Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
OFF Elég szomorú, hogy pont az újabb mentőautók nem megbízhatóak. Talán még a jó öreg Nysák... ON A Krisz555 által linkelt kapcsolás a célra megfelelőnek tűnik, viszont 5V-ról megy! Mindenképpen be kell elébe kötni egy stabilizátort (7805) ! Mondjuk a LED-ek kapcsolását én személy szerint máshogy oldanám meg, pl ahogy te is írtad 6-6 LED-nél 3 sorba kötve, és 2 hármas csoport párhuzamosan. Érdemes az egész áramkört dobozba építeni amely első nyitott része felfekszik a szélvédőre, hogy a fények ne zavarják éjszaka a vezetőt. Valami olyasmi cucc kéne amivel Semirék rohangálnak a Cobra 11-ben . Egy kimustrált pótféklámpa háza pl. tökéletes lenne a célra.
Hello! Igen egy fesz.sazbályzó kell hozzá 7805 vagy lm317 mindegy, hogy meik! viszont ha ennél a kapcsolásnál 3 led-et kötnél sorba valószínű hogy nem működne! itt ha jól látom a tranzisztor kb 3v-ot kapcsolgat, ezért vannak párhuzamosan kötve! Ha sorba kötnéd kevés lenne a feszültség 3led nek.
Hello. Megepitettem a csatolt kapcsolast, de olyan gondom van hogy nem villog, vagypedig igen gyorsan villog es nem lehet eszre venni, es nagyon forrosodik az ic. A valtozas az hogy a 2n tranzisztor hlelyett bd 241b - t tettem. Tudnatok segiteni?
1.:A tarnziszor bázisa elé tégy egy 1 kohmos ellenállást.
2.: A bázist és az emittert hidald át egy másik 1 kohmos ellenállással. 3.: a Tranzisztor valószínűleg melegszik, mert ha jól látom kb. 0,8 A folyik át rajta. Tegyél rá hűtést. 100-120 mA folyik a diódákon keresztül.
Nem a tranzisztor melegszik, hanem az 555-os
Üdv! a tranzisztor miatt melegedig. Túl nagy fesz jön ki az ic-ből és a tr-állandóan nyitva van! Az ellenálás megoldja!
Valószinűleg már halott az 555 a bázisellenállás hiánya miatt.
Több mint valószínű! Bár anno velem is történt ilyen! majd fél percig csodákoztam rajta, hogy mért nem működik még egyszer csak rányultam az ic-re és hát nem volt hideg! ment fél percig és, még utánna működött!
Szia!
Esetleg kinai piacon kene venni kesz cuccot,ha nem hobbyi-d az elektronika,es ha gyorsan szükseg van ra. Teszek egy linket fel hogy mire is gondoltam. Sajnos ez romaniaba van Nagyvaradon es az ara 3000 forint atszamolva. Szerintem biztos lehet Magyarorszagon is kapni mivel kinai cucc. Bővebben: Link
Szia!
Pontosan hol találtad a kapcsolást, mert engem is érdekelne. Üdv
tehat a bazis es emiter koze tegyek be egy 1k ellenallast, ezt a panelen racinezhetem, ugye?es a bazis elott vhol megszakitom es oda teszem be az ellenallast. Igazam van?
Igen, úgy ahogy mex rajzolta. Szólj, ha működik.
Sziasztok! elkezdtem építeni a lámpát. Készvan de nekem sem villog. Megtaláltam a javított változatot. Köszönöm. Én is megpróbálom átalakítani. De lenne még pár kérdésem. Ez a rutin hiányában keletkezett. Egy három lábú potinak a lábait nem tudom melyik hová tartozik, illetve a másiknál a C B E szárakat nem ismerem fel. Segítségeteket előre is köszönöm.
Ugyan feltettem tegnap ar ellenállásos kivitelt, de a 4-5 lábait nem kötöttem össze az 555-nek. Igy zavarérzékeny, mert a 4-es láb a reset, ennek határozott pozitiv potenciál kell. Ha az 5-ös lábbal össze van kötve akkor a tápfeszültség 2/3-a jut rá, és igy már megfelelő.
Már megint csak helyeselni tudom mex hozzászólását. Már rég nem dolgoztam 555-el, de arra jól emlékszem, hogy a 4-es lábat(reset) a tápra szoktam kötni (némi RC késleltetéssel). Annyi biztos, hogy egy ilyen egyszerű kapcsolásban "csak ránézésre" már 2 szarvashibára leltünk.
A baloldali rajzon az "alsó" két láb a jobboldali rajzon a két vízszintesnek felel meg. Ezek probléma nélkül felcserélhetők. Ahogy a két vízszintest bekötöd, aszerint a jobbra (vagy balra) csavarva a trimmert, nőni fog a frekvencia. A harmadik láb a csúszka.
A gugliba pötyögd be, hogy pdf BC140. Megtalálja neked az adatlapot. Minden rajta van. Jó munkát kívánok! Örülnék, ha beszámolnál a fejleményekről.
Egyszer már tettem rá célzást: Áganként kb. 100-120 mA folyik a LEDeken keresztül. Gondolom nem egyszerű LEDekkel "gyakorlatoztok", mert azok csak kb. 20 mA-t bírnak elviselni.
Atalakitottam ahogy mondtatok es mikodik, villog es nem is melegszik sem a tranyo sem az IC. Kosz az infokat
Gratula és köszi az infót. Így most mi is tudjuk, hogy más hiba már nincs a kapcsolásban.
Szervusz, Baresz.
A potméter nagy valószínűséggel pont olyan felállásban köthető be ahogy azt a mellékelt ábrán megadtad. Tehát: Ha szemből nézed a potit ( a forgatógomb felől ), a bal alsó és a felső láb (csuszka ) összekötendő egymással. A jobb alsó láb pedig már adja magát. Ami pedig a tranyát illeti, ha azt a lábak felől nézed, a fül mellett van az Emitter, a két láb közt a Bázis, amiről meg eleddig nem ejtettünk szót, és a fém tokozással össze van kötve, az lesz a kollektor / kép /. Menni fog a dolog?
heló mindenkinek
mocihoz szeretnék csinálni egy stroboszkópot a gyújtás beállításához. az a lényege hogy rácsíptetek egy csipeszt a gyújtáskábelre. és a teste. és ha szikrával minimális feszültséget indukál a csipeszben ami kicsit egy tranzisztort. a tranzisztor meg egy magasfényű ledet hajt meg. a ledel megvilágítom a lendkereket amin van egy jelölés, amit csak akkor látok ha villan a led tehát a gyújtásnál és így be lehetne állítani. én egy nagyon egyszerű és stabil áramkört szeretnék. bc 182 vel meg is csináltam működik is csak nem elég érzékeny.. és alig villan fel a led.... tudna valaki segíteni hogy milyen félvezetőt használjak ?? ami elég érzékeny és meg is tud hajtani egy magas fényű ledet. paintba gyors lerajzoltam mire gondoltam.
Szia!
Jó lenne tudni, milyen a gyújtás megoldása a motorodnak. Ha régi megszakítós, akkor az alábbi kapcsolás jó hozzá.
én egy univerzálisat akarok épiteni.
egy csipesz a gyújtókábelre egy a tesre. egy 9v os elemről menne. ez, amit gyors rajzoltam röhejesen egyszerű de mégis működik!. csak nem elég érzékeny a bc182 .. potit teljesen rátekerem de sajna nem teljes a led fényereje 2 tranzisztorral kéne megoldani de én 1 el szeretném. fet használata lenne a legjobb csak kezdő vagyok még így nem nagyon tudom mi lenni ide a legjobb...
Szia!
Az előző hozzászólásomba közölt rajz nem jó, mivel nem a megszakító zárásakor keletkezik a szikra, hanem a nyitásakor. Rajzoltam egy FET-es kapcsolást, viszont itt nem egy csipeszt, hanem egy tekercset kellene a gyújtókábel mellé tenni. A menetszámot ki kellene kísérletezni, szerintem pár menet elég lenne a FET kinyitásához.
hát a tekercs is megoldható
ráerősíteni a tekercset a csipesz oldalára és úgy felcsíptetni. de mindenképp csipesz vagy valami hasonlóra gondolok hogy szabad legyen a kezem ne keljen 8 kézzel fogni + kerülgetni 5 madzagot és így rugdosni (: valami kicsi olcsó egyszerűt. nem tudsz valami érzékeny fett vagy tranzisztort ajánlani??? (legalábbis a bc182 -höz képest legyen érzékenyebb. vagy a bc 184-el több eredményt érhetek el??
Szia!
FET-hez mindenképp kell tekercs, hogy legyen elég gate feszültség a nyitásához. Bármelyik N csatornás IRF megfelel. A BC184 szinte ugyan az mint a 182. Tranzisztornak inkább valami darlington kellene, mondjuk BC517.
Még egy észrevétel. A LED előtét ellenállását ne a tranzisztor emittere és a föld közé tedd, hanem a kollektor és a led katódja közé.
Sziasztok! Szeretnék építeni egy maximum 15 fehér led-ből álló stroboszkópot, 6v-, vagy 12v-ra.(motorra szeretném optikai tuning elemként)
Előre is köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |