Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   111 / 1271
(#) ferzoo válasza bubuc17 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Milyen Tv.ez hány éves?Mert nemigen táphiba,régebbi 10év körüli vagy felettieknél elkokat kell cserélni +átforrasztani a nagyáramú részeket.Sorkimenőtöl CRT.ig aztán csatlakozókat.Újjabban Thomsonok,Samsungok csinálnak olyat,hogy csak a hang jön be a kép 2-3-4perc múlva.Ez sem táphiba 2-5éves Tv.nél jó tápokat gyártanak.Ezeknél pl. Képcsővezérlő ic.bolondul meg,nem ad ki megfelelő dc.fesz.t bekapcs.nál a processzor számára.
(#) Dudus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Nem kevés Thomson-t javítottam és a gyatra indulás mögött, szinte kivétel nélkül a szekunder oldali púpos kondik voltak a felelősek. Ha te nem találkoztál ilyennel, szerencsés vagy.

Kondicsere és Usys beállítás után mennek mint a kis angyal. Amelyikben rossz a cső, az nem csak lassan indul.

-szerintem-
(#) ferzoo válasza Dudus hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Igazad lehet a régi Thomsonokban 14-18évesek,amit a VIDI is gyártott én is cseréltem sokat.Most a 3-5éves fetes táppal megáldott smd.sekre gondoltam utobb,ezek jó minőségű taiwani kondikat Ic.ket tartalmaznak ritkán van velük gond.Pl.nem szaladnak meg.
(#) ferzoo válasza Henceg323 hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Amennyiben indulgat a Tv.2-3szor ráindit akkor kösd le a sokszorozót a sorkimenőröl,+látod bekapcsol utána akkor az volt rossz cseréld ki.Ha nem akar bekapcsolni pillanatra sem és a 146Volt sincs meg,cseréld ki a sorvégtranzisztort BU808 v.S2000Af re.ekkor se megy,a tápot nézd át.Zárlatot keress és v.elkocsere.
(#) Dudus válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Ilyen még nem került elém csak hagyományos furatszerelt powerboard - os masinák. ICC20 ITC222...stb.

Láttam már én is olyan kondit, amiben nem volt folyékony elektrolit és elvileg sosem szárad ki, de eddig csak PC alaplapokon. Gondoltam, ezek szerint rosszul, hogy az ára miatt nem éri meg kommersz TV-kbe pakolni.
(#) besi99 válasza hinar83 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
a gyengébbek kedvéért: Sötétáram mérés kimenet
(#) stefikeke hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
sziasztok . van egy NAGY keresem. tudnatok-e segiteni nagyon surgos lenne! Van egy EUROCOLOR CTV-2046 TXT tipusu TV a muhelybe es semmifele dokumentaciot nem talaltam hozza. A tap felig beindul (a nagy fesz. hianyzik de a kicsik egy resze megvan) ki volt utve a sorvegfok BU 808 BFI. A foagat atneztem de sehogyse akar a nagyfeszultseg megjelenni. Elkeztem visszamenni a primerbe de mivel ott talaltam egy 44608 P 40 /CKSX jelzesu ic-t amirol semmifele adatom nincs igy elakadtamm. Surgos lenne leadjam a gepet minnel hamarabb. Ha valaki tud valamijen rajzot akar a geprol akar a csopperrol HELP. NAGYON -NAGYON koszi elore is
(#) muimui válasza muimui hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
sziasztok, mostmár lényegtelen a kérdésem, mert tegnap a tvm stand-by ba volt, és egyszer csak elkezdett kattogni... olyan volt mintha elakarna indulni, mert villan az elején a led, és mintha átcsapna a nagyfesz és egy relé leoldaná. Szerintetek milehet? Egy sony kv 2901D tipusu tv. Ja még annyit hogy megnéztem az alaplapját, és egy helyen kicsit barnás, néztem, hogy poros, mondom letörölgetem, éppen hogy hozzáértem ugy megvágott, gél napig zsibbadt az ujjam de már jólvagyok^^. utána megmértem, azon a helyen akármit mértem, kb 3 centis körbe, mindenhol 200-250V volt. Kivolt huzva, bedugva még én is félek a tv-mtől . Üdv: MuI MuI
(#) norbeat hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
Sziasztok tudtok-e segíteni kideríteni mi lehet a gond.
Viharban áram alatt volt a tv persze kikapcsolva. A vihar elmúltával bekapcsolva középen zöld kocka vagy téglalap volt látható. Tovább próbálkozva bejött a kép de halványnak tűnik, és a szinek sem jók.
(#) stefikeke hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
sziasztok . van egy NAGY keresem. tudnatok-e segiteni nagyon surgos lenne! Van egy EUROCOLOR CTV-2046 TXT tipusu TV a muhelybe es semmifele dokumentaciot nem talaltam hozza. A tap felig beindul (a nagy fesz. hianyzik de a kicsik egy resze megvan) ki volt utve a sorvegfok BU 808 BFI. A foagat atneztem de sehogyse akar a nagyfeszultseg megjelenni. Elkeztem visszamenni a primerbe de mivel ott talaltam egy 44608 P 40 /CKSX jelzesu ic-t amirol semmifele adatom nincs igy elakadtamm. Surgos lenne leadjam a gepet minnel hamarabb. Ha valaki tud valamijen rajzot akar a geprol akar a csopperrol HELP. NAGYON -NAGYON koszi elore is
(#) Sebi válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
Ha "félig" megy a táp, akkor az SMPS IC nem igazán lehet rossz (adatlap csatolva).
Továbbra is a sorvég környékén kell kutakodni, különös tekintettel a szekunder oldalon lévő diódákra, elkókra, mert ezek is betámaszhatnak neki.

MC44608.pdf
    
(#) muimui hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Sziasztok! tegnapelött meghalt a tv-m. Sony kv 2901D tipusu volt. Szétszedtem, kifujtam a port, megnézegettem hogy mi lehetett a baja, de nemtaláltam meg. Amugy a probléma az volt, hogy beakart állni stand-by-ba de ha jól hallottam, akkor valahol átcsapott a nagyfesz, és olyan hangot adott ki mintha egy relé lekapcsolná a tápfeszt. Megnéztem az alaplapját alulról is, hogy a forrasztások milyenek, kicsit poros volt, gondoltam megkapirgálom körömmel az egyik forrasztást, hát mit ne mondjak, azzal a lendülettel tanítottam a barátnőmnek egy pár új szót . Kb 3 órán keresztül zsibbadt a mutatóujjam, aztán megmértem, hogy milyen feszek vannak ott, és kb 3 cm-es körben mindent mindennel mértem, és kb mindenhol 600-700V volt. Ezután szoltam a tv szerelőnek, hogy látogasson már meg . Mondjuk ezt inkább elmeséltem, de hogy kérdezzek is valamit, szerintetek, mennyi lessz a javítása? Mert már 12 éve megvan, és most megadta magát. Ilyenre azt szokták mondani, hogy eléggé necces ára lessz, szerintetek?
(#) Dudus válasza muimui hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Ha sorkimenős, akkor 10~20 KHUF között vagy fölötte, attól függően milyen árréssel dolgozik.

Utángyártottban, ha magad akarod szerelni már 2500 Ft - ért is van hozzá.

Sokat ne próbálgasd mert az áthúzó nagyfesz rendet rakhat !
(#) ABU hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Üdv!

A héten szereztem egy Colortron 4100A TV-t.
Jó bika, van vagy 30kg

A baj vele, hogy a sorkimenő megrepedt, és táphiba, meg egy 10W-os ellenállás lábairól leolvadt a forrasztás.

A tápelkók cseréje és egy-két pont átforrasztása után a sorkimenő elkezdett füstölni Lekötve és lámpázva a tápfesz megvan. A nyákra vannak még szitázva feszültség értékek, mindenhol megvan rendesen.

Lehet még beszerezni ehhez sorkimenőt? Már csak a kora miatt is kíváncsi vagyok a képére. Vannak bontott sorkimenők, de azoknak más helyen vannak a lábai. Azokat nem lehetne valahogy átalakítani ehhez?
(#) ferzoo válasza muimui hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Ha a sortrafó leég vagy áthúzott,annak jelegzetes szaga vagy nyoma van.Hq-nál utángyártott spanyol sorkimenők 3500-7500ft.ba kerülnek.Régi Sony hoz 5-6ez.ft.A tv.szerelő cseréli ki akkor bizony 12-16ez.be is belekerűlhet.Pláne ha a sorvégtarnzisztor is elszállt,ez ritka mert a táp túlterhelés és rővidzárvédett.
(#) muimui válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
A tápot le is veszi egyből, ugyhogy az valószinüleg jó, de majd nemsokára hivom a szerelőt, hogy mi a baja, ha 10k alatt van, akkor aztmondom neki, hogy csinálja meg. Ha meg fölötte, akkor megkérdem, hogy mibaja, és ha az amit ti mondtatok, akkor összeszedem minden bátorságom, és kicserélem én itthon.Amugy nemlátszik rajta semmi, épp ez bosszantó. A diódákat azért megnéztem, azok jók. Csak ami zavaró, hogy ottvan egy részen ilyen 600-700V. Utálom a tv-ket . De hát félni nemfélek, meg azért van már némi gyakorlatom, sulibol is, meg itthon ha van valami azt is én szoktam megcsinálni.
(#) muimui válasza muimui hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Na visszakaptam a tv-t. A sorkimenő ment ki . Aztmondta a szerelő, hogy nemérdemes megcsinálni, mert lehet, hogy a vezérlő ic is kiment. Szerintetek? Nekiessek itthon a javításnak? Vagy bontsam ki a használható elemeket a tv-ből?
(#) ferzoo válasza muimui hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Valószínű a szerelő nem rizikózik 2-3ez.ért hogy esetleg más baja is lehet.Pedig nemigen szokott japán Tv.k elég jók voltak régen is.Hol méred a 600V ot?51cm.es Sony 135V ról a nagy 145V ról működik.Egyébként a sorkimenőt nem nagy ügy kicserélni,ha biztos akarsz lenni hogy rossz küld el én kitudom mérni 10perc alatt,kis áramkörrel ingyért.Ennyit tudok segíteni.
(#) stefikeke válasza Sebi hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
HELO Koszi szepen a rajzot a tobbirol semmmi? marmint a teverol.? szokat segitettel , egyebkent mar jartam ugy hogy a primer nem rezget be rendesen es emiatt a teljesitmenycsokkenes miatt a szekunder csak a feszultsegek egy reszet hozta letre, hiaba kerestem a szekunderbe a hibat A sort teljesen kiiktattam es igy sem sikerult meginditni a tapot . Azert kellene a tv rajza hogy megnezzem nincsen-e visszacsatolas a sortraforol a taptrafora vagy meghajtojara/vezerloere? ,mert ha van hiaba minden a sor nelkul nem fog beindulni a nagyfeszultseg sem Ezeknel az opto kapcsolatosoknal es a tekercseseknel ezt igen konnyu bekapni :eek2: igen ferrevezetoek tudnak lenni a meresek. Szerencsem van mert a tv tulaja elutazott igy most nyertem egy kis idot. Remelem lesz valaki aki tud meg segiteni a rajzokkal vagy tapasztalattal ezzel a tipusal kapcsolatban
(#) Vatti válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Szia, egy képet a belsejéről nem tudnál feltenni ? Lehet másnéven is fut....
(#) stefikeke válasza ABU hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
szia. a trafo fustolese lehet kepcso zarlat miatt is . Ellenorizd le a kepcsovet es ha nincs kiutve akkor probalj meg keresni trafot , MEG LEHET HOGY AKAD. Ha megvan menve a cso akkor...... :no: kar tovabb foglalkozni vele. Amugy meg a trafo korull meg legalabb egy tucat alkatresz okozhat zarlatot amimiatt fustolhet ezeket feltetlenul nezd at. A trafot helyetesiteni lehetne csak nagyon korulmenyes es mindket tipusrol(eredeti es cseretrafo) pontos leiras kell mert nem eleg csak a labakat bepasszirozni a teljesitmenyek es feszultsegek is legtobb 10%elteressel kell pontosak legyenek(hu-ha ezt jo bonyorultan sikerult megfogalmazzam ) .Ezekbol gondolom te is latod hogy jobban jarnal egy azonos trafoval meg ha nem is uj . Volt egy cimem de most nem talalom itt ezen az oldalon talaltam mindenfele alkatreszek vehetok. Ha egy kicsit visszaolvasol vagy valaki a tobbiek kozul megirja .... ,ott lehet hogy talalsz .
(#) Moderátor hozzászólása stefikeke hozzászólására (») Máj 22, 2009
 
Talán kukacoskodónak tűnhetek, de ha már ékezetes billentyűid nincsenek is, legalább a smile-k számát csökkentsd le a hozzászólásaidban. Nem kell annyit kipakolni, hogy képeskönyv legyen az oldalból...
(#) ferzoo válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Múlt héten javítottam Euro sky nevű Tv.t,ez is 44608P40 el ment,ez állítja elő a sorvégfoknak 116V ot,és a 15Voltot aztán stab.ic.n át 5Voltot a procinak.Smps controller táp.ic.ez 1fetet kapcsolgat primerben.Az optocsatolónak szerepe az mikor sorvég Bu808 zárlatos lessz leállitja a táp.IC.t.igy nem megy tönkre.Egyébként sorvégtöl függetlenül működik nem kap v.cs.impulzust mint ITT Nokia stb.Nagyon egyszerű +bizható olcsó 40kHZ es táp.vezérlő.Nekem csak Bu808 at kellett cserélni.
(#) ferzoo válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
A BU 808 és a kollektoron levő imp.kondi 8,2nf 1600V csere után se megy a sorvég,mérd ki a szekunder oldali tápelkokat 100mikro, 250V 1000mikro 25V,ill.keres zárlatot ezen az oldalon.Ha ez is +van nézd meg kap e +hajtást a BU808 as,ez pár volt 15,625Hz es jel a bázisán.Esetleg valamelyik biztosító R-s sorkimenő környékén pl.0,5ohm 2W.5db.van kb.rajz nélkül egyszerűbb.
(#) ferzoo válasza stefikeke hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Colortron Tv.23 éves min.87óta nem gyártják,be lehet tenni VT.is hasonló a bekötése de nincs értelme.A volt Ndk.gyártmányú képcső már rég emissziószegény gyenge reggelni sem érdemes.Fény kontraszt jó színek nem igen lesznek.Sorkimenő a kor miatt ég le,pl.sortrafó szigetelése +huzal +adja magát.
(#) Müszi hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Átelkoztam a mini vidit. De sajnos nincs függőleges eltérítés . Ha állomáson vagyok akkor csak egy fehér képernyő van.
Már nem tudom hol keressem a hibát.

Légyszi segítsetek.

Köszönöm: Müszi

DSCF2125.JPG
    
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Müszi, ennek még tranyós a függőleges fokozata, a komplementer végén, ill. a meghajtásban keresném a problémát. És gyorsan letekerném a fényerőt, mielőtt kiég az ernyő.
Rajzod van?
Az ilyen jellegű hibáknál nem mindig segít a vaktában kondicsere. Inkább próbáld a fokozatok működését megérteni, a hibát kikövetkeztetni. Ez az, ami inkább célra vezet. A végtranzisztorok Ge alapanyagúak (AC), vagyis kevésbé megbízhatóak. Én velük kezdeném a mérést.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
A fenébe, szerintem rossz a rajz. A D304-es dióda katódja - szerintem - egy ellenállással kapcsolódik a + tápágra. De a könyvben is rosszul van ábrázolva.
(#) stefikeke válasza (») Máj 23, 2009 /
 
helllllooooo. tenyleg kukacos vagy . nem tudtam hogy tilos jatszadozni veluk. Elegge lapos voltam tegnap es ugy eljatszadoztam kicsit !!!BAJ? Egyebkent ha beallitom az ekezetes irast nagyon-nagyon sokaig tartana leirjam amit akarok. ( nemileg figyelemfelkeltes celjabol is hasznaltam a figurakat! Mindenesetre ha nem szabad BOCSI , )
(#) stefikeke válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
szia. a trafoval kapcsolatban ABU-nak kellett volna irjal. A csovek lehetnek meg hasznalhatok . En talaltam olyat aminek a szinei igencsak vacakok voltak de meglepo modon regeneralas utan nagyon szepen helyrejottek sot feny is jo volt es a kontraszt is egeszen jo bar ez utobbi hagyot nemi kivannivalot magautan az esetek tobsegeben. Ezert minden olyan keszuleknel amelyik komolyabban meghibasodott Pl. sortrafo vagy nehezebben beszerezheto / draga alkatresz , azoknal az emmisszio ellenorzes volt a masodik lepes. Ha ABU megszeretne javitani hat rajta, de csak akkor erdemes foglalkozzon vele ha olcson betudja szerezni a szukseges alkatreszeket! NEMDE? Viszont ha a csonek vege akkor :no: gopndolom ertheto?
Szeretnem megkoszonni a segitsegedet , es ha nem veszed sertesnek nehany dologban kijavitanalak: elosszor is a 115 V-nak lekapcsolt sorral terheles mellett meg kellene lennie. A BU 808-at csak akkor tehetem be ha megvan a nagyfesz es leellenoriztem a processzorrol kapott impulzust. mivel nincs 115 V, igya sor korul nincs mit keressek, mivel nincs visszacsatolas.
A hiba meg mindig valahol a tap kornyeken van es felelek attol hogy nehogy eppen a trafo legyen menetzarlatos.
Az opto levalasztas pedig nem kifejezetten azert elonyos amiert irtad .Valoban megvedi a gepet ha zarlat lesz valahol viszont az LG SAMSUNG vagy egyeb gepekkel ellentetben ahol STK vagySTR tipusu meghajtok vannak, sokkal stabilabb a tap mivel az opton keresztul kieggyenliti az ingadozasokat; ez az alapelv amimiat kidolgoztak az optos stabilizator. A rendszer mukodese magaval vonja a rendszer vedelmet is. mivel fesz novekedesre lefolytja ,csokkenesre gerjeszti a primert. Remelem nem haragszol meg a kis eloadasert .
A rajzbol amit kaptam a multkor mar lattam hogy nincs visszacsatolas . A baj csak az hogy nem pontosan a tv-e , csak egy elvi lehetoseg; a tv viszont lehet maskeppen megoldva. Mivel elvoltam utazva meg nem volt idom atnezni az aramkoroket. KOSZI MINDENT MINDENKINEK
Következő: »»   111 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem