Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv didyman ( És persze mindenki ! )
A Fejlemény: A chkdsk nem ismerte fel a Toshibát. Itt már sejtettem hogy ennek kuka lesz a vége. Letöltöttem egy frankó kis progit, a HDD Sentinel-t. Leteszteltem, a progit, és elég megbízható. Először a Samsung vinyót teszteltem le, arra azt írta, hogy kifogástalan. A válasza a Toshibára? FAGYÁS! Tehát a vinyót íves javítással fogom "helyre" tenni...... Erről ennyit... ![]() ![]()
Üdv Collector, és mindenki!
Csak annyit szólnék hozzá, hogy az újabb vinyók közül a Seagate, Maxtor tényleg egy nagy rakás Sz*r!! Aki olyat fog ki, ami elmegy 1-2 évet az már szerencsésnek mondhatja magát. Nem akarom a Samsungot pártolni, az én vinyóm már 3 éve megy, a nap 24 órájából legalább 18-at nyüstölöm, és még jól bírja. A Samsungnak meg a többi cucca a szar, de winchestert és mobiltelefont bármikor mernék tőlük venni. Ez a két cuccuk a megbízható, legalábbis szerény véleményem szerint. De javíts(atok) ki, ha esetleg tévednék....
Én mutatok bármikor évek óta 24/7-ben működő makit, seagate-et, meg a padláson is van egy doboz halott samu, akkor most mi van?
![]() Mindenmárkában vannak szar sorozatok, és egy vinyó életvitelében sok fontos, sarkalatos tényező van, ami nagyon nagy eltéréseket tud mutatni. E tekintetben a Storagereview adatbázisa tud némileg objektív támpontot adni, de a lényegen nem változtat: A merevlemez semmi esetre sem tekinthető megbízható adattárolónak.
Az előző vinyóm samsung 320gigás volt, 5 év garival. 4 hónapot bírta.
Szia!
Azt azért így nem merném kijelenteni, hogy vinyóból ami nem Samsung, az hulladék (habár én is Samsungokat használok - méghozzá kettőt is, és már 4 év felett járnak). Igazság szerint minden gyártónak vannak kevésbé megbízható szériái, amint azt didyman is leírta már. Például a Maxtor (=Seagate már egy ideje) DiamondMax9-es sorozatáról hallottam ilyesmit egy ismerősömtől, hogy bent a cégénél egy év használat után, egy fél éves intervallumon belül n*10db ilyen vinyó halt meg. Ehhez képest a DiamondMax8-as sorozatú Maxtorok itthon (3 db) kb 6-7 évesek, és semmi bajuk sincs - bár az is igaz, hogy jó egy éve már csak biztonsági másolatok vannak rajtuk, azaz már nincsenek aktív használatban. (És akkor még nem is beszéltem a 40MB-os Conneremről, ami velem egyidős, azonban már az akkori technika is elég volt ahhoz, hogy egy mindmáig működő HDD-t legyártsanak). Így tehát mindenre lehet hozni példát és ellenpéldát is - ezen szerintem nem nagyon érdemes vitatkozni. Akinek fontosak az adatai, az használjon RAID tömböt és HDD Sentinelt - viszont megint csak didyman-re tudnék hivatkozni, miszerint a HDD-t nem igazán lehet megbízható háttértárolóként aposztrofálni.
Üdv Mindenki!
Azt írtam fentebb hogy "szerény véleményem szerint"..... És azt is hogy az "újabb" (Értsd: Kínai meg taiwani, összedobált) vinyók a sz*rok. Azzal én is tisztában vagyok, hogy a régiek tényleg sokkal jobb minőségüek voltak (többségében) Hát igen, ezt viszont nem írtam le. Alapból nem az volt a szándékom hogy mások tapasztalatai által beváltnak tartott cucccokat fikázzak! Persze didyman-nek igaza van, a merevlemez tényleg nem megbízható. ( De hát eszi, - nem eszi, nem kap mást...) Lehet hogy hülyeség, amit most írok, állítólag valami nagyokosok kísérleteztek, vagy kísérleteznek optikai merevlemezzel, és elég jó eredményeket értek el a kisérleti fázisban. A lényege, hogy újraírható kétoldalas Blu-Ray lemezeket, és lézeres író-olvasó fejeket használtak. A mechanikai felépítés ugyanaz, mint a mágnesesnél. (Persze, ha ez igaz, akkor az a vinyó is csak addig működik, amíg meg nem döglik a lézer.....) Sajnos (mint az talán közismert) a mai cuccokat úgy dobálják össze, hogy éppen hogy kibírja a garancia időt, aztán ha bekrepál ( 90% - uk biztosan ) akkor mehet a szemétbe... Tágabb értelemben nemcsak a vinyóknál van így... Beszart? Ne javítsd, vegyél másikat! MOCSKOS ÜZLETPOLITIKA!! ROHADJON MEG AZ ÖSSZES SZEMÉT PÉNZESZSÁK (AKIK EZZEL IS A VÉRÜNKET SZÍVJÁK) Ha a félreérthető, vagy trágár voltam, akkor bocs!....
Sziasztok!
Egy nem túl szép napon a seagate vinyóm úgy gondolta, hogy ő többet nem működik. Kutattam kicsit a témában, aztán megtaláltam, hogy kb 95%, hogy a hibás firmware tette gallyra. Egyből frissítettem a többi vinyón a firmwaret, viszont az elszállt vinyó helyrehozása azt hiszem meghaladja a képességeimet. A lényeg, hogy bizonyos szériákban hibás a seagate vinyók frimwareje, és valamelyik rebootnál egyszer csak gondolnak egyet, és lefagynak. Ez vagy azt eredményezi, hogy felismeri őket a bios, de 0MB-osnak nézi, vagy fel sem ismeri őket. Az enyém az utóbbi. Viszonylag fontos adatok vannak rajta (2-3 havi programozós munkám, meg még ez-az ![]() Találtam két angol nyelvű linket, de nem ismerem a szakszavakat. link1 link2 Mindössze annyit kérdeznék, hogy mit mondjak ha bemegyek a boltba, mire lesz szükségem? Ahogy nézegettem a két linken teljesen más dolgok vannak, legalábbis kinézetre, aztán ez egy kicsit elbizonytalanít.
Egyébként, mit írnak a firmware-frissítésről úgy általában, vinyók esetében? Nagy esély van az életbe való visszahozásra? Mert ha igen, akkor mindenképp érdemes foglalkozni az üggyel.
Próbáld meg linux alatt megnézni,azok általában figyelmen kívül hagyják a biost.Vagy valami recovery programot szerezni,nekem is volt olyan hogy legyalultam a vinyómat linux-szal,és sikerült visszahoznom majdnem mindent.(Nekem nem programozási munkáim vesztek volna oda,hanem a regényem,az is évek munkája.
![]() Sok sikert hozzá.
Nem lenne jobb az elektronikat lecserelni egy masik pontossan hasono/azonos HDD-jevel?
Ugy lattam egyszer a TV--be hogy van ceg ami kimenti a meghibasodott merevlemezek adatait de akkor meg nagyon draga volt , most mivel relativ olcsobbak a cuccok talan egy hasznalt hasonlo cuccrol az elektronikat kene kicserelni,
Hello
Szerintem három lehetőség áll: 1. Beteszed a merevlemezt egy gépbe majd megprobálod helyrehozni szoftból. Itten segítségedre lehet egy bármilyen CD-ről futtatható Linux (Ubuntu) vagy Linux nélküli megoldás (Hirens BootCD) 2. Szerzel egy ugyanilyen merevlemezt (amelynek a kiadási dátuma is megegyezik a tieddel) majd lecseréled az elektronikát. Ha nem megy akkor legutolsó esetben szétszeded egy pormentes környezetben, majd a lemezeket ugyanúgy átpakolod egy ugyanolyan merevlemezbe ugyanabban a sorrendben. Tehát a lemezeken házat cserélsz. (annak az esélye, hogy működjön közelít a nullához de volt rá példa, hogy megmentett adatokat a hibás merevlemezről) 3. Elviszed egy Seagate Partner szervízbe és jó pénzért mondanak egy diagnózist... Majd egy tucat pénzért lementik az adatokat rólla.
Üdv!
Pár hónapja olvastam ezt a jelenséget, amit mondassz, hogy rossz firmware-t adtak ki hozzá, ha jól gondolom ez egy 750Gb-os darab és a seagate (sata)oldalán szerintem találsz hozzá újabb frissítést.. Viszont ha nem ismeri fel akkor dugd másik helyre, vagy tedd be egy usb-s tokba, (néhány ember így szokta megmenteni az adatait) de sztem a firmware frissítést is ellehet végezni usb-n keresztül (az ára olyan 5e. pl ez: http://www.users.hu/termekek/6692/K%C3%BClso+Mobil+rack+3+5+USB+2_0+SATA )
Hát először vissza kell hozni, utána lehet frissíteni.
Ha a fentiek valamelyike a hibás, szóval csak le van fagyva a vinyó, akkor ha jól csinálod 100%, hogy újra működőképes lesz. Valami olyasmit írtak, hogy ott lehet elcseszni, amikor áramot adsz a vinyóra, és átírsz rajta dolgokat. Ha közben megszakad, akkor örökre meghal.
Elektronika csere ezen nem segít azt írták.
Kicsi esélyt látok rá, hogy ilyen egyszerű legyen a megoldás. A két linken leírják, hogy hogyan kell megoldani, aztán azokból próbálok egy listát kihozni, hogy mit kell venni. Nagyjából már átlátom a dolgot.
Van soros port a gépemen, szóval nem kell soros-usb konverter. Viszont kell olyan, ami TxRx-et sorosra tolja a vinyóról, meg kell néhány kábel és egy CMOS elem.
Helló!
Ezt kell csinálnod: Csinálsz egy RS232-->TTL konvertáló áramkört: Ilyet Ehhez a tápfeszültséget(5V és GND) a számítógép tápjáról állítod elő.(ő ez helyett gombelemet használ, de csak mert ahhoz az áramkörhöz 3,3V kell). Majd összekötöd a számítógépfelöli TX lábat a HDD RX lábával. Pc RX lábát pedig a HDD TX lábával. Lábkiosztás ott a képen. És kell a soros porthoz egy driver szerűség, egy program amivel feltöltöd a HDD-re a firmware-t. És kell maga a firmware is. Röviden ennyi.
Szia!
És kell a soros porthoz egy driver szerűség, egy program amivel feltöltöd a HDD-re a firmware-t. És kell maga a firmware is. Röviden ennyi. Ezt miből gondolod? Mmint, én úgy gondoltam, hogy kiszedem a fagyott állapotból a vinyót, aztán utána a rebootnál a firmware telepítős cd-ről felpakolom rá a cuccot. Akkor pechem csak nincsen, hogy újraindításra újból lefagyjon. Lehet én vagyok túl naív a témához, de én így gondoltam. Van ezzel valami gond? Egyébként érdekes, amit írsz, kb nekem is ez jött le, csak kicsit bizonytalan voltam, mert nem szoktam hardwaret sűrűn szerelni, főleg nem úgy, hogy szétkapok valamilyen alkatrészt. Szóval ezek szerint nem egy nagy durranás összerakni az áramkört.
A firmware-t újra kell rakni programmal, mert utána aztán tényleg nem fogod látni ha Firmware nélkül indítod.
Helló!
Azt halkan megjegyzem, az új firmware-val az összes adat elveszik!!
Szia!
Év elején láttam meg ezt a cikket Link Sajnos én is beletartoztam ebbe a hibás szériába, és frissítettem is még aznap, máig működik. Adatvesztést meg nem okoz a firmware frissítés, persze ha minden gond nélkül zajlik. A cikkben azt írja, hogy ami már lezáródott, az menthetettlen, de hátha nincs igazam. Az első linkeden egy két kommentelő sikerrel járt.
Hát ha figyelmesen végigolvasod, akkor megírta a cikkben a srác, hogy eddig mindenkinek sikerült, aki követte az utasításait. Az adatok nem vesztek el, csak lefagyott a vinyó az egyik rebootnál, és szét kell kapni ahhoz, hogy újraindítsam. Igazából nekem csak Tx-Rx -> soros cucc összerakása okoz kis gondot, mert nem értek az elektronikához. Ebben kértem tanácsot, de szerintem most már sikerül megoldani, csak néhány alkatrészt kell összekötni, aztán annyi.
A fagyás nem járt adatvesztéssel, szóval azzal nem lesz gondom. Remélem összejön. Egyébként nem menthetetlen, mert ha mondjuk elküldöd a seagate-hez, akkor néhány hónap után rászánnak 5 percet a kijavítására, és visszakapod. Viszont nekem nincs kedvem elpostázni. Inkább megcsinálom magam, mert többet tanulok belőle, másrészt a postán ki tudja mi történik vele (beszórják vasvillával valahová etc...)...
Hali!
Ha életbevágóan fontos adatok vannak rajta, akkor irány a Kürt kft. Ez egy nagyon profi cég. Ha nekem fontos programozási munkám lenne a vinyón, tuti, hogy nem próbálnám meg házibarkácsban javítani. Bár Te tudod. Üdv, Matt
Hello!
Van egy WD800 (WesternDigital 80Gb) és elfüstölt rajta 2 alkatrész ![]() ![]() Kösz elöre is. ![]()
Mitől is füstöltek el? Ha ezt 'csak úgy' magától csinálta, akkor az egész elektronika kuka, rosszabb esetben pedig adatvesztés, vagy totál halott vinyó az eredménye.
Hát azt nem tudom de az elektronika az ellenörzö pontokon ugy néz ki mintha forro vizvbe rakák volna és uténna ugy a szabar réz rétegek elszinezödtek, az osztálytársam adta ide hogy probáljam megmenteni.
Az R120 meglepő módon épp R120, az a hatlábú tok meg ugyanolyan, mint ami alatta van 90 fokkal elforgatva. Ez utóbbi az én WD400BB-men egyébként 3BBCZ felíratú.
Most nekem is segítségre lenne szükségem.
Van egy 120 gigás vinyó, amin zárlat van a 12V-os ág és a test között. Kiderítettem, hogy a mellékelt képen látható, kb. 1808-as footprint-re illeszkedő SMD alkatrész okozza a jelenséget. (A 12V és a test között volt.) A hozzászólásokat elolvasva ez egy Zener dióda lenne? Érdemes helyettesíteni valamivel (ha igen, mivel), vagy hagyjam ki és kész? Az alkatrész bal oldalán levő sáv élőben nem letörés, hanem egy világos színű csík. A NYÁK szerint polarizált és az a fele a pozitív.
Szia.
Szerintem cinezd ki a helyéről, és úgy próbáld ki. De ha igy sem müködik akkor tegyél a helyette egy 12-15V-s kondit. Már én is csináltm ilyet, jelenleg is igy működik a vinyóm.
Szeva.
Szerintem cserélj tápot,mert az ölheti meg a vinyóidat. Elektronikát nem lehet szerezni,esetleg ha van ugyanijen vinyó csak más a hibája.(pld:szektothiba)
Szia!
Az egy Transient Voltage Suppressor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |