Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » AM adó kapcsolások, kérdések
Témaindító: amperjozsi, idő: Jún 21, 2009
Témakörök:
am adó épitébe fogtam a fejemet.nem találtam semmi értelemeset ,bevált kapcsolásokat keresek.
Figyu:
- nem megfelelő kategóriába tetted a témát - nem nagybetűvel kezdted a mondatokat - nem tartottad be a helyesírási szabályokat - nem kerestél (eleget) 1 perc alatt ezeket találtam: Bővebben: Link Bővebben: Link Ergo: - nem marad meg a témád - nem fogják szeretni a moderátorok Ha jól tippelek hamarosan átkerül hozzászólásod: IDE
Üdv!
Mzolee -t kiegészítve, a hatóságok sem fogják szeretni
Mzolee szavaival élve:
- nem legális. Ugyan van lehetőség Magyarországon igen pici hatótávon "sugározni", de az a 87,5-108 MHz-es sávban. Bővebben: Link De hogy pozitívat is mondjak, s szerintem ez full legális is. Vegyük alapul a CCTV rendszereket. Azaz a zárt láncú televíziós hálózatokat. Ezeknek a struktúráját figyelembe véve lehet megoldás erre a problémára is. A modulált vivőfrekvenciát nem antennán, az éteren át továbbítjuk, hanem árnyékolt koaxiális kábeleken a rádiók antennacsatlakozójukig. Pofon egyszerű megoldás, és nem lehet belekötni. Szerintem. :gumicsirke:
Kicsit több információ kellene.
* Milyen információt akarsz átvinni amplitúdó modulációval? ** Digitálist, mint a DCF77? ** Hangot, mint a hosszúhullámú, középhullámú és rövidhullámú műsorszórás vagy a PR27 ( CB ) illetve a légi irányítás? ** Képet ( csökkentett vivőjű csonka oldalsávos negatív AM ), mint az analóg földi TV műsorszórás képe? * Milyen frekvencián, frekvenciákon, stabilitással? * Mekkora teljesítménnyel? * Milyen alkatrészekkel? Elektroncső, tranzisztor, alagút dióda? ---- radiozas * Ezermester 1967-04-022 Gitár "madzag nélkül" ( Középhullámú AM fónia rádióadó ) * Ezermester 1969-02-014 Lemezjátszó távadapter ( Középhullámú AM fónia rádióadó )
Hangot akarok átvinni, max 3-4 km-re akarom továbbítani úgy hogy minél olcsobban kijöjjek,
frekvenciataromány lénygtelen csak ne zavarjaon be semmit. Keveset fogyasszon. Köszönöm.
Hát én a 3-4 km-el nem játszadoznék, max 3-4m.
Idézet: Ha elkapnak, nem nézik, hogy zavartál-e valakit.„frekvenciataromány lénygtelen csak ne zavarjaon be semmit” Erre a távra inkább a gyári FM27-es CB-t ajánlom. Tudom monó, de az AM-es házi is az lenne. Szerk.: Ja igen, az engem is érdekel miért pont AM. Manapság már "mindenki" FM-ben, meg ha lehet sztereóban akar (kalóz)rádiózni.
Szevasz!
Magánvélemény! Ekkora távolságra, ha "elkerülöd" az engedélyezett lehetőségeket, csak a megengedettet nagyságrenddekkel meghaladó teljesítménnyel lehetséges. Az az óhaj, hogy nem szeretnél zavarni másokat értékelendő és dícséretes, de nem valósítható meg. Hogy csökkentsd a zavarás lehetőségét, mindenképpen irányított antenna használata javasolt, így legfeljebb azokat zavarhatod, akik az átvitel útjába esnek. Ezzel egyébként akár tizedére is csökkenhet az átvitelhez szükséges teljesítmény, igaz a frekvencia is magas lesz /100MHZ környéke vagy jóval nagyobb/. Műszaki oldala: minden adókészülék a kívánt frekvencián kívül is sugároz, ez nagyban függ az összes, de főleg az adófokozat beállításaitól. Ennek ellenőrzéséhez spectrumanalizátort használnak. /Hogy ez mennyibe kerül nem részletezem./ Volt olyan általam épített adó-vevő, amelynek adását AM és FM vevővel is tudták venni, mert mérőkészülék hiányában nem tudtam "kivesézni". Kísérletező kedved nem kívánom elvenni, pusztán a témával kapcsolatos néhány dologra hívtam fel a figyelmed. /Miért pont AM?/ Üdv: StMiklos
Üdv.3KM.re készítettem már adót 162,6MHZ és 166MHZ re is monoban.300-400mW Rf.teljesítmény elegendő 13,5cm drótantennával 4db.tranzisztor 1db.Ic és kvarc volt benne.4,5Volt-ról működött beltérinek a hangját továbbította,jó minőségben mindenféle TV.rádió szomszéd zavarása nélkül.A kimenetén felharmonikusok kiszűrése érdekében soros párh.rezgőkört pi szűrőt,használtam.
Azt sosem mondhatja senki, hogy rádió-TV vagy akármi zavarása nélkül rádiózott, mert ezt sosem tudhatod biztosan. Attól, hogy senki nem szólt rád, még messze nem jelenti azt, hogy senkit nem is zavart a tevékenységed.
Tudom, hogy Te meg vagy róla győződve, hogy 160 MHz (és nem MHZ!!!) környékén a kutyát sem zavarod, viszont azért ez nem egészen így van. Ez a sáv ugyanis a földi mozgószolgálatok részére van fenntartva. Nem tudom, hogy merre laksz, de Budapesten én már hallgattam bele a 150-175 MHz-es tartományba, és bizony egyáltalán nem kihalt, sőt... Nagyon is használatban van. Ahol használtad az adót, gondolom sosem hallottál senkit ezen a frekvencián kommunikálni, ebből gondoltad, hogy nem zavartál senkit. Most gondolj bele, ha a rádióvevőddel 3-4 km (és nem KM!!!) volt a hatótávod, akkor egy profi, gyári rádióval az adásod akár 10 vagy több 10 km-ről is vehető volt. Ezzel csak arra próbáltam rávilágítani, hogy azért mert nem tudsz róla, attól még igenis zavarhatsz másokat bármilyen rádióadóval...
Novak válaszával egyetértek, talán már a rendőrség manapság nem használja, de mentő, tűzoltó, repűlőtér, taxi, BKV, stb. igen. /Használják még a 450-470 sávot is./
Csak érdekességnek: 200nW /0.2mW!/ teljesítménnyel érthetőségi határon egy kísérlet során áthidaltunk 20km-t, 145MHz-en. Igaz az antennák magassága 20m, és erre még a spec. antenna hossza 4.7m /nyeresége ca. 8dB/. Na ilyen antennával, mert nyeresége a vételben is jelentkezik, igen távoli adókat is lehet hallani. Nézz felfelé, ha rendőrség mellett mész el! Üdv: StMiklos
nem értem hogy jön ez ide mikor én 800~khz-n akarok sugározni? Am az arrafelé van gyerekek CB-zni nem akarok...
és ha stabilan szórom a jelet azaz 50+-Khz eltéréssel akkor már nem is zavarok semmit. jogi háterének meg utánnajártam.
Én sem értem hogy jött ide... Ferzoo mindenhová leírja, hogy erre a frekire tud rádiót építeni, ha a témához tartozik, ha nem. De már jóideje ezt csinálja, nem szabad emiatt haragudni rá. Én már lassan megszokom, hogy amelyik topik címében szerepel az 'adó' szó, oda beírja ezt. Mi csak a hozzászólásának azon részčre reagáltunk, hogy ő aztán senkit sem zavar...
Üdv!
Ha a jogi háttérnek utánnajártál, tudhatnád, hogy a középhullámú műsorszóró sávban (520 - 1650 kHz) való sugárzásnak számos feltétele van, gyakorlatilag magánszemélynek lehetetlen legálisan sugározni. Mindezeken túl, ebben a sávban 9 kHz egy - egy csatorna sávszélessége, tehát az '50 +- KHz' -t felejtsd el, a '800~khz' -et szintúgy. Azon a frekvencián sugározhatsz, olyen paraméterekkel, amire az engedélyed feljogosít (ha van egyáltalán ilyen) Ebben a sávban az általad felhasználni kívánt teljesítménnyel jelentős zavarokat okozhatsz, (hullámterjedési okok miatt) egy olyan sávban, ahol nemzetközi csaták folynak egy egy sugárzási engedélyért. Könnyen meglehet, hogy nem is magyarországon okozol zavart, és akkor jön a nemzetközi zavarbejelntés, hidd el fok, perc, tizedmásodperc koordinátákkal. De nem tudom miért nrm felel meg számodra az a legális lehetőség, hogy FM transmitterrel sugározhatsz a 87,5 - 108 MHz sávban. Ja és helyesen kHz, MHz. és nem khz, Khz
Üdvözletem!
Biutosan rossz heklyen kérdezek, de megpróbálom. Van egy 196.800 MHz-en dolgozó hangszervez való vevom adóval együtt. 100 méterig tökéletesnek kellene lennie ez meg 25m után már nem mıködik jól...Kissé bizonytalankodik a rendszer. Fm zajok vannak néha kis távolságon is, pedig diversity a cucc. Ezen felül az egyik antennája nem gyári (valószinüleg ez is okozhatja a problémát.) Meg is tört az egyik teleszkópos antenna. Az adón egy vezeték antenna lóbálódik, azt szeretném kicserélni valami nagyon rövid, de merev antennára ha lehet. Szóval be kellene állítani és föltenni rá két megfelelo antennát. (Lehet, hogy csak az antennák cseréje megoldaná...) Fogalmam sincs hová vihetném. Van valaki köztetek aki jártas az ilyesmiben és elvihetném hozzá? ElŒre is köszönöm! Beke Péter 06.20.531.6430
Üdv!
Nem jó helyen tetted fel a kérdésed, van legalább három vezetéknélküli mikrofonnal foglalkozó topik. Biztos, valami meghibásodott, akár az adóban (mikrofonban), akár a vevőben, meg kell javítani. Antenna csere nem szükséges, a mikrofonon mindegy, hogy lóg, vagy merev, rendes antennát úgy sem lehet rá tenni, a kihangolása bellül van, a hosszát sem szabad változtatni, mert attól csak rosszabb lesz. A telefonszámodat sohase írd ki nyilvános helyre, ha nem akarod hogy zaklassanak. Erre való a privát üzenet
Bocsánat!
Ha megengedtek még egy rövid kérdést... Szóval most azt csináltam, hogy mindkét antennára rátettem egy egy 50 cm-es vezetéket mintegy meghosszabbítva a teleszkópos antennákat. Ezek persze csak úgy lógnak. Viszont tökéletes lett a cucc! Stabilan és nagy hatósugárban működik! Kérdés, hogy ha találok valahol (hol találok?) hosszú teleszkópos antennát és azokat fölszerelem a régiek helyére akkor az megoldhatja a dolgot?
Mindíg egyszerre csak egy lépést!
Először hosszabbítsd meg az adóét, javul, nem javul, Ha javul, az adó hangolása mászott el, ha nem akkor a vevő javul, nem javul. Ha javul, akkor meg kell nézni a vevő bemenetét. Egyébként az adóra lambda / 4 antenna kellene, (196 MHz -n ez kb 25, 26 cm) amit le kell megfelelően lehangolni. A vevőnél nem annyira kritikus a helyzet, használhatsz hosszabb teleszkópos antennát is, modjuk kétszer ekkorát, lambda /2 méretűt, de ezt sem árt frekvenciára hangolni. Jó lenne ha a vevőben lenne térerő jelző, erre el tudnád végezni a hangolást. Ha nincs, akkor szakember.
Nagyon köszönöm!
Még egy utolsó kérdés: Hol kapok ilyen jellegű antennát? Hová menjek? Nem találok a neten ilyet... Előre is köszönöm!
Sziasztok, egy távirányítós tankot szedtem szét, ami csak előre tud menni, mert csak egy kapcsoló van a távirányítóban. 27 MHz-ről akarom áthangolni 1600 KHz-re. Van egy kis lekerekített sarkú, szürke valami a panelben. Rá van írva: LF 27,145
Ez lenne valami "frekvenciameghatározó"? köszi a válaszokat
Igen, ez határozza meg a frekvenciáját, ez egy oszcillátor.
Ha ez AM módban ad, akkor ezt kicserélve már elvileg át is van hangolva, de ebben nem vagyok biztos.
úgy gondoltam ide kéne írnom, mert szeretnék 868 Mhz-s adat továbbítót. Ehhez találtam a HT-12E. csak ez 4 csatornás. (próbakapcsolás)
és ezzel megoldható hogy az egyik adatbemenetre rákötni egy másik ugyanilyet, és akkor a DOUT lábról nem a TX-be megy a jel hanem az S1-et helyettesítené. ha valami nem érthető, kérdezzetek.
Üdvözlet urak az alábbi kéréssel, problémával fordulok hozzátok: Szeretnék egy olyan AM adót építeni, mely ha középhullámban tud sugározni, kb 100-150 méteres hatótávval, és pl egy "alap" szokol rádió tudja azt fogni, illetve bármilyen rádió, ami ezen hullámsávon képes rá. Ha rosszul tudom és nem középhullám, bocsássatok meg érte. Kritériumnak a következők lennének: mindenképp hangolható legyen a frekvenciája, belső áramforrásról lehessen használni, ezalatt azt értem hogy persze nem 2 ceruza elem, lehet több is, de egy autús akkut ne érjen el, és pontosan emiatt csöves eszköz nem jöhet számításba, mert kb 24 órát bírnia kellene (ez nem kötelező kritérium). Hivatalos sugárzást ezzel nem, akarok, illetve számításaim szerint nem is tudnék megzavarni, mert egy szerepjáték része lenne a dolog, és a kiválasztott hely egy nagyobb méretű óvóhely szerűség, rádióadás abszolút nem tudtam benne venni, ezért is gondolom azt hogy egy ekkora adóval valamennyi részét kényelmesen betudom szórni, viszont kifele már nem juthat ki, maximum foszlányok, persze ezt majd helyszínen ellenőrzöm! Előre is köszönöm válaszaitokat!
A témád hamar le lesz zárva, kismillió helyre írhattad volna a kérdésed. Van rádióadó építős topik, de van kifejezetten AM adós részleg is.
Hogy miért olyan luxus az a keresés gomb... Nem értem.
Hmm kifejezetten kerestem, akkor lehet hogy az én fogyatékosságom hogy nem találtam meg, pedig ráfeküdtem a témára, mert egy hete keresem itt, illetve a gugliban.
Üdvözlet urak az alábbi kéréssel, problémával fordulok hozzátok: Szeretnék egy olyan AM adót építeni, mely ha középhullámban tud sugározni, kb 100-150 méteres hatótávval, és pl egy "alap" szokol rádió tudja azt fogni, illetve bármilyen rádió, ami ezen hullámsávon képes rá. Ha rosszul tudom és nem középhullám, bocsássatok meg érte. Kritériumnak a következők lennének: mindenképp hangolható legyen a frekvenciája, belső áramforrásról lehessen használni, ezalatt azt értem hogy persze nem 2 ceruza elem, lehet több is, de egy autús akkut ne érjen el, és pontosan emiatt csöves eszköz nem jöhet számításba, mert kb 24 órát bírnia kellene (ez nem kötelező kritérium). Hivatalos sugárzást ezzel nem, akarok, illetve számításaim szerint nem is tudnék megzavarni, mert egy szerepjáték része lenne a dolog, és a kiválasztott hely egy nagyobb méretű óvóhely szerűség, rádióadás abszolút nem tudtam benne venni, ezért is gondolom azt hogy egy ekkora adóval valamennyi részét kényelmesen betudom szórni, viszont kifele már nem juthat ki, maximum foszlányok, persze ezt majd helyszínen ellenőrzöm! Előre is köszönöm válaszaitokat!
Gondolom, lényeges, hogy középhullámú legyen, mert korhű rádiók kellenek. Ha megoldható, hogy a területet behálózd antennahuzallal, akkor pl. itt lévő régi kapcsolások is megoldások lehetnek.
Ha nem lényeges a korhűség, akkor inkább a CCIR URH FM sávot ajánlom. Építőkészlet ( KIT ) kapható a hestore.hu-ban. Zajt, recsegést hozzá lehet keverni.
Próbáld meg ezt a kapcsolást, CCIR sávú, lehet hogy a kimenőteljesítményét még csökkenteni is kell
Bocsi nem Neked, Magitornak szántam.
Köszönöm urak, bár fm re van készen 2 eszközöm, ba1410 el viszont kifejezettem AM középtartományban érdekel, Ezek a kapcsolások is kifejzetten jók, viszont szükésgem lenne egy teljes kapcsolásra, adóügyileg, mert egy keverőrendszert is építek hozzá, mert ugye fo menni authentikus zene, ileltve élő adás stb, bár jobban szeretnék egy "sima" antennás megoldást, mert ha minden jól megy Amerikában lesz ennek a párja, ahová várnak, és vinném oda a cuccot, és ott viszont ebbena sávban bizonyos erősségben szabad sugározni megadott frekin.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |