Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 782
(#) kbalazs018 válasza uli hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Terminal fórum villanypásztoros topicban biztos de szerintem már itt is előfordult villanypásztor kapcsolás: 2db 555, egyik 10kHz körül egy hagyományos paneltrafóval egy 12V-220V invertet valósít meg, ez tölt 1-2µF kondenzátort, másik 555 1-2s időközönként egy tirisztor segítségével rásüti a kondit egy autó gyújtótrafóra. Az így létrejövő 10kV körüli impulzus elég hatásos, jó nagyot üt, de nincs káros hatással az állatra.

Viszont szerintem ez a villanypásztoros topicba való.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 20, 2009 /

én olyan embert szeretnék kérdezni, aki már épített nagyobb telj.-ű kapcsi üzemű tápot.
Nekem durván 1000W-os kellene, aminek a kimenete 2*40V (10A), ill. 1*15V (3A), és 1*8V (3A), mennyiből építhető meg egy ilyen konstrukció? (Azon vacilálok hogy hagyományos trafó legyen a tápban, vagy kapcsi üzemű ) Ill. ez mekkora teljesítményt venne fel, ha csak mondjuk az egyik 40V-os kimenetét terhelném mondjuk 2A-rel?
(#) Benzol válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Ne sokat gondolkozz ! A hagyományos trafó sokkal jobb főleg erősítős célokra ja és nem kell 1000 watt bőven elég 500 watt Olcsóbb, megbízhatóbb, nemtermel rádiófrekis zajt, nem melegszik stb. Lehet használtan is venni vagy bontani használt olcsó cuccokból.
(#) bankimajki válasza Benzol hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

ez labortápba készül, a szűrésre már beszereztem 47000µF-os kondit, (akkor még sima trafósnál jártam, de egyre inkább a kapcsiüzem felé hajlok.) Szeretek építgetni.
(#) Benzol válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Én is abba építetttem. Nagy hátránya hogy a rádiós áramkörök nem szeretik Az áteresztős pedig nagyobb terhelésen melegszik de azért ilyen célokra jobb tulajdonságokkal rendelkezik Kis teljesítményre 1-2 amper jó az áteresztő és sokkal olcsóbb..
(#) bankimajki válasza Benzol hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

kis teljesítménynél lehet, de nekem 2*10A-ről + 2*3A-ről van szó
(#) EcoPityu válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Szia
Én a "PC AT táp +-40V???" topicban már megmutattam a 2db PC-táptrafóból összetett 600w-os /valójában csak 400w-os/ tápomat, amit még jobban le lehet egyszerűsíteni, előny, hogy le lehet szabályozni, és nincs üresjárati teljesítményfelvétele (számottevő)

Ez talán a még ideillő hozzászólás...

A nem ideillő: ha már vettél 47000µF-os kondikat, akkor felejtős a kapcsüzemű, mert nem tölti fel, csak leég (kivéve töltéslassítással) , ráadásul 50-100khz-en semmi értelme az ilyen nagy kapacitásnak.

Ha már 1000w, és labortáp, akkor két sorbakötött primerű Mikro trafó (50w nyugalmi veszteség) , trafónként 110v a primeren, és már bírja is a gerjesztést, 2 menet/volt voltonkénti menetszám.
És kész is az 1000w-os trafó kiccsi olcsón!

Én a saját "labortápomban" (2x9v-tól 55v /6A) primer, és szekunder szabályzás egyszerre. Primer oldalban triakos fázishasítós, szekunderben 15A-es graetz-ek hűtve,15000µF szűrni, 3055 átereszteni, oldalanként 2db, hatalmas gyári erősítő hűtőbordán, és úgy van beállítva, hogy a kimeneti fesz felett legyen a trafóból kijövő 10v-al, hogy csak annyit kelljen elfűteniük a tranyóknak /6A_10v, max 60w, 2db3055-el/. Ahogy tekerem feljebb, a primert is úgy ereszti rá és mindíg 10v-al többől szabályoz a szekunder oldali áteresztős.

Az is igaz, hogy a fázishasító a védőkondik ellenére is okoz rádiófrekvenciás zavarokat, de nem annyira érdekel...
(#) EcoPityu válasza Benzol hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Most találkoztam egy nagyon jó megoldással, több szekunderkivezetésű trafó, és áteresztős. A fesszabályzó poti tengelyén van egy kapcsoló is, ami, ahogy tekered feljebb a kimeneti feszt, relével úgy kapcsolja feljebb a szekundereket, és így az áteresztőnek is durván azonos határok között kell szabályoznia.

Nagy ötlet, pedig csájna technik volt.
(#) dB_Thunder válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Nem egy olyan ötlet ez ! Sőt még sántít is !! Ugyanis mikor rövidzárlatba kerül a táp kimenete akkor gondolom nem kapcsol vissza, tehát rajta marad a teljes tápfesz.
Másik, honnan szerzel ilyen spec. kapcsolós potit ??
(az én tápomba ez is megoldott lesz)
(#) Milan90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Nálunk is ilyen tápok vannak a suliban,csak sajnos nem szedhetem szét őket, mert még tart a garancia. Túláramnál visszakapcsolnak a legkisebb feszű szekunderre, ahol ezt az áramot még fent lehet tartani.
Vajon minek ehhez kapcsolós poti? (főleg, hogy ilyen nem is létezik)
Tegyél be egy sztereó potit, aminek az egyik fele a visszacsatolásnál a feszt szabályozza, a másik fele pedig egy LM3914 -nek a bemenő feszét, aminek a kimeneteivel kapcsolgatod a szekundereket.
De ha azt akarod, hogy túláramnál visszakapcsoljon, akkor a 3914- et a táp kimenetére tedd úgy, hogy ha a feszültség már közelít a jelenleg használt szekunder feszültségéhez, akkor kapcsoljon a következő szekunderre. Mivel ide van kötve, ezért a kimenőfesz akár akaratod ellenére is csökkenhet, az ic vissza fog kapcsolni.

Az LM3914 egy 10 kimenetű lineáris feszmérő ic. A bemenet minnél magasabb feszültségű lesz, annál több kimenete lesz aktív. (persze lehetőség van Dot módra, így mindig csak egy kimenet lesz magas szint)
-katalógus mellékeltem-

lm3914.pdf

(#) bankimajki hozzászólása Máj 21, 2009 /

sziasztok, rengeteg új és hasznos dolgot olvastam itt, de nekem már elkészült a táp, aminek a szabályzója kapcsoló üzemben dolgozik, tehát nem kell ilyennel foglalkozni, és egy picurka hűtőborda elegendő neki Igaz még csak 5A-t tudok kivenni, mert kicsi az induktivitás, de egyáltalán nem melegszik a hűtőborda
(#) EcoPityu válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

A kimeneti rövidzár védelemhez semmi köze, hogy az áteresztős fesz stabilizátor mennyiből stabilizál... A visszahajló karakterisztikájú áramvédelem, egy rövidzár esetén, 0v-ra csökkenti a kimeneti feszt.

Régi TV-k ben van p.l. 3 állású trimmernek kinéző, /de közben körkapcsoló/ poti méretű kis kapcs, amit a poti tengelyére lehet eszközölni, de akár egy Yaxley kapcsoló egy szeletét ráerősíted, egy hosszú tengelyű potira, és kész!
(#) Milan90 válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Szerintem az ic-s jobb megoldás, nincs mozgó alkatrész. Ha jobban belegondolok még relé sem kéne, hanem csak egy pár tranzisztoros kis cucc, vagy optocsatoló meg valami kemény mosfet.
Na igen, de akkor mit csinálsz, ha a Yaxley álló érintkezőjéhez nem ér mindig hozzá a forgó érintkező (mondjuk két állás között)?
Szerintem kényelmesebb egy potit tekergetni, mint egy recsegő kapcsolót. Főleg, hogy a kapcsoló lehet kontakthibás, de az ic nem.

Az elképzelésemről mindjárt rajzolok egy kapcsolást.
(#) dB_Thunder válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Áááálljj
Tudom én ezt mind! Most építek egy labortápot amiben lesz nyersfeszültség kapcsolgatás is, meg minden ami szem szájnak ingere!
(#) Milan90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Akkor nem szóltam ...
Hajrá a labortápodhoz !!
Azért a rajzot majd felteszem.
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Elkészült a rajz.
Amit kell azt már elmondtam róla.
(#) Attila86 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Ez a kapcsolás szerintem nem fogja azt csinálni amit te szeretnél. De ez itt OFF...
Ilyesmivel én is próbálkoztam már, de sajnos nem annyira egyszerű ez a dolog mint amilyennek látszik.
(#) Einstein válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

helló!
Ezt a kapcsolást lehet úgy használni h van kb 36v~-kb50v egyen és azt szabájjozza le 25v-ra?
Válaszodat előreb is köszönöm!
(#) masterknave hozzászólása Máj 24, 2009 /

Üdv!

Van egy marék BU407D-m, szeretnék belöle kapcsoló üzemü tápot, van valakinek ehez kapcsolása?
(#) ferzoo válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Mit akarsz kezdeni 47000mikros kondival,tán hegesztőt készítesz?Ekkora kondi 100Hz es hálózati brummot 45Amper terhelésig simán kiszűri,kapcsi üzeműbe 470-1000mikro nagy teljesítményekhez is elegendő.A tápszűröt nem a kismegszakítóhoz szokták méretezni hanem az adott használt terheléshez.
(#) bankimajki válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Legyen már DC a DC, és olcsón jutottam hozzá, akkor mihez használjam, ha nem ehhez
(#) Milan90 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Nem értelek, hogy szerinted mi lenne ezzel a probléma. A probléma esetleg az lehet, ha a fetek nem nyitnak ki teljesen, és melegszenek, de itt még ez sem fordúlhat elő ekkora G-S fesznél.
(#) Milan90 válasza Einstein hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Ez nem szabályzó, hanem csak a szabályzóra menő feszültségek választja ki a jobb hatásfok érdekében.
Ezért ha neked csak egyféle szekunder feszed van, akkor a kapcsolást használni teljesen értelmetlen.
Azt, hogy a szabályzót hova kell kötni, azt a rajzon elég egyértelműen jelöltem.
A kapcsolás a jelenlegi alkatrész értékekkel csak ezeken a feszültségeken működik helyesen.
Ha kéne valami átalakítás, csak szólj.

(#) Attila86 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

1.- A kapcsolás időtartama alatt nem biztos hogy a C5 elegendő a delej pufferolására.
2.- A bemenet 12V, 25V és 40V egyenfeszültség. Így három egyenirányító kell (graetz és puffer), ami több helyet foglal és többe is kerül.
De ami a legfontosabb:
3.- Ha a kimeneti feszültség épp valamelyik kapcsolási határon van, akkor ki-be fog kapcsolgatni két fet.
(#) Einstein válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

helló!
A trafómnak 2 szek. köre van egy 34v~ és egy 6v~ része. Ráadásul van mégegy ilyen nagyteljesítményű 150w-os trafóm mert plusz, mínuszosan kell táplálni az lm3886-os erősítőt, amihez lessz.(Így lessz 300w- teljesítményem )
(#) Milan90 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Idézet:
„Ha a kimeneti feszültség épp valamelyik kapcsolási határon van, akkor ki-be fog kapcsolgatni két fet.”
Hát ez sajnos nekem nem jutott eszembe...
De hát akkor a nagyok hogyan csinálhatják? Valamit ki kéne találni...
(#) Milan90 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Idézet:
„Ha a kimeneti feszültség épp valamelyik kapcsolási határon van, akkor ki-be fog kapcsolgatni két fet.”

Hát igen Attila86 -nak igaza lehet.
Túl sok zajt fog termelni.
Szerintem egyenlőre hanyagold.
(#) Attila86 válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Ablakkomparátorokat és tárolókat kell használni. Legalábbis én ezt tenném.

Lehet, hogy ez a zaj nem is lesz annyira sok. Ha a C5 helyére mondjuk párszáz mikro, +még párszáz nano fóliát tennénk, akkor egy stabkocka is kiszűrné.

Á nem jó. A fetek lassan nyitnának a gyors kapcsolgatástól, amitől elkezdenének melegedni.
Következő: »»   62 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem