Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   78 / 782
(#) pimi9 válasza mackomester hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Akkor hajrá, ETD49-ből 3kW ventivel kijön.
(#) mackomester válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Huhuhuhúúúú 3kW..... :beka2:
Ma délután elkezdem "megszkópozni", majd teszek fel képeket!
(#) Góré88 hozzászólása Júl 11, 2009 /

Hali mindenki!
Rettenetesen nagy problémám van. Összeraktam a képen látható kapcsit. A fetek bordával is 5 másodpercen belül lángoltak idővel sajna meg is feküdt az egyik fet. Mit ronthattam el? A képen látható kapcsit tökéletesen, kihagyások nélkül raktam össze /nem nyúltam bele/
Trafó nélkül volt mind ez.

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Doncso válasza mackomester hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Gondolom van típusa az IGBT-nek, meg kellene nézni, hogy tartalmaz e védődiódát, de javíts ki ha tévedek, az IGBT az nem több tranzisztorból felépített egység? Jó az ide? Basszus, gyere el, inkább adok ingyen IRFP460-at, ne szenvedj az IGBT-vel.
(#) Doncso válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Ebben a kapcsolásban? 3kW? Ez biztos?
(#) mackomester válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Elméletileg az IGBT-nek van egy tranzisztor C-E átmenete es egy FET-jellegű gate elektródája. A Cimó-féle tápot építettem meg velük és eddig még nem volt gond, igaz nem kapott még nagy terhelést. A frekijét is ma fogom megsaccolni a szkóppal... Ja, tévedtem, itt az IGBT adatlapja, csak 30A/600V

11731.pdf

(#) pimi9 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Idézet:
„Ebben a kapcsolásban? 3kW? Ez biztos?”
Ez tőled függ, hogy mennyire értesz hozzá, hogy tudod kivitelezni. Én azt írtam le hogy 3kW átvihető rajta folyamatosan, ventivel.
Esetemben ehez a primért több vékonyabb litzéből, a szekundert meg több vékonyabb rézlemezből kelett tekerni, nagyon szorosan, stb...
(#) mackomester hozzászólása Júl 11, 2009 /

Nnno...

Ehun van az eredmény. Doncso bácsi, alighanem igazad lesz, FET-eket kell szerezzek.... Érdekes dolgokat produkál a táp. Amikor pl. feltekertem a freki potit és bekapcsoltam, kb. 3 másodperc után füsüketítő visításba kezdett valami, valószínűleg a trafó,mert a szkópábra meg sem moccant. Kikapcs. Alacsonyabb frekin nem sikít, viszont melegszik a vas eléggé, 3-4 perc után (terheletlenül) nem bírta a kezem....
Rendeltem mérőfejet a szkóphoz, de még nem érkezett meg, úgyhogy ráfűztem még egy menetet a trafóra és arra ment egy bnc-s koax egyik vége (kb.40 centi)
Szóval félhidat nem tudtam mérni....
Erről van szó: Bővebben: Link

Csatolom a mérés közbeni képeket is. A beállítások ezek voltak:
-kicsi multi: 200VDC (pufferfesz az eredeti szekunderen)
-nagy multi: 200mA AC (primer áram a graetz előtt)
-szkóp: 5V/div , 2us/div (az időosztás 5div/cm)

A szkóp a terheletlen táp 1 menetes szekunderét nézi.
Béna vagyok még a kapcsitáphoz, na....

A kérdésem inkább arra irányult, hogy ebben a kapcsolásban, tehát egy félhidas vagyis ahhoz hasonló kapcsolásban átvihető e 3kW teljesítmény, ETD49-el, mert ugye ez volt mackomester eredeti kérdése. Ezért kérdeztem rá, hogy jó e az ha megtévesztjük. Azt mindketten tudjuk, hogy egy pl inverterbe ETD49-el bika dolgokat lehet véghez vinni, ott el tudom képzelni ezt a teljesítményt. De az nem félhidas és nem ez a kapcsolás.
Egyáltalán nem kötekedni szeretnék, csak láttam hogy mackomester már az örömtáncot kezdte járni hogy 3kW, pedig ez lehetetlen cimó tápjával.

Idézet:
„Huhuhuhúúúú 3kW.....
Ma délután elkezdem "megszkópozni", majd teszek fel képeket!”

Erre gondoltam.
(#) pimi9 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Félhíd HGTG20N60A4D hajtja, amit IR21531 hajt emitterkövetős tuningal 90kHz-n.

szerk: én egy árva mondatot nem írtam arról hogy neki 3kW lefog jönni róla, csak azt hogy 3kW-t is át lehet vinni rajta, ne húzd rám a vizes lepedőt.

Hogy lehet hogy a pufferfesz 200VDC? Gondol bele, 230-a hálózat, majd egyenirányítod, puffereled, (*kb1,4-el) ekkor megközelítőleg 320VDC-t kellene mérned.
Megjegyzem nálam sem volt 320, de elméletben annyinak kellett volna lenni. De a 200 az nagyon kevés.

Idézet:
„Béna vagyok még a kapcsitáphoz, na...”

Na ezt meg azonnal felejtsd el! Nem nyávogunk. Ha hiszed hanem én amikor nekiálltam cimó tápjának, kb 0-tudásom volt hozzá, először próbáld meg megérteni a működését, addig nem is fogsz tudni igazán segítséget kérni se, mert nem tudod mely jelenség lényeges és melyik nem. Mi a normális, mi nem, és elveszel a részletek között.
Nekem 3 szor ment el másvilágra, de mindig okosabb lettem, a végén majdnem hogy magamtól jöttem rá mi hogyan van, és rengeteget tanultam belőle, és ez a lényeg.
Szóval fel a fejjel, olvasni, mérni és próbálkozni = tanulni!

Akkor nem szóltam..

Örülök ennek a vidám hangulatú szombat délutánnak, kicsit megdobja a kedvem a szakadó esőben!
Pici igazítás: eszembe sem jutott a 3kW ezzel a kiépítéssel, de arra azért rácsodálkoztam, hogy ez a kis vas ennyit tud....

Bocs, kicsit rosszul írtam le, így félreérthető: a beállításoknál a műszerek méréshatárát írtam oda.
A pufferfesz az a szekunder pufferen mért, 34,2V, a
primer áram meg 0,6mA AC. Nem tudom, jót mér-e, de nem akartam a nyákot megbontani a dc áramméréshez...
Szerintem az IGBT-kkel lesz a baj. Normális amúgy ez a jelalak?

ps.: a primer pufferen olyan 315V DC van.

Hát az az igazság, hogy nem értem a jelentőségét bizonyos méréseknek. A multival kellene a kimenő fesz t megmérni üresen és amikor leterheled, közbe mérni az áramor a szekunderen, közben figyelni hogy alakul a négyszög a szekunderen az egyenirányítás előtt.
Tulajdonképpen mi a probléma? Ezt nem nagyon vettem ki.
A cikkben szereplő teszteket megcsináltad? Tehát az IR kimenete, a FET-ek vizsgálata, stb, meg volt? Mert akkor máris tudnád milyen jel alakot kellene látnod, és hogy hol azt is.

Egy a baj, nincs leválasztó trafóm....
Amin beaggódtam az a vas melegedese....
Amit meg tudok tenni az az, hogy kikapom a fetet az indító tápból és úgy adok neki külső 15V-ot.
Így tudok gate jeleket mérni, csak félhidat nem.
Amit még tudni érdemes: a vas n87-es etd49, 24 menet primer 20x0,2 litze, szórási ind. 47uH, rezókondik 100nF-osak.
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Bocs, a kondik 47nF-osak!!
(#) cimopata hozzászólása Júl 11, 2009 / 3

Üdvözletem!

Javítottam a diódák hiányát.
Elnézést kérek mindenkitől, hogy elsőnek nem terveztem oda, hibáztam nagyon sajnálom

Köszönet piminek, hogy elsőként jelezte.

Szimuláció szerint valóban meghaladhatja a 400V-ot a feszültsége ha rövidzárás közelébe ér.
Láttam már ilyen megoldást dióda, nélkül, csak ott volt még egy + kondenzátoros kicsatolás ami a rövidzárlati dolgokat figyelte és valószínűleg letiltással korlátozta a kondi feszültségét dióda, nélkül.
Minden bizonnyal félreértettem.

Még egyszer elnézést mindenkitől, további sikeres kapcsitáp építkezést mindenkinek.
(#) lidi válasza cimopata hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Csak egy tipp: ha már verziószámokat használsz, akkor alkalmazd is őket módosításkor. Tehát ez akkor már a 1.11 legalább Én is szeretnék majd építeni egy kapcsüztápot, még gyűjtöm az erőt, meg az infókat. De látom, már lesz kitől kérdeznem, ha elakadok .
(#) pimi9 hozzászólása Júl 11, 2009 / 1

...kicsit megkésve...

Góré88:
C6-t cseréld le 10u-ra, és R2-t iktasd ki. És C5-re adj külső 15V tápot.
Ha megy, akkor R2 értékét kell majd csökkentened, hogy fedezni tudja a meghajtás áramszükségletét.

Ha így sem megy, akkor iktass be pl. bc327-bc337 emitterkövetőket az ic kimenetei, és a fetek gate-je közé, hogy megtudja hajtani a feteket.

Vatti:
1. Igen
2. Jó.
3. Cimopata rárajzolta már.
(#) Doncso válasza mackomester hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

A szekunderre nyugodtan rámérhetsz leválasztó nélkül is, semmi baja nem lesz. Ha nincs leválasztód, akkor egy sufni tunning módszerrel csinálhatsz egyet, köss két azonos szekunder feszültségű trafót egymással szembe és ott a leválasztód, a tesztek erejéig meg fog felelni. A magod elképzelhető, hogy azért melegszik, mert telítésbe megy, de erre nem vennék mérget, bár ha azt mondod alacsonyabb frekvencián jobban melegszik, szerintem akkor ez arra utal.

Nálam a primer menetszám 50 , igaz ETD34-es magot használok. Kérdezd meg bassmestert neki mennyi menet van a tápjában, szerintem a menettel lesz a gond nálad.
A szekundert nem írtad.
Üdv.
(#) mackomester válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szépjóreggelt!
Igen, tettem még egy szekunder menetet a trafóra, azt persze direktben mértem. Tegnap dugasztápról adtam az IR-nek 12V-ot, a gate jelek megvoltak, ahogy kell. Aztán adtam a primer pufferre is 12V-ot, gondoltam így legalább közelítő jelalakot mérhetek a félhídon. Volt is, a szekunderen meg kb. 1.5V-ot mértem, tehát a táp ment.
Aztán történt egy hülye baleset, és alighanem sztatikus töltés általi halállal elment az egyik IGBT.... Mindegy, szerzek FET-et. Amúgy mindig arra gyanakodtam amióta ezzel kínlódók, hogy pl. hiába elég neki a vezérlés, az IGBT c-e átmenete tuti másképp viselkedik mint a fet.
Na nem baj, végül is várható volt....
Bassmester sokat segített szkájpon, mindent az ő tapasztalatai alapján csináltam, minden érték ugyanaz, csak a nyák más, meg az én vasam n87-es, az övé n67-es.

Gondolom akkor a vas is számít. De mindenképp rakj bele egy bele való fet-et. Szerintem az IGBT nem igazán ide való.
Üdv.

Ha az IR-ből a vezérlés megvan, tehát rángatja a feteket, akkor sog probléma nem lehet innentől, csak a FET és a trafó, demivel IGBT-d van akkor azt kellene rendbetenni, utánna jöhet a vas korrigációja, ha egyáltalán szükséges. Az azokat követő graetz és pufferrel nem sog probléma lehet, mellesleg ellenőrzés képpen azért mérj rá, de ha nem kapott rövidzárat a kimeneten, akkor nem hinném, hogy probléma lehet vele.
Szerintem nálad a FET-trafó résznél lehet a gond.
(#) pimi9 válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2009 / 2

El kell hogy keserítselek benneteket, az hogy igbt vagy fet van benne teljesen mindegy.
Semmi köze a hibának ahoz hogy az igbt-nek nem D-S van a G mellé, hanem C-E.

Az, hogy milyen paraméterű viszont a fet, vagy az igbt, az már nem mindegy.
Ez leginkább a Total Gate Charge-re vonatkozik.
100nC-nál nagyobbal ne várjátok hogy megbirkózik az IR egymagában, vagy rakjatok a végére emmiterkövetőt, vagy kisebb fet-et igbt-t.
(#) mackomester válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szia Pimi!

No, ez volt a lényeg, azt hiszem!
Ennek az IGBT-nek 102nC a tot. gate charge-e. A td on pedig 29.5 ns körül van. Ugyanez a paraméter az IRFP460-nál 210nC és 18ns... Nem értem, minél kisebb a gate charge, annál jobb, nem?
Na midegy, kukázok fetet.
Neked is és Doncso-nak is köszönöm a hasznos tanácsokat. Ha jutok valamire, tudósítok!
Menet közben kiderült,hogy a szkópóm hibásan mér, mert pici sérüléssel vettem, de azt nem tudtam, hogy az időalap "cal" kapcsolója szilánkosra törött belül, tehát a tegnap csatolt ernyőképek nem mutatjak a frekit közel sem... Most fejeztem be a javítást...
(#) pimi9 válasza mackomester hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Igen, minnél kisebb, annál jobb.

Idézet:
„Aztán történt egy hülye baleset”

Hogyan történt pontosan?
Idézet:
„és alighanem sztatikus töltés általi halállal”
Ezen mit értesz?
(#) Doncso válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Tehát akkor lényegébe az IR nem tudja meghajtani az IGBT-t? Erre gondolsz?
(#) mackomester válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Hát, sem a páka, sem a szkóp, sem a táp nem volt összeföldelve, aztán forrasztás, pici szikra és annyi....
Számolnom kellett volna vele, de elsiettem a dolgot....
(#) mackomester válasza Doncso hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Egyébként az IGBT- is melegedtek kicsit. Lehet az, hogy lassan kapcsolnak le és egymásra nyitnak?

Használj 24V pákát, többek közt ezért is jó. Meghát amit forrasztasz, előbb húzd ki.
Egyébként én is kíkon kínját szenvedtem meg ezzel a táppal, de végül is nagyon megérte és sokat tanultam belőle. Nekem ez a lényeg.
Üdv.
Következő: »»   78 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem