Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Kell a 10uF, de nem elkó hanem fólia, MKT vagy MKP.
De ha 15-szörös túlméretezés kell ahhoz hogy ne melegedjen akkor a 25 A-es pont elég mivel 1,7*15=25,5.
Ugye ne 3,4 A-ral számoljunk mivel 2db diódahid van a panelon. De majd kiderül, ha melegszenek akkor kapnak egy-egy bordát és ennyi.
elfelejtettem hozzácsatolni a dokumentumot
Nézd : Az alkotó leirása szerintem ő talán többet tud neked mondani róla ? Annyi bizos hogy közvetlen a táp panelre nem kell az a 10 mikrós ! Oda csak 2-10 mikrós MKT vagy MPK oljpapír konderzátort szoktunk tenni . Meg aztán a végfok panelre már tehetsz elkót oda viszont 50 -100 mikrót !
Én is úgy tudtam hogy MKT kondi kell, még meg is vettem a 2 db 10 mikrósat.
Na még megvárom hátha alkotó mond valamit ehhez és akkor majd kiderül hogy miért irt 10 mikrós elkót. Köszönöm a segitséget.
Azért írtam a 15 szörös túlméretezést, mert igazi úriember vagyok és nem akartam a diódákról felvázolt katasztrófális képét tovább rontani. Nálam is melegszenek a fémházas diódahidak, de aztán hozzácsavaroztam őket az erősítő fémdobozához, ami pont elég, hogy ne melegedjenek fel. Szerencsére a diódahíd fémháza egyik lábával sincs fémes kontaktusban, így nem kellett csillámot tenni. Nálad meg elég lenne valami aluminium darab (rúd) rátéve mindkettőre, csak a csavarozás miatt lehet ki kell forrasztanod őket. Esetleg eltudnék képzelni rajt ilyen kisméretű kockaformájú számítástechnikában használatos alaplapi hűtőbordát is.
A táphoz inkább a többiek által javasolt kondenzátort ragd be. Persze ha nagyon jóminőségű az a 10µF-os elkó, lehet ellátja a szerepét. Hidegítésnek szoktak oda rakni, illetve a Low ESR érték javítására. Egy átlagos 10µF-os elko erre a célra alkalmatlan. De ezt te tudod, hogy milyen minőségű, és hogy mit tud.
Kicseréltem az elkókat MKT-ra úgy ahogy azt tanácsoltátok. Teszek fel két képet is.
Köszönök mindent!
Egyébként a hűtést a graetz-re úgy is fel tudod tenni, hogy nem forrasztod ki, ha átfúrod a nyákot a csavar helye alatt, annyira, hogy átférjen egy csavar feje rajta, és alulról átdugod a csavart rajta. Persze csak ha épp úgy fut ott a vezetősáv, hogy nem nagyon károsítod.
Erre én is gondoltam de pont ott fut egy, viszont a lemez és a diódahid között van 7 mm távolság, igy befér simán egy anya, igy a csavar feje fölülre kerül.
Üdv.
Diódahíd alatt amúgy sem szokás huzalozni. :yes:
Hogy hogy nem?
Két forpont között megy egy vezetősáv ami pont keresztezi a középpontot ezért nem lehet kifúrni a panelt. Mi ezzel a probléma? Nézd meg (#457893) ebben a hozzászólásomban az utolsó képet amin látszik. Üdv.
Én csak azt vettem alapul, hogy pl. Eagle-ben a diódahidak alatt van egy restrict réteg, ami elvileg arra figyelmeztet, hogy ott nem kéne huzalozni, erre egyszer rákérdeztem és megerősítő választ kaptam az elgondolásomra.
Üdvözlök mindenkit!
Csak egy vélemény erejéig szeretnék hozzászólni az erősítőhöz. Megcsináltam én is, a tápegység 2x20000µF a trafók 2X100V/A 25V, hűtőbordák 30x20cm 20 db 7cm magas bordákkal, nyugalmi áram,ami itt A osztály miatt üzemi is 1,5A a bordák hőmérséklete 40-50 fokos. Az erősítő szabadon hagyott bemenettel nagyfrekvenciás gerjedést mutat. Az oszcilloszkopon 10Khz négyszög jelben a felfutó élen erőteljes túllövés van ezután a belengés is látható. Az alsó frekvenciás jel 100Hz négyszög volt itt tetőesés nem látható jónak tűnik. Színusz jellel semilyen torzítás nem látható, bár nem vezéreltem ki teljesen. A végerősítő tranzisztorok lábait 2-5cm-es vezeték darabkákkal kötöttem be, láttam a fórumon ennek többszörösét is, véleményem igen gerjedékeny lehet akár több tíz Mhz-n is a hosszú vezeték miatt ezt nem lehet hallani illetve az intermoduláció miatt mégis a hangzása kemény lehet. Az erősítőt valaki viszonyította a Quad-hoz hát nagyságrendel jobb a Quad bár sokkal bonyolúltabb én Alto II hangfalakkal hallgattam őket . Szóval maradok a Quadnál eddig ez a legjobb amit hallottam. Azért írtam le mert sokat vesződtem feleslegesen,szerencsére alkatrészt alig kellett venem.
Nincs esetleg a szkóp képernyőjéről fotózott ábrád, hogy miként is nézett ki a gerjedés? Nem kötekedésből írtam, csak tényleg jó lenne néha ilyeneket is látni, főleg a kezdőknek...
Szerintem nem bántottál meg senkit.
Örülök, hogy leírtad a véleményedet, és a tapasztalataidat. Elég eltérőek a vélemények a DoZ-vel kapcsolatban, így a te leírásod teljesen beleillik a képbe. Valakinek tetszik a hangja, valakinek kevésbé, valakinek egyáltalén nem. Azt még megkérdezem, hogy milyen végtranzisztorokkal történt a kísérlet? Idézet: Ezt valóban jó lett volna némi szkópos ábrával illusztrálni ? Ez egy újj jelenség ennél az erősítőnél ! Ezt még eddig senki sem vette észre ? Szerintem csak nálad történt valami szerelélsi vagy akár más egyéb tényező ami ezt okkozza.„Az oszcilloszkopon 10Khz négyszög jelben a felfutó élen erőteljes túllövés van ezután a belengés is látható” Idézet: Elhiheted viszonyítottuk már sok sok erősítőhöz ! Pl a Quadhoz is . A hangzás az olyan amilyen kinek ez kinek az ! „Az erősítőt valaki viszonyította a Quad-hoz hát nagyságrendel jobb a Quad bár sokkal bonyolúltabb” Idézet: Reméllem azért egy jó tanulmányi útnak betudható ez a kis kitérő az erősítők világából ? Viszont Ha még van a kisérletedből valami akkor kérhetnénk némi fotot ? Hátha látnánk egy ujjabb konstrukciós megoldást ! Ja és még valami : Csak halkan mondom hogy sajnálom hogy a Quadnál még jobb erősítőt még nem : hallottál szólni ! Egyébként a Quad az nagyon de nagyon tuti erősítő !Mai napig azt használom magam részére etelonak ! „Azért írtam le mert sokat vesződtem feleslegesen,szerencsére alkatrészt alig kellett venem.”
Szia!
Idézet: „Az erősítő szabadon hagyott bemenettel nagyfrekvenciás gerjedést mutat.” Szerintem egy kicsit túl korán feladtad! Meg kellett volna szüntetni a gerjedést, és utána meghallgatni. Egy erősítő hangját megítélni véleményem szerint csak akkor érdemes, ha az tökéletesen működik.
Valami ott nem lehet okosan összerakva. Nekem alapból klaffolt minden, magával is ragadott a hangja.
Bár élesztésnél, az RCA aljzat-panel közt egy összesodort drótpár volt, és ugy gerjedt, füstölt eggyik ellenállat, de kicserélve jófajta árnyékolt vezetékre tökéletes lett. Hálozati brumm nuku, 200VA 2X24V toroid, 25 A diodahíd, 10.000 mikro (oldalanként), kis keramiaval megtoldva. Kicsatoláshoz Bennic 3,3 mikros kondik vannak utólag berakva, attól nálam kinyíltak a magasak, nade ezt már leírtam ... Sal, szerintem jó gép ez kellő energiával, hétköznapi zenehallgatáshoz, téli napokra (a forrást most ne említsük) Bár kérdés mit vársz tőle, egy biztos 50-100 ropis erösítőket ugy körözi le mint amstrong unokaöcsémet, a befektetett költség negyede, a befektetett energiát meg haggyuk szerintem, hisz azért vagyunk itt mert az nem számít ;
Üdv!
Melyik elrendezés a jó és miért? Vagyis az a kérdés hogy a kimeneti földet honnan vegyem a csillagpontról vagy az erősítő paneljáról? Földhurok ugyebár nincs. De az áramok folyása mennyire befolyásolja a minőséget?
(választási lehetőség képek alaplyán nem adatott meg) Miértet nem tudok, de nálam no csillagpont, me minek.
Bemenet panelra, táp a panelra, kimenet a panelról. semmi gáz (combos tyúkbél mindenhova, nem árt ha jobbik fajtából való)
Szia!
Nálam is működött rendesen, nem gerjedt félreértette Laposa, gerjedés csak akkor volt,ha a bemenet szabadon volt, árnyékolt vezetékkel hangerő szabályzóra és RCA aljzatra kötve nem gerjedt oszcilloszkópon sem láttam nyomát. Az előzőekben a túllövést azért említettem, mert ismeretem szerint az erősítő nagyfrekvenciás viselkedését jellemzi , illetve, volt-e valakinél ilyen jelenség. Meghallgattam egyik oldalt az A osztályú a másikom a Quad és önállóan az A osztályú itt dőlt el számomra a Quad tisztábban szól.Az A osztályú fémes keményebb. A Quad sem került többe annak idején, mint 10000ft. de saját készítéssel. Ez az én szubjektív véleményem, ettől tiszteletben tartom a Ti véleményeteket. UI.: Igazi a csöves lenne,de sok-sok HUF
Jó készítek fotót, de össze kell állítani a kapcsolást és szűkében vagyok az időnek. Kis türelmet kérek.
Viszont én is kérhetném rakjál fel fotót a Te erősítőd 10khz-es négyszögjeléről? ” Reméllem azért egy jó tanulmányi útnak betudható ez a kis kitérő az erősítők világából ?" Több erősítőt készítettem, valamennyire ismerem ezt a területet, nem állítom ezzel, hogy mindent tudok. Kíváncsi voltam a hangjára. Az ember mindig tanul.
Sziasztok!
Felteszem a fotókat a jelekről, sajnos nem a legjobbak (állvány és megvilágítással jobb lett volna)
És a többi is.
Üdv. mindenkinek!
Megvettem a hűtőbordákat összesen 2,5Kg. Szerintetek elég lesz?
Szia : A hűtőbordát sajnos nem kilóra mérjük az erősítőknél ? Szóval ha tennél róla egy fotót akkor láthatnánk a méretére utaló nyomokat meg a kialakítását ?
akartam képet is rakni csak lusta voltam.
Ebből van 4 db
Ebből legalább 10-12 DB a két csatornára !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |