Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 120 W-os HF erősítő TIP tranzisztorokkal
Lapozás: OK   9 / 16
(#) foxi63 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Szia!
Elsőnek tedd vissza a 2db égőt a tápfeszültségekbe.(+ és - 2 db 230V/100W-os izzó)
A potméter csúszkáját ami a hőfigyelő tranzisztornál van csavarjad a kollektor felé teljesen.
A probléma abban van, hogy ez a tranzisztor bekapcsoláskor nálad teljesen zárva van, és a két végfoktranzisztor bázisát telítésbe viszi, és maguk a tranzisztorok csinálnak zárlatot.(a rövidzárvédelemnek működnie kellene legalább áramgenerátoros módban).
Az r4 680ohm os ellenállást cseréld le 1k-s potira, és akkor század voltra beállíthatod a nyugalmi kimenő feszültséget.(a potit beállítás után fix ellenállásra kicserélni.)
Ha a hangszóró búg, és füstöl, akkor az egyik oldali végfokrtanyó zárlatos lett.Ha + van a kimeneten, értelemszerűen a felső oldal zárlatos.
Én anno először a kimeneti tápfeszt állítottam nullára, majd óvatosan a munkapontbeállító potit állítottam be, hogy a végfok teljes árama 32-50mA legyen.Nagyon pici kivezérlésnél 100mW jól hallható a keresztezési torzítás,ennek füllel hallható eltünésekor jó a végfok nyugalmi árama. Ha megugrik a csavarhúzó a trimmerpotin, egyből több A nyugalmit is csinálhatsz, ezért kell az égő a tápba.
Ha a beállítás eddig ok, akkor a 2 égőt kiveszed, és újból nyugalmi áramot mérsz. Kész a végfok!
FONTOS!! Mindenképp a t3 tranzisztort rá kell ragasztani a hűtőbordára, mert 5-6 perc után, ha nem érzékeli a hő növekedését a végfok már 300mA nyugalmi áramon van.
Remélem segítettem.
üdv. Foxi

(#) ferzoo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Üdv.igy van bőven elég ha az erősítő 50KHZ ig átvisz,a végtranyok 3-4MHZ esek pl.Bd249c 250c.Ez van a texas 4végtranyós dupla darlington cuccomba +-38V ról megy,hatalmasat szól a szimpla eredeti kapcsihoz képest 60W szinusz oldalanként.A mélyátvitel tökéletes kis hangerőnél is de 50W körül sem torzit be.Egyébként a kivezérelhetőséget nem a szabvány adja pl.775mV hanem a fesz.g erősitő TL071 beállitása 2lábon R-s.Erősítésbeállítás.Ezért ugy 450mV Hf.jel kivezérli a végfokot,pl.560ohm,al de ha 1,2Kohmot rakom be 850-1000mV is kell a bemenetre.

Hali!
lemaradt....
A tápfeszbe feltétlen kell 1-1 db dióda fordítva, mert a kimeneti rövidzárkor, vagy egy kivezérlés alatti hangszórókábel kontakthiba miatt azonnal tönker mehet a végtranzisztor.Már előfordult egyszerű kikapcsoláskor is.
(#) ferzoo válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Ez az égős +oldás a primerbe nem sokat ér és a végtranyokat sem védi meg.Amikor a bizti kimegy akkor már a tranzisztor elszállt.Javaslom inkább tégy be +-36V tápágakba és végfok panel közé 2db.15-22ohm 5W áramkorlátozó R-t.Igy bármilyen erős tápot van sem fognak elfüstölni a végtranzisztorok Tip,Bd.pl.gerjedéskor.Mert az ellenállásokon hirtelen leesik a fesz.g nagy áramfelvét.nél igy korlátozodik a kollektoráram 10A alá és +védi a cuccot.Bemenetre ne felejts tenni 470pf.a kimenetre R-C tagot gerjedésgátlót.A tápelkokat sem kell túlzásba vinni 2db.6000mikro 63V elég böven.
(#) foxi63 válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

rosszul olvastad...
senki sem mondta, hogy a primerbe kell tenni az égőt, ez fel sem merült.Az ellenállással ellentétben azonnal látszik a bibi, mérés nélkül. és a meghajtás csak pár mW. a 230v 100W-os égő hideg ellenállása 50 ohm, tehát közel van az általad javasolthoz.Kinek a pap kinek a papné....
(#) Gál Norbert válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

hm nem megy meg most se...
potit tetem az R4 helyere + ké villanykörtét az egyik 40W a másik 75 reméllemaz nem baj. így halványna pislákol mindkettő, de a két potmétert hiába csavarom bárhová nem változik a pislákolás, égők nélkül pedi g pont úgy fűtt
(#) Gál Norbert válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

a végtranzisztorokat ha kimérem szaadásmérővel akko sztem nicns semmi bajuk, egyik irányban van par száz ohm ellenállásuk a másikban pedig nem vezet... ez azt jelenti hgy semmi bajuk nem?
(#) ferzoo válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Tényleg rosszul olvastam elöször,de most már értem hogy leírtad ez tényleg jó +oldás lehet.Egyébiránt az első tranyos erősitőim nekem is gerjedtek,ekkor a kimeneten egyenfesz.g jelentkezett kiugrott a hangszoró a végtranzisztor igencsak forrósodott.Gerjedéshajlamosság kimutatható még bemenetre érintett csavarhúzóval újjal hozáérve,mindenféle zajt összeszed felerősit a cucc amikor gerjed.

Hali!
egy tranzisztor vizsgálata:
1. kollektor-emitter között semerre sem vezethet.(több Mohm)Ha csak nincs belső védődióda, de ez nem szokott lenni.
2. ha n típusú, akkor a bázisra kötöd a műszer(diódavizsgáló) + felét, és az emitter és a kollektor fele is kell mérni áramot . visszafele azonban nem .
A P tipusúnál ugyan ez, de a polaritás fordítva.Biztosan rossz a végfok tranyó, de lehet a bc639 is rossz.
egyébként a bc639 nél 11mA áramnak kell folyni, ami 40V-os tápfesznél 440mW erősen melegednie kell.Esetleg szakadt az árambeállító poti átmenetileg zárd rövidre a vizsgálathoz.esetleg csak a felső 1.5K ellenállást.
(#) Gál Norbert válasza ferzoo hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

szeritnem ez nekem nem gerjed.
rávankötve a hangszóró és csak normális halk sercsegés hallatszik belőlle, de viszont a két ellenállás es a vegfok tranyók nagyon forróak.

megpróbállom kicserélni mindkét tranzisztort...

kicseréltem, de ugyanaz maradt minden.
A BC639 egyáltalán nem melegszik.
A két végtranzisztor bázisán -14V illetve +14V van jelen, szeritnem az se normális
(#) lapose válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Szia!

Ott valami nagyon szőrös!
A végtranzisztorok bázisán kb. +-1,2V-nak kellene lenni.
Biztos, hogy a 9W-os ellenállások 1 ohm-osak?
Mindenesetre többet mondana, ha nemcsak a bázisfeszültséget mérnéd, hanem az emitter és kollektor feszültségeket is!
A T3 kivezetésein milyen feszültségek vannak?
(#) Gál Norbert válasza lapose hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

nekem a T3as tranzisztro a beültetési rajzon sántíttBővebben: Link
itt látszik, hogy a bázis csatlakozik a C6hozBővebben: Link ami itt látszik melyik láb viszon a beültetési rajzonnekem úgy látszik mintha másholl lenne Bővebben: Link
Nincs fordítva az a tranzisztor?

Hali
Akkor 100% az áramfigyelő tranzisztor szakadt,ugyanis a potival azt nyitod ki annyira, hogy lesöntölje a darlingtonokat. VAGY rossz irányba van elcsavarva a trimmerpoti.Mondtam, hogy a csúszka a kollektornál legyen! A működése:
A potival kinyitod a hőfigyelő-munkapontbeállító tranyót méghozzá annyira, hogy a rajta átfolyó 11mA áram hatására 2,4 V körüli érték legyen.ezt már leírtam előbb....
ennek a rossz beállítása okozhat "zárlatot" azaz teljesen kinyitja a két végtranzisztort, és zárlat lesz.Ha ennek atranyónak megszakadt b-e átmenete, akkor nem képes állítani semmit, és "normális" a végtranyó bázisokon a 28 V (1.5K 1k poti és 680R)ekkora ellenállás miatt persze hogy nem melegszik a meghajtó tranyó.
Azért hálás egy erősítő ez. Ilyen hibákból sokat lehet tanulni. Ha kész sok örömet fog okozni....

Szia!

Csakhogy a T3 az nem BC639, hanem BC548, annak pedig a középső lába a bázis, persze, ha nem olyat raktál bele...
Még mindig nem Írtad a feszültségeket.
(#) lapose válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Szia!

Akkor sem kerek a dolog. Ha a végtranzisztorok jók és jól vannak bent a kapcsolásban, 14V-os bázisfeszültséghez kb. 13A-es kollektoráram tartozik! Ha BC639-et rakott oda(T3), annak pedig más a lábkiosztása!

rohadt életbe azt nagyon elnéztem, tényleg BC548 és az is volt odarakva.
égővel mérve, a végtranzisztor lábain nagyából az összes lábán +9V körüli feszültség van, függetlenül attól, hogy a poti merre van csavarvaa BC 639en is ezek a feszültségek vannak.

Mind a két végtranzisztor lábain 9V van vagy csak az egyiken?
Azért lennének jók a feszültségek részletesen, mert abból lehet látni a munkapontokat, illetve lehet következtetni a hibára!
Pl. ha egy NPN tranzisztor bázisán 14V az emitterén pedig 9V van, akkor az régen halott!
(#) Gál Norbert hozzászólása Jún 5, 2009 /

hát nekem furcs, de a összes tranzisztor végtranzisztorok és BC639 nagyából +9V köruli feszültség van, az összes lábáikon +-1V eltéréssel

Gondolom izzón keresztül éleszted!
Mivel az egyik végtranzisztor kollektora a +tápra van kötve a másik a -tápra ott a tápfeszültségeket kell mérni!
Ha nincs ott, az azt jelenti, az erősítő a tápfeszültséget sem kapja meg(jelen esetben a -tápot).
Vagy rossz a tápegységed, vagy ha izzón keresztül éleszted, az erősítő zárlatos, és a feszültségek az izzók ellenállásainak arányában áll be!

ké villanykörtét az egyik 40W a másik 75 reméllemaz nem baj

pedig úgy néz ki...

szerintem az utóbbi lessz
izók nélkül, szerintem zárlatos az erősítő, mert a tápfeszültség egész +-15V ra csökken +-35Vról
így a végtranzisztorokon -14 es +14 V van az összes lában +-1V eltéréssel
(#) Gál Norbert hozzászólása Jún 5, 2009 /

és 5 másodperce belül füst¨l az ellenállás

Akkor valamit nagyon elkötöttél, vagy totál zárlatos valami!
Ha az 1 ohm-os ellenállásokon 13V van az 13A-t jelent, ami 169W a 9W-os ellenállás rég elfűtötte magát, feltéve, ha tényleg 1ohm.
Szerintem vedd ki belőle a végtranzisztorokat és ellenőrizd le. Ugyanígy az 1 ohm-os ellenállásokat is, és figyelve újra fel kell építeni az áramkört.
Meg kell nézni, hogy a tranzisztorok nem zárlatosak a hűtőborda felé(csillám lemez).

hát igen ezért a mérésnél csak néhány másodperc időm van míg elkezd füstölni az ellenállás. Vegyem ki a végtranzisztorokat es ugy mit mérjek? kossem rá úgy a tápegységre? kifejtenéd bővebben? én most elteszemamgam holnapr atiszta fejjel szerintem jobban fog menni
(#) lapose válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Ki kell venni a lényegesebb elemeket a kapcsolásból, pl. végtranzisztorok, T3 és a körülöttük lévő ellenállásokat, műszerrel ellenőrizni őket, és csak a jókat visszarakni!
Át kell nézni a panelt, hogy az alkatrészek jól vannak beültetve, és hogy nincs-e a panelon zárlat vagy szakadás.
Csak ezután lehet újraépíteni a panelt, és izzón keresztül újra próbálni!
(#) ferzoo válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Hát igy nem látom a kapcsolást +a panelt nem tudom,az biztos hogy meghajtónak Bd139 Bd140et használok végfokba,mert Bc nagyon kicsi telj.ű és a C-E. fesz.t is csak 30-45V ig bírja.Végtranyóknak eredeti texast rakom be vagy 10éve működik nincs vele gond.Ami a bétájukat illeti 95 és 145 között van,nem tök egyformák mégsem torzit 4ohmos 3útas 80W dobozokkal sem.Utángyártott olcsó félvezetőket nem ajánlom senkinek,nem érnek 1ft.ot sem.
(#) bringas2 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Szerintem izzók helyett jobban jársz a védő R-sokkal 15ohm 5W.cement.Amikor a neg.ágban van 1 rossz tranyó vagy zárlatos alkatrész akkor leesik a fesz.g izzónál túlságosan is ekkor megváltozik a tápszimmetria a +ágban megnő a fesz.g na és a végtranyók C-E ben is.Ráadásul bázis teljes nyitásba megy át,pillanat alatt kilövi a Tip,vagy Bd.tranzisztorokat.Ráadásul 40W és 75W os izzól ellenállása igencsak eltérő,hideg/meleg.Nagyon labilis lesz a munkapontja a végfok modulnak.
(#) Gál Norbert válasza bringas2 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Köszönöm mindenkinek a segítségét...
Végre működik az áramkör
Fel volt cserélve a tápfeszültség mert én abeültetési rajz szeritn néztem de azt marnem vettem észre , hogy én az áramkör másik feléíbe cineztem be
Egyébként az a két 10W os ellenállás mire van? úgyértem csak 1 ohm de elveszi a hasznos teljesítményt a hangszórótól nem???
Következő: »»   9 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem