Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6kW-os fényerőszabályzó
 
Témaindító: andra_s, idő: Okt 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) dexter00000 válasza andra_s hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
Részt vettem egynehány hangosításon + 3 diszkót felszereltem hasonló cuccokkal kompletten. Ez hülyeség. Te megveszed/bérled a 3*25-63A-t, és azt szabadon használod fel. (Energiatörvény) Csak nagyobb gyárakban, ahol a cos fi elérheti a 0,5-t, ami ugye 2-3 Mvar meddő is lehetne, ott írják elő a fázisjavítást. De mást nem. Az a lényeg, meddőt ne termelj + felharmonikust! Ha jól tudod a zavart szűrni, nem szól senki, bárhogy hasogatsz.
(#) andra_s válasza dexter00000 hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
örülö hogy írtál mert én is pont ezzel foglalkozok. A szavart azt természetesen szőröm igaz arra megldást kéne találni. A meddő teljesítmény alatt mit értesz? Amúgy tudnál segíteni dimmerben meg hangosítós cuccokba mert jó lenne?
(#) dexter00000 válasza andra_s hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
A meddő teljesítményt motorok, transzformátorok, adják induktivitásuknak köszönhetően. A vasmag átmágnesezéséhez szükséges energia ez. A hiszterézisgörbéből viszont leolvasható, hogy ez cos fi=0, azaz az áram folyik, de hasznos tejesítményt nem szolgáltat (a fogyasztásmérő nem méri). Viszont az áram folyik és a szolgáltató vezetékén P=IxIxR veszteségi teljesítményt szolgáltat (ahol R a vezeték ellenállása). Ez a szolgáltatónak nagy veszteséget jelenthet, ezért előírják a fázisjavítást.
Ez neked nem probléma, mert az erősítőkben már fasza minőségű toroidtrafók vannak, amiknek kicsi az átmágnesezési áramuk. Egy 1600W-os erősítő pl. mindössze 300mA meddőt termel. Ez bőven benne van a cos fi>0.8-ban.

De erről ennyit.

Dimmer:
Hát igen, ez egy nehéz kérdés. Ekkora teljesítménynél, ha nem tudod szétbontani több csatornára, a triakot felejtsd el. Helyette szembefordított tirisztorpárt ajánlok. Sokkal megbízhatóbb. Az hogy több triak gate-jét összekötöd, az sem jó tejesen, mert a gate-áramok csökkennek, nem fognak rendesen nyitni.
Ird meg hol tartsz, miben segítsek, megpróbálok választ adni hangosítós cuccokban is.
(#) andra_s válasza dexter00000 hozzászólására (») Nov 4, 2006 /
 
Hátjelenleg még a tervezésnél tartok de... Én arrra jutottam hogy veszek pl a lomexben vagy a HQ videonál 40A triakot ami 600-1000 forint közt van.
A diacot meg találtam ami elbírja ipulzus üzemben a 200mA és a triak gyujtóárama 50mA ezt simán vinné. A több gate összekötést ésn is elvetettem. A szűrőnek meg azt ajánlották hogy amit az elején belinkeltem rajzott azt cdsinálom meg és atekercset vastagabb drótból addig tekerem toroid magra míg elnem éri a 30uH-it. Ehez szeretném hogyha mondanál te is valamit hogy jó vagy nem jó mert elvileg jó csak...A 230nem pont játék főleg ha kihangowsításnál lesz mert ott első abiztonság. Ja és az áramot is tervbe vettem hogy méremkét megoldás lenne.
1. Áramvűltó ami tökéletes lenne mert nem kell félni hogy meg***valakit is az áram. de ezt nem sikerült mert nem tudta senki megmondani miként kell megcdsinálni.
2. Söntellenállás 2 végén mérem a fedsz külümbséget ez jó csak minden hólfesz alatt van. Ez nagy baj esetleg arra gondoltam hogy ha erre a feszre raknék egy leválasztó trafót????



Hangtechnikában egy fantom tápot kéne építeni de azt sem tudom hogy miből áll
(#) dexter00000 válasza andra_s hozzászólására (») Nov 4, 2006 /
 
Amit belinkeltél kapcsi, az tökéletes csak ha nagyobb a diac/triac, akkor a gyújtóáram biztosítása érdekében a kondit növelni-ellenállásokat csökkenteni kell arányosan. az a szűrő is jó, csak 6kW=230Vx25A ==> 4 négyzetmilliméter kresztmetszetű vezeték kell, és lehet, hogy nagyobb toroidmagot kell keresned.

Áramváltóról vannak tapasztalataim.
Elméletileg a primer áram és menetszám fordítottan arányos a szekunder áram és menetszámmal.
Pl.: P: 10A 10menet Sz: 1A 100menet
Feltétel: szekunder oldalon terhelésnek kell lenni kb. max 10Ohm

A tapasztalat:
Én egy régi tv-ből kiszedett U57-es sorkimenő magra készítettem egyet:
P: 4négyzetmm 3menet Sz: 1,5négyzetmm 30menet
mindkéet tekercs külön oszlopon kapott helyet a galvanikus elválasztás miatt, kivezetéseiket 16-os sorkapocsba kötöttem.
A várt osztásarány 1:10. Elyelyett 1:20 lett, aminek rendkívül örültem. Az összetartozó áramokat DMM-mel mértem. Sajnos csak 12.5A primer áramig tudtam,mert ekkor a DMM vezetékei már füstöltek. DE! 12.5A ig tuti lineárisan működött.
2A végkitérésű műszerrel 40Aig tudsz mérni.
(#) dexter00000 válasza dexter00000 hozzászólására (») Nov 4, 2006 /
 
Tovább nem, mert a 4-es vezeték elméletileg 32A-t bír, 40-nél már erősen langyos.
Ha 10-es drótot teszel, az jó 63A-ig.
Többet meg úgyse kapsz, mert nem vagy gyár.
Kísérletezz vele, érdemes. Olcsón kijön.
(#) andra_s válasza dexter00000 hozzászólására (») Nov 5, 2006 /
 
képet tudnál róla csinálni az áramváltóról?mert jó lenne
(#) andra_s válasza andra_s hozzászólására (») Nov 5, 2006 /
 
te figyu ennek az áramváltónak nem az lenne a lényege hogy csak a magon keljen keresztülhúzni?
és nem rátekerni nekem 8 csak működjön
(#) dexter00000 válasza andra_s hozzászólására (») Nov 5, 2006 /
 
tudok persze valamelyik nap

a nagyobb áramváltók olyanok, hogy csak át van vezetve rajta a vezeték. kA-oknál már igy csinálják, de a 10-20A-os gyári még tekercselve van
(#) andra_s válasza dexter00000 hozzászólására (») Nov 6, 2006 /
 
akkor sejtem mér nem műxik az enyém bár nekem kis toroid magra volt tekerve és csak hőlégfúvóval terheltem le
várom a képet
(#) dbase hozzászólása Nov 23, 2006 /
 
Csatlakozom a témához.
Nekem is valószínü kell építenem egy dimmert, 8db 1000w-os PARhoz.Háromfázisrol üzemelve.Még csak elméletezem, de már van rajzom amit mellékelek a neten találta.

dimmer.zip
    
(#) dbase hozzászólása Nov 23, 2006 /
 
[link=http://sound.westhost.com/project62.htm]http://sound.westhost.com/project62.htm[/link]
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Másik rajz, a mellékletemben. Hasonló edigiekhez.

dimmer2.zip
    
(#) andra_s válasza dbase hozzászólására (») Nov 26, 2006 /
 
A kinket nézegetve tetszett az ott közölt rajz csak annyi baj hogy angol a lap. A fényerőszabályzás ötlete nagyon tetszik de szerintem valamivel jobb szűrés kéne a triak miatt mert ha jól tudom akkor rengeteg zajt termel és ha pl egy rendezvényen használjuk akkor ott hang nem lesz mert elnyomja a dimmer. Amit az elején belinekltem rajzot annak a szűrője szerintem ideális lenne ide csak egy kicsit vastagabb huzallal kell tekerni a tekercset de nekem azt mondták hogy ha vastagabb huzallal megtekerek annyit hogy meglegyem a 30uH akkor jó is lesz. Da he ven véleményetek írjatok és ha hülyeséget mondok akkor is
(#) maestro hozzászólása Júl 31, 2009 /
 
Üdv!

Lenne a témával kapcsolatban néhány kérdésem.
1. Ennél a kapcsolásnál mire szolgál a 4db dióda? Tudom, hogy elhagyható (mert más rajzon nem látom), de mit javít az áramkörön?
2. A zavarszűrő két tekercsét tekercselhetem közös magra is?
3. Számít a toroid mérete is, úgyértem ha kisebb toroidra (ferrit) tekerem a kelleténél, akkor melegedni fog? Vagy csak az induktivitás növelésben van szerepe?
És végül a 4.: Hogy van ez a cos fi-s dolog? Ha elhagyom a zavarszűrűt, akkor induktív terhelésnél kisebb lesz a cos fi, és kevesebbet fog számolni a villanyóra, de attól még pl. a motor, transzformátor stb... ugyanúgy fog működni?

Előre is köszi mindenkitől a válaszokat!
(#) ekkold válasza maestro hozzászólására (») Júl 31, 2009 / 1
 
Idézet:
„1. Ennél a kapcsolásnál mire szolgál a 4db dióda?”

Olvasd el ITT az eredeti helyén, a lap közepe táján....
(#) banyaiakos válasza maestro hozzászólására (») Júl 31, 2009 / 2
 
Idézet:
„2. A zavarszűrő két tekercsét tekercselhetem közös magra is?”

Közösre kell.
Ennek látszik a tetején:Bővebben: Link Talán ez jó is lenne Neked.
(#) maestro válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Lassacskán jönnek a válaszok...
Köszi szépen

Idézet:
„Talán ez jó is lenne Neked.”

Az biztos! Hátha még az árából azt az utolsó nullát lehúzná valaki
Számítógép tápból szedtem már ki ilyesmi szűrőt, utánanézve leesett az állam, hogy azért a két alkatrészért ami benne van 3-4000-et kérnek.
Sajnos azok nem bírnak még 5 Ampert sem
(#) banyaiakos válasza maestro hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Talán ha párhuzamosan kötsz pár kisebb teljesítményűt akkor működhet. Ha olcsón szerzed őket.
(#) ekkold válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Idézet:
„Talán ha párhuzamosan kötsz pár kisebb teljesítményűt akkor működhet. Ha olcsón szerzed őket.”

Szóval ha olcsón szerzi be akkor működhet??
Egyébként nem, ha tirisztort vagy triakot simán párhuzamosan kapcsolsz akkor jó eséllyel csak az egyik marad begyujtva és az viszi az egész terhelést. Persze előfordulhat, hogy sikerül úgy belőni, hogy általában mindkettő (vagy több is) gyujtva marad, de ha egyetlen alkalommmal ez nem sikerül akkor, akkor sorban elszállnak....
Sok kW-ra érdemes antiparalel tirisztorokat használni (igy megolszlik a veszteség a két tirisztor között, és kisebb maradékfeszültséggel működik, mint a triakos megoldások)
(#) maestro válasza ekkold hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Mielőtt még vita alakulna ki, szeretném tisztázni, hogy nekem nem kell 6kW, csak annyi amennyit a hálózat is kibír (~16A).
A triak már meg van hozzá (BT139-600), már csak tervezni kell hozzá egy jó kis nyákot, ami esetleg kibír 25A-t is (ha netán egyszer kevésnek fog bizonyulni a 16A ).
De egyelőre még 16A-re sincs szükségem, szóval nem lesz gond, hogy a triak, teljesítőképességének a határát súrolná.

Akkor itt jön még egy kérdés:

Van itthon egy 28mm külső átmérőjű toroid-om.
És az lenne a kérdés, hogy ez megfelelő lenne-e, egy 22A-es folyamatos terhelésnél, ha rajta 2,5mm^2 keresztmetszetű vezeték van?
Illetve kb. hány menetet kell rátekernem? (Sajnos nincs műszerem hozzá, és tapasztalatom sem nagyon van e téren). Egyáltalán 30mikroH, vagy 30milliH kell?
(Skori honlapja 30mH-t, amit banyaiakos belinkelt, azon meg mikroH van írva. Nem sok az a milliH?)

És ne zavarjon meg, hogy a triak csak 16A-es! Ne azt nézzétek. Tehát 22A-es zavarszűrő kellene! Előre is köszi.
(#) pipi válasza maestro hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
hali! én szilárdtest relét használok, 2kW lámpához
sharp S216S01
a ret-ből rendeltem zavarszűrőt: 56-00-67, a bejövő és elmenő ágra is tettem. Azért közelről zavarja ám a középhullámú kisrádióm tettem ide képeket
(#) maestro válasza pipi hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Köszi, de én mindenképp triakosat szeretnék (kisebb helyen elfér , na meg csak porosodik itt nekem ez a fránya triak) Valahogy beszeretném gyömöszölni egy hosszabbítóba
(#) ekkold válasza maestro hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Azt a triakosat (amiben 4 diódára rákérdeztél) én régebben megépítettem egy 40A-es triakkal, egy fűtőtest szabályzásához, probléma nélkül működik azóta is.
(#) banyaiakos válasza ekkold hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
pff
1. Inkább olvass el kétszer valamit, mielőtt kiforgatod a szavait.
2. Nem a triakok párhuzambakötését javasoltam -mivel arra már jópáran írták, hogy nem jó- hanem a zavarszűrőkét! (De ha elolvastad volna 2x akkor leesett volna ezis...)
(#) maestro hozzászólása Szept 12, 2010 /
 
Üdv újra!
A fentebb említett egyszerű kapcsolás nem akar működni.
A kérdés az lenne, hogy a diac-ot igaz mindegy, hogy hogy teszem be? Meg gondolom a DB3-as típus is jó bele. Erre várnék egy megerősítést.
(#) kadarist válasza maestro hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Igen mindegy, és a DB3 jó lesz. A triak két főelektródáját nem szabad felcseréni, mert akkor nem működik a kapcsolás.
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
Tényleg, mondasz valamit, ezt el is felejtettem. Köszi a megvilágosodást.
(#) gtzi válasza andra_s hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
2500W osztva 230V = kb. 11A.

Megoldás: http://bolthely.hu/mikroshop/id/00541 , másik - nagyobb teljesítményű - triac-kal (pl. BT139 (16A) hűtve, vagy BTA26 (25A), vagy BTA41(40A).
(#) iimi hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Sziasztok.
Adott egy szárító amiben 8 darab 500W fenycső van, egy kínai csoda és a probléma hogy nagyon gyakran kiégnek benne az izzók.
Működése egyszerű percenként 3-4-szer "felvillan" majd kialszik. Világítási idő max 10 másodperc és mivel nagyon sok a be-ki kapcsolás az izzók elég hamar kiégnek.
A konstrukció nagyon jó és rendesen teszi a dolgát de kellene rá egy "lágyindító" vagy valami dimmer ami bekapcsoláskor csak 30-50% hajtja meg és kb. egy másodperc múlva 85-90%-ban.

Tanácsot kérnék hogy szerintetek mivel csináljam.

Előbb az volt a tervem hogy menjen olyan kb. 85% ban az alatt a 10 másodperc alatt folyamatosan. Vettem próbából 1000W izzóhoz fényerőszabályzót, egyre rá is kötöttem de az vele a gond hogy amikor bekapcsolom ha le van húzva teljesen akkor is van hogy bevillan és utánna áll be a megadott szintre.
Ezek nem cpu vezérelt dolgok, hanem diak-os kondis töltődős olcsó eszközök. Gondoltam beteszek egy pic-et és azzal vezérlem, na de egy egyenáramu dolgot tudok is vezérelni pwm-el de itt váltóáramom van ott hogyan kell összehangolni a negyedekkel?

Esetleg bármilyen más megoldás is érdekelne, ha valakinek van egy tippje hogyan lehetne megoldani? egyszerűen olcsón, stb.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem