Fórum témák
» Több friss téma |
Miért kötnéd egy helyre Dehogyis!
Pontosan úgy kell bekötni, ahogyan a képen berajzoltam. Az erősítő Out-ját, a védelem In-jére, a védelem Out-ját a hangfal + kapcsára, az erősitő Ground-ját pedig a hangfal - kapcsára. (ahogyan rajzoltam) Ne haragudj meg a megjegyzésért, de ezt ennél szájbarágósabban, nem lehet elmagyarázni.
Igen megvan már azóta összekötöttem ahogy mondtad. Egy elosztóra van kötve a végfok is meg a védelem is. Van az elosztón egy kapcsoló kikapcsoltam, hogy reagál és egy nagy koppanás hallatszik el ki és bekapcsoláskor, pont mikor a relé kiold illetve behúz.
Helló NeoCorteX!
Köszi a választ , ha azt mondod, hogy jobb párhuzamosan, akkor úgy lesz . Köszi mégegyszer. További jókat.
Helló DJmike!
Igen, tudom, hogy kell még 1 tápot is csinálni, van 1 kapcsolásom egy 45Vos-ról, de szerintem az sok lesz. Ha gondolod, akkor szívesen megnézném azt, amit te mondasz. Előre is köszi.
Dear looboo,
meg szabad azt kérdeznem, milyen módon jutottál jó áron a toroidokhoz, s hol? Éppen azon töröm fejem, hogy 200-250VA-est kéne tekercseltetnem 2x18V-os szekunderrel... Érdekes lenne számomra, hogy készen merre lehet beszerezni, s hogy mekkora választékban. Nincs nagy kedvem 1 darabot tekercseltetni. Köszi!
Dear zoka!
Elnézést, hogy belekontárkodok, de egy-két dolgot aggályosnak vélek az elbeszélésed alapján. Egyébként első ránézésre a dobozod meglehetősen igényesnek mutatkozik, bár nyilván nem egyformán oldanánk meg ezt-azt. Azonban, a hőmérsékleti beszámolóddal komoly gondjaim vannak. Határozottan állítom, hogy ezek a végfok IC-k bekapcsolt állapotban, bemeneti jel nélkül hűtőborda mellőzésével is sokáig markolászhatóak anélkül, hogy megégetnék az ember ujját, ergo a 37 fokot is alig érik el. Aztán lehet, hogy lassan kellemetlen lesz a fogdosásuk, de egy hűtőbordát rászerelve, még órákig tartó némaság mellett is éppenhogycsak langyos lesz az. Ergo az a tippem, hogy bár mélyfrekvenciás gerjedést nem tapasztalsz (mert azt elég jól hallja az ember), de nagyfrekvenciásan szerintem gerjednek a tápjaid. Ami pedig bejut az IC-be, és az erősíti is, innen a melegedés. Ráadásul, ezt a gyanúmat erősíti a mért fogyasztás is. 20W egy néma erősítő 230-as oldalán, nem jó. Bár nekem nincs ilyen konnektoros mérőm, egyszer volt nálam egy, és úgy rémlik, mintha 5W környékén megállt volna a fogyasztás, jel nélkül. Szóval van egy olyan tippem, hogy az IC-k mellé helyezett ELKO-k lábára alulról, azok lábai közé egy-egy felületszerelt 100nF-os kerámia kondit nem ártana odatenni. Az összes ELKO lábaira. Vagy esetleg használtál ilyesmiket?
Szia!
Én két helyről szerzem be a trafókat,az egyik a vatera innen van amit a képeken is látsz 8800Ft volt postával a két db,és a leütéstől számitva két nap múlva már be is szerelhettem,ezek új trafók igaz gari nélkül,de akitől vettem teljesen megbízható,szóval korrekt.új használt minden van nála főképp az utóbbi.A másik egy baracskai tekercselő,ő drágább de ő olyat készít amilyet te szeretnél,még a kész méretét is megszabhatod,nyilván felárral.Bővebben: Link A vaterán itt Bővebben: Link
Most van neki egy 2*18V-os igaz 160W,de azért nézd meg!Bővebben: Link
Megnézem, köszönöm. A Toroid-vill-ről olvastam, de gondolom az egyedi gyártás költségesebb és lassabb is, mint valakinek a polcáról beszerezni.
A Vateráról beszerzett trafókról nincs negatív tapasztalat? Úgy értem pl rezonancia terhelés nélkül, hallható zörejek, stb...
Bocsánat, látom hogy letkési, azokról elég sok jót olvastam...
Üdv Gabre!
Engem is érdekel, miért melegszik annyira, lássuk, mit tudunk: Tehát a méréseim alapján 1 erősítő bekapcsolva kb. 10W-al növeli a fogyasztást a 230V oldalon. Némítva 0W (nem mérhető). Mivel hangfal nincs rákötve, illetve ha rá van kötve akkor is néma csend van, ezért ennek a teljesítménynek a nagy része az IC-ken kell, hogy hővé alakuljon. "de nagyfrekvenciásan szerintem gerjednek a tápjaid. Ami pedig bejut az IC-be, és az erősíti is, innen a melegedés" Tehát a nagyfrekvenciás gerjedést nem a bemeneti oldalról kapná (ott nem is kaphatja, mert rövidre zárt bemenettel is 10W) hanem a táp felől. Ez esetben azt, hogy erősíti, nem igazán értem, hát nem azt erősítheti csak, amit a bemenetre kötsz? Egyébként közvetlen az IC-k előtt, annak lábaiktól fél centire mindenhol egy 100nF kondi van a Vs+ és Vs- között. Illetve a tápon is vannak kerámiakondik. Én nem tartom elképzelhetőnek, hogy ennyi szűrés után még valami zavar legyen a tápban. Főleg azt, hogy ezt felerősíti. Itt egy oldalon 2 IC dolgozik: úgy emlékszem, egy 5W körüli fogyasztást mértem, amikor a sima 1 IC-s 7294 be volt kapcsolva. Így a 2 IC-nél 10W ez alapján OK lenne. Ez egy párhuzamos kapcsolás, master-slave. Ha jól emlékszem, egyszer ment borda nélkül, még élesztéskor, akkor megfogtam az IC-ket (persze előtte lekapcsoltam, mert már csípett meg 40V) de azt tapasztaltam, hogy a master IC forró, a slave hideg. Így bordán már nem lehet megállapítani, hogy most melyik mennyire melegszik, leszedni nem fogom róla. (csak ha magától lejön - de olyan ne legyen :no: ) Én azt gyanítom, hogy inkább csak a működési elvből adódóan melegszik, hogy ez így természetes. De persze lehet, hogy nem. Minden esetre most még átbogarászom az adatlapokat is. Köszi, hogy elgondolkodtál rajt Úgyhogy most nyomozok, egy kicsit
Nem volt,csak meg kell nézni alaposan kitől veszed,pl aki ezt a 2*18v árulja ö az tőle vettem a 320w-t is.A baracskai szintéén az,múltkor egy 2000W-os trafót szereztem ingyen ,a lényeg hogy egy ruski végfoké volt csak nem megfelelő fesszel,elvittem hozzá a csupasz vasmagot/csak annyit kért bontsam le/, és 7000-t megtekerte /primer,két szekunder,meg egy kis áramú tekercs/.
Vannak még ötleteim, az alapján amiket írsz.
A 100nF-os szűrést nem a +Vs - -Vs közé tenném, hanem a +Vs-GND és -VS-GND, tehát ugyanoda, ahová az ELKO-k lábait is tetted. Nem látom jól a képen, de mintha valamilyen előerősítő panelt alkalmaznál ott a doboz közepén, amire a potméterek is vannak huzalozva. Ott látok DIP tokozású IC-ket is, talán műveleti erősítőket. Nem tudom, milyen tápot használsz azon a panelen, szintén +/- -t gondolom, tehát ott is mindenféleképpen a műveleti erősítős IC-k lábaira is +/GND és -/GND közé is feltétlenül tenni kell 100n-osokat, minél közelebb a lábakhoz. Lehetségesnek tartom, hogy a nagyfrekis gerjedés ezen a panelen keletkezik. De a 10W-ot továbbra is túlzásnak érzem. Elnézegetve az IC adalapját, +-35V-os táp mellett a quiescent current, azaz nyugalmi árama 30mA átlagosan, de legtöbb 60mA. Ha ezt veszem 2 IC-re, és 70V-os tápfeszre, akkor sem látom, hogy jön ki 10 W. Ezek szerint egyébként, ha modulárisan kötötted az IC-ket, akkor TDA7294S-t használsz? Sikerült ilyeneket szerezned kiskereskedelemben?
Jól néz ki ez a vaterás oldal, hálásan köszönöm az ötletet
A szűrés a nyákon teljesen jó a Vs- és Vs+ között. Ezt nem magamtól találtam ki, hanem gb197 ajánlotta, Aki már jó pár erősítőt összerakott ezzel az IC vel, illetve mással is. Valamint átnézte az egész tervet, és nem talált benn hibát.
Nem ebben sem előerősítő, sem hangszín nincs, ennek azért olyan jó a hangja, mert nem rontottam el ilyesmikkel. Ez csak egy nyers erősítő. Amit látsz ott, az a hangszóró védelem. Ez az IC: TDA 7293 párhuzamos módban. És +/-42V-ról megy. Ennél az IC-nél a Quiescent Current: typ: 50, max: 100 mA. De 2 IC van, így: 100 - 200 mA. Legyen 100 mA * 80V, az 8W. Tehát összejöhet annyi. :yes:
Ha neked így megnyugtató, mert valaki ajánlotta, akkor nekem biztos megnyugtató lesz
Szia!
Nincs azzal az áramfelvétellel semmi gond, az a 8-10W ekkora erősítőnél természetes! Ha a gerjedést szeretnéd ellenőrizni nagyon egyszerű: Zárd rövidre az erősítő bemenetét(csavard le a hangerő gombot ), tegyél az erősítő kimenetére egy 8 ohm-os 5W-os ellenállást. Ha gerjed melegedni fog az ellenállás, ha nem hideg marad. De ha nagyon aggódsz, kérj valakitől kölcsön egy szkópot és mérj rá.
Én abszolút nyugodt vagyok afelől, hogy a Vs+ és Vs- között jó helyen van az a kondi. Nem kell mindig vakon követni az adatlapokat. Hidd el, ha valaki, Ő ért hozzá.
Szia!
Én is azt próbáltam elmagyarázni, hogy ez a 8-10W ezeknek az IC-knek a működési elvéből adódik, ez így természetes, mint ahogy az 1 IC-s 7294-es erősítőm kb. 5W-ot fogyasztott, így ettől nem várhatom el, hogy ez is csak annyit "egyen", de a duplája már logikus. Tettem már 4 Ohm-os 0,6W ellenállást is rá, a bemenetet rövidre zárva olyan hideg, hogy csak na :yes: Amikor 4 Ohm műterheléssel feltekertem 170 W-ra (a terhelés világított és füstölt) akkor gondolom nem a gerjedés okozta Úgyhogy itt nincs mit mérni, ez így jó ahogy van
Hello lobbooo,
úgy néz ki, sikerült nekem is boltolnom egy 200VA-st vele, 2x16, üresjáratban 2x17,3, pont, mint amilyen nekem kellene. És valóban féláras a dolog, kétszer ennyivel számoltam még hét elején. Úgyhogy jövő héten folytathatom az építkezést. Egyébként egy 4 tagból álló mono végfokhoz kell, subládát hajtani. 2-2 párhuzamosan (modulárisan) kötött 7294S, hidalva S még differenciál kimenetű előfokozatot is sikerült eléje biggyesztenem, tökéletes meghajtása lesz. Ha kész lesz és megszólal, megosztom a benyomásokat
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok az erősítő építésben.Szeretném megépíteni ezt az erősítőt. A nyákokat már legyártottam egy kérdésem lenne:Mekkora toroidot kellene hozzá venni ha ki akarom belőle venni Max teljesítményt? Előre is köszi!
Egy 2x28voltos 300wattos toroid trafó elég a sztereó végfokhoz.
Kezdő egyből hidalt végfokot épít? Bátor ember
Furcsák ezek a mai kezdők.. mindenki egyből sokszáz wattot akar. Én annakidején, 12 évesen egy TBA810AS-sel kezdtem, emellett ott voltak még az Unitra rádiókból kitermelt UL1492-vel épített végokaim, aztán jött egy TDA2020, aminek a 10W-os szimpla tápos kapcsolását építettem meg a HiFi újdonságok SK-ból. Pontosabban ez nem is TDA volt, hanem MDA, Tesla gyártmány, mert csak ez volt akkor belőle a boltban (Megvettem anno mindkét IC-t de csak az egyik végfok készült el.. ha nyáron nagyon unatkozom, nosztalgiázásképpen megépítem sztereóban ) Na azon aztán kellett állítgatni az IC szórása miatt.. Aztán jött egy TDA1554.. majd a sztereó 7294-es. Szerintem azért jó ez a fokozatosság, mert rengeteg tapasztalatot lehet vele közben szerezni. Ha elszáll egy 810es, vagy elszáll egy ócska 10W-os trafó, az még szerintem nem nagy gond.. nagyobb teljesítményen ezek a gondok azért húzósabbak.
Hello! Ha nem vagyok indiszkrét, megkérdezhetem hány éves vagy? Csak kíváncsiságból.. hogy mennyi lehet az átlagéletkora a bátor kezdőknek Egyébként nem vettem ki rendesen a szavaidból, de lehet csak erősítőkben vagy kezdő.. ha már nyákot tudsz készíteni, mást is építettél már előtte gondolom.
Egyébként sokan haragszunk érte, hogy mindenki nekiesik ezeknek a TDA7294 kapcsolásoknak, de fogadjuk el a tényt: aki tud kapcsrajzot olvasni és NYÁK-ot készíteni, egy szimpla 7294 végfokot simán össze tud rakni. Mivel elég nehéz elrontani. De el lehet Alapszabály: hűtőfült nullpotenciálra soha!! És ugye ezt már mondtam is anno.. egyszer azonban mégis sikerült megcsinálnom nekem is.. figyelmetlenség.. úgy pukkant el az IC, ahogy illik
Én TDA 2003-al keztem ráadásul panel nélkül csak 1.5mm-es rézdróttal voltak az alkatrészek összekötve Aztán javításokat vállaltam. Na abból lehet igazán tanulni. Utána quadot építettem 4*100-ast utána urbán féle 2*300-ast utána szünet úgy két évig de közbe mentek a javítások.
Úgyhogy én se naggyal kezdtem és szerintem nem is jó ha nagy végfokkal kezdi az ember. Nemrég a 7294-et fordítva kötöttem a tápra De hogy miért azt nem tudnám megmondani |
Bejelentkezés
Hirdetés |