Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   101 / 489
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szia!

Szerintem nem a trafó az oka. Itt valami elkötés van...
A pic nélkül egyesével ki lehet próbálni a led meghajtó fokozatokat. A propeller motorja álljon, a tekercse adjon tápot. Ekkor a +5V -ot egy 1K-s ellenállással add rá egyesével a pic RB 1..7 kivezetéseire.
Az RB1..6 esetén egy-egy lednek kell világítania, az RB7-nél 9-nek. Itt három meghajtó egyszerre kap vezérlést.
(#) Peti.Janka válasza attika hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Hali! nálam úgy oldódott meg ugyan ez a probléma, hogy a tranzisztorok bázisát egy-egy ellenállásal lehúztam testre. Ja és pic-nélkül is világított a led, néha egy néha több is.
(#) attika válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Igen meghagytam körbe jól láttad a videón,de az egyik oldalt teljesen le van szedve a vágásbóladódóan.de holnap nekiálok és lekapargatom róla hátha működni fog.
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szia Hp41c köszönöm a válaszod de már leteszteltem így egyszer ahogy te is írtad és müködöt de ami nekem furcsa,hogy ahogy tápot kap a bázis abban a pillanatban el kez halványan világítani a 2db piros led és 1db kék de miután elindul az óra akkor már minden hibátlanul működik.Felteszek egy videót,hogy lássátok mi is a gondom.Az elején lehet látni ahogy világítanak a ledek egyfolytába és miután elindul az óra,utána működik.Hát elég ramaty lett a minőség de a lényeg látszik.

óra.rar
    
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Milyen program van benne?
Az eredeti és sok átírata a motor felpörgése alatt a led vezérlő lábakat nagyimpedanciás állapotra kapcsolják. Mivel az tranzisztorok bázisa is nagyimpedanciás, a változó mágneses térben az áramgenerátorok beindulhatnak.
Megoldás:
- Az általam módosított programokban a kimenetek induláskor alacsony szinten vannak.
- Minden led vezérlő RB kimenetet a földre húzni kb 10-20K ellenállással.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!
Ahogy bővül a program, jönnek elő a rejtett hibák.
A 16f886-os verziónál tapasztaltam, hogy újra kezdte ismételten végrehajtani a parancsokat.
Egyes időigényes parancsok végrehajtása alatt a megszakítási rutin már kezdi venni az ismételten leadott parancskódot. Ez azt eredményezi, hogy a végrehajtás befejezése előtt megváltozik a parancskód. A megváltozott parancskódot teszi el a művelet elvégzése után a tárolóba a program. Ehhez az értékhez hasonlítja a bejövő új parancskódot. Minden esetben változást fog érzékelni, tehát a parancsot ismételten végrehajtja.
Ez a hiba benne van az eddigi összes verzióban.

Szétválasztottam a változókat. A megszakítási rutin a léptetéseket külön változóban végzi, a végrehajtó rutin a dekódolt parancskódot lemásolja és ezt a lemásolt értéket teszi el az utolsó végrehajtott parancs kódjának. A működés ismét stabil lett.

A távirányító programját is kozmetikáztam egy kicsit. A 4. lap beillesztésénél rontottam el a 5 szörös küldést 6 szorosra. Kijavítottam.

Két parancsátkódoló lapot lehet használni olyan kontrollereknél, aminek >128 bájt az adat EEProm kapacitása.
Ha a cím beállító gombot lenyomva tartva kapcsoljuk be a távirányítót, akkor az EEProm memória második 64 bájtos lapját használja a parancsok átkódolására.

Szia
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia Hp41C mind a háromba a prop,bázis és távirányítóba a módosított programok vannak.Amit most írtál még megpróbálom remélem megoldódik a probléma.Köszönöm mindenkinek a segítségét.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!

Megírnád melyik verzió van betöltve.

Az általam módosítottaknál a külső led akkor világít, ha az RTC-ből nem sikerült kiolvasni az időt.

Az előző hozzászólásaimban egy rejtett hibáról is szóltam, ami a megépített (átírt programmal működő) távirányító vételénél jelentkezik.

Megoldása még nincs kész 16F628-648-on, (csak a 16F886-on).

Szia
(#) c27 hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Sziasztok. Van egy videofej motorom ami már fél napja gondot okoz. Hiába minden gondolkodás, de nem tudom működtetni 7 kivezetése van a motornak. Az ic-je: TA7736P találtam adatlapot, de a Vcc nincs a kivezetések között a Gnd megvan, 2 kivezetés az csak egymást kötik össze ill. 2 kivezetés GND. A maradék 3-ból 1 az ic-be megy 2 pedig egy hall szenzórba. A fura, hogy 4db hall szenzór van a motoron a 3. képen remélem látszik, a másik fura, hogy a GND és az általam Vcc tartott kivezetés ami az ic-be megy ha áramot kapcsolok rá akkor megindul a motor nagyon lassan forog majd lassúl közben az ic langyosodik nem akarom megfőzni ezért nem kínozom tovább. Remélem tudtok segíteni.
(#) c27 hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Itt van az adatlapja az ic-nek: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/toshiba/4030.pdf
A Gnd és a Vcc megvan, de nem teljesen értem a kötögetést a nyákon a Gnd-hez két kivezetés megy, de az egyik 33 kohmon keresztül, ha a kettőt összekötöm és - kötök rá a Vcc-re + akkor megindul a motor, de melegszik az ic. Szóval nem tudom mi van, de nem olyan normális tempóba forog. Remélem valaki már találkozott ilyen motorral és tud segíteni.
(#) c27 hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Valaki hallott már olyanról, hogy egy videomotor 2 fázissal megy és mi lehet az oka? Hall szenzor vagy az ic?
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia Hp41C Inkább mellékelem mind a három progit amik be vannak égetve a félreértések elkerülése végett.Viszont ha már itt tartunk lenne még egy problémám leírnám ide a gombfunkciókat.
1.Óra előre
2.Másodperc nullázó
3.Demógomb
4.Dátum Ki-Be
5.Évszám előre
6.Perc vissza
7.Digit óra ki-be
8.Ki-Be Kapcsolás
9.Napok előre
10.Másodperc előre
11.Pozicionálás
12.Analóg óra Ki-Be(Nincs mutató)
13.Hónap előre
14.Perc előre
15.Szélső kör
16.Pöttyök körbe
És a kérdéseim a következők lennének amit nem teljesen értek az a 3as demo gomb lenne ha egyszer lenyomom akkor 20másodpercenként vált szöveg/óra ha még egyszer akkor elméletileg csak szöveg kijelzés,és ha még egyszer akkor visszatérne az órához.Na de ezek csak teljesen véletlenűl müködik így 100ból kb egyszer(ez távírányító hiba vagy propeller???)A következő kérdés a 11gomb a pozicionálás Ha óra üzemódban van és egyszer hosszan lenyomom akkor eltolja az egész képet az óramutató irányával megegyező irányba ha még egyszer akkor így tovább na de ha gondol egyet akkor elkezd kúszni szép lassan a felirat és eltűnik na ez lenne a következő gondom,hogy ezt mivel lehetne orvosolni??Remélem érthetően irtam le.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!

Ezek a programok a cikknél megjelent "módosított" programok.

- Demo mód:
A parancs hatására az óra átmegy demo üzembe. A következő percváltáskor megjelenik a mozgó szöveg. A szöveg végén visszatér az idő kijelzésére. A következő percváltáskor ismét a mozgó szöveg jön....
A gomb másodszori megnyomása az órát visszaállítja a demo módból, de a mozgó szöveg még lemegy. A szöveg végén visszajön az idő kijelzése és a percváltás után is megmarad.

- Távirányító: az óra rengeteg parancs lehetőségéhez a 16 gomb kevés.

- A többi problémát nem tudom mi okozza, nekem nincs 16F628-cal működő óram (17F876 ill. 16F886 -tal csináltam okosabb órát.)

- Számos hiba van ebben a verzióban - olvass a topikban : januárban álltam neki a program átírásának.

A bázisból egy ébresztő - kapcsoló óra lett 20-40 beállítható ébresztési idővel, soros vonallal PC-re kapcsolható. Az infrán vett parancsok adatait elküldi a PC-nek.
A propeller a hét napjait is számolja, kijelzi, méri a fordulatszámát, állítható a szöveg mozgási sebessége. stb.
A távirányítót átírtam tisztán assembly-re, olcsóbb processzorokra. 3-4 parancs lapot tud kezelni, 16 eszköznek tud parancsot küldeni. A gombokhoz rendelt kódot az EEProm memóriában lehet megadni.

Remélem kevesebb hibát csináltam, mint ahányat kiszedtem...
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia Hp41C szívesen megépíteném a te általad készített órát is.Itt a fórumba megtalálok hozzá minden információt??Csak azért kérdezem mert ha nem akkor nem olvasgatom át az egészet.Érdekelne nagyon a te általad írt program is.Köszi előre is.
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!

A bázis, a 16F628-648-es propeller és a távirányító forrása már fent van. A parancsok kiosztását, a szövegeket, a karakter készletet át lehet írni...
Figyelem az áramkörök is változotak.
Fordítható olyan propeller verzió is, ami a régi áramkörön is lefut.

Minden programhoz a csomagban található leírás és kapcsolási rajz is.

A 16F876-886 kapcsolási rajza fenn van, de a programja még tesztelés alatt van.

Propeller 628, Távirányító, Bázis, Propeller 688
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Szia
Köszönöm szépen el is kezdem tanulmányozni.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Sziasztok!

Tovább vizsgáltam az infra vételt...
A parancs ismételgetős probléma akkor áll elő, ha a program a vétel során hibára fut és az előző parancs még nem hajtódott végre teljesen:
  1. lRC5_Error      [b]clrf RC5_flags[/b]   ;
  2.                 bsf     RC5_WaitStart   ;
  3.                 bsf     RC5_Idle        ;

Ekkor ugyanis törli az RC5_DataReady bitet is, pedig az védi a már vett és feldolgozás alatt álló parancskódot, hiszen a vevő program részlete így kezdődik:
  1. lTime_1         ; start RC5 stuff here
  2.                 [b]btfsc        RC5_DataReady[/b]       ;
  3.                 goto    lRC5_Exit       ;


Sajnos ez a hiba mind az eredeti, mind a módosított, mind az általam átírt programokban benne van...

(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Jó nagy hibát találtál, azt hiszem nem lesz könnyű ezt is rendbehozni a programokban. Az f886-os óra elektronikáját elkezdtem megépiteni, de egyelőre nem fejezem be, csak a végleges kapcsolástechnika elkészülése után. Szia, janocsi.
(#) attika hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Sziasztok lenne egy nagy gondom a távírányítóval minden működik rajta minden funkciót vesz csak ha sokáig vagy egyfolytába nyomkodom a gombokat akkor az infra led melletti ellenállás baromira felmelegszik és utána meghülyül az egész és nem hajlandó semmire reagálni.Kerestem zárlatot vagy fóliaszakadást de semmit nem találtam és nem értem mi lehet a hiba oka(talán kis teljesítményű az ellenállás??)Felrakok egy képet róla és bekarikáztam melyik ellenállásról van szó.Előre is köszönöm a válaszokat.

távi.JPG
    
(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia!

Számoljunk egy kicsit: Az IR led feszültsége kb 1V. Az ellenálláson - nálam 50 ohm- tehát kb. 8V esik. Ez kb. 160mA, azaz 1.2W. A küldés során a kitöltés kb 50%, a szünetekben 0%. Az ajánlott ellenállás teljesítmény 0.5 - 1W. A példányomban 2 db 100 ohm 0.25W van párhuzamosan.
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia Hp41C Köszönöm a gyors választ ki is cserélem nagyobbra.Akkor lehet ez az oka annak is,hogy néha veszi a szövegmódot,néha nem??meg az összes többi funkcióval is így van.Jaj és még 1 kérdés elég csak azt az egyet kicserélnem nagyobbra,vagy ildomos az összes többit??mert az összes ellenállásom olyan kicsi mint az infra led ellenállása.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia!

Már nem vagyok annyira biztos, hogy ez okozza-e az ismétlést. Nehéz más által írt programot megérteni - átlátni...

(#) Hp41C válasza attika hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia!

Csak ezen megy a nagy áram. A földről a tranzisztor emitterére, a kollektorról az ellenállásra, onnan a led-re (eseteg fordítva), valamint a ledről a tápra menő vezetéknek is ki kell bírnia az amperes áramot. Legalább 40 mil vastagnak kellene lennie. Ha vékony, tegyél rá levágott kivezetésekből, és futtasd át forrasztó ónnal. A kiindulási pontjai a tápszűrő elektolit kondenzátor legyen, ahhogy a rajzomon is van.
(#) attika válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Na kicseréltem nagyobbra az ellenállást és ha nyomva tartok egy gombot akkor ugyan úgy felforrósodik mint eddig kicseréltem a pik-et ugyan az.Most mi lehet a hiba??Tanácstalan vagyok.
(#) janocsi válasza attika hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia Attika!
Nálam a táviban egy 120 Ohm -os 0.25W-os ellenállás van az IR-LED-el sorosan, és rendesen működik. Szerintem az 56 Ohm -ot cseréld ki 100-150 Ohm -ra, és nem lesznek gondjaid. Szia.
(#) attika válasza janocsi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Köszi janocsi meg is próbálom és jelentkezek.Hogy mik a fejlemény.
(#) attika válasza janocsi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Itt is vagyok kicseréltem 120 ohm-ra ugyan azt produkálja már kicseréltem a bc337-et is mindig ugyan az de azt megfigyeltem,hogy akkor melegszik a legjobban ha a ki-be kapcsolást nyomkodom.
(#) attika válasza attika hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Na ezt magyarázza el nekem valaki.Ellenállás 120ohm infra leddel sorba.Bc 337 kicseréltem még egy szer ez már a 3.benne most nem melegszik az ellenállás sem és minden gombfunkcíót elsőre vesz több mint 5méter távolságból is.Hogy lehet az,hogy az elöző tranzisztorral is működött de nem elsőre minden?Az lehetséges,hogy a tranzisztor bázisára menő 1kohmos ellenálás kicsi és az teszi tönkre a tranzisztoromat???
(#) janocsi válasza attika hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia Attika!
Nem az 1 K Ohm-os bázisra menő ellenállás teszi tönkre a trazisztort. Valószinű, hogy a BC337 is tökletesen megfelelne oda, ha "eredetit" találsz. Ilyenkor célszerű leellenőrizni a vásárolt tranzisztor minden paraméterét. (Az is előfordulhat, hogy PNP az a tranyó!). Ha ezt nem tudjuk megtenni, egy másik tipussal is próbálkozhatunk. (NPN, pl.:BC182, stb) . Szia.
(#) attika válasza janocsi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Tehát hiába új nem biztos,hogy jó Most működik rendesen csak kérdés meddig.De érdekes módon most,hogy próbálgattam,kapcsolgattam csak felmelegedik az az ellenállás és teljesen függetlenül mindentől.Ha a nyolcas gombot ami a Ki-Be kapcsolás megnyomom kétszer akkor ha úgy gondolja el kezd forrósodni és egészen addig melegszik szerintem szét is égne amíg a tápot le nem szedem róla.Várok egy kicsit vissza a táp és megint tökéletesen működik teljesen érthetetlen.(Lehet program hiba?)úgy érzékeli a pik mintha nyomva tartanám a gombot?csak az nem világos,ha ez így is lenne akkor sem szabadna melegednie de ez az én laikus véleményem.
Következő: »»   101 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem