Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   8 / 45
(#) macera2 válasza deguss hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Hello degaus!
Egyet értek, és a problémát is értem. De azért utána járok a dolognak. Ha már egyszer felmerült. Én egyébként 3 db. sorba kötött 12 V-os autóba használatos izzóra gondoltam, mivel 50 V-os izzóról nem tudok. A villogás alatt pedig valami olyasmit értettem, mint pl. az autók elakadásjelzőjének folyamatos periódikus fénye.
(#) (Felhasználó 5823) válasza nyekk hozzászólására (») Jún 4, 2009 / 1

Hát, hogy is kezdjem, a pálcás hegesztésnél nincs szükség kondira. Ha mégis akarsz, akkor sem kell kisütni, csak ha már nem hegesztesz. A másneskapcsolót egy sima kapcsolóval meg kell huzatni és kész. Egyébbként a gyári kombi gépekben is ezt használják. Két állás az egyik co (itt a co vezérlőpanelje vezérli a mágneskapcsolót), másik állás a mágneskapcsoló meghúzva (pálcás gép). A kondit nincs értelme kisütni (vagy inkább nem is lehet) amikor a trafó üzemel. Egy párszáz ohmos ellenállás nem ellenfél 150A-nek. A co-nál mint ítram, csak azért kell kisütni, mert belevíllog a szemedbe. Egyébbként itt se lenne érteme, mivel a teljesen kisütött kondi hatalmas áramot vesz fel mikor a trafó áramot kap. Egyébbként van olyan gyári co amiben nincs is áramkapcsolás (Einhell) és ez amkor hozzáérsz a testhez szikrázik is össze-vissza. Bár erre is van megoldás, automata pajzsnak hívják. Tök jó ezzel még a nejem is tud hegeszteni (és szokott is). Tehát ne akard kisütni amit nem is kell! Arra, hogy nincs 50V-os izzó, egy példa én az elektromos kerékpár töltőket (36 v. 48V) egy 24V-os 2x75W-os izzóval szoktam tesztelni, úgy hogy a két szál sorba van így van egy 48V-os izzóm. Tehát minden van csak lelemény kérdése az egész!
(#) (Felhasználó 5823) válasza nyekk hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ja még annyit, hogy a co-knál nem igen szokott 50V lenni, általában a kisebbek 15-30V-on működnek, ha nálad ennyi a fesz. csak az a lényeg, hogy a kondi arra legyen méretezve, tehát 63V-os legyen.
Mivel az elkok nem nagyon csipik, ha kétszer akkora feszültséget kapnak mint a névleges.
(#) nyekk hozzászólása Jún 6, 2009 /

Helló,Megoldottam ,mágneskapcsolóval,meg egy 47ohm,17W,úgy néz ki bevált,tegnap nyúztam egész délután,voltak 200mm -hosszú varatok is ,állta a sarat.Azért van 50V üresjárat,mert a trafó elvileg kamion,traktor inditására van méretezve(van vagy 30kg),de ez is volt a cél,hogy birja a gyűrődést.Bizony, hogy vannak CO2 még 63V-ra(üresjárat) méretezett trafafók is ,én amivel dolgozom a firmában 400A-tud és 50-V körüli az üresjárat,na de ez mit sem jelent,lényeg mennyire esik le,hegesztés közben.Valószinű még ma kipróbálom hogyan viselkedik,pálcával.Egyenlőre 4x10.000mF-100V-os kondi vannak benne,az 5mm-es lemezt,tegnap simán vartam vele,habár a 0.8-as(drót) elektróda ,kevésnek bizonyult,lehet 1mm-el kell megpróbálnom
(#) (Felhasználó 5823) válasza nyekk hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Már többször le lett írva, de ismét megteszem, a co hegesztő karakterisztikája lapos, tehát kicsit esik a feszültség. A pálcás gépé eső ennél tapasztalható az, hogy az ívfelvétel után beáll egy a gyújtófeszültségnél sokkal alacsonyabb feszre. Ez is mutatja, hogy teljesen más karakterisztikájú trafóra van elvileg szükség! De itt jön a de, co-hoz minden vacak jó. A pálcás gép trafója kell, hogy jól méretezett legyen. Az, hogy egy 400A-os gép üresjárati feszültsége magas (40-50V) az teljesen normális, de itt hobbi gépről volt szó (max 200A) ezeknél nincs ilyen magas érték. Bár a kondi úgye szépen megemeli a feszültséget. Tehát összefoglalva léteznek elvek, az más kérdés, hogy ettől eltérve is varat lesz a vége. Ahogy sejtem, nincs fokozatszabályzás a gépen, ha így van a düzni vége és az anyag közti távolság növelésével szabályozható az áram (hosszabb drót - kisebb áram ) így lehet csalni, a másik ismert megoldás, hogy a testet egy hosszú "gömbvas" beiktatásával kötöd be, így esik a hegesztőáram. Nálunk (a cégnél) a dög nagy gépeket (600A) nem lehetett levenni kicsi áramra (konstrukció) és így csinálták meg a hegesztők azokat a munkákat ami kicsi áramot ígenyel. (mondjuk nem "gömbvas volt hanem lmezszél, de ez nem számit). Tehát nem az elvek számítanak, hanem, hogy sikerüljön egy jól működő hegesztőt előállítani. Ehhez azért jól jöhet az elvek ismerete!
(#) nyekk hozzászólása Jún 6, 2009 /

Üdv.Van szabályzás a gépen,igaz hogy egyenlöre csak 6-fokozatot tudok váltani,de ezt egy kapcsolócserével meg lehet növelni.A 1mm-vastag lemezt is hegesztettem már vele,és kitünően szolgál.Pálcás gép trafói ha jól tudom eleve úgy vannak méretezve, hogy elég nagy a feszülség esés hegesztéskor,igy pálcás trafóból CO2-tőt csinálni elég körülményes,ki van próbálva,és nem vált be,a nagy feszültség esés miatt.Mig a co2-nél ha nincs meg a stabil fesz,akkor hegesztés se nagyon van
(#) (Felhasználó 5823) válasza nyekk hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

További magyarázatok helyett, egy adatlap amiből minden kiderül. Ezt az 5-ös lemezt nem igazán értem, a 0,8mm-es huzallal 200A-ig lehet hegeszteni ami még a 10-es lemezhez is elég (rendesen beég). Itt a kölönböző huzalátmérőhöz tartozó ajánlott feszültség értékek is láthatóak. Felhívnám a figyelmed, hogy sehol sincs 50V-t még 1,6mm-es huzalnál sem pedig az már brutális (500A)!
(#) (Felhasználó 5823) válasza nyekk hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Kíváncsi lettem volna, mit reagálsz, de eddig nem sikerült, elárulom, hogy mi itt a buktató! Az, hogy mivel a te gépeden 50V van azt jelenti, hogy a karakterisztikája eső, tehát a trafója pálcás géphez való! Így a te eseted is bizonyítja, hogy ilyen karakterisztikájú trafóval is lehet co-t építeni! Valószínűleg sok a szekunder ezért ilyen magas a feszültség, azt számoltam, hogy ha 50V van az puffer nélkül is 36V és az is nagyon magas. Valahol 24V-t körül kellene lenni! Tehát mint írtam az elv az egy dolog, de ha nem teljesen stimmelnek a dolgok, azért még működhet!
(#) nyekk válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Elnézést én tévedtem pár voltot,vagy ezek a gyári adatok nem az üresjárati jellemzőket foglalják magukba?A trafó amit én épitettem be mint már irtam egy inditó(besegitő) trafónak készült, kamionhoz, traktor stb.Két diódával egyenirányitva,középleágazással nekem is kicsivel több mint 30V jött le,csak én kevésnek találtam ezért kapott még két diódát.De szerintem erről kár vitát nyitni,engem személy szerint az sem zavarna ha X-feszültségen dolgozik,ha az én céljaimnak megfelel.Az 5-ös lemez megfelelője 5mm-es vastagság,csak én elfelejtettem a mm-ert utána irni,mint ahogy a gépészetben álltalában nem tüntetik fel

scan0003.jpg

(#) torekiz hozzászólása Jún 10, 2009 /

üdv mindenkinek!
Szükségem lenne szekunder oldal egyenirányitásáról egy olyan rajz,amelyben egy komplett folytós,kondis kiépités van,ami biztossan müködik.
Elöre is köszi..!
(#) Bakancsok hozzászólása Jún 29, 2009 /

Sziasztok!

Van egy CO heggesztőm, át tudom így alakítani, hogy AWI heggesztő is legyen egyben?
(#) (Felhasználó 5823) válasza Bakancsok hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Csak annyit jegyeznék meg, hogy inkább pálcásgép lenne jó hozzá. A "mezei" koppintós awik működési elve ahhoz áll közel. A co-nál kicsi a gyújtófesz, és elég macerás lesz, állandóan megszakad az ív. De próba cserencse! Nem szoktak semmi hókusz pókuszt csinálni, a pisztoly nyitja zárja a gázt mechanikusan. A wolframot ki kell lógantni, mert itt kontakt kell, hozzáérint a testhez felízzik elvesz, és fentmarad az ív. És hegeszt mint a kisangyal! Nem kell semmilyen nagyfrekvenciás gyújtás és hasonló.
(#) Bakancsok hozzászólása Júl 1, 2009 /

Ezzel a trafóból lehet hegesztőt építeni?

trafó
(#) trooger84 válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Az a helyzet, hogy CO2 hegesztésnél lapos jelleggörbéjű áramforrást használnak, az AWI-nál eső jelleggörbéűt, tehát a növekvő áramerőséggel rohamosan csökken a feszültség. Sok CO2 gépen ezt lehet is kapcsolni.
(#) trooger84 hozzászólása Júl 1, 2009 /

Ja néztem az ábrát azt már nem is értem. Milyen CO2 géped van? Én még nem láttam váltóáramút. És gondolom nem te kevered az argon-CO2 keveréket. Jó lenne leírnál infót a gépedről.
(#) zasti78 hozzászólása Júl 12, 2009 /

Sziasztok,
Van egy 40-120A kis einhell csoda trafóm, és szeretném egyenirányítani, nem sürgős a dolog, mert van co gépem is, de itt legalább nem kellene kis munkáknál cipelni minden magammal.

Kérdésem a következő: rendelkezem valami /bontott/ diódákkal aluba préselve 6db,DB 120-150 -24, és SP2084 9504 ezek a számok vannak rajta.Ha valaki esetleg tudná ezekről,így, hogy alkalmasak-e,
Külföldön vagyok, más diódák beszerzése kicsit bajos, a többi/folytónak való, és kondi(k) megvannak/
Sajnos végig olvastam 200 topik-ot, diódásat, és a többit , de nem találtam választ, /végül is heggesztőt szeretnék vele egyenirányítani, és ha a dióda OK, akkor tenném fel a többi idevonatkozó kérdéseimet.
Válaszokat előre is
Köszönöm,
(#) mpisti válasza zasti78 hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Szerintem kár rá időt pazarolni.
Az a kis Einhell olyan kicsi gyújtófeszültséggel rendelkezik,hogy egyenirányítás után még az ívet sem tudnád fenntartani vele, ugyanis az egyenáramú(MMA) ívhegesztéshez lényegesen nagyobb gyújtófeszültség szükséges mint váltóáramnál.
Egyébként, ha egyenirányítanád, akkor sem tudnál sem bázikus sem pedig cellulóz bevonatú pálcával hegeszteni, a fent említett ok miatt, rutiloshoz meg tökéletesen megfelel a váltóáram. Annyi teljesítménytartalék pedig nincs az említett márkában, hogy megnövelt szekunder menetszámmal a probléma orvosolható lenne.
(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

A #465196 számú hozzászólásban feltett kérdésre a válasz nem, ugyanis az a torroid nem 200A-es hanem 200VA-es. Egy másik topicban már téma volt ez a hirdetés.
(#) zasti78 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Köszönöm,
Ha tényleg alkalmatlan, akkor marad a cipekedés, és hagyom így ahogy van.
(#) Bakancsok hozzászólása Júl 16, 2009 /

Sziasztok!

Szerintetek milyen AWI hegesztő pisztolyt érdemes venni?
Szelepest vagy mikrokapcsolósat?
(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Én kizárólag mikrokapcsolósat vennék. Ha további fejlesztést akarsz végrehajtani a gépeden,a mikrokapcsolós ezt lehetővé teszi, a szelepes viszont nem. Gondolok itt az inverter AWI adapterral történő esetleges összekapcsolására, ami lehetővé teszi az impulzus üzemű hegesztést is.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Elég általános a kérdésed, ha csak KO-t akarsz hegeszteni akkor egy sima (mezei) szelepes is tökéletes. Ha meg aluminiumot, akkor vegyél egy gyári gépet, és ahhoz úgyis van. Én inkább a mechanikus paramétereket venném figyelembe, mert igen idegesítő, ha két hónap után folyamatosan kicsúszik a wolfram. A befogó milyensége igen fontos.
Bocs a kollégáktól, de hiszek abban, hogy ágyúval kell verébre lőni! Itt a felhasználás minősége döntő tényező! Mert kérdezem én, ha nem akarja, csak koppintos awi-hoz használni, mi előnye származik belőle? Plusz egy mágnesszelep és a vezérlés! Én több cégnél (ipari felhasználás) találkoztam koppintos awival, és minimális a hibalehetőség.
Összefoglalva, a te személyed és az amire szeretnéd használni a döntő tényező. Kifejtve, ha nem tudsz megfelelő gépet építeni minek a többlet költség?
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Szia János!
Az én tapasztalatom azt mondatja velem, hogy gazdaságosabb egyszer elkészíteni a koppintós gépet szelepesre,mert árban nem gazdaságosabb a szelepes pisztoly-sőt ! Arról nem beszélve,hogy szelepes pisztolyok leginkább barkács minőségben fordulnak elő,tehát a wolfram megfogási problémával előbb fog szembesülni mint egy ipari minőségű kapcsolós pisztolynál. Ez az én véleményem, természetesen a Jani fogja eldönteni hogy melyiket válassza, mi csak véleményt mondunk neki. Egy mágnesszelep +3400 Ft-os költsége véleményem szerint mindenképpen megtérülő beruházás a használhatóság tekintetében, nem beszélve arról,hogy alkalomszerűen milyen pisztolyokat lehet beszerezni szinte fillérekért.
(#) (Felhasználó 5823) válasza mpisti hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Üdvözöllek!
Az én álláspontom, hogy mivel a két különböző rendszerű pisztoly pár szám forint különbséggel beszerezhető (9-10000Ft) így csak a mágnesszelepes verziónál van pluszköltség. Ami a következő- Mágnesszelep 3-4000Ft Trafó-500-5000Ft mivel nem célszerű a hálózati feszt a pisztolyba vezetni. Ha a mágnesszelep egyenáramú akkor egyenirányitó 3-500Ft és valamilyen biztosítás (pl wickman betét) 500Ft. A másik verziónál semmi. És még marad egy másik probléma a mágnesszelep elkoszolódása, amit a nyomáscsökkentőnél használt fiber karika darabok okozhatnak!
Én úgy próbálom megközelíteni a próblémát, hogy semmim nincs, mert úgye nekünk könnyű, az én szekrényemben is brutális mennyiségű alkatrész van (mágnesszelep, trafó, egyenirányító. stb) de neki nem valószínű. Így marad a vásárlás!
És nem szertnék tyúk-tojás vitába keveredni, ez a én véleményem!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Szia!
Természetesen neked van igazad, ha a az igény itt meg is áll. Én arról írtam, hogy a tapasztalat mondatja velem azt amit leírtam, mert akiknek eddig alakítottam át heg.gépet AWI-ra minden esetben merültek fel plusz igények azoknál a felhasználóknál, akik az MMA gépeiket AWI célra is használták. Ilyen igény volt például a fel és lefutási meredekség és az impulzushegesztés. Ezek nyilván plusz elektronikát igényelnek,de a vezérlésük csak nyomógombról valósítható meg. Ha a Jánosnak a gáz hozzávezetés az összes szükséglete hosszú távra, akkor nem kérdés hogy neked igazad van.
(#) Bakancsok válasza mpisti hozzászólására (») Júl 21, 2009 /

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, válaszokat.

Hétvégén fogom összeépíteni a ketyeréket.
Ilyen pisztolyt találtam, szerintetek?
AWI piszoly
(#) mpisti válasza Bakancsok hozzászólására (») Júl 27, 2009 /

Szia! Ezt nyugodtan megveheted. Ez a fajta már ipari minőség. Csak ne terheld 150A - nál nagyobb árammal,akkor sokáig fog működni.
(#) deguss hozzászólása Aug 4, 2009 /

Tisztelt Uraim,

Egy kb. 15 éves német hegesztőnek keresem a gépkönyvét.
EUROTRANS 50,
MESSER Griesheim gyártmány. Nagy segítség lenne. Köszönet!
(#) Bakancsok válasza mpisti hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Szia István!

Összeraktam a cumót, a fojtótó nem tudtam pontosan méretezni de normál (MMA) hegesztésnél szépen megy, ezért gondolom ezzel nem lehet baj, mikor átrakom AWI-ra mindig odaragad, nem húz ívet és így heggeszteni sem tudok vele. 30 000 mF-os kondi van benne, a gyújtó fesz 54V.

Mi lehet a baj?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) mex válasza Bakancsok hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Próbáld kondi nélkül.
Következő: »»   8 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem