Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   20 / 115
(#) mutatvanyos hozzászólása Júl 20, 2009 /

sziasztok!

Építettem egy vezérlőt TB 6560 IC-vel, de a sikeres próbákat követően sajnos tönkremegy a méregdrága vezérlő Ic. A táp 24 Volt, labortáp áramkorláttal. Nem melegszik, csak próbák közben tönkremegy.. Van valakinek lövése, hogy mire érzékeny ez az IC? Valaki épített vele működő vezérlőt?
(#) Zuzmo_farok válasza mutatvanyos hozzászólására (») Júl 20, 2009 /

tápra visszajutó tüskék? szórj rá pár db 100nF-os kerámia kondit, ha még nincs.
a pillanatnyi áram túl nagy, esetleg a motorok induktivitása túl kraftos neki, és a védő zenerek kipurcannak a melegben. talán..
(#) mutatvanyos válasza Zuzmo_farok hozzászólására (») Júl 20, 2009 /

Az áram nem volt nagy, nem melegedett, a tápon van 100nf kondi, a labortáp áramkorlátja be volt állítva, lehet a motorom a ludas..
(#) frecsko hozzászólása Júl 23, 2009 /

Sziasztok.
Épített már valaki usb vagy soros portos vezérlővel kivitelű cnc-t???
(#) Bobovcs hozzászólása Júl 25, 2009 /

Sziasztok.Végig paztásztam a fórumot,és nem sikerült találnom bázis kártyára utaló kapcsi rajzot.Tud e esetleg valaki segiteni e téren.

(#) Sir-Nyeteg válasza Bobovcs hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Mi az a báziskártya?
(#) mutatvanyos válasza Bobovcs hozzászólására (») Júl 25, 2009 /

Ilyesmire gondolsz?
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Júl 26, 2009 /

Üdv!
Ezzel kapcsolatban nem tudna valaki segíteni/véleményt mondani?
Bővebben: Link
Köszönöm!
(#) SALáta hozzászólása Júl 28, 2009 /

Az 5 fázisú léptetőmotorok vezérlése érdekelne, találtam egy biztató projectet. Bővebben: Link Próbálta már valaki ezt a vezérlést?
(#) alexc hozzászólása Aug 2, 2009 /

Sziasztok

Ezt a pc-böl készített vezérlőt Bővebben: Link próbálta már valaki megépíteni esetleg tesztelni? Megbízható lehet ez egyáltalán vagy inkább érdemes megvenni a drága vezérlő elektronikát. Esetleg valaki tud olyan megbízható oldalt ahol megvásárolható? A hobbycnc.hun átmenetileg nem lehet.
(#) skdenes hozzászólása Aug 3, 2009 /

Hali !

első kérdésem...milyen léptetőt érdemes használni?
van ugye a
- full stepp
-half stepp
-micro stepp
és ha jól tudom a PWM, ami valamilyen moduláció lenne, ez álltal csökken a motor hőtermelése ,ha jól értelmeztem a dolgokat.Azt nem tudom, hogy ez külön kategória? vagy lehet full stepp-es pwm vezérlés , half steppes...

Befolyásolja a vezérlés módja a motorról levehető nyomatékot?
(#) Libus válasza skdenes hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Kicsit kevered a dolgokat.
A teljes lépés, fél lépés, stb, a vezérlés módját jelenti.
A PWM pedig a tekercsek áramának a szabályozási módja (van más mód is).
A levehető legnagyobb nyomatékot ezek kevésbé befolyásolják. Leginkább a tekercsek meghajtása az ami a leginkább befolyásolja a levehető legnagyobb nyomatékot. Azaz a bipoláris bekötés PWM áramszabályozással a legüdvözitőbb megoldás.
(#) Barty válasza skdenes hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Helló!
Az első kérdésedre nagyon nehéz a válasz,mert van aki az egyikre van aki a másikra esküszik.Én unipoláris mellett döntöttem.A bipoláris előnye hogy nagyobb a nyomatéka mert két tekercset gerjesztesz egyszerre ,de az unipolárisnál is ugyanezt megteheted és vagy birod haszálni félléptetéses üzemmódban is ha szeretnél kissebb felbontásban dolgozni.
http://www.anton.extra.hu/elektro/leptetomotor.php
itt egy hasznos kis link a léptetőmotorok működéséről!
A PWM pedig nem szól másról csak hogy inpulzussal vezérled meg a tekercseket és nem pedig sima egyenfeszültséggel.Előnye hogy sokkal nagyob feszültséget viszel a motorra ezzel megnöveled a nyomatékot viszont mivel ipulzus ezért nincs jelen mindig a tekercsen és ezért nem melegszik annyira! Nemutolsósorban a bipoláris motoroknál minden léptetési módban birod használni a PWM-es módot míg a bipoláris nem is hiszem hogy tud többféle üzemmódban működn ,de ebben viszont nem vagyok bizto ezért érdemes volna egy olyat megkérdezni aki othon van a bipoláris motorok műkdéseben.Ha valamiben tévedtem javítsatok ki nyugodtan.
Remélem sikerült segytenen!
Üdv Barty!
(#) skdenes hozzászólása Aug 3, 2009 /

Melyik az általatok ismert legjobb steppmotor vezérlő kapcsolás...

Ami lehetőleg LPT-s és be vannak kötve a nullpont felvételéhez szükséges lábak

esetleg ez?
http://pminmo.com/3axis/3axis.htm
(#) mutatvanyos válasza skdenes hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

(#) SALáta válasza Libus hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Egy 5 fázisú léptetőmotorhoz jó lenne az az elektronika amit belinkeltem? Fél és teljes lépést tud. A motor 1.25A tekercsáramot és 2.1 ohm tekercselenállást tud. Kutattam, legnagyobb nyomatéka ami kihozható 115 Ncm ez 1.15Nm ha jól sejtem.
(#) skdenes válasza mutatvanyos hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

köszi....de még nem tudom milyen motor-t tudok majd szerezni ez ha jól láttam bipolárishoz van unipolárishoz mit ajánlotok
(#) frecsko hozzászólása Aug 4, 2009 /

Soros vagy USB- porton működő elektronikát nem csinált senki?
(#) Bobovcs hozzászólása Aug 19, 2009 /

Szasztok!
Vetem 3 db 5 fázisu 5 vezetékes csilag(star) tipusu step motort,és csak utolag deritetem ki hogy ezek ijen tipusuak.Tud valaki segiteni mijen vezérlés felel meg ezeknek a motoroknak,vagy megtudja hajtani a bipoláris vezérlö is,csak bekötés kérdése?
Eszt töb helyen is találtam,de ez 6 db vezetékes csillag 5 fázisu step motorhoz való,az enyémnek a csillag (közös) nincs kivezetve 6.-ik vezetéknek.
Bővebben: Link
(#) FREDDI válasza Bobovcs hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Idézet:
„az enyémnek a csillag (közös) nincs kivezetve 6.-ik vezetéknek.”

Nem tudom, miből gondolod, hogy ezek ötfázisu motorok ! Ha jól értem, 5, azaz öt db kivezetésed van (öt fázisunál 10 vezeték külön, vagy 5+1 (közös)). Ez tipikusan egy unipoláris motorra utal. Egy vezeték a közös, a másik négy egy-egy tekercsé. Ohm mérővel kiválogathatod, melyik a közös szál, ahhoz az egyhez viszonyítva a másik négynek ugyan akkora ellenállása lesz. A sorrendet pedig egyenként meghajtva megtudod a lépésekből, tegyél egy mutatót a tengelyre, hogy lásd, melyik a következő lépés (tekercs).
(#) FREDDI válasza frecsko hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Vannak olyanok is, vagy használsz egy USB-ről működő paralell port bővítőt, gyártanak olyanokat is.
(#) frecsko válasza FREDDI hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Ami tízezerbe kerül.
Tudnál feltenni pár kapcsolást ha van neked? Vagy tudnál abban segíteni, hogy hol tudok ilyen usb v soros kapcsolásoknak utánanézni?
(#) kasas hozzászólása Aug 20, 2009 /

Szervo motorokhoz nincs még hobbi cnc vezérlő ,vagy lineár motorhoz?
(#) gydanee válasza frecsko hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Hali!
Szerintem ez az, ami neked kell: Bővebben: Link
(#) FREDDI válasza frecsko hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Eltaláltad az árat, elég sokat kérnek értük. Sajnos nem tudok rajzot adni, pedig már kerestem néhányszor. Én ráadásul csak egy leválasztott USB 2.0 / 2db párhuzamos portra esküszöm, az lenne egy jó megoldás. Itt már megfelelő számú bemenet és kimenet van, és nagyobb sebességü is a hagyományos soros portnál.
Kutakodásom során láttam számos készen vehető USB/párhuzamos port átalakítót, ezek egy része viszont csak USB 1.1-el ment ! Ez, mint tudva levő, a töredéke az USB 2.0-nak.

Ha valaki tud USB 2.0/2db párhuzamos port átalakító rajzot, az ne kíméljen minket, és ossza meg velünk. USB 1.1 nem jó (mert láttam sok ilyen kártyát, amit cégek árulnak). A drága ár nem garancia az USB 2.0-ra ! ! !, sok esetben csak egy 1.1 sebességü ! Leválasztó nélkül is érdekel, a fő a 2.0 sebesség és a 2db port.
(#) FREDDI válasza frecsko hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Nos néztem egy-két nálunk kapható USB/párhuzamos átalakítót. Tehát amit az előbb írtam, miszerint NEM 2.0 sebességgel működik az egyébként 2.0-nak kikiáltott átalakító (csak 1.1-el, de 2.0-án is, csak ezt nem teszik hozzá).

USB => párhuzamos átalakító Nos a legtöbb esetben ez a helyzet, és ez még egy elég jól dokumentált hirdetés. A 2,7Mbps pedig megabit/sec-ot jelent, nem pedig megabájt/sec-ot :eek2: , és a kettő között ugye 8-szoros sebességi különbség van ! ! ! Ez valószínűleg egy 1.1-es átalakító (de 2.0-án is működik :eek2: , a kompatibilitás felfelé megvan az usb szabványban). Az meg a másik, hogy egy USB-vel csak egy paralell portunk van így, holott egy USB 2.0 többet is kiszolgálna lazán és nagyobb sebességgel, mint az eredeti paralell port sebessége. A maximális sebességre és több portra egy komolyabb géphez szükség is van. A meghajtott paralell port ki és bemeneti meghajtásáról is hallgat a hirdetés, és ez azért lényeges, mivel a cnc-hez teljes kiépítésü port kell, ami sokszor nem ilyen, viszont egy nyomtatónak már egy pár vezetékes is elég sokszor, tehát könnyen "bevásárolhatunk" egy nem teljes kiépítettségü usb/paralell átalakítóval.

Mindjárt kerestem is egy topicot, ahol már többen szembesültek a gagyi átalakítóval. Általában ilyen a legtöbb, tehát ha vásárol valaki, alaposan ki kell vesézni, hogy milyen, a legtöbb az gagyi.

Probléma a gagyi átalakító miatt
(#) Lucifer válasza FREDDI hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Az USB -LPT átalakítók nem adnak normális portot, hanem valami nyomtatótámogatás szerű hwként jelennek meg. Ha bitbangelni a portotkell usbről akkor ajánlom ezt nézd meg. Itt az 1.2 vagy 1.3-as verziót javaslom. A benne lévő cypres chip képességei valóban eléggé "metálosak", illetve az mscnél lehet kapni őket igaz elég drágák.
(#) frecsko válasza FREDDI hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Köszi a választ. Lehet inkább beszerzek egy asztali gépet amin van lpt port.
(#) pako hozzászólása Aug 27, 2009 /

Üdvözletem!

Arra gondolt már valaki, hogy egy opto-egér szenzorját használja encodernek? van 2 db PAN101B típusú ilyen érzékelőm, aminek van "quadrature" kimenete, ez ugyan olyan, mint a mostani encodereimnek. Igazából az érdekelne, hogy ezekben mennyire lehet megbízni?

Kicseréltem a motorjaim 5.5Nm-es ablaktörlő motorokra, most "nagyon baba"
(#) deguss válasza pako hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia!

Én használtam már egérből kitermelt optokapukat különböző mérési célokra, többnyire burkolatlan helyen. Semmi gond nem volt velük, nem tudtam őket megzavarni. Arra viszont ügyelni kell, hogy ha léptetőmotorral hajtod meg a tengelyt, amin ezek vannak, akkor az bizonyos kritikus fordulatszámokon visszarúghat, és esetlegesen több lépést észlel az elektronika az optokapuk miatt.
Egyébként jól használhatók, az egérbe épített saját tárcsájukkal.
Következő: »»   20 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem