Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Most leírjuk újra, huszonötödször, amit már felvéstek mások máshova, csak azért, hogy ITT is meglegyen?
Ha valami igaz abból, amit a hangszóróra írnak, akkor szobában max. 55 literes b-refelx dobozban, 40Hz-től semmiképp nem alacsonyabb hangolással működőképes, bár az imp.válasza elég csapnivaló lesz, kis méretű helyiségben, vagy autóban meg szóba jöhet egy 35-40 literes zárt doboz.
De én nem tenném a nyakam arra, hogy a Te hangszóródon is uyganezt mérnénk.
Igen, mivel valószínűsítem Te is azért jársz ide többek közt, mert nagyobb a látogatottsági szint mint más oldalakon.
Hát ne haragudj, de ez elég ocsmány volt. Ha ennyire probléma, hogy itt írok, akkor nyugi, nem sokáig teszem. Utána majd küzdhettek egyedül. Most is nagy gondolkodások tárgya volt, hogy válaszoljak-e a kérdésekre két hét tudodmi után.
Nem állt szándékomban megsérteni Téged, félreértettél!
Pont azért magasabb a látogatottság , mert ő is idejár. Foglalkozik a kezdőkkel az egyszeri project-esekkel, de a haladóbbakkal akik idejárnak ,nekik is mindig segít a továbblépésben.
Ezért járok én is ide.
Akkor kb 45literes reflex jó?
Az mind a kettőhöz közel van. Köszi a válaszokat.
Én hajlandó lennék venni a fáradtságot, és egy átfogó, alapozó cikket írni. Csak mint említettem, szükség lesz ehhez a produkcióhoz egy olyan emberre, aki átnézi, és javítja az esetleges hibákat, téves gondolatokat, származzanak azok akár külső forrásból, akár saját kútfőből. Szerintem elmondhatom magamról, hogy amióta elkezdtem ezekkel a dolgokkal foglalkozni, sokat fejlődtem, de (mint sok hozzászólásomból látszik is), rengeteg hiányosságom van. Ezért is fogom majd a nagyok segítségét kérni, vagy ha úgy tetszik, tolmácsolni, összefoglalni az elektroakusztikával kapcsolatos ismereteiket. Mivel úgy hiszem, eléggé elfoglalt emberekről van szó. Célom egy saját tapasztalataimra, ismereteimre épülő alapozó írás, de biztosan lesznek benne apróbb, vagy nagyobb hibák, értelmezési gondok.
Ezt pedig én írtam, nem sokkal előtte az EBP-ről:
"Az, hogy egy hangszóró reflex vagy zárt dobozban működik jól, sok tényezőtől függ. Talán azt mondhatom, hogy elfogadható eredményt kapsz, ha megvizsgálod az EBP értéket, melyet az Fs/Qes hányados ad meg. Alacsony EBP érték zárt dobozt kíván, 50-60 körüli értéknél döntés előtt állsz, viszonylag magas EBP esetén (90-120, vagy magasabb) pedig relexdoboz ajánlott." Talán ebben a megfogalmazásban kicsit helytálóbb (szavaidból ezt veszem ki) Az MNC adatlappal kapcsolatban pedig igazad van.. ezt már párszor kiveséztük.. Csak hát a tanítónéni is úgy kezdi a számtantanítást, hogy mennyi három alma meg két alma. Ha az az alma kukacos is, a lényeg megvan: megtanul a gyerek számolni Még talán meg is enné.. de azt meg megint megtanítják neki: "ne edd meg, mert kukacos".. Ha mégis meg akarja enni, meg kell tisztítania a rossz részektől.. kicsit marhabonyolult lett ez a párhuzam de azt akarja kifejezni: ha "ehető" hangdobozt akar az ifjonc ezekből a hangszórókból, meg kell tanulnia mérni Persze létezik rothadt alma is.. azt egyáltalán nem lehet megenni
Abból a profik bort vagy pálinkát készítenek!
Sziasztok!
Van egy ilyen Videoton DC 2550 -es hangdoboz párom, amiket ritkán használok. Arra gondoltam, hogy az egyik mélyhangszóróból építenék egy szubládát (itthoni célra). Szeretném ha segítenék abban, hogy mekkora dobozt kell építenem hozzá? (Cső kell-e? Sima bútorlapom az van, vagy csak MDF jó?) A membránját lefelé gondoltam... (Bár hely szűke miatt, benne hagynám a vidi dobozban és ott dolgozna "velem szembe"... ehhez mit szóltok? )
a HA20/1018 nem szub hangszóró. mélyközép.
Ezekben HA 25/1018 -asok vannak! Utána néztem, azt írják ennek az utódja most a HA25-451 -es aminek a frekitartománya 30-2000Hz között van... Amúgy elég ütősen szól. Szerintem lehet vele valamit kezdeni. /Házat bontani végülis nem akarok.../ De néhány tanácsot dobozra elfogadnék. Itt vannak a paraméterei ,ha ez segít valamit.
Előre is köszönöm!
pl13-nak szerintem nem kell bemutatni a hsz paramétereit Egyébként zárt dobozt tudnál hozzá készíteni, szerintem 45-50Hz-es f3-mal, és nem túl magas terhelhetőséggel. Ha mélyládát akarsz énszerintem próbáld ki a HA 25-672-t. Bár én azzal még csak szimuláltam, de elfogadható méretben elég mélyre megy. 40 literes reflexdobozban 30Hz környékére hangolva 37Hz körüli f3 elérhető vele, és szerintem mind elektromosan mind mechanikailag jobban bírja a strapát, mint az egykori Vidi 25-ös. Bár ez tényleg csak szimuláció és feltételezés, nem járt még a hangszóró nálam. Mondjuk egy ismerősömnek, aki kicsit sem jártas ebben a témában távolról, msnen segítettem megtervezni két ládát HA 31-gyel (azok sem voltak még a kezeim között), és nagyon elégedett az eredménnyel (bár én még nem hallottam szólni a dobozokat de neki teccik, az a lényeg)
Hja elnéztem, 2050-et láttam 2550 helyett, de attól még nem változik a véleményem, a HA25/1038 - mert eredetileg az van a 2550-ben nem a /1018 - szintén nem szub hangszóró. A 1018 pedig még annyira sem, mint a 1038.
A H2000 mostani hangszóróinak meg semmi köze a régi Videotonokhoz, annak a paramétereiből nem tudsz következtetni. A 451-es hsz normális dobozban kb. 45Hz-es f3 pontot ér el, a 30Hz esélytelen azzal a hangszóróval. /Egyébként jelenleg nincs is hozzá a weblapon adatlap, és nem véletlenül./ Idézet: „A 451-es hsz normális dobozban kb. 45Hz-es f3 pontot ér el” Vagy jól saccolok, vagy fejlődik a gondolkodásom..
Nem erősíthetem meg egyiket sem, mert a 451 kifejezetten b-reflex dobozban működik jól, és ott 45 körüli az f3.
Sorry Egyébként a 25-ösök nagyrészéről a honlapon nem találtam adatot.
Üdv!
Van 2 öreg 55 Wattos hangfalam és nincs rajtuk reflex nyílás ha én vágok rá akkor azzal elrontom a hangját vagy esetleg jobblessz? Olvass már vissza egy kicsit! A HANGFAL NEM HANGDOBOZ! szamóca
Sziasztok
Valaki nem tud reflex subláda terveket(RTB-400,600) vagy bármilyen diszkós célnak megfelelő subládatervet? köszi
Egy picit régebben volt egypár , kb 1-2 hónapja. Keresgélek ...
Inkább tudjuk meg, milyen hangszóróhoz?
Volt egypár expo tölcsér variáció ,meg egy másik amihez gyári terv is volt valami 600W körüli. Párhuzamos duplán hangolt banbpass volt. Alul 3 szögletes reflex nyílás , a hangszóró elött meg 4 db reflex cső. De sajnos nem találom.
Ez az ! Nekem tetszik , szerintem egy kisebb diszkót kiszolgálna. Eléggé érzékeny ahhoz ,hogy letépje a gatyát az emberkékről. 300 W -al hajtva 123-125 dB 1 méterről. Ez még 10 méter távolságról is kielégítő. Koncerteken 100 dB -t szeretnének elérni minden hallgató számára.
Köszi.
Megtaláltam a hozzá való adatlapot.
Igazából az impedancia görbén néztem nagyokat. :eek2: Fs nél 180 ohm körül van. Ez alapján mire lehet következtetni?
Mintha modellezett lenne az impmenet. De konkrétan most mi is a kérdés?
Szervusz Gábor!
Próbálj meg dBase-től rajzot kérni, valószínűleg van neki. Ha Reflextől veszed a hangszórót, elképzelhető hogy adnak hozzá ládaméretet. Jártam már benn náluk, segítőkészek.
Sziasztok
Van két Videoton DC2016A 3 utas hangdobozom. Sokáig nem voltak használva, és elporladtak a mély gumiperemei. Ekkor elvittük egy emberhez, aki ragasztott rá új peremet. Az egyik hangszóró nem lett igazán központos, nagyobb hangerőnél hallani, hogy beleér a mágnesbe a tekercs. Milyen trükkök léteznek a központosításra? Nem szeretném jobban megbontani a hangszórót, csak a peremet leszedném. Vagy pedig jobb megoldás lenne, ha kicserélném a H2000 kft-nél kapható ugyanilyen méretű hangszóróra? Mennyivel rosszabbak (ha rosszabbak) az eredeti Videoton hangszóróknál? |
Bejelentkezés
Hirdetés |