Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   512 / 1319
(#) trudnai válasza lidi hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
[off]Nalam 1/1024 -et mutat, az egeszen pontosan 0.000976563
(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Teljesen igazad van, csak gondoltam borvendegnek kellene ezeket az infokat kikukucskalnia az adatlapbol
(#) Tomi111 válasza trudnai hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Üdv!

Igazad van! Elnéztem!
Bocsi, nem akartam félrevezetni senkit.

Üdv! Tomi
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Nálam meg 1024/1024-et! Az-az 1-et. Lehet, hogy ezért 1KBájt?
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Miért lenne 1 kb? Nem kábé, hanem PONTOSAN 1!

Na, valami komolyat is: a ChipCAD honlapján is közzétették, hogy megjelent a júniusi Microsolution. A benne levő linkekre kattintva olvasható, illetve PDF-ben le is tölthető a Circuit Cellar magazin három mutatványszáma.
(#) kisszee válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Ezeket a linkeket mindig félve nyitom meg, ilyenkor csapásként ér, hogy én még itt 18F -ekkel eszetlenkedek, mellette architektúrákat meg periféria működési elveket tanulmányozgatok, miközben már szinte elavultaknak számítanak. . Egyéni szoc. probléma off.

Egyik számra mondjuk szemet vetettem, vezetéknélküli öntözőrendszer PIC24 -el, minden tekintetben kimerítő leírás van hozzá, forrásfáljok, ezekből (is) lehet tanulni úgy érzem.
(#) potyo válasza kisszee hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Csak szólnék, hogy egyáltalán nem elavultak a 8 bites kontrollerek. A feladatok legtöbbjéhez bőven elegendő teljesítményt nyújtanak. Ez nem a PC ipar...
(#) trudnai válasza kisszee hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Teljesen egyet ertek potyoval, sot ha megnezzuk hany 8 bites controllert adnak el es hany 16 ill 32 bitest akkor meglepo szamokat lathatunk.

Pl a wikipedian olvashatjuk, hogy:

Idézet:
„About 55% of all CPUs sold in the world are 8-bit microcontrollers and microprocessors. According to Semico, Over 4 billion 8-bit microcontrollers were sold in 2006”


Azaz 2006-ban meg mindig tobb, mint a fele eladott CPU 8 bites -- es a masik felen osztoznak a 16, 32 es 64 bitesek... Nem a giganto-speedo-expensivo mania a lenyeg, hanem hogy mi az ami mukodik es amit hasznalni lehet bizonyos feladatokra.
(#) kisszee hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
Igazatok van felelőtlen kijelentés volt, főleg az én szintemhez nincs szükség a "giganto-speedo-expensivo" -ra, nem is ezt akartam ezzel mondani; csak érzékeltetni, hogy olyan aprónak érzem magam mikor ilyen linkeket és prezentációkat olvasok a 16/32-bites kontrollerekről, teletömve diagramokkal, meg ilyen-olyan extrákkal, gyorsasággal.
(#) stefo hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
Hello Mágusok!

Segítséget kérnék! Van-e valamilyen mód arra hogy egy PIC 16F73 ból át lehessen tölteni a "tudást" egy másikba?


Üdv.:Stefo
(#) trudnai válasza stefo hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Szia,

Ha nincs bekapcsolva a code protection akkor egyszeruen szedd le egy programozoval es programozdd fel a masikat. Ha van kod vedelem akkor nincs ra mod (mar feltetelezve a forras vagy a HEX mas forrasbol nincs meg )
(#) trudnai válasza kisszee hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Idézet:
„csak érzékeltetni, hogy olyan aprónak érzem magam mikor ilyen linkeket és prezentációkat olvasok a 16/32-bites kontrollerekről, teletömve diagramokkal, meg ilyen-olyan extrákkal, gyorsasággal.”


Ne erezd magad hatranyos helyzetben, mindenki elkezdte egyszer! Inkabb jeloldd ki az utat amin eljuthatsz arra a szintre -- hidd el ha nagyon akarod nincs az olyan messze csak egy kis kitartas kell.

Amugy meg egy kis gondolat ehhez: Senki sem tokeletes es a nagyok is mindig ugy erzik, hogy van meg hova fejlodniuk, tehat lehet ez az erzes amit most erzel valoszinuleg sohasem fog elmulni
(#) stefo válasza trudnai hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Kössz a választ!
Ez egy RGB LED-es lámpa nyákja , DMX bemenettel.
Info sehol..... Azt hiszem megbuktam!!!

(#) icserny válasza stefo hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Csak nem ilyenről van szó?
(#) icserny válasza kisszee hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Én a az egyik Circuit Cellar számban a Cortino hirdetésén döbbentem meg: ARDUINO hasonmás, csak 32 bites processzorral...

De egyébkén azért, hogy van ilyen, még egyáltalán nem biztos, hogy szükségünk van/lesz rá. Űrrakéta is elég régen van már (a helikopterről nem is szólva), mégis gyalog járok munkába.
(#) stefo válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Hasonló!
Ez az.

dmx.JPG
    
(#) elektroláma hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
PIC+LED
Ha adott egy PIC, aminek egyik lábáról 7 fehér nagyfényerejő ledet(20mA 2.7V) kapcsolok, akkor hogyan tudom minimálissá tenni a fogyasztást? Autóba lenne, tehát 12-15V a bemenet, picnek 5V-os stab ic-je van. Legegyszerűbb, egy tranyó, meg ledekhez kiszámolt ellenállás, és ledeket szétszedni 3, meg 4 ledre. Engem az zavar, hogy az ellenállás ott szépen melegedne feleslegesen. Nincs vmi leddriver is, ami felnyomja megfelelő fesz-ig, és ne kelljen ellenállás? Illetve mennyit fogyasztana az az IC? Találtam pár példát, De ogyasztásokat nem írtak. A lényeg, hogy 7 led menjen minél tovább, kb azonos fényerővel.
(#) benjami válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
A kulcsszó a kapcsolóüzemű áramgenerátor. Skori honlapján van rá példa.
(#) vizor válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Vannak LED driver IC-k, például AD8240, Bővebben: Link
A fogyasztásához tanulmányozd az adatlapot.
(#) elektroláma válasza benjami hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Köszi!
(#) elektroláma válasza vizor hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Találtam én is párat, de ezt pl hol lehet kapni? Amiket én néztem, azokat se láttam itthon
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
[OFF]
Idézet:
„Űrrakéta is elég régen van már (a helikopterről nem is szólva), mégis gyalog járok munkába.”


Szegyeldd magad! Nem haladsz a korral...
(#) trudnai válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Idézet:
„Engem az zavar, hogy az ellenállás ott szépen melegedne feleslegesen.”


Miert zavar az? Nem lesz az forro... Ha nem kell dinamikusan valtoztatni a LED-ek fenyerejet akkor teljesen mindegy velemenyem szerint, de ha nagyon zavar FET-ekbol is eloallithatsz valami aramforrast -- bar ettol nem fog kevesebbet fogyasztani, max elerhetsz egy feszultseg es homerseklet fuggetlen aramforrast a LED-jeidnek bar meg mindig nem latom az ertelmet...

Amugy nem tudom mekkora a LED-jeiden a feszultseg eses de ha belefer akar sorba is kothetsz kettot ha azoknak egyszerre kell vilagitaniuk ezzel is csokkentve a maradek feszultsegre szamolando ellenallas/aramforras meretet.

Ha kell fenyerot valtoztatni akkor is a max feszultsegre tervezve mindenkepp kell ellenallas, a tobbit meg a PWM modul elvegzi neked...

Nyilvan meghajtas kell ha tul nagy aramot vesznek fel a LED-jeid, tehat az a resze nem is kerdes a dolognak - sima bipolarissal valoszinuleg jol jarsz.
(#) elektroláma válasza trudnai hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Akkor elég, ha párhuzamosra veszek egy hármas, és egy 4-es ledsort, megfelelő előtétellenállással?
Be:12-14V
Előtét 14V-on 3 ledre: 390 Ohm 0.14W
4 ledre: 270 Ohm 0.088W
Ezeknek a vesztesége nem sokkal lenne nagyobb, mint az áramgenerátoros meghajtónak?
(#) kisszee válasza pepe33 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
pepe33!

Most, hogy így barangolgattam és olvasgattam microchip fórumán, egy-két tippet-trükköt elnézve, annyit kipróbálhatnál, hogy csökkented a Vdd -t 0.1V -ként haladva Pickit2 -ben, majd próbálsz törölni/írni/blank csekkolni. Bár ezt a megoldást inkább dsPIC -ekhez írják, egy-két hozzászólásnál ajánlják kipróbálásra 18F_J szériához szintén ilyen végső elkeseredettségben.
(#) kisszee válasza kisszee hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
kieg.: A Pickit2 -n természetesen PICkit 2 Programmer nevezetű programot értettem.
(#) watt válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
A kérdéseidből kitűnik, hogy fogalmad sincs a LED működéséről. Javaslom a LED-es és a kezdő kérdések topicokat, mert itt ez erősen OFF!
(#) elektroláma válasza watt hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Adatlapjáról lenéztem, mi kell neki. Kérdés, a PIC lábáról hogyan tudnám legkisebb veszteséggel vezérelni a 12-14V-os tápról őket. Ok, felteszem a kezdőben is.
(#) szilva válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Először is számoljunk a "legrosszabb" esettel, 12V akkufeszültséggel:

A 3 LED-es füzérnél 2.7V/LED-del számolva 3.9V-ot kell felemészteni a soros ellenálláson, ez 20mA-rel számolva 78mW. A 4 LED-es füzérnél 2.7V/LED-del számolva 1.2V-ot kell felemészteni a soros ellenálláson, ez 20mA-rel számolva 24mW. A kettő összesen 102mW, ellenben a LED-ek 270mW-ot "zabálnak", akármit is csinálsz a meghajtással (5*2.7V*20mA). Ez kiszámolva 75%-os hatásfok, szerintem ennél semmiféle trükkel nem fogsz jobbat elérni, akármilyen kapcsóló üzemű LED-meghajtóval is próbálkozol.

A másik tényező az ár/teljesítmény: a 75%-os hatásfokú ellenállásos megoldás kerül kb. 10Ft-ba (két ellenállás), a LED-meghajtásra kitalált cél IC-k egy ezres körül kezdődnek, ahogy én ismerem őket. De ha csak egy MC34063-at nézünk, annak is párszáz Ft-ba benne lenne az alkatrészköltsége, és még mindig nem 100%-os hatásfokkal dolgozna. Megéri?

Harmadik észrevétel: ha már ennyire a hatásfokra koncentrálsz, akkor talán nem lenne szabad 5V-os stab IC-ben gondolkozni. Egy 7805-nek a saját nyugalmi árama 4-5mA, ha a PIC-es meghajtás összes árama is kb ugyanennyi, akkor 10mA-rel számolva a 12V-os akkufeszből 120mW-ot "pocsékolsz el". A LED-ek 270mW-jához mérten, főleg az előtétellenállásokon eső 105mW-hoz képest akkor ez is "óriási" fogyasztás. Akkor ide is kellene egy közel 100% hatásfokú, kapcsolóüzemű tápegység, de akkor ez is jelentősen megdobná a költségeket.

Negyedrészt: az eddig összeszámolt, összesen kb. fél watt teljesítmény egy autó akkumulátorából kivéve szinte semmi. Ha a gyakorlatban használt, talán legkisebb akkumulátort, a 35Ah-st nézzük, akkor annak az energiatároló képessége 420Wh. Egy ilyen akkumulátort fél W-tal terhelve 840 óráig fog folyamatosan működni egy feltöltéssel a készüléked, ami kereken 5 hét. Ha a 270mW-tal számolok, akkor 1555 óra, azaz valamivel több, mint 9 hét adódik. És ez még csak a legkisebb akksi. Tényleg ennyire "hosszú" működést tervezel?
(#) szilva válasza elektroláma hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Én azt gondolom, hogy egy IRF teljesítmény FET-tel lenne legcélszerűbb, pl. egy IRLZ34N, a g-jétvel sorosan pártíz ohm. Ha ezt a PIC PWM kimenetére kötöd, akkor még akár fényerőszabályzást is tudsz alkalmazni, vagy ha teszel a source körébe áramfigyelőt, akkor szoftveresen lehet áramstabilizált meghajtást is alkalmazni.
Következő: »»   512 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem