Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyszerű rádió készítése
Témaindító: zöldhegyikecske, idő: Márc 18, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy minél egyszerűbb rádiót ami fm sávban veszi az adókat. ebben kérnék tőletek segítséget. A válaszokat előre is köszönöm.
Frekvencia moduláció sávban?
Hello
Nem igen fog menni Ez olyan ,mintha az Oszoly Tető helyett a Mount Everestet céloztad volna be
Ha nagyon mániád, az egyik szupreg még akár szól is, egy dipóllal,.. de azt a zajt csak a fiatalok szeretik.
Van egy (biztos sok) FM vevő IC ,elég kevés külső alkatrésszel, ami lényeges, csak két induktív taggal, 3v-ról megy, fülesre, :neve LA1800. Csak azért nem linkelem ide, hogy dolgozzál valamit te is.!!
Sziasztok!
Bővebben: Link Nem tudjátok hogy mekkora legyen a változtatható értékű alkatrészek értéke?Mert a képen nem jelölik.Meg L1,2,3 értékeit se.Vagy ezek nem is induktivitások hanem tekercsek?ha igen akkor mekkora átmérőre milyen huzalkeresztmetszettel?
Helló!
Én már építettem egy egyszerű rádiót, és egy kis keresgélés után befogja a Kossuth-rádiót . Sajnos más adót nem, de majd olyat is próbálok építeni.
En is csinaltam egyet. Egy LM386 os ics erosito bemenetere kotottem egy 50 centis antennat, par kondi, ellenallas az egesz es jott a kossuth, bar a TV torony is v. 2 Kmre van...
A bemeneti rezgőkőr a legfontosabb kb 5mm átmérőjű fúróhegyre szoktam tekerni, kb. 6menet 1mm-es rézből, kicsit széthúzva a meneteket. A hangolókondija masszív 2-30pf, Mechanikailag stabilra kell épiteni, árnyékoló dobozba, fedéllel, mert kézkapacitásra is elhangolódik ezért van a fejhallgatókimenenetnél is fojtótekercs, kb 15 menet 5mm-en
Ha az egy középhullámú vevő volt, a TV toronyhoz nem sok köze van.
Régesrégen, az első, második detektoroson túl, megvettem a C s ö v e t 1S4T telepes cső volt a lelke a visszacsatolt audionomnak. A rezgőkőrt a detektorostól örökölte, csak a pozitiv visszacsatoláshoz kapott kb. 15 menetet egy trolitul 250pf-es forgóval. A rácsegyenirányítás volt a lelke az audionnak (rácsköri100pf, 1Mohm), a szelektivitásnak meg a visszacsatolás, amit még a segédrács változtatásával is finomítottam. Első lépésre fejhallgatóval, majd másodikra csőcsere 1T4T-re, és az 1S4T 1:3-as hangfrekis trafó után egy lengőnyelves hangszóróval bömbölt. Utána csak holmi szupervevők jöttek sorban, 1R5T,1T4T,1S5T,1S4T, ECH21,ECH21,EBL21, ECH81,ECC85,EBF89,2XECL82
...de már közben csináltam ugyanezt tranzisztorbul........>
A félvezetős változatok abban tértek el jelentősen a csövesektől, hogy teljesen más volt az impedanciaillesztés, a rezgőkőröknél leágazással illesztettünk, és a szupereknél a KF körben nem a sávszűrő volt az általános a tranzisztor kis bemeneti impedanciája miatt. Ezért 2 KF fokozat kellett a megfelelő erősítés, és szelektivitás eléréséhez
Sziasztok
Szeretnék egy (egytranzisztorosnál komolyabb) tranzisztoros FM vevőt építeni olyat ami 9V-ról működik, és ehhez kérnék kapcsolási rajzokat. A válaszokat előre is köszönöm.
Találtam egy rádióvevőt (tudom egytrazisztoros), és ez mennyire működőképes?
Ha a kimenetére kötök egy LM386-tal felépített erősítőt akkor meghajt egy 8 ohmos 0,5W-os hangszórót? És még egy kérdés: a rádió.jpg kapcolásban lávő tranzisztorokat és diódát mivel lehetne helyettesíteni mert nem kaphatóak.
Értem. Az antennát már megoldottam a szövegben volt benne, hogy az L1 és 1nF közös pontjára kell csatlakoztatni, az 1 tranzisztoros rádió képe törlődött mert módosítottam a hozzászólásom.
A másikkal pedig az a bajom, hogy magyarországon egyik NTE tranzisztort sem lehet kapni és az MV2107 diódát sem, és van még egy rajzom ez mennyire lehet érzékeny?
Átalakítottam a kapcsolási rajzot így már lehet rá kötni az erősítőt?
Még egy kérdés: ha 70pF és 30pF forgókondenzátor helyett egy 100pF-os forgókondenzátort kötök be úgy is működni fog?
> Átalakítottam...
Nem látok akadályát. > 100 pF Ha párhuzamosan lenne kapcsolva. De sorosan van. c1a + c1b = 5 pF, c3a + c3b = 21 pF. Gondolom épp ilyenje volt. Az antenna oda kell? Mert c5 erősen hidegíti.
Igen az elkerülte a figyelmemet soros kapcsolás.
Az antenna: "There is no option here for an external antenna (that would require and extra transistor)" vagyis nincs lehetőség (pedig hasonló kapcsolásban így volt) de hogy lehetne megoldani? Mert azt írja, hogy egy extra tranzisztorral meg lehet oldani. Még két kérdés MV2107 diódát lehet BB139-el helyettesíteni? A mellékelt kapcsrajz működőképes?
Egy kérdés lemaradt a kimenet elé kell az a 47nF-os kondenzátor vagy nem?
Sziasztok!
Megépítettem ezt az AM vevőt és az a baj, hogy hiába tekergetem a forgókondenzátort nem fog egyetlen adót sem csak sistereg (de ez is csak akkor hallatszik ha teljesen feltekerem az LM386-os előerősítőn a hangerőt), de ha közel rakok a ferrit rúdra tekert tekercshez bármilyen hangszórót akkor a hangszóróból jövő zenét fogja és felerősítí. Tud valaki erre megoldást? Kérem aki tud segítsen! Előre is köszönöm.
Sziasztok
Szeretnék egy tranzisztoros FM vevőt építeni amiben ne legyen leágazás egy tekercsnél sem, de szinte semmi használható kapcsolási rajzot nem találtam az interneten. Ezért fordulok most a fórumhoz. Tud valaki segíteni és kapcsoási rajzot adni (bármilyen kapcsolás érdekel) ? Kérem aki tud segítsen fontos lenne! A válaszokat előre is köszönöm.
Egy rádióvevőt találtam ami tranzisztoros és nincs benne sok tekercs, de ez most tulajdonkképen AM vagy FM vevő? Mert a szövegből nem igazán derül ki.
Az eredeti angol leírás: Bővebben: Link Vagy hogy lehet akkor váltani a két hullámsáv között? A potméterrel a jelerősséget lehet változtatni? És egyáltalán mennyire működőképes? A válaszokat előre is köszönöm.
> de ez most tulajdonkképen AM vagy FM vevő? Mert a szövegből nem igazán derül ki.
Szupreg, ami AM, de ha félrehangolod, akkor képes FM-et is demodulálni. >Vagy hogy lehet akkor váltani a két hullámsáv között? Az AM és FM nem hullámsáv, hanem modulációs mód. Bármely vivőfrekvencián bármelyik alkalmazható. Bár nem mindegyiket használják. Egyébként URH vevő. > A potméterrel a jelerősséget lehet változtatni? Kettő is van, VR1 a hangerő, VR2 a szupreget birizgató oszcillátort állítgat. Elvarázsolt. > És egyáltalán mennyire működőképes? Feltehetően. |
Bejelentkezés
Hirdetés |