Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekesség: A Hobby Elektronika nevezetű folyóiratban volt egy kapcsolás miszerint: A relé behúzótekercsét sorbakötötték a bontóérintkezőjével, és ezt az egészet sorbakötötték egy kishangszóróval. A relé tekercsével még párhuzamosan kötöttek egy kondit, hogy a frekvenciát beszabályozzák.
Tegyük fel hogy 2kHz a frekvencia, és a relé adatlapjában 20.000.000 kapcsolás a mechanikai élettartalma. Így az élettartalma : 20.000.000/2.000= 10.000sec =166 perc=2.7 óra (na itt remélem nem számoltam el..) Tehát számít a mechanikai kopás ![]() ![]() ![]()
Valakinek van kapcsrajza amivel megtudom szaggatni a lezert?jah es potival lehessen allitani a frekijet?
tobben irtak h 555 os ic vel szaggatjak megosztanak veluk a kapcsolasi rajzat ![]()
Üdv!
Engem is érdekelne az előttem szóló kérdésének a megoldása, de lenne egy másik is: Különbőző rendezvényeken, mikor lézershow van, ott nem pontszerű a lézer egy csomószor, hanem ki van szélesítve, egyfajta nyalábbá, vagy nemistudom hogy hívjam. Az a kérdésem hogy hogyan lehet ilyenre csinálni egy sima lézerdióda fényét?
A legegyszerűbb, ha egy tárcsát raksz a lézer útjába, ami forog, és ezt felosztod mondjuk 4 darabra.
De ha teljesen elektronikus úton akarod, akkor a he-s újságok valamelyik régebbi számában volt modulálható lézermeghajtó kapcsolás.
szia!
ne haragudj, de nem értem pontosan hogy mit értesz ez alatt. kérlek illusztráld egy 1szerű rajzzal a megoldást! kösz! ![]() Idézet: Ez nem neked szól Spek hanem Ferixnek. „A legegyszerűbb, ha egy tárcsát raksz a lézer útjába, ami forog, és ezt felosztod mondjuk 4 darabra.” Nyaláb(csík) előállítása pont lézerből:katt a MARK-1 rész ami neked kell.
igen ez a megoldas is jo. csak akkor nem ha meg folyamatos lezercsikot akarok akkor addig kell a motort forgatni amig pont az egyik lyukhoz be nem all. szoval nekem celszerubb lenne valami elektronika ami kibe kapcsolgatja a lezert!
sztem egy sima 555-el megszaggatod a lézer tápját és kész
addig jo h megszaggatom vele(555) de kapcsolasi rajz nelkul nem tudom megszaggatni
![]()
Van egy nagy gondom a lézeremmel.
Elemmel még ment az éles fény, de 7805-ös stabilizátorral nics már pont csak gyenge fény! Segítsetek!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() [b] EZ nem OVI! szabi83
lehet hogy megdöglött
![]() mivel ezeket nem fesz hanem áramgenerátorral szokás hajtani...azaz kellene meghajtani elemmel kapott kb 4,5 voltot(az áram sem lehetett brutális nagy mivel elem.. R beső...) 7805 el meg 5 V ot.. gondolom a karakterisztikája hasonló egy diódáéhoz..vagyis az a fél volt feszváltozás "marhanagy" áramváltozással járt.. ami + hőő -->mégnagyobb áram-->mégnagyobb hő...... hőmegfutás = áram megfutás = halál. sztem... a lézerdiódákkal még nemnagyon foglalkotam
tuti, hogy megdöglött!
már jártam így én is ![]() amugy vagy lm317-el csinálsz kb 3V-ot vagy 3.3V os stab kocka vagy ilyet: [pic]http://madchemist.uw.hu/laser_show1_elemei/image010.jpg[/pic] üdv ![]()
a stabkocka felejtős
![]() ![]() ![]() ![]() legeccerűbb áramgenerátor ha egy tranyó bázisára kb állandó bázisfeszt adsz ( 78xx +feszosztó).... naggyából állandó áram fog folynai a terhelésen (Rc). ....ha nincs más kéznél.... Idézet: „( 78xx +feszosztó)....” felejtős... ott a tranyó + zéner + R oszt csá ![]() ![]()
szinte ugyan az
![]() én abból indultam ki hogy itthon hanarabb találok 78xx et mint zennert ![]() egyébként azt is bele akartam írni csak nem jött össze ennyi ![]()
valaha még működni fog egyébként nem én találtam ki a rajzot
![]()
Latom mindenki azt tudja irni h megszaggata a lezer fenyet 555 venes ic vel de azt h hogyan azt mar senki nem tudta leirni nekem csak egy kapcsolasirajz kellene hozza h potival tudjam szaggatni nagyon fontos lenne valaki megdobhatna egy ilyennel thx
Figyu !
Ne csináljuk meg helyetted az egészet????? Ugyanis, ha ezt a "problémát" nem tudod megoldani, egyedül, akkor bizony nagyon-nagyon sokat kell még tanulnod !! Mert csak annyi a dolgod, hogy az 555-ös kimenetére kötöd a lézer tápját.
Na itt van 555 kapcsolás! Felraktam képbe, meg ha működés közben is akarod látni akkor elektronik worbench-be is! Aszt hiszem a kondenzátorhoz közelebb lévő ellenállást kell potira cserélni és akkor állíthatod a frekót! Ha nem értessz valamit akkor kérdezz!
egyépként ha körülnézté lvolna az oldalon szerintem számtalan kapcsolást láttál volna 555-höz!!!
Ha valakinek kell egy zöld lézerpointer akkor szóljon! 30mW-os!
ÜDv! egy egyszerűbb lézert szeretnék építeni, szal nemkell hogy ábrákat tudjak kivetíteni vele, csak pásztázni tudjon vizszintesen és függölegesen,nyitottsugárral és esetleg "fésűvel". a legegyszerűbb megvalósírásra gonoltam , cdrombol kiszedett dc motorokkal. a lényeg az lenne hogy találjak egy olyn kacsolást ami a matorokat nagyon gyorsan oda vissza "remegtetei". ha van valakinek valami kiindulási 5lete azt megköszönném!
nem oda vissza kell remegteni a motorokat hanem pörgetni kell, csak nem egy tökröt hanem pl 6 ot rárakni körben a tengelyre és ahogy forog körbe mindig másik tökröt éri a lézer más szögben, így létrejön egy fény csík.
Sziasztok.
Én épp most rendeltem egy 20mW-os zöld lézert, majd ebből is lézershow lesz, ha minden összejön. Én nem galvókkal, hanem vinyó fejmozgató mechanikával fogom kitéríteni a tükröket.
a wincseszteres megoldást gogy gonoltad? mivel fogod vezérlni?
15-be vettem, de még nem kaptam meg, most fogják postára adni.
Ebben vagy egy 300mW-os infra diódalézer, egy kollimátor lencse egy kristály és egy lencse még. Ebből lesz egy 20mW-os zöld lézer. Ja és most rendeltem 900Ft-ért még piros diódát is, ez ilyen pointeres, 1mW-os, ez próbálgatni kell, gagyi kategória, de erre jó.
A neten láttam valahol, hogy egy szétszedett vinyónak a fejmozgató cuccára ettek egy tükröt, és ez mozgatta baromi gyorsan azt. Bár kb 30-35 fokot mozdul, de szerintem ez elég, viszont nagyon gyors. Galvó helyett tökéletes megoldás szerintem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |