Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   280 / 1388
(#) gulasoft válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

4000Ft-ért csinálta az utcában lakó üveges. Ha csináltatsz mond meg, hogy úgy ragassza meg, hogy még szivárgás sem lehet.
A fűtőt a vaterán vettem, 100W-os nagyon durva beállítható a hőfok, simán 35 fok környékén tartom, és mivel buborékok mozgatják a folyadékot ezért egyenletesen meleg mindenhol. Ami poén hogy annyira egyenletes, hogy onantól hogy az első nyáklemez darabka kilátszik a réz alól a teljes marásig max 1 perc telik el, és a közepén is viszi nem csak a szélén. Az egész marás kb 15 perc (vagy még annyi sem), legközelebb lemérem.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Én plexiből csináltam, 1000ft-ból kijött hozzá az anyag
(#) gulasoft válasza mammut hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Próbáld ki gyári lakozottal is, én először lakkoztam, utány agyári lakkosat vettem, most viszont fóliázok. Annak elég 4 perc levilágítás.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Igen abból olcsó, csak elszórakozik vele az ember egy órát, és a fűtő környékén félnék hogy meglágyul és kifolyik a trutyi, bár ha megy a levegőztető akkor az keveri a vizet.
(#) zsoltee0001 válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

nem akarlak elszomorítani, de az ablakmosó szivattyú nem sokáig fogja bírni ezt a savas közeget, még ha full műanyag lenne,... de a tengely az fémből van
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Én Na-perszulfáttal használom, nem fűtöm. Szobahőmérsékleten megy.
(#) zosza18 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Hi!
Megoldottam teljesen másképp! A tálat felfogattam a végén egy zsanérral és 1 áttételes motorral excenteres tárcsán keresztül libikókáztatja a tálkát. Így is elértem amit akartam+1 20 W-os autó izzót aláraktam a tálkának ami teljesen átvilágítja a panelt is, így látható mennyire marta már le a nyákot! Most már így marad,, mert ez elég jó már így!
(#) zoly15 hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok!
Régen próbálkoztam a P20-al..
Aztán félretettem mert megfolyt aztán azt hitem rossz a lakk vagy valami..
Aztán a videó pályázatban láttam hogy is kell csinálni..
Most kipróbáltam, jól elterült..
No de olvastam olyat hogy hűtőben kell tárolni..
Én eddig nem tároltam abban, szükséges az hogy betegyem a hűtőajtóba?
Vagy most már felesleges?
Előre is köszönöm

Üdv!
(#) slogan válasza zosza18 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Ezt akartam javasolni ,ezt csináltam és is LEGO -val
(#) Rádió Kezdő válasza slogan hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

A LEGO az mindenre jó...
Én régen építettem belőle egy motoros kisautót!
Naon komoly volt, három napot szenvedtem vele...
De megérte, akkor egy versenyre építettem...
(#) Zoli_bácsi válasza mammut hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Szia!

Na, van van már valami eredmény Első örben cseréld le a fénycsövet(ket) valami izmosabbra, a jobb fényintenzitás miatt. Másodjára, a filmet a festékes oldalával helyezd a lefújt panelra. Úgy alakítsd ki a pozitív filmet, hogy akkor van helyesen, ha a festékes oldala kerül a lakkozott panelra. Harmadszor, A filmet szorítsd rá - például egy üveglappal - a panelra. Itt alávilágítás esete forog fenn. De ahogy mondod, ne keseredj el.

"Kis gyakorlással kellő tapasztalatot szerezhetünk a második, harmadik, tizedik, sokadik panel gyártásánál és már játszi könnyedséggel fogunk Nyomtatott áramköri lemezeket gyártani foto-kémiai eljárással, a jövőben."

:integet2:
(#) Zoli_bácsi válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Ha hidegben van, elméletileg némileg meghosszabbodik a szavatossága. Egyébként meg a legcélravezetőbb megoldás, hogy kéthetente kiveszed a spray-t és háromszor, négyszer megrázogatod, homogenizálva ezzel az anyagot.

Üdv!
(#) zoly15 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Köszönöm!
Szóval hűtőbe tegyem és kéthetente rázzam fel?

Üdv!

Igen, mivel a lakk összetevő hosszú állás után némiképp szétválnak, üledék keletkezik a doboz alján. Mint ahogy a festékeknél általában ez lenni szokott. A kétheti "ébresztővel" ezt az állapotot kerüljük el. Frissen tartjuk a lakkot. Ami még fontos, hogy a nyák gyártás előtt legalább 3 órával vedd ki a hűtőből. A fújás előtt pedig eressz ki két három szisszentésnyit, hogy a fúvóka kitisztuljon.

Köszönöm szépen a választ!
Megyek be is teszem a hűtőbe..

Üdv!

Nagyon szívesen. Ezzel a módszerrel nagyon sokáig frissen tartható a lakk, olyan, mintha csak most vettük volna a boltból. Sőt a boltinál is jobb állagot kapunk. (Ki tudja meddig áll a polcon. Nem ébreszti fel senki. )

Ezt a lakkot ki tudja mikor készítették, én is csak kaptam..
Van itthon "sima" nyák is vasalni nem szeretek a gyári fotonyákot szoktam használni de akkor meg rám "szárad" a sima nyák....
Így megpróbálom P-20 al..
Egy darabkát lefújtam szépen megterült, ugyan még nem próbáltam ki meddig kell világítani..
Valaki meg tudná mondani a P-20 érzékenyebb-e mint a gyári nyák vagy nem?
Nekem 125W os HgLi lámpám van oylan 10-13centiről szoktam világítani, kb hány perc lehet a világítási idő?

Üdv!
(#) kaqkk válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

A p 20 sokkal érzékenyebb , kb fele anyi idő kell neki mint a gyári lakkos panelnak .

Én nem használtam előre lakkozott nyákot. Az itteni infók szerint érzékenyebb a saját magunk által fújt panel. Természetesen ez függ a lakk rétegvastagságától is. És ettől a vastagságtól is függ a világítási idő is. Tégy egy próbát. Készíts egy olyan pozitív klisét, amin egymás mellett/alatt vékony csíkok, minták vannak. Aztán végy egy teljesen fényzáró karton lapot, takard le úgy a filmet, hogy csak a legelső csík látszódjon ki. Ez lesz majd a leg hosszabb ideig világítva. Aztán, mondjuk percenkét arrébb húzod a kartont. Értelem szerűen a legutolsó csík lesz a legkevesebb ideig világítva. Ezután előhívod, és megnézed az előhívott mintát, melyik sikerült a legjobban. Ehhez tartozik majd egy perc érték is. Ezt használod a későbbiekben. Arra figyelj, hogy a lámpa teljesítménye, a nyáktól való távolsága, és az előhívó koncentrációja állandó legyen. Csak a világítási időn változtass előbb.

példa:

Köszönöm a fáradozásodat (csatolmány)
Ezt értettem én is! A gyári panelnél is így kezdtem, az a maszk meg is van még..
Elő fogom venni!

Üdv!
kaqkk: Neked is köszönöm!
(#) mammut válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Kész van az UV LED-es nyák levilágító panelja, majd holnap össze is rakom a szerkezetet.
a fólia tükrözésre már rájöttem (ez az amit a filmen is említesz), még a tökéletes leszorításhoz kell kvarc üveget szereznem, ezek a számítógépbe való desig UV csövek lehet, hogy jók lesznek még, majd letesztetelem később, hogy jók-e a LED-ekhez képest.
(#) Zoli_bácsi válasza mammut hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Sokat görcsöltem, hogy szerezzek kvarcüveget. Végül tettem egy próbát hagyományos 4mm-es sík üveggel. Tökéletes. Ezek a mostanában gyártott üvegek már nem nyelik oly nagy mértékben az UV sugarakat, mert változott a gyártás technológia. Ennek köszönhetően kevesebb olyan szennyezőanyag kerül bele, ami akadályozza az UV-A sugár áthatolását az üvegen.

Szóval tök jó a 4-es sík üveg.
(#) Frankye válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Ezt megerősíthetem, de - mint azt már sokan, sokszor írtuk le - gyakorlatilag "fillérekért" lehet hozzájutni selejtes szkennerekhez, fénymásolókhoz, melyek üvege tökéletesen megfelel a célnak. (Sőt, a szkennerekből lehet levilágító szeközt is készíteni: Bővebben: Link)
(#) mraton hozzászólása Jún 23, 2009 /

sziasztok!
valaki meg tudná nekem mondani, h hol és mennyiért tudok olyan lemezt kapni (és mi a neve), amiből el tudom készíteni a NYÁKomat?
előre is kössz:

mraton
(#) Frankye válasza mraton hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

NYÁK lemeznek (nyers) hívják (mily' meglepő!), és minden elektronikai boltban kapható.
Csak mutatóba néhány:
Lomex
HQ Video
InComp
(#) mraton válasza mraton hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

kössz!
(#) Csabixszusz hozzászólása Jún 24, 2009 /

Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy a gyárilag fényérzékenyített és a Positive 20 lakkal lefújt NYÁK-nak mennyi idő kelhet úgy kb. a levilágításhoz napfényen, mert hallottam, hogy így is lehet cak nem tudom hogy mennyi idő kell neki. Persze nem akarok pontos számot vagy valami csak úgy kb. hogy 1 óra egy nap mit tudom én.
(#) Zsika válasza Csabixszusz hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

Hello. Csak saját tapasztalatomat tudom elmondani és azt is csak p20-szal. Amikor én csináltam verőfényes napsütés volt kb.: 1cm vastag üveglapot szorítottam a nyák és a fóliára. Elszámoltam 25-30mp és készen is volt.
Egyébként meg ki kell tapasztalnod. Sok sikert!
(#) gulasoft hozzászólása Jún 25, 2009 /

Megjött az ón2kloridom a vegyszerboltba, 14.000Ft! Nem lehet ezt valahogy házilag előállítani? Két oldalas nyákok forrszemeit és átvezető furatait ónoznám be elkerülendő a véletlen átmaródást.
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Nem vagyok vegyész, de szerintem ha ónt feloldasz sósavban, akkor:

Sn(s) + 2HCl(aq) => SnCl2(aq) + H2(g)

Ebből SnCl2.2H2O lesz, ezt még dehidrálni kell sima SnCl2 porhoz, de szerintem neked jó a hidrált só is.
Persze, ebből még nem lesz ón bevonat, odáig hosszú még az út.
Következő: »»   280 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem