Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 25
(#) banyaiakos válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Csúcs! Se ragasztó se kartonpapír... mehetek a szomszédhoz kéregetni
(#) gammabuta válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
oké ezekszerint te oda akarod fújni ahűtött leegőt kintről ahol a levegő beszívó nyilások annak alaptop alján ugye?

azt amúgy hogy akarod megoldani, hoyg mi legyen a aptopból kifújt levegővel?

Arra 2 opció van:
1. hagyod hogy simán kifújj a a szobába és keveredjen akinti levegővel
2. visszavezeted a hűtendő körbe, így nem keveredik annyira a szoba levegőjével meg a meleg oldallal sem az alégáram, amit hűtesz.

Gondolom attól fog függeni minden, hogy melyk megoldás ad hűvöseb levegőt a hideg oldalra peltierre menő levegőnél.

Egyébként én sem szedtem szét a lapotpot úgy hogy azzal garanciavesztés lenne, mivel csak az aljárol amüanyag fedőt csavaroztam le és semmi matrica nem védte amit nézne a szervíz az én esetemben, csak 2- csavar tartotta, így amúgy eeve szellősebb megemelve meg főleg. Mondjuk nekem már rég lejárt a garancia és eleve ki is cseréltem aprocit egy sokkal erősebbre mert eredetileg sempron volt benne az meg csak 1magos volt

sok szerencsét a kisárletezgetéshez, és ha kész apeltier cuccod majd áruld el, te hogy tudod megoldani ateljesítmény korlátot a peltierre?

Nekem ez mgnemjött össze és most áltok 85wattos peltierre amit az xbox360-ba építek be de még nemtudm hogy tudom lekorlátozni a tápegységet amiel meghajtom, mivel apeltier leszipant mindent amit csak tud az áramforrásról és túlhevül.
(#) banyaiakos válasza gammabuta hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hát terheletlenül biztos a visszavezetés lenne a hűvösebb de játék közbe nagyon meleg levegő jön ki a gépből, akkor meg már nem lenne jó. terheletlenül meg amúgyse melegszik annyira, úgyhogy nem bonyolítom inkább. Addigis csinálom a ventillátort
A teljesítménykorláthoz keresek egy kapcsolást ebben a peltieres topikban Vannak elég jók
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Én egyszerűen PWM-el hajtanám meg, valami nagyobb fet utána meg egy izmosabb kondi+dióda. Ezzel én is így vagyok, tegnap hajnali 1 kor felforgattam mindent, mert tudtam hogy van itthon szilikon zsír de persze hogy nem találtam meg
gammabuta
Hogy miért nem jó a hűtőtáskás ötleted?
Végül is jó, de pl. nekem és banyaiakos nak is megvannak már a ventik borda peltier stb... most ezért még 1x dobjunk ki 5-9E forintot? Mert ez már tényleg csak kidobás lenne... Az sem jó ötlet, hogy visszavezetem a hűtő körbe a meleg levegőt, mivel így egy idő után akár mekkora peltieem is van, a keringetett levegő igen csak felmelegszik. Ha gondolod összedobok egy egyszerű de nagyszerű rajzot a pletiered hajtására, csak mond meg hogy hány W-os és ezt hány V-on eszi. Mert ide az áterezstő tranyós megoldás nem jó, mert fűteni fog mint állat, én csakis a PWM-et látom megoldásnak, nem mintha olyan bonyolult lenne a megépítése.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Én EZT vagy EZT csinálnám hozzá, az NTC-t meg belógatnám a hideg légáramba. A másodiknál miért van optoval ugy megbonyolítva?
Jól haladok a ventimodellel csak lassan szárad a ragasztó Ha kész lesz teszek fel képeket.
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Az elsőt építsd meg, az sokal jobb és egyszerűbb is, azzal a külömbséggel, hogy a kimenetre köss mondjuk egy SB560-as diódát, én már kinyírtam egy pár tranyót mert ezt lefelejtettem.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Rendben akkor az első lesz. De hogy tegyem a diódát?
Kész van az átalakított venti. Valami hihetetlenül lassan szárad a ragasztó úgyhogy hosszadalmas volt... Pillanatragasztóval fél óra se lett volna... Még nem az igazi, mert felfelé is fúj levegőt de javítható a dolog remélem.
A képek:
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Azért fúj felfelé levegőt, mert nagyon kevés hejet hagytál a lapátok alja és a karton között, amennyi levegőt a venti tudna szállítani, annak a nagyrésze ott nem fér át, ezért visszafelé távozik, de egyébként jó lett! Itt a kapcsolás.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Tényleg kicsi a hely alul. Raktam rá pár terelőlapot, halkabb is lett az egész, de ami igazán nagy változást hozott az a középső kis takaróidom. Még hallkabb lett és gyorsabban is jön a levegő. Nagyon csúnya szegény és pechemre csak rózsaszin dobozt találtam de a végleges az precizen kidolgozott lesz, nagyobb ventillátorral.
Így értem a diódás részt, de a kondinál az a SOKu az mégis milyen nagyságrendű legyen kb 1000u vagy 4700u, vagy több? Miért jó ha több és miért rosszabb ha kevesebb?
Kép a változtatásról:

DSC02678.JPG
    
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Az nem feltétlenül kell oda, de én úgy vettem észre, hogy érdekes módom ha odateszek egy 1000-2000uf kondit, akkor hőmérővel mérve 1-2 fokkal hidegebb a peltier pedig ugyan akkora fesültség/áramerősségről jár. Persze ekkor lejebb kell venni a potit, mert a kondi pufferelése miatt megugrik a kimeneten a feszültség. Egyéként jó lesz az, akkor lenne nagyon príma, ha lenne akkora bordád, ami pont belefér fejjel lefelé a légcsatornába és akkor arra mehetne is a peltier.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
köszönöm. Ez a ragasztó wááá nagyon lassú Most már felfelé nem is fúj. A meleg oldalra ez jó lenne, de a hideg oldalon mindenképp kisebb légáram kéne, hogy minnél több időt töltsön a levegő a hideg lemezek között. Megkéne találni az arany középutat. Viszont ez a légsebesség dolog tényleg csak kisérletezéssel oldható meg...
Már értem a kondis dolgot. Ha FET zár akkor a peltier a kondiból veszi ki az áramot majd mikor nyit, előbb a kondi töltődik, majd a peltierbe megy az áram. Ezért hidegebb a hideg oldala, mert igy a négyszögjelet "gömbölyitjük". Remélem jól írtam
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Akkor ez a meleg oldalra lesz? Egyébként lehet kapni olyan ventit, ami rendes 8cm-es, csak épp a magassága kb. 1-1,5cm így rá lehet tenni annak a doboznak a tetején lévő nyílásra belülről is, nem tűnik nagyon fel és marad alatta elég hely a levegőnek. Azthiszem asztali gépekben a CPU hűtésére szokták használni mert nagyobb légszállítású de halkabb is. Most én is elkezdek tesztelgetni, de csak azt hogy mennyi levegő lehűtésére képes egy 50W-os cella maximum.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Háhá csak körül kell nézni itthon és mindent találok.
Egy LGA775-ös gyári hűtő, egy eloxált P3-as hűtőborda és egy 12voltos hőmérsékletszabályzós venti.
Az intel hűtő röhögve menne a meleg oldalon csak a légáram irányát kéne megfordítani. A P3as mivel jó hosszú és sűrű bordázatú, lehetne a hideg oldalon és így kellően lehűlne a rajta áthaladó levegő. Az egyetlen probléma vele, hogy nincs rajta 40*40mm összefüggő lapos terület, Viszont az alsó bordás részhez 4 szegecs tartja ezt az egyenetlen felületű alulapot, ami így cserélhető is. Az intel hűtőt se lesz könnyű szerelni, mert a talpa kisebb mint a peltier, úgyhogy ide is lesz egy alu lap. Ha ezt sikerül összeépítenem, akkor 110*90*150mm-es doboz lenne. Plusz a másik 90mm-es venti, ami jól jönne az autómata fordulatszámszabályzója miatt. Ha azt a kis kék (gondolom diódát) megnedvesítem, jelentősen csökken a fordulat. Melegítésre nő. Ha erre csak 6voltot teszek, csendesen működne és a szoba levegőjének megfelelően változna a légáram a hideg oldalon. Már csak a peltier kell
Ha ez összejön és lesz rá igény akkor cikket írok belőle

DSC02679.JPG
    
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Szerintem ez éri meg a leg jobban: Bővebben: Link
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Bruttó 2700 tényleg jó. Ráadásul 100W. Én vaterán tudok 1900 ért 70W-osat de alkudozok hogy 2-t adjon 4000-ért ugy hogy ebben benne van a postaköltség is. A miskolcival az a baj hogy nettó 5000 alatt nem szállítanak, és személyesen elmenni odáig oda-vissza nekem1000 forint meg egy egész nap Szóval inkább vateráról 2db. Az egyik megy a notihűtőbe a másik pedig akárhova.
Sajnos csak olyan trafóm van ami 2x17VAC 4.7A Áttekercselni nem is tudom és nem is akarom. Olvastam viszont valamelyik topikban, hogy módosítják áttekerés nélkül torroidokon a feszt. Ezt kéne nekemis, vagy egyenirányítás után 2 peltier lenne sorbakötve. P3as bordán elférnének és az intel hűtő is birná a meleg oldalon.
Szerinted?
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Hát nem tudom, az intel hűtő max 80-90W-ra van tervezve, nem tudom hogy boldogulna 140W-al, ráadásul minnél hidegebben kéne tartani a meleg oldalt, hisz annál hidegeb lesz a hideg oldal is. Tehát oda 2 elemhez már nagyobb borda kéne, elméletileg még 1 hez is, de ez majd kiderül. Hány V/A -ről megy az a 70W-os elem?
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
maximális hőenergia: 71 Watt
Maximum Feszültség: 14,7V
Maximum Áram: 7,4A
Ha összeszorzom az kb 109W Akkor most mi hogy?
Ez az hogy max enyi amper mehet ekkora feszültségen, de 71Wattnál nagyobb akármit nem tud hűteni?
Szerintem nem kéne csúcson járatni, még egy darabot sem. Annyi levegőt nem szív egy notebook és nem -10fokos levegőt akarunk szívatni vele.

Vatera
(#) peti13 hozzászólása Júl 26, 2009 /
 
Hali! Mondtátok, hogy a peltier elem légkondinak nem jó. Kitaláltam egy módszert, hátha így Alap gondolat, hogy egy doboz tetején kivágni egy lukat mibe bele fér el peltier. A két felére két-két hűtőborda, egyik fele a dobozban belelóg egy adag vízbe másik fele a dobozon kívül, hűtve van ventivel. A peltier lehűti a vizet, amiben egy csőháló van, amiben víz kering. A körben pedig van egy szivattyú, ami mozgatja a vizet, és egy másik csőháló, ami előtt egy ventilátor van. a hideg víz elmegy a venti előtt ami lehűti a levegőt. Véleményeket várok

U.I.: Képet mellékeltem a könnyebb megértéshez.

légkondi.JPG
    
(#) sprofan válasza peti13 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Nem működne, mivel 1. nem tudsz elég hideg vizet felhasználni abból amit a pletier előállít, 2. nincs is mit felhasználni mivel az nem képes tartósan 15°C-osan tartani a bene lévő vizet. Ha képes is lenne akkor is csak éppen-hogy éreznél valami hűvöset a ventinél.
(#) banyaiakos válasza peti13 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Innentől ha olvasol lefelé a topicban látod hogy 10 fokos vízzel hogy működne a dolog de kérdéses hogy pár kör megtétele után a peltier mennyire tudná lehűteni a keringetett vizet.Ezt NBalage tudná mert ő sok tesztet csinált peltierrel. Ha működne akkor a peltieres egységet mindenképp valami hűvös helyre kéne tenni. Pince lenne a legjobb vagy vízóra akna a csöveket jól kell szigetelni. De ez mit sem ér ha a peltier nem bírná...
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
megelőztél...

Amúgy a trafós-peltieres ötletemre valami ötlet?
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Épp írtam, csak eltartott egy darabig

Ez ugye nem egy 100%-os hatásfokú hőszívattyú, tehát ennek is biztos van némi vesztesége. Ha a lehető leg joban is összeállítjuk, akkor sem hinném hogy 20°C nál hidegebb levegőt tudnánk előállítani mégha maxon is mennek a peltierek. Egyébként bizonyos mértékben túl lehet lépni ezeket a számokat, a 12V-os cellák általában 17V-ot bírnak maximum. Pláne ha kevesebb áramot kap mint amennyi az üzemi, bár ha a 17V-ot egyenirányítjuk az már bőven 21V, tehát az már sok Én a 2 szekunder tekercset párhuzamosan kötném, így kapnék kb. 9A-t, erre egy 7812-es stabkocka, ami meghajtja a PWM jelet előállító ic-ket, a megható FET-re már mehet direkt a 21V, azzal úgy is lejebb fogjuk szabályozni a peltiereknek a feszültséget, az áramerősséget nem szükséges. DE! a leg jobb megoldás és leg jobb hatásfokú az lenne, ha valami régi AT tápról járatnád a pwm-es részt és a peltiereket. Azok még álatlában képesek leadni 12V 15A-t, és akkor nincs probléma a vezérlő rész feszültsgének előállításával.
(#) peti13 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Akkor azt mondjátok (ismét), hogy a peltier-nek kicsi a teljesítménye... Mind1, csak egy ötlet volt, most úgyis máson dolgozok Bár nagy "álmom" egy itthoni légkondi megépítése ha kis teljesítményű még akkor is Csak valami hideg legyen mert melegben hiába megy a ventillátor , ugyanazt a meleg levegőt fogja rád fújni mint ami a szobában van. Majd egyszer... Régebben próbálkoztam olyannal, hogy ugyanilyen hungarocell dobozos rendszert csináltam, csak nem peltier hűtötte a vizet, hanem eleve jó hideg vizet meg jégkockákat raktam bele. Sőt, az nem is hungarocell doboz volt hanem ilyen fagylalt készítő gép alja, amit előzőleg beraktam a mélyhűtőbe Azt hiszem a házi készítésű szivattyú nem volt elég erős, hogy keringesse a vizet
(#) sprofan válasza peti13 hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Gondolom Családi házban laksz nem?
Mert ha igen, akkor kútklímával már igen komoly eredményeket lehet elérni. Annak is ugyan az a lényege mint amit írtál, csak ott a vizet a természet maga hűti le 11°C körülire. Itt olvasgass: Bővebben: Link
(#) peti13 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Igen családi házban lakom, csak ehhez kéne fúrni egy kutat Ásóval meg nem állnék neki, viszont akkor kéne egy gép, ami nem olcsó és tudtommal ahhoz engedély kell, mert a föld alatt lévő dolgok nem a miénk... Meg nem is akarok/tudok ilyen nagyszabású dolgot készíteni.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Csak 20fok?
Még ha nem is lenne gyors a hideg légáram akkor is? Mert csinálhatnánk úgy, hogy a doboz kivezetését egy csövön halál pontosan illesztenénk a notihoz és igy csak az szívná, ami ugye nem egy nagy sebesség.
A trafóra a párhuzamba kötés eszembe se jutott. Lehet mert túl egyszerű Megnéztem a trafós topikot szerintem körbetekergetem a torroidot és csinálok kb 10-11VAC-ot belőle. A stabkocka meg a vezérlés marad. Nem akarom PC-táppal, minnél kompaktabra akarom csinálni. A torroid 95-ös átmérőjű és 50mm magas, Az egyenirányítás, puffer, szabályzóelektronika se foglalna sokkal nagyobb helyet. Úgy saccolom ez mind beleférne egy 100*100*300mm-es dobozba a noti mögé és nem lenne 3kg se. Persze egy 100W-os kapcsolóöezmüvel 1,8kilóval könnyebb és 40mm-el kisebb lenne az egész
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Igen, én is úgy gondoltam, sajnos nem mérhető össze zárt szigetelt dobozban nyújtott teljesítménye egy olyan helyel, ahol fojamatosan melegen tartjuk a hideg oldali bordát. De már ez a 20 fok is bőven elég lenne nekünk. Ha sikerülne elég kicsi tápot szerezned, abba beleférne minden vezérlő cucc és tranyó. Ezért mondatam hogy jó dolog. Neked amúgy hol van a gépen az a pont, ahol a levegőt szívja be? Milyen típusú géped van?
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
ACER EXTENSA 5630G
Ha előtte ülsz, akkor bal hátul. Kb az 1es gomb alatt lehet a venti forgástengeje. 50mm átmérőjű részen vannak a kis nyílások ahol szív. A meleg levegőt hátrafele fújja.
Ha 28 fok helyett csak 20at csinálunk (amit még mindig nemtudok elképzelni ) akkor 8fokot nyertünk. Tehát a játék közbeni értékeim is 8 fokkal lesznek kisebbek. 15fokot nyerek azzal ha az express card nyílásba nyomom a levegőt... Eléggé elszomorító. De úgy se fogom felfogni, amig meg nem építem és látom, hogy tényleg nem hidegebb
Amúgy ha a toroidot is betenném a dobozba akkor kéne árnyékolni hogy ne zavarjon be a notinak? Mert mégis csak ott lesz szorosan mögötte. Az egész cucc külső burkolata alu lenne, az meg nem árnyékol...
(#) sprofan válasza banyaiakos hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Nekem is Acer van csak épp Aspire3590-es, ugyan ott van a hűtő. Ha azt nézzük hogy az szobahőmérsékletű levegő, ez pedig akárhány fokkal hidegebb, akkor bár lassabban nyomatjuk rá, de mágis kb. ugyan annyi vagy több fokot nyerhetünk. Neked nem melegszik a HDD? nekem elégge, ottvan az express fogllatnál egy 9cm-es venti. Úgy fújom rá a Hdd szellőzőnyílásaiba, igy 32°C-on tudom tartani, enélkül képes 45°C-ra is. Nem fog bezavarni a toroid, az LCD-t ugye nem piszkálja, a vinyónak meg ennél azért kicsit több kell ahhoz hogy megérezze.
(#) banyaiakos válasza sprofan hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
3 évnél fiatalabb HDD-nek káros a 40 fok altti üzem Az a baj hogy az ebből a tesztből amit vmi nagy cég csinált csak erre emlékszem De erre nagyon, merthogy csapágyzsír meg hasonlók. Vinyó a touchpad alatt van. A csúcs 65 volt párszor de azt tuti nem szereti. Gondolom Neked is bal oldalt van az expresscard nyílás. Na ha oda fújók, hűl minden. Leginkább a HDD. Amúgy próbálom 40-45 között tartani most csak a gyári hűtöje megy, épphogy forog és 46fokos, a proci és a gpu 42. Így nem gáz, de ha játszok hamar izzik minden...
Következő: »»   5 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem