápot az áramkörröl akkor kisül a kondi.Az lenne a kérdésem hogyha nemkapcsoljuk le a tápot akkor a kondi meddig foglya megtartani a magában tárolt feszültséget?Elöre is kösz a választ
(#) piciusmarcus válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
értem.
és akkor pl egy 15A-es tanyón hogyan tudnám pontosan kiszámolni mennyi áram kell hogy folyjon a pontos szabályzáshoz?
tehát te mit ajánlanál? hány kilós potit?
(#) Fodor hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Sziasztok. Lenne egy kis problémám, kérlek titeket, hogy segítsetek. Szeretnék épiteni egy 2X300W-os végfokot 8 OHM-ra. Nemtaláltam hozzá ic-t ami +-63V-ról ekkora teljesitményt tudna leadni. Legyetek szivesek tanácsokat adni nekem, hogy milyet épitsek, IC, vagy Tranyó. Tanácsokat, kapcsolásokat várok!
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) rep3at hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Hello mindenkinek!

Most jelentkeztem csak ide, és hát nem is ok nélkül. Keresgéltem az interneten sokat a témában és hát nem sokat találtam itt talán van egy-két ember aki ért a telefonszervizeléshez

A probléma a következő:
rendeltem egy palmone treo 600 tipusú készüléket az internetről, csakhogy van egy hibája (ennek tudatában vettem): fordított polaritást kapott, és nem tölt. úgy tölt ha kiveszem az akksit és kis fekete-piros kábelekkel töltöm de mivel alapból az akksi nem cserés szét kell csavarozni a hátlapot és ez elég kellemetlen lenne mondjuk napi 1x.

valaki tudna nekem segíteni hogy állíthatnám helyre?

szervízbe nem akarom küldeni mert tudom mi lenne a vége: tízezres számlák és több hetes várakozási idő mivel diák vagyok ezt nem tehetem meg magamnak.

ha valaki tud, kérem segítsen, ha valaki meg tudja jkavítani fizetek is vagy valami csak szükségem lenne rá...: rep3atim - kukac - hotmail.com
(#) qvasz2 hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Hello !
Tudna valaki LCD ügyben segíteni?
A két belinkelt LCD kompatibilis egymással?
1:

LCD 1

2:
LCD 2

Az első az megemlít valami "KS0066"-ot , de a vezérlőket hdxxx- el szokták kategorizálni, vagyis halványan ilyesmire emlékszem.
Köszi előre is.
(#) masters hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
sziasztok
egy ilyennel nem lehetne összehozni valahogy egy kihangosítót?
Bővebben: Link
(#) Stud hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy rajzon van egy 22k-s ellenállás, az azt jelenti, hogy 22 kohm? Ha rendelni akarok, akkor egy ilyen

RES 22K 0.25W 0.25W CARBON RESISTOR 22K 5%

jó lessz pl.? És az a 0.25W az mit jelent pontosan, és annak az értéke mindegy?

És egy kondenzátornál a .01µF az 0.1ľF-et jelent?
(#) Zed válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Szia!

Csak a partszélről: belekukkantottam mindkét adatlapba. Nekem úgy tűnik, hogy mindkettő HD44780 kompatibilis ( a vezérlőjelek legalábbis ugyanazok, mint HD44780 esetében )
Viszont a DDRAM címek különböznek! Tehát elvileg használhatod ugyan azokat a rutinokat, viszont a kijelzéshez használt címeket "igazgatni" kell.
Ja, és mégegy dolog: gyakori hiba, hogy a busy flaget nem kezelik le a kijelzőn, illetve késleltetéssel oldják meg. Ilyenkor nem biztos, hogy mindkét kijelzőn rendesen fut ugyan az a program. ( Mivel a két kijelzőn különbözhetnek a parancs végrehajtáshoz szükséges idők. )
(#) nagy_david1 válasza Stud hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Szia!
Igen így kell rendelned. A teljesítmény (W) meg számít kapcsolástól függően, ezt pedig lehet számolni több féle képpen is (rajta áthaladó áramerősség, ellenállása vagy rajta eső feszültség függvényében), de szerintem neked elég lesz egy ilyen 0.25W is, 22kohm-nál szerintem nem kell neked nagy teljesítmény, de azért egy kapcsolás jó lenne. Ha csak ic, kondenzátor vagy kisebb teljesítményű tranzisztor (BC) környezetébe kell akkor szerintem elég, viszont ha pl előtét ellenállásnak pl LED vagy hasonló elé akkor már figyelembe kell venni a teljesítményt is . A kondenzátornál pedig ".01uF" az "0.01uF" vagyis 10nF és 0.1µF = 100nF.
(#) Stud válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Az ezen az oldalon lévő torzítót szeretném megépíteni, ehhez jó lessz a 0.25W?

http://www.geocities.com/teleman28056/fuzz_face_schematics.html
(#) Fodor hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Légyszives, valaki nekem feltudna rakni egy végfok kapcsolást +-63V-ról 2X300W, 8 OHM-on. Már régóta keresem, de nemtaláltam semmit.
(#) nagy_david1 válasza Stud hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Bőven elég. Ha kiszámolod a legroszabb esetet hogy direktbe rákötöd a 9V-os elemre a 22K ellenállást (pl ha a tranzisztor teljesen kinyit) akkor is csak valami 0,004 watt a teljesítmény, vagyis bővön a 0,25 W-os ellenállás elég mint látod.
Következő: »»   509 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem