Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   591 / 2208
(#) CIROKL hozzászólása Jún 5, 2009
Sziasztok : találtam egy kis kapcsolást ! Esetleg ez mire lenne elegendő ?
(#) EcoPityu válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 5, 2009
Nem hagysz dolgozni...
Én is kiértékeltem! És még azt is, hogy arról a 300v-ról, 9k-s Raa-val, 13,2 jókis csöves Wattot tud! Én már 10-el is elégedett leszek!

Köszönöm nektek!
Hétvégén trafót tekerek,: Egy csomó 15-40w-os /még lehet nagyobbakat is/hálózati trafót fogok megtekerni, 2x200-250v külön tekercsenként/párhuzamos, soros, ill szimmetrikus felhasználásra, 2db 6v-os vastagabb tekercs, egyik 4v-nál kivezetve, és egy 30-40v-os tekercs. A 200-250v 100mA-el, a 6v-ok 1A-el, a 30v pedig ugyancsak 100mA-el. Univerzális csöves táptrafó lesz, és viszem őket a talira. No meg lehet megtekerem, a 9k/8ohm-os kimenőket is 4-3 rétegben...

(de előbb valami titkosat csinálok a LAD 300-as THOMSON CD játszómmal, hogy jobb legyen... psssszt)

/Pittike , nagyon készül a 09.07.11-re!/
(#) EcoPityu válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 5, 2009
Mit olvasok!

Idézet:
„Én június 28 és július 12 között Túrkevétől alig 40Km-re Szarvason leszek”

Jössz a talira?Elvigyelek? Elvégre Szarvason át megyek Kecsófalvára...
Nem sikerült meghegesztenem a lábát annak a vacaknak!
Inkább nekedadom! /nem döglött, hogy Müszinél kössön ki a "csőlágerben".../
(#) lpcollector válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 5, 2009
Az igazság az, hogy a nagyobbik fiammal Pestre készülünk egy börzével egybekötött múzeumozásra, de autóbusszal. Így hazafelé esetleg leszállhatunk Kecskeméten, ha aztán Veled hazajutunk Szarvasra.
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 5, 2009
250 Voltnál kb 9 kOhm, mint az ECL86-nak, de szerintem el84-hez késíztett kimenőkkel is prímán elmegy (8-10kOhm)
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 5, 2009
Pityukám, mint 6P45Sz nagyhatalom, tudnál nélkülözni két működő példányt, és egy kerámia colorstaros magnoval foglalatot? megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe, persze!
(#) l48 válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 5, 2009
A válasz engem is érdekelne. Talán még az is, hogy 6p45sz-el is meg lehetne épiteni?
(#) kocos válasza l48 hozzászólására (») Jún 5, 2009
Hát tényleg elég szimpül Szerintem az az árva ECC83 nem hajtja ki a triodákat, bár így hirtelen nem tudom mekkora vezérlőfesz szükségeltetik hozzá? Bár a 6P45Sz is igen kedvező belsőellenállással bír, a 6Sz33Sz 120 ohmjához képest hatalmas, így 8 ohmos hangszóró közvetlen meghajtására 2 db 6p45 sz - szerintem - alkalmatlan!
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 5, 2009
Dehogynem Pityu, hagylak dolgozni, a trafókat nem tekerem meg helyetted.
15-40W-os mag nagyon kevés lesz oda az alapján amit leírtál.

üdv
(#) l48 válasza kocos hozzászólására (») Jún 5, 2009
A megoldás valami 6c33c lelőhely a nagyban és úgy tünik a kicsiben gondolkodoknak is
(#) skylooker válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 5, 2009
Látom, felkerült

A későbbi hozzászólásokhoz: nem szentírás, hogy 8 ohm-ra dolgozzon 6P45Sz-szel. Ehhez az anódellenállást is növelni kell amúgy.
(#) rhesus23 hozzászólása Jún 6, 2009
Az Orion 60-as TV kimenőjének ismeri valaki a bekötését? Van 6 kivezetés, ebből annyit sejtek, hogy a kékről kapja a jelet, és a fekete-fehér a szekunder oldal. De még mindig van egy piros (gondolom erről kapja az áramot) egy fekete és egy barna amiről nem tudom mi lehet.
Tud valaki segíteni?
(#) Imi65 válasza rhesus23 hozzászólására (») Jún 6, 2009
Elég egyszerű a helyzet. A 6 kivezetés 3 tekercshez tartozik. A 2-300 Ohm-os a primer. A közel 0 Ohm-os a szekunder. A külön kamrában elhelyezett tekercs a fülhallgató/magnócsatlakozóé volt. Ez utóbbit nem kell felhasználni, a másik kettő a felső (nagyobb) kamrában van. A primer kerül az anódkörbe, a szekunderre pedig a hangszóró.
(#) rhesus23 válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 6, 2009
Köszönöm a gyors választ! Így már világos. A primerben található kondit meg ellenállást meg kell hagyni vagy azt ki lehet iktatni?
Egyébként ezt akarom megépíteni.
(#) EcoPityu válasza lpcollector hozzászólására (») Jún 6, 2009
Ha minden klappol, és mindenki ott lesz, aki számít, és rendben lezajlik a tali, természetesen hazahozlak benneteket! Én csak 1 plusz embert viszek, segítőnek. /Sok lesz a cucc/ Úgyhogy befértek!
(Majd addig még egyeztetünk!)
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Jún 6, 2009
Úgy képzeld el, hogy amilyen EL84 PP kapcsolásokat látok, mind egy szálig 6k Raa-val dolgozik. /10w körül/ És meg is értem, mert a 9k Raa-hoz 33,5 -es áttétel kell, és így a 300v-os anódfeszből áttranszformálva sosem lesz meg a 10v kimenőfeszültségem... (tehát 300v-ról 9k-val lehetetlen 8 ohm-on a 13,2w) ennyit az adatlapokról...
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Jún 6, 2009
Szia Kóci!

Már GG-nek is ígértem 4 db válogatott 6P45Sz-t, otlm-nek át kell bújnom a PL 504-eimet, és akkor még neked is keresek két egyforma 6P-t... Meglesz júliusig, ígérem... (a foglalatok tuti megvannak) hehe.
(#) EcoPityu válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 6, 2009
Máté!

Idézet:
„15-40W-os mag nagyon kevés lesz oda az alapján amit leírtál. üdv”

Te félreolvastad! A kimenőtekerés már külön mondat! Az két egyforma 9 mm2-es EAG-BEAG kisvacak 50w-os tranyás kimenőjére lesz tekerve...

A táptrafók lesznek olyan "kicsik", de úgy döntöttem, hogy elviszem a nagyobb , 80-100-150w-os csöves táptrafóimat is, csak előbb ráncba szedem mindet. Van köztük 2x250, 2x280, 2x300, 2x350v-os is, és mindegyiken van 4, vagy 6v...Akár több is!

Már csak ezzel is szeretnék még több embert elcsábítani a talira. (nekem ezek már úgyse nagyon kellenek, nagy csövest mostmár nem építek...)
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 6, 2009
A nem használt fejhallgató tekercset érdemes egy ellenállással (néhány 10..100 Ohm) terhelni, mert pl nálam - általam nem értett okból - a "logó secunder gerjedést okozott
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 6, 2009
OK! Köszi! Foglalat csak egy kell, tudod a kerámia , csavarozható, ami a colorstarban volt. Végülis 6P-m is van egy a colorstarból, úgyhogy abból is csak egy kellene! Előre is köszi! (júliusnál hamarabb - magamat ismerve - úgysem kezdtem volna bele [N. Zoli féle enhanced tridode mode SE lenne belőle ])
(#) djhans válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 6, 2009
Nekem is csak 310V-ról volt meg a 10V kimenő feszültségem 8ohm-on. És még elfogadható volt a torzítás. 8k/8R kimenővel az EL84PP-ben. Szerintem a 15W szinte elérhetetlen. Az EBL nagyjából ugyanaz, talán egy hangyányit gyengébb cső.
(#) kocos hozzászólása Jún 6, 2009
Kicsit OFF : Amphenol/BNC (dugó/aljzat) 75 Ohmos átalakítója nincs valakinek, ráadásul kettő? EMG csöves millivoltmérőhöz köllene, hogy a szabvány mérőfejet gajdolás nélkül rá tudjam kötni
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2009
Én a katalógusadatot mondtam EL84: 12W, EBL21: 11W anódteljesítmény. Nem tudom lehet hogy kisebb az EL anódlemeze de annyival korszerűbb talán. Ahhoz nem fér kétség hogy az EBL sokkal szebb. Én nem fogom alkalmazni mert PP-be akkor 4db kellene és nekem egy sincs EL-ből van 4db használtam, 6P14P-ből 4db használt és 6db új. Hajlok arra, hogy ez az erősítő lehet, hogy zárt dobozos lesz, perforált lemezből hajlított tetővel.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Jún 6, 2009
Ebben a topikban semmi sem korszerű
(#) Moszkvai hozzászólása Jún 6, 2009
Ma módomban volt kipróbálgatni egy ugyanazon áramkőrben több meghajtó csövet is.
Talán érdekes talán nem.
Megosztanám veletek tapasztalat céljából, esetleg a hozzáértők meg is magyarázzák.
Már régóta érdekelt, hogy milyen különbségeket lehet hallani egy-egy csőtípus között.
Azt már tapasztaltam, hogy az EL84SE-ben az ECC82
nekem jobban tetszik mint az ECC83.
A most meghallgatott 6N2P, 6N1P, E88CC-TESLA, E88CC-Mullard, ECC189-Telefunken és ECC85-Tungsram csövek közül ez utóbbi nyerte el tetszésemet mint dinamikában mint térleképzésben.
A többi cső mind elmaradt mélyátvitelben.
A kapcsolási rajzon eredetileg ECC83 szerepelt amit én 6N2P-vel építettem meg és így ki tudtam próbálni ezen csöveket is.
Lassan de haladok a következő erősítőimmel is.
Talán a talira kész lesz. Ha nem akkor karácsonyra "Lucaszék"-nek.
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 6, 2009
Próba csak akkor lehetett korrekt , ha minden csövet a megfelelő munkapontban próbáltad .
Ezt nem tudjuk a beszámolódból .
Ha csak cserélgetted minden beállítás nélkül , akkor semmi értelme nem volt és a következtetések is félrevezetőek .
keresek L414 (B405, RE134) direktfűtésű telepes triodát !
Ezzel a műszerrel lehet kezdeni valamit?
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Jún 6, 2009
Valóban csak cserélgettem.
Ezek szerint a 6N2P- is tudna olyan dinamikával szólni mint az ECC85?
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 6, 2009
Szerintem ez így nem is igazán megválaszolható kérdés . Ha 6N2P-t hasonlítod össze az ECC83 -mal annak van realitása . Amennyiben nagy különbségek vannak az összehasonlításra szánt csövek paraméterei között , akkor nem hiszem , hogy kivitelezhető ilyen módon . Minden tipust a megfelelő helyen kell használni , erősítését , belsőellenállását és egyébb tulajdonságai figyelembe véve .
Következő: »»   591 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem