Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 782
(#) Doncso válasza csuti731 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Na ugorjunk neki ennek mégegyszer, kissé zavaros a kérdésed, szóval, 48V-os a biciklid, és amit arról használni szeretnél az meg 12V-os? Akkor egy 48V-12V átalakító kell neked? Jól értem?
(#) mark.budai válasza csuti731 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

A Te érdekedben használj nagybetűket, és írásjeleket. És figyelj hogy ne írd egybe a szavakat. Szerintem nem akarsz figyelmeztetést kapni. De választ a kérdésedre igen. Én és Doncso sem értettük teljesen a kérdést.
De én szerintem is 48V-12V DC-DC-t akarsz építeni. Igaz ez?
(#) mackomester válasza csuti731 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Szevasz!
Mekkora teljesitmenyre kellene?
Mit tud az invertered, mik az adatai?
(csak gondolom, nem 230V-ot szeretnel a bringadra...)
(#) mackomester hozzászólása Jún 14, 2009 /

...Nem tudom sracok, hogy vagytok vele, de nekem Roland-feelingem van....
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Mid van???
(#) Izeg. hozzászólása Jún 15, 2009 /

SZiasztok
Jó lenne készíteni egy kapcsitápot , csak nem értek a tervezéshez. Én valami banálisan egyszerű dologra gondoltam..
Egy 555-ös IC-vel előállítanék egy kb 100kHz-es jelet, majd ezt egy 4027-es ic-vel és két tranyóval ráküldeném két FETre. A FETekkapcsolgatnák a trafót ami a túloldalon előálít +,-,GND-t.
Szerintetek ez müködőképes lehet?
Vagy ha tudtok mást, ami nagyon-nagyon egyszerű és mégis jó és működöőképes, akkor légyszíves segítsetek:
Köszönöm szépen!
(#) MaSTeRFoXX válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Ez például nagyon-nagyon egyszerű, és jó. Bővebben: Link
(#) Milan90 válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Elvileg működne, de csak sokkal kisebb frekin, és a hatásfok sem lenne az igazi.
Nagyobb teljesítményre csak fetekkel és valamilyen meghajtóval lehetséges.
Ha komolyan gondolod, csináld TL494-el, mondjuk nem annyira egyszerű mint az 555, de akkor már visszacsatolásról is lehetne szó.
Csatoltam egy kapcsolást, ami talán jó lesz neked.
Amúgy mihez kell ?
(#) Izeg. válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Köszönöm.
Egyébként erősítőhöz gondolnám.
Kb 2x50watt és lehetőleg szép hangú...
De az erősítőrész majd ezután jön először alaposan szétnézek.
(#) Milan90 válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

12V-ról akarod működtetni ?
Állj! Ekkora teljesítményhez ez a kapcsolás így még nem jó.
Fetmeghajtó kell, mondjuk ir2011, az van a HQ-nak.
Hamarosan lerajzolom.
(#) Izeg. válasza Milan90 hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

JÓ estét!
Rendes 230-ról akarom működtetni, lényegében az egész cucc egy hifihez hasonló dolog lenne. Holnap majd én is felrakom az elképzelésem, hogy megoldható-e az
(#) Bassmester válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Szerintem is csinálj egy Cimó-féle rezonáns tápot, nem túl bonyolult és ha ügyesen megépíted, majd jól beállítod, akkor egy nagyon megbízható tápod lesz. Én már kettőt építettem, kb 600W teljesítményre. Abszolut "golyóálló" mindegyik :yes:
(#) Izeg. hozzászólása Jún 16, 2009 /

Sziasztok
Én pont ezt az önrezgő dolgot szeretném kiküszöbölni, mert lehet hogy hülye vagyok, de ha jól értem ennek a tápnak szépen, pontosan be kell állítani az értékeit, hogy rezonáljon.
És ha jól tudom, akkor egy egészhidas tápegység ezt megoldhatná , meg ugye az elég brutál teljesítményekre is jó
Csatolmányban rakom, hogy én mire gondolok, lehet, hogy az egész egy nagy hülyeség, de azért megpróbálnám kikérni a véleményt..

recovery.dch

(#) Milan90 válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Önrezgő tápnál aligha fogsz egyszerűbbet találni. Ahhoz ,hogy az egészhidas tényleg nagy teljesítményre legyen képes, sokkal többet kell vele méregetni, meg számolgatni. Szerintem 700-800w bőven elég neked.
Amúgy mi az a .dch fájl ?
(#) thecyrus hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki abban hogy hol találhatnék egy +- 50V 600W körüli kapcsi táp rajzot és tervet egyben?
Komplett lenne a legjobb nekem!
Köszönöm előre is!
(#) pimi9 válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Idézet:
„Én pont ezt az önrezgő dolgot szeretném kiküszöbölni, mert lehet hogy hülye vagyok, de ha jól értem ennek a tápnak szépen, pontosan be kell állítani az értékeit, hogy rezonáljon.”

Ha önrezgőre készíted akkor a rezonancia frekvenciáján fog működni, nincs mit állítani.
Igazából az ilyen tápok rendesen megtervezve, méretezve a leginkább költséghatékonyabbak.

Idézet:
„És ha jól tudom, akkor egy egészhidas tápegység ezt megoldhatná”

Nem tudod jól.

A dch-fájlt meg nemtudjuk mivel megnyitni.
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Válassz ki egy kipróbált, jól működő kapcsolást és méretezd a szekunder részét a kívánt feszültségre és persze áramerősségre.
(#) thecyrus válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Szia! Ez az amit nem találok! Nincs fent komplett ter és rajz! Én legalább is nem találok!
(#) Izeg. hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok
Köszönöm szépen a segítségeteket, akkor majd lehet nekilátok az önrezgőnek.
Mégegyszer köszönöm
(#) Bassmester válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Itt van a Cimó-féle kapcsolás . Eddig kettőt építettem belőle +/- 40V-ra kb 600W teljesítménnyel, ETD 49-es magból, IRFP 450 fetekkel, BYV 79-200 diódákkal.
Folyamatban van egy harmadik is, de ehhez keskenyebb nyákot kellett terveznem, ennek a rajzát ezennel közszemlére teszem, ha valaki hibát lát benne kérem jelezze.
(#) Doncso válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Ezt én is megépítettem és csak ajánlani tudom, tényleg jó kis táp.
(#) roland9 hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy kaptam egy rossz 400W-os számgép tápot és a trafólyát szeretném használni ezzel a kapcsolással (csatolt fájl). Az lenne a kérdésem hogy mennyi menetet tekerjek a primer és a szekunder oldalra és mekkora vezetékből ha a szekunderen egyenbe 2X55V-ot szeretnék kapni?

Segítségeteke előre is köszönöm!

Roland

táp.gif

(#) pimi9 válasza roland9 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Számold ki.
És olvasd át a fórumot, párszor már le van írva minden.
(#) frissadam válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Szerintem az egyik dióda nincs bekötve jobbra lenn. Egyébként valami sematik vagy leírás nincs hozzá? Már mint a kapcsoláshoz.
(#) Bassmester válasza roland9 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Először is meg kell mérni a ferritmag Al értékét. Tekerj rá 10 menetet és mérd meg az induktivitását, aztán hajrá.
Itt olvashatsz egy kis tudományt a dologról.
(#) Bassmester válasza frissadam hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ez a Cimó-féle táp. Rossz LAY-t mellékeltem.
Íme a jó (remélhetőleg)
(#) frissadam válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Ez tényleg szép. De miért nem csinálod 2 oldalasra és SMD-ből? Praktikusabb és kisebb lenne . Mennyi pénzbe jön ki egy ilyen? Szkópod van?
(#) Bassmester válasza frissadam hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Az SMD-k végett nem lenne sokkal kisebb. A pufferek, az ETD, a hűtők, fetek, diódák mérete adott. A kétoldalas panelt nem nagyon szeretem, inkább dróttal, rézlemezzel csinálom az átkötéseket. Egy ilyen 600W körüli táp, kb 12.000 Ft-ból jön ki, ha mindent úgy veszel hozzá, de ezen-azon még lehetne spórolni, attól függően hogy mire akarod használni. Sajnos nincsen használható szkópom, de nélküle is megy a dolog. Az induktivitás és frekimérő sokkal fontosabb.
(#) thecyrus válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Szia! Mennyiért csinálnál nekem egy 600W +- 50V-ra?
Sajna bedöglött a szkópom is és idő hiányban is szenvedek!
(#) Góré88 hozzászólása Jún 18, 2009 /

Jó napot mindenkinek!
Készítettem egy kapcsi tápot:
IR2153, 2X IRFP460 fetből.
A tranyók borda nélkül sem melegednek, de terhelés nélkül is szinte felgyullad a toroid, mi tévő legyek ilyenkor? Toroid: 4 cm széles, 1 cm magas, a tekercs 1mm vastag 50menet. IR2153, CT:15k, CT:330P. Ha valakinek vannak ötletei azt megköszönném! Néhány óra múlva képet is töltök.
Következő: »»   66 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem