Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   630 / 2208
(#) mark.budai válasza ngyzoli hozzászólására (») Júl 16, 2009
Még nincs toroidom hozzá.
(#) Mather hozzászólása Júl 16, 2009
Sziasztok!

Tegnap hoztam át a nagymamámtól a régi videoton RA3101-esét.(azt mondta soha nem volt bekapcsolva) Ma kipróbáltam és kb. félperc után meghallottam az első "sussanásokat". Most már végre van időm rá hogy építsek belőle egy tiszta hangú gitárerősítőt. Néhányotokkal már beszélgettem róla. Még sosem csináltam ilyet, szóval van valakinek valami ötlete, hogy hogyan kezdjek bele? Előre is köszi!
(#) fleta válasza Mather hozzászólására (») Júl 16, 2009
Ennek a rádiónak ecl86 se végfoka van, gitárerősítőnek eléggé kicsi, de otthoni gyakorlásra, egy jó érzékeny hangszóróval használható.Előfok mindenképpen kell hozzá. A gitárhoz illik egy túlvezérelt csatit is csinálni.A csak tiszta csatorna akusztikus jellegű de ehhez kellene egy reverb zengető is.
(#) kocos válasza mayky hozzászólására (») Júl 16, 2009
Köszi! nekem is phono előfokba kell! A kapcsolás a lehető legegyszerűbb, ECL82-vel lesz ivitelezve! A konkrét ellenállásértékek az alkalmazott stab.csőtől függenek majd. ha elkészült felteszem ide!
(#) punkkazy válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 16, 2009
Üdv!
Lekaptam az alját, itt van még két kép.
Ricsi1992: lehet buta vagyok (sőt biztos ), de mi az az "MM" kondi? És ha megkérhetnélek írnál egy kicsit a kondik formázásáról, mert azt se vágom sajnos. Ezek használt kondik, nem hiszem hogy bármi féle formázásra szorultak volna....
(#) punkkazy válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
Húha, hát használtam a googlit és utána olvastam a kondik formázásának. Hát az nem volt.... Okosabbakat kérdezem, hogy lehet ebből bajom? Egyenlőre melegedést nem éreztem.
(#) Mather válasza fleta hozzászólására (») Júl 16, 2009
Szia! Köszi a választ! Én az egyszerűség miatt akarom tiszta hangúra. Torzítást pedállal adok neki. Reverbel pedig nem nagyon szeretném bolygatni(mert az is pedálról menne). De az előfok nyilván kell hozzá, azt ebből nem tudnám összehozni? Alkatrészforrás gyanánt van még egy orion 60-as tv-je is a nagyinak.
(#) Ricsi1992 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
Az van ráírva, hogy MM, valami magyar gyártmányú kondik. Én is csak ennyit tudok róluk....a kék feliratból gondoltam, hogy olyanok.
Örülök, hogy találltál leírást a formázásról, megmenekültem a sok gépeléstől.
Szerintem ha eddig nem volt bajuk a kondiknak, már nem is lesz....de várjuk meg, az okosabbak mit mondanak.
(#) Müszi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 16, 2009
MM= Mechanikai Művek
Ez volt a gyár nevének, rövidítése.

üdv
(#) punkkazy válasza Müszi hozzászólására (») Júl 16, 2009
Ja, most már vágom. Ott van fent a kondin majdnem a tetejénél a "logo". Egyikük 1977 06-os, a másik kettő 1976 03-as. Még van jó pár belőlük, hála a 4 csöves tévének és pár rádiónak.
(#) djhans hozzászólása Júl 16, 2009
Teszteltem a majdani EL84 SE tápját. 2db Videoton rádió trafó, a szelén egyenirányítós változat. De mivel 2db ezért már lehet csöves egyenirányítás. Csatornánként egy-egy EZ80 lesz. Az egyik 6,3 az EZ-k fűtése a másik az EL84 és ECC83 csöveké. Most 50-50mA terhelésnél 255V maradt az anódfesz. Ez eléggé jó. Viszont a fűtőfesz 7V terhelve ezért betettem sorosan egy 0,47ohm 5W ellenállást mind a 2 helyre. Így már jó lett. Egyébként az EZ80 hamarabb felfűt mint az EL84.

kép 032.jpg

(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Júl 16, 2009
Lehet , hogy kevés lesz a 255V DC , mivel minimum R-C szűrés kellene ami még kicsit csökkenteni fogja a tápot.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Júl 16, 2009
Én a kimenő előtt nem szoktam szűrőtagot betenni hanem közvetlenül az első pufferre megy. A második szűrőtagra megy a segédrács, a harmadikra az előfok.
Szerintem úgy nem lesz megfelelő szűrés , marad némi brumm . ( Szkóppal ha megnézed , nagyon látszani fog .)
Ha nem hallom akkor már jó. Eddig nem volt gond. Max beteszek egy szűrőtagot.
A meghajtáson gondolkodom még. Legyen egy ECC83 a két oldalnak. Vagy 2db ECC83 SRPP-ben. Elegendő az anódfesz a 2 soros triódának?
(#) fleta hozzászólása Júl 16, 2009
Eddig még nem építettem gitár előfokot 6N2P csővel, csak ecc 83-al. Ma csináltam egyet, hatalmasat csalódtam pozítív irányban. Tudtam mindég hogy jók az orosz csövek, de ezt nem gondoltam volna. Kicseréltem a csövet 6n1p /ecc88/-re és szinte semmit nem változott a hangzás. A tiszta csatorna igazi blues hanzás, a Church csati zúz metáltban, teljes gain mellet, gyönyörű mélyekkel. Megérte kipróbálni.
(#) Müszi válasza fleta hozzászólására (») Júl 16, 2009
Örülök, hogy örülsz
(#) lpcollector válasza fleta hozzászólására (») Júl 16, 2009
No ez jó hír
A találkozón még csak beszéltél róla, hogy egyszer szeretnéd kipróbálni, és lám máris megvan a siker.

Tapasztaltál valami mikrofóniát, vagy a gyakorlat mást mutat és nem érzékenyek rá ezek a csövek?
(#) Mate78 válasza djhans hozzászólására (») Júl 16, 2009
Az EZ81 is hamarabb fűt fel mint az EL84.Az EL84SE-mben a tápfeszültség szépen felkúszik 340V-ra, majd egyből vissza 280 körülire ahogy az EL-eken megindul az anódáram.Ezért kellenek a 400V-os kondenzátorok.
(#) Mate78 válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 16, 2009
Triódák is hajlamosak mikrofóniára?Némelyik pentódáról tudom, pl. EF80, de szerintem a trióda az más.Nálam a 6N2P nem mutatott hajlandóságot mikrofóniára.Igaz nem gitár előfokban használtam, hanem a 6P14P meghajtására.
(#) punkkazy hozzászólása Júl 16, 2009
Üdv!
Egy gyors elméleti kérdés. A táp rajzát csatoltam. A két egymással szembe fordított trafó ugyanolyan típusú, csöves TV-ből való. Terheletlen állapotban le is jön a második trafóról a 200VAC (nálunk sajna csak 210V van a házban, éljen szerbia ), ugye az egyenirányítva van, tehát úgy 250VDC (ez is már érdekes, mert nem a 200*1.41....) Amikor leterhelem, akkor leesik a váltófesz 170VAC-ra, és 180VDC-re. Ez normális, mármint hogy kb ugyanannyi a váltó és az egyenirányított feszültség? A kondikkal lehet a baj? Vagy az hogy kevés lenne a 220uF? (kétszer is meg van)

tap_pcl86.JPG

(#) lpcollector válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 16, 2009
Nem tudom, bár van néhány darabom, de még nem próbáltam.
Valahol olvastam ezzel kapcsolatban, és beszéltünk róla, hogy gitárerősítőnél (szólógitárnál) ez nem feltétlenül jelentene hátrányt...
(#) djhans válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
Csöves tv-ben nem volt hálózati trafó. Amit te megtaláltál az a képkimenő trafó lehet az áttételt elnézve. Nem igazán terhelhető mert nincs így kigerjesztve a vas. Próbálj meg csöves rádióból bontani hálózati trafót. Ezért itt lehet hogy megköveznek amit tanácsoltam. Olyan rádióból ami nem olyan múzeális érték.
(#) punkkazy válasza djhans hozzászólására (») Júl 16, 2009
Na az meg lehet... Akkor had menjen egyenlőre így szegény végfok, szól az, csak ekkora feszről. Majd szerzek egy rendes trafót és majd az lesz benne. Van is egy rádió trafóm, csak a bibi az, hogy az összes kivezetés kapcsolatban van egymással, valószínűeg ezért dobták ki. Köszi a gyors választ !
(#) djhans válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
Ha rádiótrafóban gondolkodol akkor 2db kell a stereohoz. A legtöbb rádió ugyanis mono volt és csak egy végcső áramát bírja el a trafó. Vagy jó lenne a Bolgár gyártmányú Budapest rádió trafója, az is mono de abban PP végfok dolgozott 2 végcsővel. Tehát egy stereo SE-t elbírna. Ráadásul csöves egyenirányítású EZ81-el.
(#) 6C4C válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 16, 2009
Sziasztok!

A nagy erősítést produkáló pentódák valóban hajlamosabbak a mikrofóniára, bonyolultabb felépítésük miatt is.
A 6N2P valóban jó cső, érdemes keresni az -EV (-EB) jelölésű példányokat, mivel azoknak nemcsak hosszabb az élettartamuk a normál kivitelűnél, hanem mikrofóniamentes felépítésűek is.
Szerintem ECC83 erősítése sok lesz oda , elegendő lenne 1db ECC81 a két oldalnak , vagy SRPP-vel 2db.
Persze ha érzékeny bemenetet szeretnél és nagy visszacsatolást akkor csinálhatod azzal is .
(#) CHZ válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 16, 2009
Biztos képkimenőt kötöttél be , az légréses , így oda nem megfelelő .
A PY88 gyakorlatban is így van bekötve ?
(#) punkkazy válasza CHZ hozzászólására (») Júl 16, 2009
Hát a fűtés ugye 26VDC, a katódra megy a diódahíd feszültsége, az anódsityakról meg jön le a feszültség ha erre gondolsz. Most veszem észre, összekavartam az anódot a katóddal, mármint a rajzon... Bocsesz!
Még egy kérdés: 20W-os trafó elég lenne a sztereónak? Ha ugye 30mA nyugalmi árammal számolok csatornánként és 250VDC-vel, akkor az 7.5W oldalanként.
Következő: »»   630 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem