Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Most barátkozom ezekkel a sapkákkal, de nem nagyon jön be.Esetleg ha lefújnám feketére..Ebből van egy kiló.Ez már tényleg csak szükségmegoldás lenne.
Nekem fehérben van : Bővebben: Link
nekem mondjuk tetszik, de általában fehér sasszival dolgozok, meg nincs is csak kb 10 db egyébként nekem bejön a piros ![]()
Tudom, hogy csirkefej van ilyen erősítőkön, de nekem valahogy nem tetszik. Jobban szeretem a kör alakú potisapkákat.
Azt áruljátok már el, hogy miért "sapka"?
"Forgatógomb" néven ismertem egész életemben, de lehet, hogy kimaradtam valamilyen névváltozásból. Először azt hittem, hogy a - sok helyen alkalmazott, a poti testre rápattintott - porvédő sapkáról van szó. A hangszer erősítőknél pedig a csirkefej nem tetszés kérdése, hanem kötelező. Ránézésre kell tudni ellenőrizni, hogy minden a helyén van-e.
Ez inkább "vintídzs" kérdés, mármint a csirkefej ! a '60-as évek beli fendereken, pl a Bassman-en nem scirkefej volt. Viszont az lehet, hoyg valóban a jó láthatóság miatt kezdték el alkalmazni, bár amerikában korábban is volt már scirkefej műszereken stb ( mondjuk ott is a láthatóság miatt ) Marshallokon pl sosem volt , hanem csak a jellegzetes "marshall" forgatógombok vannak ( amúgy nem tudom miért potisapka, én használom a gombot, meg sapkát is felváltva .. )
Ja, igen : Marshall
Szia!
Köszönöm az észrevételeket neked is, és a többieknek is. Tegnap volt egy kis gondom a gépemmel, így csak ma tudtam megnézni a válaszokat, legalább volt egy nyugodt éjszakám. A filccel történt megjegyzésekröl hasonló érzésem támadt. Azt nem tudtam, hogy mikor tértek át nyákra, és csak feltételezem a 74-es gyártást, a mellékelt képből. A nyák ha jól látom, több funkciós univerzális alkotás, mert "x" és "s" a szóló ill. a 100w-os tipushoz szükséges alkatrészeket. Ha ér 80eHUF-ot, akkor megnyugodtam, mert attól olcsóbban vettem, és majd lassan kipofozom. Nem ismersz valami olyan linket, ahol a sorozatszám alapján megkereshető, hogy pontosan mikor gyártották?
Van valakinek tapasztalata arról, hogy érdemes-e trafó tekercselésnek nekiállni? Gondolok most pl. tévéből kibányászott trafó áttekerésére teljesítménytrafónak. Gondolom kimenő trafót már mindenképp bajos lenne tekerni, habár a neten erre is van jópár leírás.
![]() A tervem egyébként egy Marshall JCM800 klón lenne, de csöves dolgokat még nem építettem, elég új a téma, egyelőre kicsit tartok a "nagyfesztől".
Ha van megfelelő vasad a trafóhoz, megfelelő méretű drótok, szigetelő anyagok, tekerőgéped, mindenféleképpen megéri. JCM 800 trafói és a TV-ből kibányászott trafók nagyon messze járnak egymástól. A nagyfesztől ne félj, Ő sem fél tőled! Tiszteletben kell tartani, és vigyázni kell rá! Engem már sokszor megrázott, de még élek!
Én most tervezek egy PLEXI építést. Keressél meg priviben, és trafókban tudok segíteni. ![]()
Jól mondod! De azért én ajánlanám, hogy kezdje csak el a barátkozást a csövecskékkel, no megy a "nagyvillámmal" (anódfesz), a TV-kből kibontott dolgokból. Nem?
![]() Ui.: Persze csöves TV-kből ![]() Ui.2: PLEXI ![]()
Ez természetes, először egyszerűbb kapcsolásokkal kell kezdeni, "idomítani a csöveket" utána jöhet a bonyolultabb kapcsolás.
A PLEXI a Marshallnak talán legjobban sikerült erősítője JCM 800 több tipusa van. Lásd AC/DC együttes.
igen arról gondoltam,nekem is Ő(feribá)készitett jópárdarabot,mostani eladó el84-ben is példul
Én,6as7 OTL,most készül mégegy,de abban csak mint"tanácsadó"szerepelek
![]()
![]()
Köszönöm a gyors válaszokat, fleta1: írtam magánban mailt a freemailes címre.
Kis helyesbítés : Plexinek az első sorozatú JTM-eket nevezték amik a Fender Bassman 5F6-nak a koppintásai. A JCM800 jóval később jött a képbe.
Igen köszi a helyesbitést. Bár már a JCM 800 supr leadra is hallottam hogy rámondták hogy plexi. Nem nagy eltérések vannak a kapcsolásban
Sziasztok : Mint nindenki hát így én is elszoktam azért csenni mások ötletét ! Ezért most ez a poti gombocska mert megtetszett ano az eggyik kedves fórumtársunk által használt gombocska ! Tudom nem szép dolog a leutánozás , de most ez szerintem megbocsátható ? Ugyanis az erőstítő kapcsolási rajza is az Ő keze munkája !
![]()
Hogy mit is mondtál a füllel kapcsolatban?
![]() ![]() Na viccet félre téve nincs itt sehol sem másolás, max. "megihleti" egyikünk munkája a másikat, és ez (is) a fórum lényege!
Egyre szebb !
![]() ![]()
Igen jól látod az a csövecske az egy 6mm -es sima réz cső ! Gyakorlatilag az elképzelt végső látvány képpen lett rátéve csak szerepe csak a látvány ? Megemelni vele a gépet nem igen lehet , nem is fog ilyen réz szinű maradni ? Ha minden igaz akkor a trafó takaróval megeggyező szinre lesz festve .
![]()
CHZ?
![]()
helló,én is azt hiszem ezért jó az ilyen fórum,ötletcsere stb,mit hol lehet kapni..Pld.ilyen hord foggantyút asztalos ipari boltban ,fiók foggantyu,több szinben.ezért is támogatom,hogy mindenki tegye fel a fotóit,nem kell senkinek szégyenkeznie,hiszen mindenki volt kezdő,én mostis az vagyok,szivesen nézegetem mások kezemunkáját,és bizony lopkodom az ötleteket....
![]()
Igen ez a CHZ mester által tervezett erősítő ! Ez már a 2. erősítő ami az ő tervezései közül után építek ! Ja és van még egy csöves előfok amit szintén Ő tervezett ! amit megépítettem . Szóval ezért a külalakban is tetem rá egy dolgot ami mindig reá utal !Amit ezuton is nagyon szépen köszönök neki , az összes segítséget . Az erősítőivel kapcsolatban nagyon korekt kimunkált kapcsolás technikák , a nyákok tökéletesek ! / kocos : A rögzitését ITT megtudod nézni nagyon egyszerű !
![]()
Áhá! Hát ezzel tényleg nem merném megemelni
![]()
gondoltál rá,hogy a cső végébe 4 mm-es menetes szárat heggeszts,a fát átfúrva 4-es fúróval,és alul süllyesztett anyával megfogatni? akkor már lehetne emelni is! Ha pesti vagy megoldhatjuk
Szia : nos végülis amit mondasz azt pillanatok alatt meglehet valósítani !De ennél nem igen lessz rá szügség mint már mondottam csak csupán disz jellege van a dolognak ! De azért nagyon köszöntem a segitő szándékod ! nekem ez csupán egy pár pillanat az egéssz ? müvelet . Hisz a fő profilom ez a mit szintén megnézhetsz ITT
![]()
Te aztán termékeny vagy. Szép, gratulálok. A csomagod a postán van!
Bizony hogy megszállt! Már tervben van egy kombó, szereztem egy 2x12"-os Vermona ládát, abba kell majd építeni valami jó kis fejet. Nem tudom, mennyire vagy ismerős hangszer téren, de egy Twin Reverb előfokot (már korábban tárgyaltam róla kocos-sal) szeretnék kombinálni egy 25-30W-os, lehetőleg "márkás" végfokkal
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |