Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
4000Ft-ért csinálta az utcában lakó üveges. Ha csináltatsz mond meg, hogy úgy ragassza meg, hogy még szivárgás sem lehet.
A fűtőt a vaterán vettem, 100W-os nagyon durva beállítható a hőfok, simán 35 fok környékén tartom, és mivel buborékok mozgatják a folyadékot ezért egyenletesen meleg mindenhol. Ami poén hogy annyira egyenletes, hogy onantól hogy az első nyáklemez darabka kilátszik a réz alól a teljes marásig max 1 perc telik el, és a közepén is viszi nem csak a szélén. Az egész marás kb 15 perc (vagy még annyi sem), legközelebb lemérem.
Én plexiből csináltam, 1000ft-ból kijött hozzá az anyag
Próbáld ki gyári lakozottal is, én először lakkoztam, utány agyári lakkosat vettem, most viszont fóliázok. Annak elég 4 perc levilágítás.
Igen abból olcsó, csak elszórakozik vele az ember egy órát, és a fűtő környékén félnék hogy meglágyul és kifolyik a trutyi, bár ha megy a levegőztető akkor az keveri a vizet.
nem akarlak elszomorítani, de az ablakmosó szivattyú nem sokáig fogja bírni ezt a savas közeget, még ha full műanyag lenne,... de a tengely az fémből van
Én Na-perszulfáttal használom, nem fűtöm. Szobahőmérsékleten megy.
Hi!
Megoldottam teljesen másképp! A tálat felfogattam a végén egy zsanérral és 1 áttételes motorral excenteres tárcsán keresztül libikókáztatja a tálkát. Így is elértem amit akartam+1 20 W-os autó izzót aláraktam a tálkának ami teljesen átvilágítja a panelt is, így látható mennyire marta már le a nyákot! Most már így marad,, mert ez elég jó már így!
Sziasztok!
Régen próbálkoztam a P20-al.. Aztán félretettem mert megfolyt aztán azt hitem rossz a lakk vagy valami.. Aztán a videó pályázatban láttam hogy is kell csinálni.. Most kipróbáltam, jól elterült.. No de olvastam olyat hogy hűtőben kell tárolni.. Én eddig nem tároltam abban, szükséges az hogy betegyem a hűtőajtóba? Vagy most már felesleges? Előre is köszönöm Üdv!
Ezt akartam javasolni ,ezt csináltam és is LEGO -val
A LEGO az mindenre jó...
Én régen építettem belőle egy motoros kisautót! Naon komoly volt, három napot szenvedtem vele... De megérte, akkor egy versenyre építettem...
Szia!
Na, van van már valami eredmény Első örben cseréld le a fénycsövet(ket) valami izmosabbra, a jobb fényintenzitás miatt. Másodjára, a filmet a festékes oldalával helyezd a lefújt panelra. Úgy alakítsd ki a pozitív filmet, hogy akkor van helyesen, ha a festékes oldala kerül a lakkozott panelra. Harmadszor, A filmet szorítsd rá - például egy üveglappal - a panelra. Itt alávilágítás esete forog fenn. De ahogy mondod, ne keseredj el. "Kis gyakorlással kellő tapasztalatot szerezhetünk a második, harmadik, tizedik, sokadik panel gyártásánál és már játszi könnyedséggel fogunk Nyomtatott áramköri lemezeket gyártani foto-kémiai eljárással, a jövőben." :integet2:
Ha hidegben van, elméletileg némileg meghosszabbodik a szavatossága. Egyébként meg a legcélravezetőbb megoldás, hogy kéthetente kiveszed a spray-t és háromszor, négyszer megrázogatod, homogenizálva ezzel az anyagot.
Üdv!
Köszönöm!
Szóval hűtőbe tegyem és kéthetente rázzam fel? Üdv!
Igen, mivel a lakk összetevő hosszú állás után némiképp szétválnak, üledék keletkezik a doboz alján. Mint ahogy a festékeknél általában ez lenni szokott. A kétheti "ébresztővel" ezt az állapotot kerüljük el. Frissen tartjuk a lakkot. Ami még fontos, hogy a nyák gyártás előtt legalább 3 órával vedd ki a hűtőből. A fújás előtt pedig eressz ki két három szisszentésnyit, hogy a fúvóka kitisztuljon.
Köszönöm szépen a választ!
Megyek be is teszem a hűtőbe.. Üdv!
Nagyon szívesen. Ezzel a módszerrel nagyon sokáig frissen tartható a lakk, olyan, mintha csak most vettük volna a boltból. Sőt a boltinál is jobb állagot kapunk. (Ki tudja meddig áll a polcon. Nem ébreszti fel senki. )
Ezt a lakkot ki tudja mikor készítették, én is csak kaptam..
Van itthon "sima" nyák is vasalni nem szeretek a gyári fotonyákot szoktam használni de akkor meg rám "szárad" a sima nyák.... Így megpróbálom P-20 al.. Egy darabkát lefújtam szépen megterült, ugyan még nem próbáltam ki meddig kell világítani.. Valaki meg tudná mondani a P-20 érzékenyebb-e mint a gyári nyák vagy nem? Nekem 125W os HgLi lámpám van oylan 10-13centiről szoktam világítani, kb hány perc lehet a világítási idő? Üdv!
A p 20 sokkal érzékenyebb , kb fele anyi idő kell neki mint a gyári lakkos panelnak .
Én nem használtam előre lakkozott nyákot. Az itteni infók szerint érzékenyebb a saját magunk által fújt panel. Természetesen ez függ a lakk rétegvastagságától is. És ettől a vastagságtól is függ a világítási idő is. Tégy egy próbát. Készíts egy olyan pozitív klisét, amin egymás mellett/alatt vékony csíkok, minták vannak. Aztán végy egy teljesen fényzáró karton lapot, takard le úgy a filmet, hogy csak a legelső csík látszódjon ki. Ez lesz majd a leg hosszabb ideig világítva. Aztán, mondjuk percenkét arrébb húzod a kartont. Értelem szerűen a legutolsó csík lesz a legkevesebb ideig világítva. Ezután előhívod, és megnézed az előhívott mintát, melyik sikerült a legjobban. Ehhez tartozik majd egy perc érték is. Ezt használod a későbbiekben. Arra figyelj, hogy a lámpa teljesítménye, a nyáktól való távolsága, és az előhívó koncentrációja állandó legyen. Csak a világítási időn változtass előbb.
példa:
Köszönöm a fáradozásodat (csatolmány)
Ezt értettem én is! A gyári panelnél is így kezdtem, az a maszk meg is van még.. Elő fogom venni! Üdv! kaqkk: Neked is köszönöm!
Kész van az UV LED-es nyák levilágító panelja, majd holnap össze is rakom a szerkezetet.
a fólia tükrözésre már rájöttem (ez az amit a filmen is említesz), még a tökéletes leszorításhoz kell kvarc üveget szereznem, ezek a számítógépbe való desig UV csövek lehet, hogy jók lesznek még, majd letesztetelem később, hogy jók-e a LED-ekhez képest.
Sokat görcsöltem, hogy szerezzek kvarcüveget. Végül tettem egy próbát hagyományos 4mm-es sík üveggel. Tökéletes. Ezek a mostanában gyártott üvegek már nem nyelik oly nagy mértékben az UV sugarakat, mert változott a gyártás technológia. Ennek köszönhetően kevesebb olyan szennyezőanyag kerül bele, ami akadályozza az UV-A sugár áthatolását az üvegen.
Szóval tök jó a 4-es sík üveg.
Ezt megerősíthetem, de - mint azt már sokan, sokszor írtuk le - gyakorlatilag "fillérekért" lehet hozzájutni selejtes szkennerekhez, fénymásolókhoz, melyek üvege tökéletesen megfelel a célnak. (Sőt, a szkennerekből lehet levilágító szeközt is készíteni: Bővebben: Link)
sziasztok!
valaki meg tudná nekem mondani, h hol és mennyiért tudok olyan lemezt kapni (és mi a neve), amiből el tudom készíteni a NYÁKomat? előre is kössz: mraton
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy a gyárilag fényérzékenyített és a Positive 20 lakkal lefújt NYÁK-nak mennyi idő kelhet úgy kb. a levilágításhoz napfényen, mert hallottam, hogy így is lehet cak nem tudom hogy mennyi idő kell neki. Persze nem akarok pontos számot vagy valami csak úgy kb. hogy 1 óra egy nap mit tudom én.
Hello. Csak saját tapasztalatomat tudom elmondani és azt is csak p20-szal. Amikor én csináltam verőfényes napsütés volt kb.: 1cm vastag üveglapot szorítottam a nyák és a fóliára. Elszámoltam 25-30mp és készen is volt.
Egyébként meg ki kell tapasztalnod. Sok sikert!
Megjött az ón2kloridom a vegyszerboltba, 14.000Ft! Nem lehet ezt valahogy házilag előállítani? Két oldalas nyákok forrszemeit és átvezető furatait ónoznám be elkerülendő a véletlen átmaródást.
Nem vagyok vegyész, de szerintem ha ónt feloldasz sósavban, akkor:
Sn(s) + 2HCl(aq) => SnCl2(aq) + H2(g) Ebből SnCl2.2H2O lesz, ezt még dehidrálni kell sima SnCl2 porhoz, de szerintem neked jó a hidrált só is. Persze, ebből még nem lesz ón bevonat, odáig hosszú még az út. |
Bejelentkezés
Hirdetés |