Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   31 / 973
(#) Feri válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
A WAGO egy tökéletes és gyors továbbá nagyon drága megoldás, világítási hálózatok szerelésére. Ahol azonban tartósan 15-20A folyik "egy határ......". A forrasztott kötésnél ilyen hiba fel sem merülhet, ugyanis mire a forrasztás megolvadna a vezeték szigetelése már régen elfolyik. Az egészet csak az ipari lobbi nyomására hozták az okosok akik az íróasztal mellet ülve nagy hülyeségeket is ki tudnak találni.
(#) Dudus válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Idézet:
„Nem létezik olyan hálózat ahol 250 vagy más távolságonként földelnek ahogy írtad.”


Létezik, meg is teszik!

Idézet:
„A forrsztással az a baj, hogy nem nyújt megfelelő mechanikai szilárdságot, valamint túlmelegedés esetén az olvadt vezetőképes anyag szétfolyhat, további gondot okozva.”


A kötést tömör vezetővel sodorva készítik, majd az így elkészített kötést forrasztják. A sodrott kötés önmagában is évekig tökéletes kapcsolatot biztosít, a forrasztást fogd fel úgy, hogy két szerepe van: Megakadályozza az oxidációt a kötésnél és javítja a kontaktust, csökkenti az átmeneti ellenállást.

Ha az ón elkezd folyni, akkor a túláramvédelemnek már régen le kellett oldania!

Csavaros szorítót is készítenek rugós kivitelben, miért a WAGO-t preferálják mégis?

A kismegszakítók, fogyasztásmérők...stb. esetében, miért nem WAGO-t használnak, ha olyan biztonságos? Pedig csak bedugjuk és kész
(#) Atis57 válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia!
mire gondolsz??
mert én a MSZ IEC 1312-1:1997 - re....
(#) karesz01 válasza Dudus hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
A Wagot én ugy tudom 25 A-ig használják.
De én csak max világítási áramkörök esetleg 1 maximunm 2db dugaljhoz kötk vele.
Ennél nagyobbnál K4b K6b sorkapocs egyenként levágva.
Az biztos meghúzod az nem lazul fel.
Én igy szerelek már egy ideje.
(#) Atis57 válasza karesz01 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Szia!
Dehogynem, fellazul az is.... 1/2,,,1/1 évente utána kell húzni a sorkapcsokat is. főképpen ha nagy áramugrások vannk ( pl: 12V -n , 90 W izzó kapcsolgatása ).
de a forrasztás "örök" . szedtem szét 70 éve forrasztással szerelt hálózatot......
(#) widi hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Amatőr vagyok az elektronikában ,és az lenne a kérdésem, hogy családi ház építésnél földkábelen keresztül viszem be a háromfázist, és emellett ha gégecsőben elvezetem a telefonkábelét és egy kábeltévé koaxkábelét, akkor a nagyfeszültség nem fogja "bezavarni" a telefon vagy a tévéadás jelét?
(#) deguss válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 2
 
Szia!

Én se vagyok profi, és nem ismerem a szabványokat, de egy jótanácsot adnék:

Ha már úgyis ásni kell, akkor próbáld az árok egyik felére az energiakábelt, a másikra a koaxiális és telefon gégecsövét tenni, minél messzebb legyenek. Elvileg nem okoz túl nagy bajt, a telefon kicsit zúghat ha szorosan mellette fut. Tehát amennyire engedi, tedd messzi tőle. Talán engedélyezett, hogy az árok aljára fektesd az energiakábelt, és félig betemetett árokba meg a telefont. Így vertikálisan is távolabb vannak egymástól.

(Egyébként a 400V nem nagyfeszültség a definíció szerint)
(#) widi válasza deguss hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Köszi a válaszodat, én is arra gondoltam, hogy az árokban egyiket az egyik felére, a másikat a másik felére, hogy minél messzebb legyenek, de igy is csak kb 20 cm lenne a táv, remélem nem lesz gond. Bár ez is és a függőleges különbség csak részben odható meg, mivel az alapban mindösszesen egy kb 8-10 cm-es nyilás van kihagyva a bemenő kábeleknek, így itt konkrétan egymás mellett kell menniük.
(#) patexati válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 2
 
Nem szabad olyan közel fektetni! Csak úgy szabad megoldanod "egy kapap alatt",hogy írták kb félig betemeted és ráfekteted! Én is így csináltam Ez valószínüleg a szabványban is megengedett csak nem tudom pontosan a méllységet de az erősáramú kábel jóval méllyebben megy mint a koax,telefon mi kb 50-60 cm-en fut!
(#) widi válasza patexati hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
nálam villanykábel van kb 50-60 cm mélyen, legalábbis a villanyóráig amikor kiástam ott talltam meg az addig bejövő kábelt. Ha 30-40 cm-vel fölötte vezetem el a gyegeáramot, akkor csak kb. 10-20 cm mélyen lenne, és azt akár ásóval is el lehet bökni...
(#) patexati válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 2
 
Mindenképp felette vezesd el! Akkor ne félig temesd be!20cm min legyen!
(#) widi válasza patexati hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1
 
Rendben, de az alapban mindösszesen egy kb 8-10 cm-es nyilás van kihagyva a bemenő kábeleknek, így itt mehetnek együtt?
(#) patexati válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 3
 
Tegyél a földkábelre egy gégecsövet kívül! Ha van rajt akkor nem kell!
(#) widi válasza patexati hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1
 
ha teszek a földkábelre is gégecsövet akkor mi nem kell? Nem kell köztük távolságot hagyni? A gégecső "árnyékol" is valamennyit? Azt hittem csak fizikai védelmet nyújt a kábeleknek... de nem értek hozzá... sajnos :no:
(#) patexati válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 2
 
Igen a fizikai behatás miatt kell! Minél nagyobb legyen köztük a távolság! Nem fogja amúgy zavarni mivel a földben megy!
(#) widi válasza patexati hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1
 
Köszi a válaszokat, összegezve akkora mindegyikre teszek gégecsövet, és akkor az alapon keresztül egymás mellett is mehetnek, a földben meg kicsit távolabb egymástól. Köszi a segítséget
(#) deguss válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 2
 
szívesen. Kioszthatod a "zöld kezeket" itt a hozzászólások jobb sarkában, így később hamarabb rátalálnak a segítő válaszokra.
(#) tilde válasza widi hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1
 
Hello

Tudok mondani pontos számokat, sajnos csak szlovák szabvány szerint, de hát MO -n se mások a fizika törvényei.

Erősáramú vezetéket 70cm mélyen kell elhelyezni, ez út alatt 1m. Ha az erősáramú párhuzamosan fut a gyengeáramúval, akkor a távolságnak 30cm -nek kell lennie minimum. A gyengeáramú vezeték szintén -70cm -n fut.

Egyébként a víz-, gáz-, szennyvízcsőtől is meg kell lennie egy bizonyos távolságnak. Mindegyikhez más, de 50cm minimum mindhez elég.

Ja és homokágyba kell fektetni a vezetéket, a rajz szerint 16cm vastag homokágy közepébe.

És, hát nem tudom mi is történik, ha nincsenek betartva pontosan ezek a mérete, de hát ez tapasztalat kérdése. Még rossz tapasztalatot nem hallottam.
(#) widi válasza tilde hozzászólására (») Jún 21, 2009 / 1
 
Köszi az infót!
(#) potyo válasza widi hozzászólására (») Jún 22, 2009 / 2
 
Biztonsági okokból van kitalálva a távolság a gyengeáramú és az erősáramú kábel között, nem azért, mert zavarná valamelyik valamelyiket. A koax árnyékolt, a telefon csavart érpáras, mindkettő elég jól tűri a zajt (meg ne a kerítéstől a házig futó 10m-en szedje már össze a zajt a telefon, amikor a központtól 2 km-en át lenne rá lehetősége...). Ha épp közelebb is vannak egymáshoz, mint a szabványban előírt, az sem vészes, ha rendesen van megcsinálva. Mindkettőt belehúzni plusz csőbe, és mehet az árok aljának két szélére. Szoktak az ilyenek közé elválasztó téglázást tenni, na azt inkább érdemes, mint hogy egymás fölé tenni (mert mivan, ha utólag az alul levőt ki kell ásni?) Egy sor tégla hosszában a két kábel közé, meg egy sor a tetejükre, hogy egy véletlen ásás ne sértse meg azokat, és már jó is.
(#) Athlon69 hozzászólása Jún 22, 2009 /
 
Üdv

CHINT FI reléről szeretnék tapasztalatokat. Vásároltam egy ilyet az érdekelne megbízható-e?A honlapon elég jók a ref.-ek.
Bár a -5 fok üzem hőmérséklet aggaszt egy kicsit talán az alatt nem müködik?
(#) Dudus válasza Athlon69 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Igazi Made in China.....

Sok tapasztalata nincs róla senkinek, majd 10 év múlva
(#) Athlon69 válasza Dudus hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Üdv

Azt irják róla sok Magyarországon jelenlévő neves más gyártónak is szállított be csak most jelent meg saját márkanéven. Akkor ezek szerint lehet hogy a többi neves cuccban is chint termék van?
(#) zolika60 válasza Athlon69 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Amit manapság nem Kínában gyártanak, az hamisítvány.
(#) propeller válasza Athlon69 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
tedd be a lakáson belülre ha csak nincs ott is -10
(#) kiszebra hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Szeretnék egy konnektort felszerelni. A lakásban aluminium kábelek vannak. Lehet-e még kapni aluminim kábelt? És ha nem, akkor mivel kössek rájuk?
(#) tilde hozzászólása Júl 1, 2009 /
 
Hello

Azt szeretném kérdezni, hogy jól e helyeztük el a házi főelosztó vezetékezését, vagyis jelenleg csak a födém lett kivésve a teljes elkészülés előtt. Ez azért fontos, mert szeretnénk hogy meglegyen a lyuk a födémben még a teljes elkészülés előtt.

A helyzet a következő. Az elosztódoboz helye a tervdokumentációban nincs pontosan bekótázva. Mi a doboz körülbelüli helyén ki is véstük a lyukat, de aztán jöttem rá, hogy a falban a vezetékeket az ajtótól, 10cm -től 30 cm -ig lehet elhelyezni. Mink a vésést 45 cm -re csináltuk. Ez a mellékelt képen látható is. És azt kérdezném, hogy ne e véssünk még egy lyukat, ami már beleférne a előírt sávba, vagy akár maradhat így is?

P6250225.JPG
    
(#) tilde válasza kiszebra hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Mondjuk én nem használnék alumínium kábelt már, meg egyébként már a szabvány tiltja a használatát bizonyos keresztmetszet alatt, nekem úgy rémlik 16mm2 alatt, nem vagyok benne biztos de mindegy mert konnektorokhoz ilyen vastag vezetéket úgy sem használunk.

Egyébként hallottam valamilyen sorkapocsról ami alakalmas réz és alumínium vezetékek kötésére, de ezt egyébb fórumtársaimtól hallottam. Az biztos, hogy simán összekötni őket forrasztással, bármilyen közvetlen érintkezéssel nem lehet.
(#) potyo válasza tilde hozzászólására (») Júl 1, 2009 / 1
 
Ha jól értem, itt menne át egyik szintről a másikra a kábel? Mert ez esetben inkább ne gyengítsétek azt a beton valamit másik véséssel, jó helyen lesz ez itt is. Egyébként sem értem, hogy a 10-30 cm milyen elgondolás alapján született.
(#) patexati válasza kiszebra hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Sima 1,5-ös rézvezeték jó lesz az aluminium vezetékkel egy sorkapocsban kösd össze! Van olyan is minek egyik fele réz másik aluminium és ezt hívják ALCU kapocsnak de neked megteszi egy sima hagyományos sorkapocs (csoki)
Következő: »»   31 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem