Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   13 / 55
(#) Spacemairne00 hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Én is a végre gyanakszok, csak most hogy nincs suli nem tudok szkóphoz jutni, de tegyük fel csak túl vezérli a végfokot akkor abba már a végfok bele döglik?
(#) mofesa válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Üdv!Én megépíteném ezt a tda-s dolgot,de a 4558-as ic az pontosan melyik?Van egy pár darab.Köszi.

(#) Ronin válasza mofesa hozzászólására (») Júl 18, 2009 /
 
Ez pl : Link
(#) ZSozsóó válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Hello!

Elvileg nem okoz problémát, ha túlvezérled a véget, a csöveseknél ez egy torzítási forma, de ugyanúgy ki lehet hajtani egy félvezetőst is.

A probléma az, hogy az egyre négyszögesedő jelnek nagyobb az effektív értéke,mint hasonló csúcsfeszültségű szinusznak (tudom,hogy nem ilyen a jelalak a gitár esetében) és jobban melegszik ilyenkor a cucc. Erre érdemes figyelni.

A kérdés az, hogy lehet- e hangosan játszani vele tisztán? Szóval a gitárerősítőket úgy tervezik, hogy az előfokozatból kijövő jel jóval nagyobb legyen ,mint ami a teljes kivezérléshez kell. Ennek az az oka, hogy ha logaritmikus a hangerő poti, akkor feles állásnál 10et oszt, tehát ha bevezetek 10Veff-et a melegpontra, és felesre állítom a hangerő potit, akkor a csúszkán van 1Veff. Magyarán a teljes hangerő nem feltétlenül a teljesen kicsavart hangerő potinál jön. Tekered amig tisztán szól, mikor elkezd torzítani és neked tiszta hang kell, akkor ne tekerd tovább. Az a maximum, ami tisztában kijön belőle. Ha ezt indokolatlanul halknak találod a teljesítményéhez képest, akkor én is a végre gyanakszom.

Milyen erősítő ez? Mivel hajtod? Gitár,effekt, esetleg loop-os? oda hajtasz? Stb?

Zsolti
(#) mofesa válasza Ronin hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Köszönöm szépen.Szerintetek ez:Bővebben: Link a trafó jó lenne hozzá?Bár a tda 2030 nem egy szörnyeteg.Zenekari próbához inkább egy 60w-osat kéne építeni.Szerintetek?
(#) szergeikalita hozzászólása Aug 1, 2009 /
 
sziasztok! van egy behringer ac112 60wattos félcsöves gitárerősítőm: az elmúlt héten a következő probléma lépett fel: a hangerő játék közben látványosan ingadozik. először azt hittem valamelyik effekt lehet problémás de miután ezeket kivettem a probléma továbbra is fennállt. van valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma? előre is köszönöm a segítséget!
(#) ZSozsóó válasza szergeikalita hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Szia!

Velem is előfordul ilyesmi, általában a kábelem mikor rossz, akkor szokott ilyen jelenség előfordulni. Vagy elhalkul, tompul a hang, stb. Én először nem az erősítőre gyanakodnék, hanem a gitárra, kábelra, stb, tehát érdemes elkezdeni a hibakeresést a jelforrástól, esetleg ha van másik kábeled, próbáld meg azzal. Ha ez sem segít, akkor valószínűleg az erősítőben van a probléma, próbáld meg más hangerő állásnál, lehet a hangerő poti kontaktos, vagy bármelyik másik, ami gyakran van tekergetve. Egy kicsit elhangolod a tekerőt és próbálod úgy stb. Ha ezután is gond van, akkor érdemes belenézni az erősítőbe. Egyébként az ingadozás milyen? Hirtelen pattanások, ugrások, esetleg van benne valamilyen rendszer? Hullámhegyek, völgyek valamiféle szisztémával követik egymást? Zaj, búgás stb?

Zsolti
(#) szergeikalita válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
nincs pattanás vagy hullámzás, továbbra is tisztán szól de játék közben pl fel van húzva 3/4-ed teljesítményig és egy ilyen hirtelen halkulás, mintha visszavenném 3-asra.
Köszi egyébként a segítséget, elkezdem majd a hibakutatást
hm viszont másfél hete volt egy olyan hogy a mély e húr tisztán úgy szólt mintha túl lenne vezérelve, csodálkoztam egy kicsit de ahogy játszottunk ez egy 20 perc után megszűnt.
(#) ZSozsóó válasza szergeikalita hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Szia!

Elképzelhető továbbra is hogy kábel, vagy valami kontakt jelenség az erősítően, de lehet a cső, ki tudja. Mindenképpen kezdd a kutatást a forrástól, ha az kizárható, akkor legalább tudod, hogy az erősítőben van a baj. Belenézel, ha semmi vizuális, akkor érdemes kivenni, visszatenni a csövet stb. Lehet hogy egy kondenzátor valahol, az okozza a recsegést, érdemes a panelre is ránézni, nincs e forrasztás fellazulva. Igazából nem ismerem a kapcsolását, az is lehet a cső öregedett el, fene tudja. Jó kutakodást, írj ha találtál valamit!

Zsolti
(#) Spacemairne00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Hello, bocsi a késői válaszért

Egy Pearel gitár erősítő és ennyiben ki is merült amit tudok róla, valószínűleg 30w-os mert 30 van tipus számában. És egy zoom multival hajtom és nem loop-os.

Egy kérdés mindenki felé, gondolom ha egy végfokot meg egy élőfokot össze akarok kapcsolni akkor össze kell hozni a jel szinteket gondolom, csak ugy szimplán nem mehet elé. A másik hogy a gitárnak is van egy alap bemeneti jel szintje de ha az elé én rakok egy pedált az meg növeli nem, És ettől az egész erősítőt szét hajthatom? De ha effect loop közé rakom a pedált akkor meg az nem fog túl nagy jelet adni a pedálnak?

Bocsi a sok kérdésért de nagyon el bizonytalanomat mert valószínűleg kinyírtam az az erősítőmet.
(#) Clavia hozzászólása Aug 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy olyan probléma állt elő egy 130 W-os basszuskombó kapcsán, hogy ha a basszus potmétert felfelé csavarjuk az erősítő hangja elhalkul. Mi lehet ennek a hibának az oka? Ami azt illeti, én arra tippelek, hogy az előfokkal lehet valami gond, nem hinném, hogy a bajt a végerősítő okozza..... Világosítsatok fel légyszi! Kösz előre is!
(#) ZSozsóó válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Hello!

Egy végfokozat elé simán mehet egy előfokozat, a végfokozat érzékenysége több volt, de mindenképpen voltos nagyságrendű. Ez vezérli ki teljesen. Az előfokozat általában kis impedanciás kimenetű, az passzol a végfokozathoz, a jelszinted meg szerintem elég lesz, mivel "minden" végfokozaton van hangerő potméter, de szerintem még az előfokozat kimenetén is, ezzel nem lehet baj. Végfokozaton maxra, aztán az előfokozaton tudsz adjusztálni. Szerintem...
Pedálokkal ugyanez a helyzet, rádugod, van egy kimeneti szinted, ha a pedál ki van kapcsolva, rálépsz, megint van egy, ezért van azon is volume poti, hogyha akarod, akkor egy hangerőre hozhasd. Persze lehet az is, hogy effektezve hangosabb legyen stbstb...
A loopba a delay, reverb, ilyesmik valók, de a loop is olyan, hogy van egy kimeneti szintje, ez esetleg az erősítőn szabályozható is, meg van egy fogadó oldal, annak a szintje is szabályozható szokott lenni. Szal kinyírni nem nagyon hiszem, hogy lehet, akkor nem szólna és akkor egy bizti cserével szerintem megoldódna max. Szerintem csak akkor hal meg egy félvezetős cájg, ha füstöl már.
Az viszont elképzelhető hogy az előfokozat/pedál/multi túl nagy jelet ad az erősítődnek,mert fel van tekerve a kimenete, mert az erősítő gitárjel szintre van méretezve, de akkor is maximum az történik, hogy nagyon túlvezérlődik, és a végfokozat megpróbálja kiadni azt a teljesítményt a hangszóróra és akkor az veszt ,amelyik gyengébb.
Belenéztél már, hogy mi a helyzet odabenn?

Zsolti
(#) Spacemairne00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Akkor nem kell közös jel szintre hozni a elö meg vég fogot csak az impedancia legyen közös?
A pedál biztos emeli a jelet mert a kimenetére fejhallgatót is rá lehet dugni, akkor valószínűleg túl nagy jelet adtam neki csak az a kérdés hogy melyik adta meg magát az elő vagy a vég fog, mert gondolom ez ki tudja nyírni a felvezetőkét. De hallottam valami olyasmit hogy kondenzátor miatt is torzíthat az erősítő, bár nem tudom.
Néztem mér bele és elég érdekes a vég tranyok nincsenek hűtőbordán hanem egy alumínium lemezel csatlakoznak a fém házhoz. Majd lesz kép is csak ahhoz el kell mennem érte
(#) feccus hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
Sziasztok.
Tudna esetleg valaki nekem egy kicsit segíteni, ajándékba szeretnék venni valakinek egy gitárkombót(aki persze ért hozzá,velem ellentétben)viszon fogalmam sincs hogy milyet.Körül néztem egy pár helyen,és ami nekem fura hogy alacsony watt(15-30-50)teljesítmény van mindegyiknél és mégis hatalmas hangerő,hogy létezik ez?milyet javasolnátok egy kert helységbe,szólógitárhoz?
Köszi.
(#) fleta válasza feccus hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Tudnám javasolni a Behringer Vamp-ot, árban elérhető, és jó kis modelező erősítő. Nekem volt, de most már csöveseket építek elcseréltem egy Marshall 1936 2x12"-os ládára. Meg voltam elégedve vele.
Az ára újan kb 70 körül van, használtan 40-ért már lehet venni.
A nagy hangerő a hangszórók érzékenysége miatt van. 98 dB-es hangszóró már tud nyomni, de egy 100 dB-es dupla akkorát szól.
(#) feccus válasza fleta hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
Ami nekem fura egy kicsit,hogy viszonylag kis teljesítményen,(20-30w)hogy tud akkorát szólni,ill.ezeknél a kombóknál mi számít nagy teljesítménynek?(50-60w),és még annyit szeretnék hogy ezekre mikrofont lehet-e csatlakoztatni?Sajnos ebben a témában nem igazán vagyok jártas,inkább a hifi és házimozi,azért is kértem egy kis segítséget mert nem szeretném az ajándékot elszúrni tudatlanságom miatt.
Köszi.
(#) karpi válasza feccus hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
A hangszorok teljesitmenye es hatasfoka az adott frekvenciasavban szol hangossan.Igazi jo gitarkombo a "VOX AC-30"-as ,vagy a "Fender winrewerb " .biztos csak kinait lehet kapni de eleg jok.Ha let drb."Blue Bulldog " 15W-os Celestion van a VOX -ba ami csak 30W-os erosito nagyon hangossan tud szolni.A speci hangszorosak dragabbak .
Van meg mas jo es vilaghires hangzasu legendas erosito mint ez a ketto.
Hangmester.hu
Utt van sok elado cucc innen lathatod mik vannak es rakereshetsz a tipusra a GOOGLE-val is.Vann arajanlat is hogy lassad kb hol forognak az arak .
(#) jampi válasza karpi hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Én is épitettem már többfélét ic-st ,tranyost, csövest sok félét kipróbáltam. Most ez van kész-Orange AD-15 replika két EL84-es ket ECC83-as csövekkel. A gain részén kicsit változtattam,mert nekem mem tetszett.
Hát el kell mondjam hogy tranyos 30-40wattos erösitöket leveri, persze a megfelelö hangszóróval!
Pl:celestion,de abból is ha lehet 100-decibelen felül!
(#) darknbass hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!
A kérdésem az, hogyha egy sima zenekari végfok elé kötök egy gitár előerősítőt, vagy egy kisebb gitárerősítőt (10-15 wattos) közepes vagy kis hangerővel - vagy ha van, vonalkimenetből - az tönkreteszi-e a végfokot? Egyáltalán rövidíti-e az élettartamát, vagy jó megoldás? Gondolom a vonalkimenet ezt a célt szolgálja, de azért egy kérdést megér.
Történetesen egy 40 wattos Vermona slave outjából szeretnénk egy Beag APT-100-as végfokra kötni a gitárt a zenekarral. A beag egy "tunningolt" cucc, most szeretnénk megrendelni, de ha nem működőképes az elmélet akkor nem. Elvileg MJ tranzisztorokra lettek cserélve az eredeti 2N3055 tranyók benne.

Ő lenne a végfok:
http://www.vatera.hu/beag_apt_100_tuningolt_vegfok_erosito_154748964.html
(#) lapose válasza darknbass hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Gondolom a vonalkimenet ezt a célt szolgálja, de azért egy kérdést megér.”


Pontosan. Használható így.

Idézet:
„Elvileg MJ tranzisztorokra lettek cserélve az eredeti 2N3055 tranyók benne.”


Ez nem biztos, hogy jót jelent. Ezek az erősítők monó 100 W-osak, elég rossz kapcsolástechnikával. Attól sajnos nem lesz sokkal jobb, ha csak a tranzisztorokat cserélték bennük.
Ha másik végfokot építettek bele az más kérdés.
(#) darknbass hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Kifelejtettem, hogy kisebb erősítőkről, fejhallgató kimenetről kötve sem károsodik a végfok?

Jelenleg a működőképesség a fontosabb. Költségvetési gondok miatt, a hangminőség háttérbe szorul. =(
Az erősítők elvileg így 4 ohmon 200 wattot szólnak - legalábbis az eladó ezt írja. Végül is ez nekünk mindegy, száz watt is elég lenne.
(#) lapose válasza darknbass hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Ha korrektül van kivitelezve az erősítő, akkor nem károsodhat, de ha túlvezérled a bemenetét torzíthat.
Ha már muszáj, akkor inkább a fejhallgató kimenetet érdemes használni, esetleg ha szükséges, egy ellenállás osztóval leosztva a jelet a kellő nagyságra.
(#) darknbass hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Értem. Még egy kérdés felmerült bennem:
Azok után, hogy s gitár a pedálokkal, az gitárerősítőn át, a vonalkimeneten - vagy fülhallgatón - keresztül benne van a szimpla végfokban, érdemes még gitárhangszórókat használni, vagy lehet már sima zenekariakat is beládázni?
(#) lapose válasza darknbass hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Szerintem, ha mint hangszererősítőt akarod használni gitárhoz, érdemesebb gitárhangszórót használni.
De ez ügyben érdemes olyan véleményét is meghallgatni, aki jobban otthon van a témában.
(#) darknbass hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Okés, köszönöm szépen a segítséget!
(#) SrAta hozzászólása Nov 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Hány voltos bemenete van a gitár erősítőnek?
Valami egyszerűbb (lehetőleg TDA alapú) előerősítő kapcsolást tudnátok ajánlani?
Köszönettel
SrAta
(#) joey hozzászólása Nov 20, 2009 /
 
Hello
Egy olyan kapcsolást szeretnék építeni, ami a gitárból jövő jelet és egy aux bemenetet(pl: mp3 lejátszó) összekever, és a kimeneten egy olyan jel jön ki, melyben benne van mindkettő jel.
És a gitár és aux bemenetek egy-egy potméterrel lehetne állítani.
remélem érthető voltam, azért csatolok egy képet, ha vki nem értené
előre is köszi
joey

he.jpg
    
(#) Ronin válasza joey hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Csatoltam egy egyszerűt.
(#) joey válasza Ronin hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
köszi
(#) laci37 hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Lehet hogy hülye kérdés de mi a különbség a gitár erősítő és a normál audio erősítő között a bemeneti impedancián kívül?
Következő: »»   13 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem