Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok!
Építettem egy vezérlőt TB 6560 IC-vel, de a sikeres próbákat követően sajnos tönkremegy a méregdrága vezérlő Ic. A táp 24 Volt, labortáp áramkorláttal. Nem melegszik, csak próbák közben tönkremegy.. Van valakinek lövése, hogy mire érzékeny ez az IC? Valaki épített vele működő vezérlőt?
tápra visszajutó tüskék? szórj rá pár db 100nF-os kerámia kondit, ha még nincs.
a pillanatnyi áram túl nagy, esetleg a motorok induktivitása túl kraftos neki, és a védő zenerek kipurcannak a melegben. talán..
Az áram nem volt nagy, nem melegedett, a tápon van 100nf kondi, a labortáp áramkorlátja be volt állítva, lehet a motorom a ludas..
Sziasztok.
Épített már valaki usb vagy soros portos vezérlővel kivitelű cnc-t???
Sziasztok.Végig paztásztam a fórumot,és nem sikerült találnom bázis kártyára utaló kapcsi rajzot.Tud e esetleg valaki segiteni e téren.
Mi az a báziskártya?
Ilyesmire gondolsz?
Az 5 fázisú léptetőmotorok vezérlése érdekelne, találtam egy biztató projectet. Bővebben: Link Próbálta már valaki ezt a vezérlést?
Sziasztok
Ezt a pc-böl készített vezérlőt Bővebben: Link próbálta már valaki megépíteni esetleg tesztelni? Megbízható lehet ez egyáltalán vagy inkább érdemes megvenni a drága vezérlő elektronikát. Esetleg valaki tud olyan megbízható oldalt ahol megvásárolható? A hobbycnc.hun átmenetileg nem lehet.
Hali !
első kérdésem...milyen léptetőt érdemes használni? van ugye a - full stepp -half stepp -micro stepp és ha jól tudom a PWM, ami valamilyen moduláció lenne, ez álltal csökken a motor hőtermelése ,ha jól értelmeztem a dolgokat.Azt nem tudom, hogy ez külön kategória? vagy lehet full stepp-es pwm vezérlés , half steppes... Befolyásolja a vezérlés módja a motorról levehető nyomatékot?
Kicsit kevered a dolgokat.
A teljes lépés, fél lépés, stb, a vezérlés módját jelenti. A PWM pedig a tekercsek áramának a szabályozási módja (van más mód is). A levehető legnagyobb nyomatékot ezek kevésbé befolyásolják. Leginkább a tekercsek meghajtása az ami a leginkább befolyásolja a levehető legnagyobb nyomatékot. Azaz a bipoláris bekötés PWM áramszabályozással a legüdvözitőbb megoldás.
Helló!
Az első kérdésedre nagyon nehéz a válasz,mert van aki az egyikre van aki a másikra esküszik.Én unipoláris mellett döntöttem.A bipoláris előnye hogy nagyobb a nyomatéka mert két tekercset gerjesztesz egyszerre ,de az unipolárisnál is ugyanezt megteheted és vagy birod haszálni félléptetéses üzemmódban is ha szeretnél kissebb felbontásban dolgozni. http://www.anton.extra.hu/elektro/leptetomotor.php itt egy hasznos kis link a léptetőmotorok működéséről! A PWM pedig nem szól másról csak hogy inpulzussal vezérled meg a tekercseket és nem pedig sima egyenfeszültséggel.Előnye hogy sokkal nagyob feszültséget viszel a motorra ezzel megnöveled a nyomatékot viszont mivel ipulzus ezért nincs jelen mindig a tekercsen és ezért nem melegszik annyira! Nemutolsósorban a bipoláris motoroknál minden léptetési módban birod használni a PWM-es módot míg a bipoláris nem is hiszem hogy tud többféle üzemmódban működn ,de ebben viszont nem vagyok bizto ezért érdemes volna egy olyat megkérdezni aki othon van a bipoláris motorok műkdéseben.Ha valamiben tévedtem javítsatok ki nyugodtan. Remélem sikerült segytenen! Üdv Barty!
Melyik az általatok ismert legjobb steppmotor vezérlő kapcsolás...
Ami lehetőleg LPT-s és be vannak kötve a nullpont felvételéhez szükséges lábak esetleg ez? http://pminmo.com/3axis/3axis.htm
Egy 5 fázisú léptetőmotorhoz jó lenne az az elektronika amit belinkeltem? Fél és teljes lépést tud. A motor 1.25A tekercsáramot és 2.1 ohm tekercselenállást tud. Kutattam, legnagyobb nyomatéka ami kihozható 115 Ncm ez 1.15Nm ha jól sejtem.
köszi....de még nem tudom milyen motor-t tudok majd szerezni ez ha jól láttam bipolárishoz van unipolárishoz mit ajánlotok
Soros vagy USB- porton működő elektronikát nem csinált senki?
Szasztok!
Vetem 3 db 5 fázisu 5 vezetékes csilag(star) tipusu step motort,és csak utolag deritetem ki hogy ezek ijen tipusuak.Tud valaki segiteni mijen vezérlés felel meg ezeknek a motoroknak,vagy megtudja hajtani a bipoláris vezérlö is,csak bekötés kérdése? Eszt töb helyen is találtam,de ez 6 db vezetékes csillag 5 fázisu step motorhoz való,az enyémnek a csillag (közös) nincs kivezetve 6.-ik vezetéknek. Bővebben: Link Idézet: „az enyémnek a csillag (közös) nincs kivezetve 6.-ik vezetéknek.” Nem tudom, miből gondolod, hogy ezek ötfázisu motorok ! Ha jól értem, 5, azaz öt db kivezetésed van (öt fázisunál 10 vezeték külön, vagy 5+1 (közös)). Ez tipikusan egy unipoláris motorra utal. Egy vezeték a közös, a másik négy egy-egy tekercsé. Ohm mérővel kiválogathatod, melyik a közös szál, ahhoz az egyhez viszonyítva a másik négynek ugyan akkora ellenállása lesz. A sorrendet pedig egyenként meghajtva megtudod a lépésekből, tegyél egy mutatót a tengelyre, hogy lásd, melyik a következő lépés (tekercs).
Vannak olyanok is, vagy használsz egy USB-ről működő paralell port bővítőt, gyártanak olyanokat is.
Ami tízezerbe kerül.
Tudnál feltenni pár kapcsolást ha van neked? Vagy tudnál abban segíteni, hogy hol tudok ilyen usb v soros kapcsolásoknak utánanézni?
Szervo motorokhoz nincs még hobbi cnc vezérlő ,vagy lineár motorhoz?
Hali!
Szerintem ez az, ami neked kell: Bővebben: Link
Eltaláltad az árat, elég sokat kérnek értük. Sajnos nem tudok rajzot adni, pedig már kerestem néhányszor. Én ráadásul csak egy leválasztott USB 2.0 / 2db párhuzamos portra esküszöm, az lenne egy jó megoldás. Itt már megfelelő számú bemenet és kimenet van, és nagyobb sebességü is a hagyományos soros portnál.
Kutakodásom során láttam számos készen vehető USB/párhuzamos port átalakítót, ezek egy része viszont csak USB 1.1-el ment ! Ez, mint tudva levő, a töredéke az USB 2.0-nak. Ha valaki tud USB 2.0/2db párhuzamos port átalakító rajzot, az ne kíméljen minket, és ossza meg velünk. USB 1.1 nem jó (mert láttam sok ilyen kártyát, amit cégek árulnak). A drága ár nem garancia az USB 2.0-ra ! ! !, sok esetben csak egy 1.1 sebességü ! Leválasztó nélkül is érdekel, a fő a 2.0 sebesség és a 2db port.
Nos néztem egy-két nálunk kapható USB/párhuzamos átalakítót. Tehát amit az előbb írtam, miszerint NEM 2.0 sebességgel működik az egyébként 2.0-nak kikiáltott átalakító (csak 1.1-el, de 2.0-án is, csak ezt nem teszik hozzá).
USB => párhuzamos átalakító Nos a legtöbb esetben ez a helyzet, és ez még egy elég jól dokumentált hirdetés. A 2,7Mbps pedig megabit/sec-ot jelent, nem pedig megabájt/sec-ot :eek2: , és a kettő között ugye 8-szoros sebességi különbség van ! ! ! Ez valószínűleg egy 1.1-es átalakító (de 2.0-án is működik :eek2: , a kompatibilitás felfelé megvan az usb szabványban). Az meg a másik, hogy egy USB-vel csak egy paralell portunk van így, holott egy USB 2.0 többet is kiszolgálna lazán és nagyobb sebességgel, mint az eredeti paralell port sebessége. A maximális sebességre és több portra egy komolyabb géphez szükség is van. A meghajtott paralell port ki és bemeneti meghajtásáról is hallgat a hirdetés, és ez azért lényeges, mivel a cnc-hez teljes kiépítésü port kell, ami sokszor nem ilyen, viszont egy nyomtatónak már egy pár vezetékes is elég sokszor, tehát könnyen "bevásárolhatunk" egy nem teljes kiépítettségü usb/paralell átalakítóval. Mindjárt kerestem is egy topicot, ahol már többen szembesültek a gagyi átalakítóval. Általában ilyen a legtöbb, tehát ha vásárol valaki, alaposan ki kell vesézni, hogy milyen, a legtöbb az gagyi. Probléma a gagyi átalakító miatt
Az USB -LPT átalakítók nem adnak normális portot, hanem valami nyomtatótámogatás szerű hwként jelennek meg. Ha bitbangelni a portotkell usbről akkor ajánlom ezt nézd meg. Itt az 1.2 vagy 1.3-as verziót javaslom. A benne lévő cypres chip képességei valóban eléggé "metálosak", illetve az mscnél lehet kapni őket igaz elég drágák.
Köszi a választ. Lehet inkább beszerzek egy asztali gépet amin van lpt port.
Üdvözletem!
Arra gondolt már valaki, hogy egy opto-egér szenzorját használja encodernek? van 2 db PAN101B típusú ilyen érzékelőm, aminek van "quadrature" kimenete, ez ugyan olyan, mint a mostani encodereimnek. Igazából az érdekelne, hogy ezekben mennyire lehet megbízni? Kicseréltem a motorjaim 5.5Nm-es ablaktörlő motorokra, most "nagyon baba"
Szia!
Én használtam már egérből kitermelt optokapukat különböző mérési célokra, többnyire burkolatlan helyen. Semmi gond nem volt velük, nem tudtam őket megzavarni. Arra viszont ügyelni kell, hogy ha léptetőmotorral hajtod meg a tengelyt, amin ezek vannak, akkor az bizonyos kritikus fordulatszámokon visszarúghat, és esetlegesen több lépést észlel az elektronika az optokapuk miatt. Egyébként jól használhatók, az egérbe épített saját tárcsájukkal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |