Fórum témák
» Több friss téma |
2,5A/mm2
0,5 mm az átmérő, nem keresztmetszet Üdv
Jah bocs tényleg Mind1 csak elbírja........
Sziasztok!
Van egy Denon PMA-360-as erőítőm, melynek toroid tápja van, vagyis volt, mert meghalt. Ha jól sejtem, 56V-nak kellene kijönnie. Be lehet szerezni szerintetek értelmes áron ugyanilyen trafót? Ez foglalkoztat már napok óta, mióta elfüstölt. Újra akartam tekercseltetni, de értelmetlen áron van. Venni meg nem lehet újonnan, ha meg lehet, az is irreálisan drága. Olyan 8 cm magas és 7.5 cm átmérőjű lehet. Nem találtam kapcsolási rajzot ehhez a tipushoz. Aki tud segítsen legyen szives. Köszi
üdv kedves segítők!
Lenne egy kis számolási és méretezési problémám. Olvasgattam kb 1 órát,meg egy progival számoltam teljesítményt toroid vasmagra,de irreális teljesítmény adatok jöttek ki,azaz pontosan 24VA a következő vasmagra:magassága 37mm vasmag vastagsága 27mm belső átmérő 65mm azaz az ablakja azt hiszem így hívják. ja és a külső átmérője 120mm. Nem tudom tudtok e segíteni ennyi adatból,de ha igen akkor a maximális teljesítményére lennék kíváncsi,nem baj ha kicsit búg meg ventilátorral is tudom hűteni de azért annyira nem akarom túlterhelni. vasmag anyagát nem tudom csak annyit hogy olyan mintha le lenne krómozva szép fényes de lehet csak a szigetelője ad olyan csillogást neki, AZ biztos hogy toroid vasmag . A válaszokat előre is köszönöm szépen
Ühüm...
Ennyi adattal már lehet valamit kezdeni, illetve azt mondom, hogy enniy adat egy kicsit sok is. A toroid magnak van külső átmérője (ez ok.), van belső átmérője - vagyis a lik a közepén (ez ok.), van magassága - ugye, mintha egy kútgyűrű lenne - (ez is ok.) Ami az utolsó adatodat érinti (a vas vastagsága) az nem lehet 27mm, mert pontosan mérve 27,5-nek kell lennie a többi adat alapján. A VASKERESZTMETSZET így 27,5x37 =10,175 cm2. Én erre a vasra számolnék 620 menet primert, ez 1,75T indukció, és akkor lehet belőle egy 630VA-es trafó. Primer huzalátmérő legyen 1mm.
Szeretnék belinkelni egy hasznos táblázatot, amelyről pár szót is ejtenék, a vezető keresztmetszetével arányos, az hogy mekkora áram folyhat át rajta, csakhogy a vezető hőleadása nem arányos a keresztmetszettel, ezért a megengedett áram sincs egyenes arányosságban a keresztmetszettel. És, mint a táblázatból látszik, még az sem mindegy hogy melyik tekercsről van-e szó (külső, vagy belső)
Sziasztok!
Csak annyi volna a kérdésem hátha valaki tudja a választ. A toroid trafó vasmagja pontosan is milyen anyagból készül? Köszi előre is a válaszotokat.
electricnusi köszönöm a gyors segítséged!
Jó nehéz kiejtésű és írású neved van Nagyon szuper hírt mondtál most nekem.Mert a vasmagból erősítőbe való tarfót terveztem eredetileg,csak akié volt előzőleg azt mondta max 300w ig jó,és kapcsolóüzeműre kell átépítenem amihez meg még jobban nem értek. Az adatokba tökéletesen igazad van lusta voltam tolómérőért elmászni és vonalzó volt kéznél. Még annyit akkor hogy ebből a vasmagból elméletileg simán tudok 2x200w-os erősítőhöz készíteni +40 -40v voltot leadó primerrel trafót? Mert ha ez is úgy van ahogy én elgondolom akor aszt hiszem intézem is a huzalt. AZ 1mm-es elég lesz bőven akkor primernek? mert olyat veszek tekercselő ismerőstől. Mégegyszer köszönöm fáradozásod.
Kösz az infót apám múltkor pont hasonlókon elmélkedett a fleksze tuningolásánál.
Jó kis táblázat
De ezek az adatok nem toroid transzformátor tervezési segédei. Honnan származik? Egy jó toroid vasnak 10 cm2 nem 51 W teljesítményre ad jogosítványt, hanem inkább a 10szeresére vagy még nagyobbra. Persze meg lehet csinálni egy trafót "vasszegény" és "rézszegény" kivitelben is. (Igazándiból, nem is jó kérdés, hogy egy "vas hány wattos?") Az áramokra vonatkozó táblázat is nagyon szelíd adatokkal dolgozik. Külső és belső tekercsekre is egyaránt 3,2A/mm2 -el számolunk és nem főnek meg a trafóink.
Toroid magok irányított szemcseszerkezetű lemezből gyártott szalagból készülnek tekercseléssel. Kicsit olyan, mint egy szerelt bejgli. A lemez anyaga általában sziliciumvas. Vastagásga erősen változó, gyakori a 0.35 mm-es.
Sziasztok!
Van egy toroidom 95mm külső, 40mm belső átmérővel és 55mm magassággal. Akkor ez kb. ~15.12cm^2 vaskeresztmetszet. Az előzőek alapján akkor ebből 600VA-nál többet is ki lehetne hozni? (Ez gyári toroid és 200VA van ráírva) Nos nem is ez lenne a fő problémám hanem: szeretnék tekerni rá egy harmadik szekundert. Még sosem tekercseltem semmit, így lenne pár kérdésem: 1. Tekerhetem-e az új szekundert a trafó szigetelésére vagy azt le kell szednem előtte? 2. Nem tudom, hány menet kell a kívánt feszültséghez, mert nem tudom a primer menetszámát csak azt, hogy 10,7Ω. Szétbontani nem akarom. Csak az a megoldást marad, hogy rátekerek pl. 10 menetet és megmérem mekkora feszt ad és arányokkal kiszámolom a menetszámot a feszültséghez vagy van valami más módszer is. 3. Ha már tudom mennyi menet kell legyen pl. 50db akkor azt tekerhetem szépen menet-menet mellé (csak egy körcikknyi részre) vagy az 50 menetet szépen oszlassam el a teljes körön? Előre is köszi Üdv.
600w szerintem felejtős.... amugy igen tekerheted a szigetelésre az új kábelt.Én úgy csináltam hogy közbe mindig mértem a feszt rajta ahogy tekertem,én szétosztottam az egész körön arányosan és úgy hogy oda érkezzek visza ahol a már meglévő szekunder kivezetései is vannak.De ha tekersz még rá akkor a már meglévő szekunder nemfog annyit bírni mint amennyit bírt,max ha nemnagyon terheled az új tekercset.
Igen tudom, hogy csökkenni fog. Egy mono ST151-et fog hajtani a trafó meglévő szimmetrikus szekundere. A szekunder amit még rátekerek csak egy hővédelmet fog hajtani, annak áramfelvétele elenyésző (opa), csak akkor nő meg az áramfelvétele ha meghúzza a relét, de akkor meg mindegy mivel pont a főtápot fogja lekapcsolni. Miután rátekertem a drótot mivel szigeteljem le újból?
Szia!
Mielőtt sokakat félrevezetne a számításom ! VASKERESZTMETSZET A CSUPASZ VASON MÉRT MÉRETEKBŐL SZÁMÍTHATÓ! Más válaszaim: Ez a trafó nagyon ismerős Tor-tec Letkés??? Ha TL-200-1 tipus, akkor a vas 94x56x42 keresztmetszete:7.98 cm2, Primer menetszáma:810. Nyugaottan tekerhetsz a bandázson kivül. Akár egy körcikkre, vagy teljes körbe, ez mindegy, ahogy szebben tudsz tekerni. Géppel teljes kört szoktunk.
Bandázsnak használható jó minőségű szigetelő szalag?
Szabi
Ha megmelegszik a trafó, akkor elolvad. (Ha a trafóhoz kell a bandázs.) Egyéb helyeken lehet.
PE anyagú szigetelők, szalagok, szigetelő csövek, egyebek 90 fokos hőállóságúak. Durván eddig a hőmérsékletid tudják a mechanikai és az elektromos szigetelő tulajdonságukat megtartani. A zománchuzalok 200 fokot is elbírnak. A trafók gyakran hőbiztosítóval, vagy hőkapcsolóval vannak szerelve a hőkapcsolók 120-130 fokosak többnyire (ez rá van írva a trafóra). Összesítve a trafó lehet melegebb, mint a polietilén szigetelők legmagasabb megengedett hőmérséktele.
Bandázsszalagként Hostaphant használunk. Ez PET alapanyagú, kb 250 fokos stabilitással.
Húú, hát ez telitalálat volt, ez az a típus amit leírtál. Kösz az adatokat, ez alapján már ki tudom számolni.
Én szigetelőszalaggal elég sok trafót tekertem már be szerintem ha annyira meleg egy trafó hogy ez elolvad az már nemnormális.Én trafóm egy buli alatt amin a végfok fullon megy egész végig akkorse szokott kézmelegtől melegebb lenni.Csak a szigszalaggal azabaj hogy rosz leszedni mert ragadni fog tőle minden egy idő után az alatta lévő huzal is.Amugy ha föltekerheted azt a pár menetet műanyag szigetelésű huzalból is akkor nemkell utána szigetelni.
Láttál már leégett trafót? Az bizony meghaladta a 200 fokot. Ha csak 190 lett volna, megmenekül. Ez még mindíg 100 fokkal több, mint amit elvisel a szig.szalag.
Munkáim során sok féle elektromos dologgal foglalkoztam, így autóvillamossággal is. Két féle szig.szalaggal találkoztam a motorterekben: 1. Meglágyult, szétcsúszott ragacsos undormány, mely a melegtől (autó motorterében 90 fok alatt!) lett ilyen. 2. Megkeményedett, töredező (a műanyagból eltűnt a lágyító,) szalag, mint ha sose lett volna rajta ragasztó. Ideig - óráig persze tart valamit, de én a lakásom villanyszerelésénél is mellőztem. Jelölésre lehet használni a különböző színeket.
Idézet: „Primer menetszáma:810” Ehhez ha jól számoltam akkor 12VAC szekunder feszültséghez ~43 menet kell. Meg is tekertem aztán mértem... és csak 8,4 VAC volt 45 meneten. Aztán letekertem az egészet és kezdtem elölről, most 71 menet van rajta és így 13,4 VAC van. Ez alapján a primer inkább 1220 menet kb. (Up/Usz = Np/Nsz képlettel számoltam) De mindegy, megvan, készvan. Hol lehet kapni olyan ragasztószalagot amivel körbe lehet szigetelni kívülről? Egyáltalán mi a neve?
Lehet, hogy a primer menetszám nem 810...
De annyinak kellene lennie, ha standard sorból való trafó lenne. Ha a menetszám nagyobbnak mutatkozik, akkor az csak annyit jelent, hogy kisebb az indukció - ami nem baj, inkább még jó is. 810 menetre tényleg 43 jönne ki, de ezt még egy kicsit meg kell plusszolni mondjuk 48-ra, akkor adná 810menetnél a terhelt 12 voltot. most, hogy 13,4 voltod van a primer menetszám tényleg 1180 körül lehet. Ez egy standard 120-asnak felene meg. Minden esetre a jószándék vezetett amikor menetszámot írtam, Te pedig profi módon jártál el, hogy mértél. Miért kellett letekerni az első 45 menetet? Mehettél volna tovább és akkor két körben megvan a kívánt feszültség. Ha gondolod küldök neked ajándékba annyi hostaphant amivel be tudod bandázsolni a trafódat.
üdv!
600w-hoz kb 40v (+-3v) hanyas huzalt kell használni ? Ja és ti honnan szerzitek a zománcozott huzalt? Mert csak így boltba ahány helyen kerestem csak egész dob volt,nekem meg nem kellene annyi egy toroidhoz. Meg még annyit hogy a teflon szallag jó a szigetelések elválasztásához? Igaz Vízvezeték szereléshez használják ami nekünk van itthon,de a teflon az teflon és elég vékony is,tehát szépen föl tudnám tekerni a menetekre. :yes:
Huzalátmérő (vastagság) áramfüggő. Mekkora lenne az áram?
Idézet: „Minden esetre a jószándék vezetett amikor menetszámot írtam” Persze! Nem hibáztatni akarlak. Idézet: „Mehettél volna tovább és akkor két körben megvan a kívánt feszültség.” Na, erre nem is gondoltam... letekertem és szorosabban tekertem vissza :pirul: messze vagyok én még profi trafó tekeréstől. Idézet: „Ez egy standard 120-asnak felene meg.” Standard mi? Idézet: „Ha gondolod küldök neked ajándékba annyi hostaphant amivel be tudod bandázsolni a trafódat.” Köszönöm, elfogadom, ha nem nagy gond...
BOcs a pontatlan kérdésért csak siettem.
A primer oldal az már adott 230v és ez 620 menet 1mm es huzal. A secunder az (600w) 2x103 menet lenne a +40 -40v volt eléréséhez. A kérdésem csak annyi hogy hagyas huzal legyen a szekunder? 1 oldalla arébb már segítettek egy táblázattal csak elég értetlen vagyok és 6mm es huzalt néztem abból ki,ami azért szerintem sok. Tippelve meg nem szeretnék mondjuk 2.5mm es huzalból tekerni mert akkor megint hiába van minden jól kiszámítva. Remélem érthető volt amit írtam Idézet: „600w-hoz kb 40v (+-3v) hanyas huzalt kell használni?” ~ 15A - hez átm. 2,8 -as (~6 mm^2) huzal kell. (2,5 A / mm^2)
standard 120-as 120VA-s toroid menetszáma, persze kisebba a vas
Hopstaphant tudok küldeni nem nagy gond, csak kérek tőled egy címet. Akár emilben electricnusi@gmail.com.
Ha megfelel nagyobb áramsűrűség (mondjuk nálunk 3,2 A/mm2) akkor elég 2,5-ös zománchuzalból tekerni. Vagy, talán jobban megy kézzel a vékonyabb huzal tekerése, (jobban meg lehet feszíteni, kisebb lesz a rezonálás, búgás) akkor párhuzamosan 2x1,7, vagy 3x1,4-es. Ezekből akár külön külön felrakod a szükséges menetszámokat és a végén összefogod a végeket párhuzamosra. Persze jelöld a kezdetet, meg a véget!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |